Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. In a Hartnell governor, the lift of the sleeve is given by
a) (r1 + r2y/x
b) (r1 + r2x/y
c) (r1 – r2y/x
d) (r1 – r2x/y

View Answer

Answer: c [Reason:] h = (r1 – r2y/x and stiffness of the spring, s = S2 – S1/h

2. In a Hartnell governor, the compression of the spring is ______________ the lift of the sleeve.
a) equal to
b) less than
c) greater than
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None

3. In a Hartnell governor, the stiffness of the spring is given by
a) S1 + S2/h
b) S2 – S1/h
c) S1 + S2/2h
d) S1 – S2/2h

View Answer

Answer: b [Reason:] h = (r1 – r2y/x and stiffness of the spring, s = S2 – S1/h

4. Which of the following is a spring controlled governor?
a) Hartnell governor
b) Hartung governor
c) Wilson-Hartnell governor
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None

5. A pendulum type governor is a Watt governor.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A Hartnell governor is a spring loaded governor. Watt’s governor is a pendulum type governor.

6. A Porter governor is a
a) dead weight governor
b) pendulum type governor
c) spring loaded governor
d) inertia governor

View Answer

Answer: b [Reason:] A Hartnell governor is a spring loaded governor. Watt’s governor is a pendulum type governor. As Porter governor is the modification of Watt’s governor, so it is also a pendulum type governor.

7. Which of the following governor is used to drive a gramophone?
a) Watt’s governor
b) Porter governor
c) Pickering governor
d) Hartnell governor

View Answer

Answer: c [Reason:] A Pickering governor is mostly used for driving gramophone. It consists of three straight leaf springs arranged at equal angular intervals round the spindle. Each spring carries a weight at the centre.

8. The sensitiveness of a governor depends upon the lift of the sleeve.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In general, the greater the lift of the sleeve corresponding to a given fractional change in speed, the greater is the sensitiveness of the governor.

9. For two governors A and B, the lift of sleeve of governor A is more than that of governor B, for a given fractional change in speed. It indicates that
a) governor A is more sensitive than governor B
b) governor B is more sensitive than governor A
c) both governors A and B are equally sensitive
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In general, the greater the lift of the sleeve corresponding to a given fractional change in speed, the greater is the sensitiveness of the governor.

10. The sensitiveness of the governor ____________ as the speed range decreases.
a) remains unaffected
b) decreases
c) increases
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] For a given lift of the sleeve, the sensitiveness of the governor increases as the speed range decreases.

Machine Design MCQ Set 2

1. Which type of cutting parameters are there in shaper?
a) feed
b) depth of cut
c) machining time
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Feed, depth of cut, machining time all are cutting parameters. Apart from these, cutting speed and metal removal rate are also termed as cutting parameters.

2. The cutting action in shaper is intermittent.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of this machine. The shaper is a reciprocating machine which works only in forward stroke.

3. In shaper, cutting speed is expressed only in ______ stroke.
a) forward
b) return
c) both forward and return
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Only in forward stroke, cutting speed is expressed because only in forward stroke useful work is done.

4. What is the unit of cutting speed?
a) meter/minute
b) meter2 /minute
c) meter
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cutting speed is simply a speed. So its unit should be the unit of time. Here, meter/minute is more appropriate unit for cutting speed.

5. Calculation of cutting speed is quite difficult in shaper compare to others.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is quite difficult to calculate cutting speed as we have to measure the time required by the cutting stroke.

6. Cutting speed= (length of the cutting stroke) / (time required by the cutting stroke).
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the formula for calculating the cutting speed.It may be expressed as length (distance) / time.

7. If n=number of strokes of the ram per minute or rpm of the bull wheel, l=length of the cutting stroke in mm, m= the ratio between return time to cutting time, then find the formula for cutting stroke.
a) n*l*m / 100
b) n*l*(m+1) / 100
c) (l*m) / (n*100)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] (n*l* (m+1)) – It is the right formula for calculating the cutting speed.

8. Feed is always given when the tool is cutting the metal.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The feed is always given when the tool is not cutting the metal.

9. The feed is always given at the ______ of the return stroke.
a) starting
b) end
c) both at the starting and at the end
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It is always given at the end of the return stroke because only in the forward stroke useful work is done.

10. Feed is expressed in _______
a) mm
b) mm/minute
c) minute
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is expressed in mm. Feed is simply a distance so it unit should be the unit of distance.

Machine Design MCQ Set 3

1. Bull gear also serves as a crank for the slotted link mechanism.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the function of bull gear. Here the slotted link means lever.

2. In shaper mechanism, adjustment to be made before machining are_____
a) ramp speed
b) stroke adjustment
c) position adjustment
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All these adjustment should be made before machining time in order to perform job more accurately and in a better way.

3. The slide of the lever can move radially _____
a) inward
b) outward
c) inward or outward
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The slide of the lever can move radially inward or outward. This is done in order to vary the radius of the crank.

4. Stroke adjustment is done by varying the radius of the crank.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the mechanism of shaper. Depending upon the length of the job to be shaped, stroke length must be adjusted.

5. In shaper mechanism, nearer the slide block to the center, _____ is the stroke.
a) smaller
b) larger
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In shaper mechanism, nearer the slide block to the center, smaller is the stroke and vice versa. More far the slide block to the center, larger is the stroke.

