Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. The rigidness of radial drill machine is______ column drill machine.
a) less than
b) same as
c) more than
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Radial drills can make large diameter of holes so its rigidness should be more column drill machine.

2. Thickness of valve in the radial machine is _____
a) small
b) large
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Valve thickness is quite large in this machine as it has to drill large diameter of holes.

3. There is a radial arm on the tubular column in radial drill machine.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the construction of this machine. On this radial arm, the spindle head is mounted.

4. Which type of movement is possible in case of radial arm?
a) only swivel
b) only up and down
c) all up, down and swivel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Only up and down movement is possible in this case. Generally, horizontal movement is not possible in radial arm.

5. The movement of radial arm is______
a) manual
b) powered
c) either manual or powered
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both movements are possible. But at the time when we have to deal with heavy and large workpieces the powered movement is more preferable.

6. Which of the following holds the drill spindle?
a) radial arm
b) tubular column
c) drilling head
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Drilling head holds the drill spindle. There is a motor which is mounted on the spindle head rotates this spindle.

7. The drilling head can move_______
a) inward and outward
b) up and down
c) all inward and outward and up and down
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These all types of motions are possible in this case. The drilling head is mounted on the radial arm.

8. Which of the following is not true for radial drill?
a) it can work with jobs, which are odd shaped
b) the tubular column is very thick and has small diameters
c) drill is mounted on drilling spindle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The tubular is thick but it has large diameter not small.

9. Which of the following is true for radial drill machine?
a) drilling spindle is subjected to rotation
b) the entire drilling head is mounted on radial arm
c) the gap between the drill and job is known as stroke length
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All sentences are true. There is a one thing that we should know about radial drilling machine is that we can make multiple holes in one setting of work. This is the advantage of the radial drilling machine.

10. The radial arm can be rotated about the tubular column.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the property of radial arm. This arm can be lifted or lowered according to the requirements.

11. In radial arm, spindle may be_____
a) vertical
b) swiveling
c) swiveling and tilting
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all types of spindle are possible. The rotation of spindle is done by the motor mounted on the spindle head.

Machine Design MCQ Set 2

1. Sensitive bench drilling machine is quite large in size.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Sensitive bench drilling machine is small in size.

2. Sensitive bench drilling machine is used for____
a) heavy work
b) light work
c) both heavy and light work
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It is used only for light work as it is not a big machine. It is comparatively small machine.

3. Sensitive bench drilling machine is capable of drilling holes up to ______ mm diameter.
a) 1.25
b) 12.5
c) 2.5
d) 25

View Answer

Answer: b [Reason:] It can drill up to 12.5 mm diameter as it is only used for small work, not for heavy work.

4. For normal drilling, the work surface of sensitive bench drilling machine is kept vertical.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. For normal drilling, the work surface is kept horizontal.

5. Sensitive type of drilling machine is the simplest type of drilling machine.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the simplest type of drilling machine as it is very small and again used for only light work.

6. Which of the following is the part of sensitive bench drilling machine?
a) driving motor
b) cone pulley
c) sleeve
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the parts of this machine. Apart from these, chuck, spindle lock, deep gauge and stop, belt guard etc. are also the part of this machine.

7. The base of the sensitive bench drilling machine is____
a) free
b) mounted on a bench
c) rotary
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The base is mounted on a bench. Its not free and again it doesn’t have any rotary motion.

8. Machine spindle possesses tapered hole in sensitive bench drilling machine.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the construction of this machine. Tapered hole means a hole which is thinner towards one end compare to other end.

9. In sensitive bench drilling machine, the drills are fitted in ____
a) chuck
b) spindle
c) either in chuck or in spindle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The drills are fitted in chucks or in the spindle. There are various types of chuck like two jaw chuck, three jaw chuck, four jaw chuck etc.

10. If the holes are to be drilled at an angle, the table can be titled.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be seen from the construction of this machine. If we want to make hole at any angle, the table can be titled to obtain proper position and that’s the reason this machine can make holes at various angles.

11. Which of the following is wrong about sensitive bench drilling machine?
a) different spindle speeds can be achieved
b) we can change the position of belt in the stepped pulley
c) there is some space between the work table and base
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Nothing is wrong. All are right. Some space is the between the work table and base, various type of spindle speed can also be achieved and again we can also change the position of the belt in stepped pulley.

Machine Design MCQ Set 3

1. In shaper, the tool head consists of_______
a) tool post
b) tool slide
c) clamper box
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All mentioned are the parts of tool head. Toolhead of a shaper holds the tool rigidly and provides vertical and angular feed movement.

2. The main parts of shaper are _______
a) base and body
b) ram and tool head
c) crossrail and body
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All mentioned are the parts of shaper. Due to these parts, this machine is arranged in such a manner that it can produce flat surfaces easily and perform other operations too.

3. The body of the shaper comprises of ________
a) pillar
b) column
c) frame
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the parts of shaper. Column and pillar are used to stabilize the machine and are mounted on base. The frame is the basic structure of this machine.

4. The base of the shaper is a heavy cast iron casting.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the construction of the base. It must be made of heavy cast iron casting because the whole machine including pillar, frame, column are mounted on the base. So base must be capable and strong enough to withstand it.

5. Which of the following part of shaper supports the entire load of the machine?
a) base
b) crossrail
c) frame
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Base of shaper supports the entire load of the machine. All other parts are mounted on the base. It is the basic foundation of this machine.

