Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. The various milling process may be classified in ______ categories.
a) 1
b) 2
c) 3
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Various milling process may be classified in 2 categories: peripheral milling and face milling.

2. Upmilling and downmilling are the subtype of ________ milling process.
a) peripheral milling
b) face milling
c) both peripheral milling and face milling
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Peripheral milling is the type of milling in which produced machine surface remains parallel to the axis of cutter.

3. Which of the following milling is known as conventional milling?
a) upmilling
b) downmilling
c) both upmilling and downmilling
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Up milling is also known as conventional milling as in this process metal is removed by cutter which rotates in the opposite direction of the travel of the work piece.

4. Which of the following process is also known as climb milling?
a) upmilling
b) downmilling
c) both upmilling and downmilling
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Down milling is also known as climb milling as in this process metal is removed by cutter which rotates in the same direction of the travel of the work piece.

5. The thickness of the chip in upmilling is _______ at the beginning of the cut.
a) minimum
b) maximum
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the working of the upmilling, at the begining the the thickness of chip is minimum as cutting force vary from zero to maximum in upmilling. So intially thickness of chip is minimum.

6. The thickness of the chip in upmilling is _______ in when the cut terminates.
a) minimum
b) maximum
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The cutting force vary from zero to maximum in up milling. At the end due to maximum force chip thickness is high.

7. The upmilling operation is not safe.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The upmilling opertion is safe. This is the benefit of this process.

8. Machine vibration isn’t there in upmilling process.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the disadvantage of this process. The upmilling is feasible.

9. The cutting force is directed _____ and this tends to lift the work from the fixture in upmilling.
a) upward
b) downward
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the disadvantage of this process. The extra clamping forces may be required to fix the job on the table.

10. In upmilling, the surface milled appears to be slightly wavy.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the disadvantage of upmilling. But its surface finish can be improved. Cutting fluid used by it is little bit complicated.

11. The cutting action can be done from both sides of the table to finish the job. This is the advantage of _____ process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the advantage of downmilling process. Its cutter turn are in similar direction.

12. Smooth cut can be obtained in downmilling process.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Use of cutting fluid is simple. It can produce smooth cut. This is the advantage of this process.

13. More depth of cut can be used in ______milling process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the advantage of downmilling process. The cutting force vary from maximum to zero in this process.

14. In downmilling, clamping difficulty is not high.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] In downmilling, forces are enough on job to press down so no concern for clamping difficulty.

Machine Design MCQ Set 2

1. If the length of the cutting stroke is 10 mm and time required by the cutting stroke is 5 second, then find the value of cutting speed in mm/second.
a) 2
b) 0.5
c) 4
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] C.S.=length / time. Here, length is 10 mm and time is 5 second. So by dividing 10 by 5 we can easily get the answer as 2.

2. If l=5, b=5, t=0.4, v=3 and m= 2. Find the value of s. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 0.025
b) 0.0125
c) 0.00625
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s). By putting all given values, we can easily get answer as 0.00625.

3. If n=rpm of the bull wheel=2, l= length of the cutting stroke in mm=2.5mm and cutting speed = 0.5 mm/minute. m= the ratio between return time to cutting time. Then find the value of m.
a) 10
b) 9
c) 100
d) 99

View Answer

Answer: b [Reason:] C.S. = n*l* (1+m) / 100. Here, n=2, l=2.5, cs=0.5 and m can be found by putting these values in the above equation.

4. If n=rpm of the bull wheel=4 ,cs =cutting speed=3mm/minute and m= the ratio between return time to cutting time= 5. Then find the value of length of cutting stroke (l) in mm.
a) 25
b) 50
c) 12.5
d) 6.24

View Answer

Answer: c [Reason:] C.S. = n*l* (1+m) / 100. Here, n=4, cs=3, m=5 and l can be found out by putting these values in above equation.