6. In order to adjust the position of ram, the ram fixing screw is loosened.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] When a job is mounted on the table of the shaper, the reciprocation of the ram may not occur over the length of the job properly. In order to adjust the position of ram, the ram fixing screw is loosened, the ram is then moved to the required position and the screw tightened again.

7. The depth of cut is given by raising the tool slide on the tool head.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] The depth of cut is given by lowering the tool slide on the tool head. This is done by using hand wheel.

8. The ratchet wheel is fixed to the feed screw.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the feed mechanism of the shaper. Ratchet is a device that allow continuous motion in only one direction and oppose motion in opposite direction.

9. The feed screw of the table rotates through a small angel in a direction _____ to the ram.
a) parallel
b) perpendicular
c) anti-parallel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As the crank disk keyed to the shaft of Bull gear rotates, the lever oscillates about the fulcrum movement of the lever in the anticlockwise direction results in the pawl engaging with the ratchet wheel and rotating it through a fraction of a rotation. When this happens, the feed screw of the table rotates through a small angel in a direction perpendicular to the ram.

10. In crank and slotted link mechanism, as the crank rotates, the slotted link(lever) oscillates.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of crank and slotted link mechanism. This makes the ram reciprocate and therefore the cutting tool fixed to it.

Machine Design MCQ Set 4

1. For lathe operations, work piece can be hold _____
a) between centres
b) on mandrel
c) either between centres or on mandrel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Work piece can be hold either between centers or on mandrel. Mandrels are used for holding hollow workpieces for turning concentric to the bore.

2. Which of the following is used to drive the work piece?
a) carriers
b) catch plates
c) both carriers and catch plates
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Work piece can be driven by using both of these. Catch plates are either screwed or bolted to the nose of the tailstock spindle while the carriers consists of a cast iron or forged steel body.

3. Drilling is performed by holding the work by a chuck.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be seen from the working of lathe operations. Several types of chucks are there like 4 jaw chuck, 3 jaw chuck and so on.

4. Knurling can be performed by special attachments.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Knurling can be done by a chuck on holding work piece between centres.

5. Grinding can be performed by______
a) using faceplates or angle plates
b) using chucks
c) special attachments
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Grinding can be done by special attachments. Grinding is a type of machining using an abrasive type of wheel as the cutting tool.

6. Taper boring and the under boring can be performed by______
a) centers
b) face plates or angle plates
c) special attachments
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Both types of plates can be used for this purpose. A face plate consists of a circular disk bored out and threaded to sit the nose of the lathe spindle while angel plate is a cast iron plate having two faces machined to make them absolutely at right angles to each other.

7. Milling can be performed by _____
a) centres
b) face plates or angel plates
c) chucks
d) special attachments

View Answer

Answer: d [Reason:] Milling can be performed by special attachments. Milling machine is a machine tool that removes metal as the work is fed against a rotating multipoint cutter.

8. Spinning can be done by_____
a) centres
b) face plates or angle plates
c) special attachments
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This operation can be done by using centres. Spining winding is also done by this method.

9. Reaming and counter boring can be performed by______
a) centres
b) face plates and angle plates
c) special attachments
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Both types of operations can be performed by using plates. Apart from that, parting off, internal thread cutting, undercutting are also performed by this method.

10. Eccentric turning can be performed by using special attachments.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Eccentric type of turning can be performed by using centres or chucks.

Machine Design MCQ Set 5

1. Which type of metal is used in casting process?
a) liquid
b) solid
c) gas
d) plastic

View Answer

Answer: a [Reason:] In casting, generally we used metal in liquid form so that it can be easily poured and then we solidified it.

2. The casting can be defined as pouring of molten metal into a mould
and taking it out after it becomes vapor.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false.In casting, first we take metal in liquid form, Then we pour it and after it we let it to solidify and then we take it out.

3. Which of the following is the component of foundry sand?
a) river sand
b) clay
c) moisture
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are the components of foundry sand. Permeability is the important property for sand casting and this property is totally related with the foundry sand.

4. Which of the following component withstand the high temperature in
casting process?
a) clay
b) moisture
c) silica
d) water

View Answer

Answer: c [Reason:] Silica has a property to withstand high temperature. Silica sand is taken out by crushing sandstone. It is mostly used because of its great abundance.

5. Why the porous structure provided by the silica is necessary in casting process?
a) for the escape of gases
b) for the escape of vapors
c) for the escape of both gases and vapors
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Permeability is the important factor for sand casting. If we do not allow gases and vapor to escape from the mould it can damage the casting pattern and can also weaken the strength of the material. Silica allows the escape of gases and vapor and that’s why it is necessary to provide this porous structure.

6. The upper portion of the casting flask is known as cope.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The upper portion of casting flask is known as cope where as lower portion of casting flask is known as drag.

7. Chills are used to increase the heating rate of metal..
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Chills are generally used to increase the cooling rate of the metal..

8. Which of the following provide cohesion among the sand particles?
a) clay and moisture
b) clay and silica
c) moisture and silica
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Silica withstand the high temperature while clay and moisture provide cohesion. So among three pairs, pair of clay and moisture is the right answer.

9. Which of the following component gives the necessary plasticity to sand?
a) silica
b) clay
c) moisture
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Clay is also used to give plasticity to sand. Clay gives plasticity to sand in order to shape the mould.

10. The mould material used for moulding is a granite.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] The mould material used for molding is a foundry sand. In mould, inner sand is finer known as facing sand and outer sand is known as baking sand.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }