Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: Influencing others to work willingly toward achieving the firm’s objectives is

View Answer

Answer: Leadership

Q2: Intercultural communication occurs when

View Answer

Answer: those with different cultural beliefs, values or ways of behaving communicate with one another

Q3: Internal information used for operations control provided by management information systems is used by___

View Answer

Answer: Top Level managers

Q4: Internal sources of recruitment are

View Answer

Answer: All—PromotionTransferApprentices

Q5: Intrapersonal communication is best defined as

View Answer

Answer: Communication with the self

Q6: In___, the opinion of experts are collected to arrive at a consensus

View Answer

Answer: Delphi groups

Q7: It is easiest for management to deal with resistance when it is

View Answer

Answer: Overt

Q8: It is important to___the communication rules of other cultures to communicate effectively

View Answer

Answer: None—DebateRestructureChallenge

Q9: It is through___that group members can be inspired, motivated, and guided to be successful and productive

View Answer

Answer: leadership

Q10: Jackson is a line worker for the local clothing manufacturer. Even though he does not possess an official title or a private office, Jackson is more than willing to give his complete dedication to assisting the organization in achieving its mission of producing a quality product. This willingness to pursue an organizational goal is a demonstration of___

View Answer

Answer: goal commitment

Q11: Job evaluation is conducted to develop

View Answer

Answer: Training modules

Q12: Just in time is also known as stockless production and___

View Answer

Answer: Zero inventory

Q13: Law of Effect states that responses followed by pleasant consequences (are)

View Answer

Answer: more likely to be repeated

Q14: Leaders that focus on production and the job’s technical aspects are

View Answer

Answer: Job centered

Q15: Leaders that focus on the individuality and personality needs of their employees and emphasize building good interpersonal relationships are

View Answer

Answer: Employee oriented

Q16: Leaders who enlist the help of subordinates as a group to solve problems is

View Answer

Answer: Participative

Q17: Leaders who inspire their followers to surpass their self interests for the good of the good of the organization are called

View Answer

Answer: Transformational

Q18: Leadership has a lot of characteristics and a leader must not maintain this trait in his behaviour

View Answer

Answer: avoiding responsibility

Q19: Leadership involving an exchange relationship between leaders and followers is termed as

View Answer

Answer: Exchange Leadership

Q20: Leadership is the procces whoose important ingridient is the___exercised by the leaders on the group members

View Answer

Answer: influence

Q21: Leadership style 1, 9 in Blake and Mouton’s management grid represents the style

View Answer

Answer: Country club management

Q22: Learning by doing is a type of

View Answer

Answer: On the job training

Q23: Learning to communicate with others is key to

View Answer

Answer: establishing rewarding relationships

Q24: Lectures, conferences, role playing is a kind of

View Answer

Answer: Off the job training

Q25: Legitimate power is based on the subordinate’s perception that the leader has a right to exercise influence because of the leader’s

View Answer

Answer: role or position within the organisation

Q26: Limitation of planning include

View Answer

Answer: All these—Inaccuracy Time consuming Rigidity

Q27: Line organization is also known as___organization

View Answer

Answer: Scalar

Q28: Low power distance cultures include

View Answer

Answer: Denmark, New Zealand, Sweden and the U.S

Q29: Machine theory has been popularized as

View Answer

Answer: Scientific Management

Q30: Management by objectives is not a new concept of motivation, it was originally proposed more than 45 years ago by

View Answer

Answer: Peter Drucker

Q31: Management techniques are used at the___level of the organization

View Answer

Answer: Top level

Q32: Managers involved in the development of___plans generally work in an environment of uncertainty and are required to make assumptions about future threats and opportunities

View Answer

Answer: Strategic

Q33: Managers perceptions of workers in Theory X and Theory Y are___respectively

View Answer

Answer: Negative and Positive

Q34: Managers refer to strategic plans as

View Answer

Answer: Action plans

Q35: Managers using the___model of decision making arrives at an optimal decision after obtaining and understanding all the information that is relevant to their decisions

View Answer

Answer: Rational

Q36: Marketers are providing better “Form Utility” by creating product to suit individual’s need. company’s inviting inputs from customers and seeking their ideas in designing better and more suitable products is an example of

View Answer

Answer: customization

Q37: Maslow and Herzberg are two examples of___theories of motivation

View Answer

Answer: content

Q38: Maslow in his hierarchy has not considered

View Answer

Answer: wealthy needs

Q39: Max Weber, a German sociologist believed that effective organisations had a formal structure and followed a predefined set of rules and regulations. To identify such organisations he used the term___

View Answer

Answer: Bureaucracy

Q40: MBO techniques wok successfully when managers consider the assumptions of___

View Answer

Answer: Theory Y

Q41: Mc Gregors’s___takes a pessimistic static and rigid view of human nature

View Answer

Answer: Theory X

Q42: McDonald’s world popular product is Hamburger which is made of beef. But, when it started operating in India, it replaced this Hamburger with various vegetable burgers. Which global environmental factor forced McDonald to do so

View Answer

Answer: Cultural environmental factor

Q43: Members within a group that share similar experiences and feelings are known to have

View Answer

Answer: universality

Q44: Minority influence can

View Answer

Answer: steer other group members who hold the majority view over to the minority point of view

Q45: Most of the important decision that managers make are___decisions

View Answer

Answer: Non programmed

Q46: Name the skill which is important at all levels of an organisation

View Answer

Answer: Human

Q47: Need for planned change arises due to

View Answer

Answer: All—Market situationTechnologyDeficiency in existing system

Q48: Need refers to

View Answer

Answer: agree what you expect from me

Q49: Needs such as training the group, setting standards and maintaining discipline, and appointing sub-leaders may be called