6. The base of the shaper is not able to withstand the vibration.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] The base of shaper is able to withstand the vibration. In shaper, reciprocating feed is given so there is always a chance of higher vibration and since the entire machine is mounted on the base it is necessary that this base must be able to withstand vibration for the safety purpose.

7. Drive mechanism consists of ________
a) main drives
b) the gear box
c) quick return mechanism
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the parts of drive mechanism. Shapers may have drive mechanism or hydraulic mechanism.

8. Quick return mechanism is responsible for ram movement.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the working of quick return mechanism. Whenever there is a need to convert rotary motion into reciprocating motion, quick return mechanism is used.

9. The top of the body provides guideways for______
a) ram
b) crossrail
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the construction and working of shaper body. Guideways are like a track or path and ram is a reciprocating member of shaper.

1o. Saddle slides along the ram.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Saddle slides along the crossrail which holds the table firmly on its top.

Machine Design MCQ Set 4

1. The front of the body provides guideways for _______
a) ram
b) crossrail
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The front of the body provides guideways for crossrail . Crossrail has two parallel guideways on its top in the vertical plane.

2. The crossrail is mounted on the______ of the body frame
a) front
b) back
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The crossrail is mounted on the front of the body frame. Crossrail can slide up and down in the vertical frame.

3. The ram can be moved up and down.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] These both movements are possible in the ram. It houses a screwed shaft for altering the position of ram.

4. The _______ movements of crossrail permit the jobs of different heights to be accommodated below the tool.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The vertical movements of crossrail permit the jobs of different heights to be accommodated below the tool. The table may be raised or lowered to accommodate different sizes of job by rotating an elevating screw which causes the crossrail to slide up and down.

5. Saddle carries the work table.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. It carries the table which can be raised or lowered to accommodate different sizes.

6. Which movement of ram is called stroke?
a) only back
b) only forth
c) back and forth
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Back and forth movement of ram is called stroke, but only in forward stroke useful work is done.

7. The stroke can be adjusted according to the length of the workpiece to be machined.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. Two strokes are there: forward stroke and return stroke. Time for forward stroke should be more than return stroke for better performance.

8. The ram is driven back and forth in its slides by crank slider mechanism.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The ram is driven back and forth in its slides by slotted link mechanism.

9. Shaper can produce contours of ______
a) concave
b) convex
c) both concave and convex
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Shaper can produce contours of both concave and convex. There are some contour type shapers which are fixed by an additional mechanism known as tracer mechanism.

10. Shaper can produce flat surface only in horizontal and vertical plane, not in angular plane.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Shaper can produce flat surface in all horizontal ,vertical and angular planes. This is the main purpose shaper. It is primarily intended for the purpose of producing flat surfaces.

Machine Design MCQ Set 5

1. The feed is the relative movement of tool or work.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the definition of feed. It is simply a distance measured with help of relative movement of tool or work.

2. Feed is in direction _______ to the axis of reciprocation of the arm per double stroke.
a) parallel
b) perpendicular
c) 45 degree inclined to both planes
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Feed is in direction perpendicular to the axis of reciprocation of the arm per double stroke because only in this case we get the efficient feed and accuracy.

3. Depth of cut is thickness of metal that is removed in two cut.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Depth of cut is thickness of metal that is removed in one cut. Depth of cut is always measured in one cut.

4. Depth of cut is the _______ distance between machined surface and non-machined surface of the workpiece.
a) parallel
b) perpendicular
c) 45 degree inclined to both planes
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It is the perpendicular distance. Depth of cut is thickness of metal that is removed in one cut.

5. Depth of cut is expressed in ______
a) mm
b) mm/minute
c) minute
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Depth of cut is simply a distance and so its unit should be match with distance’s unit.

6. Depth of cut may be given by _____
a) tool head slide
b) lifting the table
c) both tool head slide or drifting the table
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Depth of cut may be given by tool head slide or lifting the table. These two methods are used because of its accuracy and good performance.

7. If v=cutting speed, s= feed in mm, b=width of work in mm, m=the ratio between the return time to cutting time and l= length of the cutting stroke in mm. Then, find the formula for time.
a) (l*b*m) / ( 1000*v*s)
b) (l*b*(1+m) ) / ( 1000*v*s)
c) (l*b*v) / ( m*s*1000)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] (l*b(1+m))/ (1000*v*s)-It is the formula for machining time. Machining time is simply time taken by machine to perform the job.

8. What is the unit for machining time?
a) minute
b) mm/minute
c) mm
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is simply a time and so its unit should match with time’s unit.

9. If d=depth of cut in mm, f=feed in mm/stroke, n=stroke/min, l=length of stroke in mm, m= ratio of return stroke time to cutting stroke time, then find the formula for metal removal rate.
a) f*d*l*n*(m+1)
b) f*d*l*n*m
c) f*d*l*n*m/1000
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ( f*d*l*n*(m+1) ) – is the right formula for metal removal rate as per the definition of metal removal rate.

10. What is the unit of metal removal rate?
a) mm2/minute
b) mm3/minute
c) mm/minute
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Metal removal rate includes feed(mm/stroke), depth of cut(mm), n= rpm (stroke/min), length(mm) and m(ratio). Writing all terma appropriately with uints, you get Mm^3/minute as the unit for metal removal rate.