Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. Which of the following is used for machining larger jobs?
a) shaper
b) planer
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Planer is used for the purpose of machining too large and heavy jobs. There is a table in planer known as platen on which the work piece is fixed firmly and the operation is performed.

2. Which of the following is used for machining smaller jobs?
a) shaper
b) planer
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Shaper is used for the purpose of machining smaller jobs. It is mainly used for producing flat and plan surfaces.

3. Which of the following machine is primarily intended for producing flat surfaces?
a) shaper
b) drilling
c) lathe
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Shaper is intended for this purpose. It was invented in 1836 by James Nasmyth.

4. Which of the following operation can be performed in shaper?
a) gear cutting
b) keyways cutting
c) curvilinear contours
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All mentioned operations can be performed in shaper. Although it is used mainly for producing flat surfaces but its a versatile machine and can be used for other purposes too.

5. In shaper, the job is kept_____
a) stationary
b) rotating
c) reciprocating
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The job is kept stationary in this machine. In shaper, cutting tool moves in order to perform operations.

6. In shaper, the cutting tool is made to reciprocate across the job.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. cutting tool moves in order to perform the work. Only forward movement is useful. Work is only done in forward movement.

7. Which stroke is cutting stroke in shaper?
a) forward
b) return
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Forward stroke is cutting stroke in shaper because only in forward stroke work-cutting is done.

8. Which stroke is idle stroke in shaper?
a) forward
b) return
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Return stroke is idle stroke in shaper because no useful work is done in this stroke.

9. No useful work is done in forward stroke in shaper.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] In return stroke, no useful work is done. The return stroke is also known as idle stroke.

10. At the end of one cycle, job is given a feed motion______ to the direction of tool movement.
a) parallel
b) perpendicular
c) anti-parallel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] At the end of one cycle, job is given a feed motion perpendicular to the direction of tool movement. Feed is the relative movement of the tool or work.

11. The depth of cut is given by lowering the tool relative to the job.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. Depth of cut is the thickness of metal that is removed in one cut.

Machine Design MCQ Set 2

1. According to the type of mechanism used for giving reciprocating motion to the ram, shaper can be classified as______
a) crank type
b) geared type
c) both crank type and geared type
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] According to the type of mechanism used for giving reciprocating motion to the ram, shaper can be classified as both crank type and geared type. Here the ram means the reciprocating member of the shaper which houses a screwed shaft.

2. According to the type of design of the table, lathe can be classified as_____
a) standard shaper
b) universal shape
c) both standard shaper and universal shaper
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] According to the type of design of the table, lathe can be classified as both standar shaper and universal shaper. Standard shaper is also known as plain shaper which has only two movements vertical and horizontal to get feed.

3. Push type shaper is type of shaper according to______
a) design of the table
b) position and travel of the ram
c) type of cutting stroke
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Push type shaper is type of shaper according to type of cutting stroke. In push type shaper, at the time when the ram is moving away/going away from the column, removal of metal is done.

4. horizontal type shaper is type of shaper according to______
a) design of the table
b) position and travel of the ram
c) type of cutting stroke
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] horizontal type shaper is type of shaper according to position and travel of the ram. When we talk about horizontal shaper, it is mostly used for producing flat surfaces.

5. Draw type shaper is type of shaper according to______
a) design of the table
b) position and travel of the ram
c) type of cutting stroke
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Draw type shaper is type of shaper according to, type of cutting stroke. In this type of shaper, at the time when the ram is moving towards in the direction of column, the metal removal is done.

6. Travelling head type shaper is type of shaper according to______
a) design of the table
b) position and travel of the ram
c) type of cutting stroke
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Travelling head type shaper is type of shaper according to, position and travel of the ram. In workshop, if we have a machine that cannot be fixed on the machine or can not be moved at that time we use this shaper.