View Answer

Answer: team functions

Q50: Negative attitude and Commitment are not the basis for

View Answer

Answer: effective planning

Q51: Negative reinforcement involves the threat of

View Answer

Answer: Punishment

Q52: Non programmed decisions usually involve a lot of___, a condition in which the decision maker must choose a course of action without having complete knowledge of the consequences that will follow the implementation of the decision

View Answer

Answer: Uncertainty

Q53: Non-financial incentives have many things to do with

View Answer

Answer: Motivation

Q54: Observational learning is the essential component of___, where learning could occur through imitation of others

View Answer

Answer: modeling process

Q55: One method of bringing a group to agreement is called

View Answer

Answer: consensus

Q56: One of the advantages of conflict is that it forces you to examine problems and work towards a potential___

View Answer

Answer: Solution

Q57: One purpose of short-range forecasts is to determine

View Answer

Answer: job assignments

Q58: Operational plans are generally oriented towards issues that have a time horizon of___

View Answer

Answer: One year or less

Q59: Organisational plans for handling non repetitive, novel and unique problems are known as

View Answer

Answer: Single use plans

Q60: Organisations use contingency plans to cope with___

View Answer

Answer: Unforeseen events

Q61: Organisations with___structures usually have many hierarchical levels and narrow spans of control

View Answer

Answer: Tall

Q62: Organisattion structure is primarily concerned with___and___of tasks and authority

View Answer

Answer: Allocation and Delegation

Q63: Organization culture is an aspect of the___environment of an organization

View Answer

Answer: Internal

Q64: Organization structure deliberately created by the management for achieving the objectives of the enterprise is called

View Answer

Answer: Formal organization

Q65: Organization structure primarily refers to

View Answer

Answer: how activities are coordinated and controlled

Q66: Organization theory is predominantly

View Answer

Answer: descriptive and predictive

Q67: Organizing aims to serve

View Answer

Answer: authority structure

Q68: Organizing destroys

View Answer

Answer: individual relationships

Q69: Organizing refers to

View Answer

Answer: delegation of authority

Q70: Participating in the planning process makes

View Answer

Answer: effective planning

Q71: PepsiCo, a cola major in the world has bought a number of restaurant chains as its growth strategy. Among many, Pizza Hut, KFC are a few names, although currently Pepsi Co. has spun off them. This type of strategy of the company is called

View Answer

Answer: forward integration

Q72: Periodic reviews allow managers to give___to their subordinates

View Answer

Answer: Feedback

Q73: PERT AND CPM are___

View Answer

Answer: Network techniques useful for planning

Q74: Peter F Drucker was of the view that

View Answer

Answer: Business are always explained in terms of profit

Q75: Planning do not consider

View Answer

Answer: machine

Q76: Planning encourages___thinking among managers this type of thinking is essential for the long-term survival and growth of an organisation

View Answer

Answer: Innovative

Q77: Planning involves deciding in___what is to be done, where , how and by whom it is to be done

View Answer

Answer: Advance

Q78: Planning is

View Answer

Answer: looking ahead

Q79: Planning is based on

View Answer

Answer: forecasting

Q80: PODSCORB stands for

View Answer

Answer: Planning organising staffing directing controlling reporting budgeting

Q81: Policies are sometimes defined as a(n)

View Answer

Answer: shortcut for thinking

Q82: Politics suggest that the impetus for change is more likely to come from

View Answer

Answer: All—Outside change agentsEmployees who are new to the organizationManagers slightly removed from the main power structure.

Q83: Problems in the organization structure and the political environment are defined as constraints

View Answer

Answer: Internal-external

Q84: Programs are a complex of

View Answer

Answer: goals and policies

Q85: Public communication can best be defined as

View Answer

Answer: Communication designed to inform or persuade audience members

Q86: Q132.To decode a message is to

View Answer

Answer: evaluate a message

Q87: Q184.Theory X suggests that employees

View Answer

Answer: Dislike work

Q88: Q196.___groups have members who have similar presenting problems or are similar in gender, ethnicity, or social background

View Answer

Answer: Homogeneous

Q89: Q222.___applies to the systematic delegation of authority in an organization-wide context

View Answer

Answer: Decentralization

Q90: Q250.___is attributed with the development of the Two-Factor Theory of motivation

View Answer

Answer: Frederick Herzberg

Q91: Q299.The idea that “communication is a process of adjustment” means that

View Answer

Answer: people have to learn each other’s meanings for words, as well as their nonverbal behaviors during communication

Q92: Q303.The employment agencies in which fresh graduates and technicians in search of suitable employment would first register themselves are known as

View Answer

Answer: Public or state agencies

Q93: Q318.___is a change process based on systematic collection of data and then selection of a change action based on what the analyzed data indicate

View Answer

Answer: Action research

Q94: Q325.There are two (2) crucial characteristics of communication. First, communication is dynamic; the elements of the process are always affecting each another. Second, communication is unrepeatable and___

View Answer

Answer: Irreversible

Q95: Q353.___leaders solve problems and make decisions alone

View Answer

Answer: Autocratic

Q96: Q389.___the ability to influence others that stems from the leaders characteristics

View Answer

Answer: Referent power

Q97: Q629.___is an attempt through a formal program to integrate employees’ needs and wellbeing with the intention of improved productivity, better involvement and satisfaction

View Answer

Answer: Quality of Work life

Q98: Q630.___is small groups of workers who meet regularly with their supervisor to solve work related problem

View Answer

Answer: Quality Circle

Q99: Q644.___managers deal with the actual operation of an organisations units

View Answer

Answer: Middle Level

Q100: Q645.___are at the lowest level of the hierarchy and are directly responsible for the performance of operational level employees

View Answer

Answer: Trainee-level managers