5. If l=9, b=5, s=3, v=2 and t=0. 0375. Find the value of m. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 2
b) 5
c) 10
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s) , m should be 4.

6. If n=rpm of the bull wheel, cs =cutting speed=3.2mm/minute and m= the ratio between return time to cutting time= 3 and l=length of cutting stroke (l)=8mm. Find the value of n.
a) 2
b) 5
c) 12
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] C.S. = n*l* (1+m) / 100 and value of n should be 10 by putting all parameters in above equation.

7. If l=10, b=5, s=4, v=3 and m= 2. Find the value of t. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 0.025
b) 0.0125
c) 0.00625
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s), we can easily calculate the value of t by putting all these values in given equations.

8. If l=15, b=4, s=3, m=2 and t= 1. Find the value of v. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 0.06
b) 0.03
c) 0.12
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s). From this equation, we can easily calculate the value of v by putting all mentioned values.

9. If n=rpm of the bull wheel=2, l= length of the cutting stroke in mm=3mm and m= the ratio between return time to cutting time= 5. Then find the value of cutting speed in mm/minute.
a) 0.3
b) 0.36
c) 0.15
d) 0.18

View Answer

Answer: b [Reason:] C.S. = n*l* (1+m) / 100. Here l=3mm, n=2, m=5. So by putting these values in the above equation we can easily get the answer as 0.36.

10. If l=20, t=5, s=4, v=3 and m= 2. Find the value of b. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 100
b) 1000
c) 10000
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s). We can get the value of b by putting all mentioned values in the given equation.

11. If t=0.10, b=5, s=4, v=1 and m= 2. Find the value of l. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 26.66
b) 53.33
c) 13.33
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s). We can get the value of l by putting all the values in the given equation.

Machine Design MCQ Set 3

1. A micro programmed control unit
a) is faster than hardwired control unit
b) facilitates easy implementation of new instructions
c) is useful when very small programs are to be run
d) usually refers to the control unit of microprocessor

View Answer

Answer: b [Reason:] A micro programmed control unit facilitates easy implementation of new instructions.

2. Preparing a magnetic disk for data storage is called
a) booting
b) formatting
c) debuffing
d) buffing

View Answer

Answer: b [Reason:] Preparing a magnetic disk for data storage is called formatting.

3. The addressing mode used in the instruction PUSH B is
a) direct
b) register
c) register indirect
d) immediate

View Answer

Answer: b [Reason:] There are four types of instruction: – PUSH A, PUSH B, add α popc Wherein addressing mode used are as follows: – PUSH A – Direct PUSH B – Register Add – Register indirect Pop.C – Immediate

4. Index register in a microprocessor is used for
a) direct addressing
b) address modification
c) pointing to the stack
d) loop execution

View Answer

Answer: c [Reason:] Index Register is also called special purpose Register, which is used as stack pointer to programme stack i.e., is used to hold the address of the top of stack.

5. In the Fortran program
M = 0
DO 100I = 1,2
DO 200J = 1,2
M = M + I + J
200 CONTINUE
100 CONTINUE
STOP
END
the value of M in the end will be
a) 10
b) 11
c) 12
d) 14

View Answer

Answer: c [Reason:] m = 0, I = 1, J = 1 m = m + I + J = 0 + 1 + 1 = 2 m = 2, I = 1, J = 2 m = 2 + 1 + 2 = 5 m = 5, I = 2, I = 1 m = 5 + 2 + 1 = 8 m = 8, I = 2, J = 2 m = 8 + 2 + 2 = 12

6. In a FORTRAN program
a) all statements must be numbered
b) the numbered statements must be referred
c) the statements referred must be numbered
d) all statements must be referred

View Answer

Answer: c [Reason:] In Fortran programming the statements referred must be numbered.

7. Program status word (PSW) contains various status of
a) Program
b) CPU
c) ALU
d) Register

View Answer

Answer: d [Reason:] PSW is a collection of data 8 bytes or (64 bits) long maintained by the o.s and it keeps track of current status of system registers. It describes: – 1. Interrupt masks 2. Privillage states 3. condition code 4. Instruction address

8. In NC machining, coordinated movement of separately driven axes motion is required to achieve the desired path of tool relative to workpiece. The generation of these reference signals is accomplished through a device called
a) approximator
b) interpolator
c) coordinator
d) director

View Answer

Answer: b [Reason:] Interpolator is a device which manages the axis coordination in multi-axes machines like more than 3-axis machines.

9. MRP input requires:
a) MPS
b) BOM
c) Inventory file
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None

10. BOM structure is used to calculate:
a) Due dates
b) Net requirements
c) Manpower requirements
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The BOM is stored in a database and it is used in Materials Requirement Planning.

Machine Design MCQ Set 4

1. Thumbwheels are usually mounted on:
a) Keyboard
b) Monitor
c) CPU
d) Mouse

View Answer

Answer: b [Reason:] None

2. The screen is scanned from left to right, top to bottom all the time to generate graphics by:
a) Raster scans
b) Random scan
c) Vector scan
d) Stoke writing

View Answer

Answer: a [Reason:] In a raster- scan system, the electron beam is swept across the screen, one row at a time from top to bottom. As the electron beam moves across each row, the beam intensity is turned on and off to create a pattern of illuminated spots.

3. Color raster display uses three electron guns, namely:
a) Red, green and blue
b) Red, green and yellow
c) White, blue and black
d) Red, black and white

View Answer

Answer: a [Reason:] Usual color image (e.g. aerial photo) is a raster consisting of red, blue and green band. Single band layers typically represent either continuous variables.

4. The software that is used for file manipulations, managing directories and subdirectories, programming and accounts setups is known as:
a) Graphics software
b) Operating system
c) Application software
d) Programming language

View Answer

Answer: c [Reason:] Application software can be divided into two general classes: systems software and applications software. Applications software (also called end-user programs) include such things as database programs, word processors, Web browsers and spreadsheets.

5. The software that provides users with various functions to perform geometric modelling and construction. Editing and manipulation of existing geometry. drafting and documentation is known as:
a) Operating system
b) Application software
c) Graphics software
d) Programming language

View Answer

Answer: c [Reason:] In computer graphics, graphics software or image editing software is a program or collection of programs that enable a person to manipulate visual images on a computer. These are the application software which lets the user to create and manipulate any type of computer graphics with the use of an operating system.

6. The software used for the purpose of mass property calculations, assembly analysis, tolerance analysis, finite element analysis, mechanisms analysis, sheet metal design, analysis of plastic injection molding and animation techniques is:
a) Graphics software
b) Operating system
c) Application software
d) Programming language

View Answer

Answer: c [Reason:] Application software can be divided into two general classes: systems software and applications software. Applications software (also called end-user programs) include such things as database programs, word processors, Web browsers and spreadsheets.

7. The software that enables the user to implement custom applications or modify the system for specialized needs is known as:
a) Programming language
b) Operating system
c) Application software
d) Graphics software

View Answer

Answer: a [Reason:] A programming language is a formal constructed language designed to communicate instructions to a machine, particularly a computer. Programming languages can be used to create programs to control the behavior of a machine or to express algorithms.

8. The following is not a graphics standard:
a) GKS
b) IGBS
c) UNIX
d) PHIGS

View Answer

Answer: c [Reason:] UNIX is a computer Operating System which is capable of handling activities from multiple users at the same time.

9. In the following geometric modelling techniques which are not three-dimensional modelling?
a) Wireframe modelling
b) Drafting
c) Surface modelling
d) Solid modelling

View Answer

Answer: b [Reason:] Technical drawing, also known as drafting or draughting, is the act and discipline of composing drawings that visually communicate how something functions or is to be constructed.

10. In the following three-dimensional modelling techniques, Which do not require much computer time and memory?
a) Surface modelling
b) Solid modelling
c) Wireframe modelling
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Compared to surface and solid modeling, wireframe modeling is the least complex method for representing 3D images.

Machine Design MCQ Set 5

1. The result of the act of adjustment is called
a) response
b) command
c) process control
d) process controller

View Answer

Answer: b [Reason:] The result of the act of adjustment is called command. The subsequent result of the system to the command is known as response. The automatic control of variables is known as process control. The device which controls a process is called a process controller.

2. The subsequent result of the system to the command is known as
a) response
b) command
c) process control
d) process controller

View Answer

Answer: a [Reason:] The result of the act of adjustment is called command. The subsequent result of the system to the command is known as response. The automatic control of variables is known as process control. The device which controls a process is called a process controller.

3. The automatic control of variables is known as
a) response
b) command
c) process control
d) process controller

View Answer

Answer: c [Reason:] The result of the act of adjustment is called command. The subsequent result of the system to the command is known as response. The automatic control of variables is known as process control. The device which controls a process is called a process controller.

4. The device which controls a process is called a
a) response
b) command
c) process control
d) process controller

View Answer

Answer: d [Reason:] The result of the act of adjustment is called command. The subsequent result of the system to the command is known as response. The automatic control of variables is known as process control. The device which controls a process is called a process controller.

5. The device used to keep the variables at a constant desired value is called as
a) regulator
b) kinetic control
c) feed back
d) error detector

View Answer

Answer: a [Reason:] The device used to keep the variables at a constant desired value is called as regulator. The instrument measuring the output of the machine for comparison with the input to the machine is known as feedback. The automatic control of the displacement or velocity or acceleration of a member of a machine is called as kinetic control. A differential device used to measure the actual controlled quantity and to compare it continuously with the desired value is called error detector.

6. The instrument measuring the output of the machine for comparison with the input to the machine is known as
a) regulator
b) kinetic control
c) feed back
d) error detector

View Answer

Answer: c [Reason:] The device used to keep the variables at a constant desired value is called as regulator. The instrument measuring the output of the machine for comparison with the input to the machine is known as feedback. The automatic control of the displacement or velocity or acceleration of a member of a machine is called as kinetic control. A differential device used to measure the actual controlled quantity and to compare it continuously with the desired value is called error detector.

7. The automatic control of the displacement or velocity or acceleration of a member of a machine is called as
a) regulator
b) kinetic control
c) feed back
d) error detector

View Answer

Answer: b [Reason:] The device used to keep the variables at a constant desired value is called as regulator. The instrument measuring the output of the machine for comparison with the input to the machine is known as feedback. The automatic control of the displacement or velocity or acceleration of a member of a machine is called as kinetic control. A differential device used to measure the actual controlled quantity and to compare it continuously with the desired value is called error detector.

8. A differential device used to measure the actual controlled quantity and to compare it continuously with the desired value is called
a) regulator
b) kinetic control
c) feed back
d) error detector

View Answer

Answer: d [Reason:] The device used to keep the variables at a constant desired value is called as regulator. The instrument measuring the output of the machine for comparison with the input to the machine is known as feedback. The automatic control of the displacement or velocity or acceleration of a member of a machine is called as kinetic control. A differential device used to measure the actual controlled quantity and to compare it continuously with the desired value is called error detector.

9. It is a device to change a signal which is in one physical form to a corresponding signal in another physical form.
a) amplification
b) transducer
c) feed back
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Increasing the amplitude of the signal without affecting its waveform is known as amplification. The device to change a signal which is in one physical form to a corresponding signal in another physical form is known as transducer.

10. Increasing the amplitude of the signal without affecting its waveform is known as
a) amplification
b) transducer
c) feed back
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Increasing the amplitude of the signal without affecting its waveform is known as amplification. The device to change a signal which is in one physical form to a corresponding signal in another physical form is known as transducer.