7. Hydraulic type shaper is type of shaper according to______
a) design of the table
b) position and travel of the ram
c) type of cutting stroke
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] As per the classification of this machine, it can be classified according to the type of mechanism used for giving reciprocal motion to the ram. In hydraulic shaper, not a penny sound is produced. So this shaper machine can be termed as eco friendly machine to some extent.

8. In crank type shaper, for performing an operation a multi point cutting tool is employeed.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is false. In crank type shaper, for performing an operation a SINGLE point cutting tool is employed. The crank mechanism is used in order to drive reciprocating ram.

9. Vertical type shaper is type of shaper according to______
a) design of the table
b) position and travel of the ram
c) type of cutting stroke
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Vertical type shaper is type of shaper according to position and travel of the ram. In vertical type shaper ram has its motion in vertical direction, that’s why it is known as vertical shaper.

10. The shaper is a reciprocating type of machine tool primarily intended for producing flat surfaces.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of this machine. It is a reciprocating type machine introduced by James Nasmyth in 1836 for producing flat surfaces.

Machine Design MCQ Set 3

1. Which of the following part does column contain?
a) lever
b) handle
c) both lever and handle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Column includes both lever and handle for operating the machine. Lever and handle are used to operate a machine.

2. How many guideways does crossrail has on its top?
a) one
b) two
c) three
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Crossrail has two guideways on its top. Guideways are a track or rail or path which are used along with movement.

3. The crossrail has parallel guideways on its top in horizontal plane.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Crossrail doesn’t has parallel guideways on its top in horizontal but it has guideways on its top in vertical plane.

4. The guideways are ______ to the ram axis in crossrail.
a) parallel
b) perpendicular
c) 45 degree inclined
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the construction of the crossrail. Guideways are generally a path which are used for movement.

5. The horizontal cross feed screw is fitted _____ to the top guideways.
a) parallel
b) horizontal
c) 45 degree inclined
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is fitted parallel to the top guideways. Cross feed is a type of feeding mechanism which acts transversely with respect to the longitudinal axis.

6. The vertical cross feed screw actuates the table to move in a crosswise direction.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The horizontal cross feed screw actuates the table to move in a crosswise direction.

7. In crossrail, the table may be raised or lowered to accommodate different sizes of jobs.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the working of the crossrail. The vertical motion of table is possible in crossrail so that the table can be adjusted for different size of work and can perform more better.

8. Elevating screw causes the crossrail to slide up and down on the____ face of the column.
a) horizontal
b) vertical
c) bottom
d) top

View Answer

Answer: b [Reason:] Elevating screws enables vertical motion of crossrail. hence crossrail can easily slide up and down on the vertical face of the column.

9. The saddle is mounted on _____
a) ram
b) toolhead
c) column
d) crossrail

View Answer

Answer: d [Reason:] It is mounted on crossrail. Saddle causes the different movements of table.

10. Crosswise movements of the saddle causes the table to move sideways.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the working of a saddle. This saddle holds the table firmly on its top.

11. The cross feed screw can be rotated by_____
a) hand
b) power
c) both hand or power
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It can be rotated by hand or power. This moment causes the table to move sideways.

12. The table is bolted to the saddle.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the construction of table. It is a box like casting having T-slots both on top and sides for clamping the work.

13. Which type of movement does table receives?
a) only crosswise
b) only vertical
c) both crosswise and vertical
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Table receives both movements.This table is placed on the base in front of crossrail.

14. The ram is the reciprocating member of the shaper.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. It houses a screwed shaft for altering the position of the ram with respect to the work and holds the tool head at the extreme forward end.

15. Toolhead of a shaper provides vertical and angular feed movements of the tool..
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. The toolhead of a shaper holds the tool rigidly, provides vertical and angular feed movement of the tool and allows the tool to have an automatic relief during its return stroke .

Machine Design MCQ Set 4

1. Point consists of a_____ center.
a) dead
b) live
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Point consists of a dead center. Dead center is edge which is sharp situated at the extreme tip of the drill.

2. The cone-shaped end, which does the cutting is the_____
a) shank
b) point
c) tang
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the definition of point. This part performs the drilling work. Point is the very important for the drilling operation.

3. Which of the following does the point consist?
a) lips
b) cutting edges
c) heel
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The point consists of all these things. Cutting edges of drill are known as lips. Heel is a portion of this point back from the cutting edge.

4. Which of the following is the driving end of the drill?
a) tang
b) flute
c) shank
d) land

View Answer

Answer: c [Reason:] Shank is the driving end of the drill. This shank is clamped in the spindle.

5. Which of the following is the type of shank?
a) taper shank
b) straight shank
c) taper shank and straight shank both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both taper shank and straight shank are the types of it. Straight shank drill uses a chuck while taper shank uses self holding taps.

6. Taper shank is used for______ diameter drills.
a) small
b) large
c) both large and small
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For large diameter, taper shank is used. Self holding taps of this shank fits easily into the drill spindle and can perform the job easily.

7. Body clearance is the part of body which has been reduced.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Body clearance is a part which is reduced with a purpose to cut down the friction between the drill and the wall of the hole.

8. Flute fits into the slot of the drilling machine.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Tang fits into the slot of the drilling machine.

9. Which of the following is not the part of a body?
a) land
b) margin
c) flute
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are parts of body. Land and margin are synonyms. Apart from these, body clearance is also the part of body.

10. ______ are the spiral grooves which run to the length of the drill.
a) tangs
b) flutes
c) shanks
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the definition of flutes. These flutes curl the chip strongly for the purpose of easier removal.

11. The tang allows the coolant to flow to the cutting edge.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The flutes allow this. The flutes also allows the flow of lubricants.

12. The diameter of the drill is measured across the land/margin.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. The land/margin is the narrow strip which extends to the entire length of the flutes.

13. The portion between the point and the shank is called______
a) body
b) drill
c) both body and drill
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both terms can be used for this. The body is generally made of flute, margin and body clearance.

Machine Design MCQ Set 5

1. Which of the following has higher production rate?
a) table top drill
b) gang drill
c) column drill
d) turret drill

View Answer

Answer: d [Reason:] Turret drill has higher production rate compare to others. This turret word is derived from Italian word torretta which means a tower.

2. Turret drill generally has ______ axis.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Turret drill generally has vertical axis. It has it axis along with y axis.

3. In turret drill, drills are mounted in holes.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily seen from the construction of this machine. The drills are mounted in holes while the table is used for the fixing of jobs.

4. In turret drill, which of the following is mounted in holes?
a) boring tool
b) ream cutter
c) countersinking tool
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All can be mounted in holes. Turret drill is a versatile tool. It can enlarge the drill and perform number of operations. For that purpose, all mentioned types of tools can be mounted in holes.

5. A job is mounted______ in turret drill.
a) on table
b) in holes
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A job is mounted on table in turret drill. At the same time, tools are mounted in holes.

6. In turret drill, table can move______
a) in x direction
b) in y direction
c) either in x direction or in y direction
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The table can move either in x direction or in y direction in order to accommodate with work.

7. The entire turret can move horizontally inward and outward along with drill.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The entire turret can move vertically up and down along with drill.

8. Which type of operation is possible in turret drill?
a) secondary enlargement
b) thrust enlargement
c) both secondary enlargement and thrust enlargement
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both operations are possible in turret drill. Thrust is a reaction force explained by newton in its second and third law.

9. In turret drill, table moment can be_______
a) mechanical
b) hydraulic
c) electrohydraulic
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All type of moment can be possible in turret drill. This make this drill more efficient to perform the desired job.

10. Boring and reaming operations are also possible in turret drill.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Though drills are developed especially for making holes but today these drill machines become a versatile tool which perform various types of operations. These all operations are possible in this machine.