Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Pattern of atoms arrangement in hexagonal closed packing is given by
a) AAAAA
b) ABABAB
c) ABCABC
d) AABBAA

View Answer

Answer: b [Reason:] Hexagonal close packing repeats its arrangement in consecutive way. Pattern of atoms arrangement in hexagonal closed packing is given by ABABAB.

2. Pattern of atoms arrangement in face centered closed packing is given by
a) AAAAA
b) ABABAB
c) ABCABC
d) AABBAA

View Answer

Answer: c [Reason:] Face centered close packing repeats its arrangement after two different arrangements. Pattern of atoms arrangement in face centered closed packing is given by ABCABC.

3. Planar density of face centered cubic in (111) with side ‘a’ plane is given by
a) 2.31/a 2
b) 2.31/a 3
c) 2.31/a 4
d) 2.31/a 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Number of effective atoms=2. Use planar density=number of effective atom / area. Planar density of face centered cubic in (111) with side ‘a’ plane is given by 2.31/a 2.

4. Planar density of face centered cubic in (111) plane with side ‘a’ is given by
a) 1/a2
b) 2/a2
c) 3/a4
d) 4/a5

View Answer

Answer: b [Reason:] Number of effective atoms=2. Use planar density=number of effective atom / area. Planar density of face centered cubic in (111) plane with side ‘a’ is given by 2/a2.

5. Planar density of body centered cubic in (100) with side ‘a’ plane is given by
a) 1/a3
b) 2/a2
c) 3/a4
d) 1/a2

View Answer

Answer: d [Reason:] Number of effective atoms=1. Area= a 2 Use planar density=number of effective atom / area. Planar density of body centered cubic in (100) with side ‘a’ plane is given by 1/a2.

6. Planar density of body centered cubic in (110) with side ‘a’ plane is given by
a) 4/a2
b) 3.141/a2
c)1.1414/a4
d) 4/a3

View Answer

Answer: c [Reason:] Number of effective atoms=2. Area= √2a2 .Use planar density=number of effective atom / area. Planar density of body centered cubic in (110) with side ‘a’ plane is given by 1.1414/a4.

7. Planar density of simple cubic in (110) with side ‘a’ plane is given by
a) 0.508/a2
b) 0.707/a3
c) 0.707/a4
d) 0.707/a5

View Answer

Answer: b [Reason:] Number of effective atoms=1. area=√2a2 Use planar density=number of effective atom / area. Planar density of simple cubic in (110) with side ‘a’ plane is given by 0.707/a3.

8. Planar density of simple cubic in (111) with side ‘a’ plane is given by
a) 2.31/a2
b) 2.31/a3
c) 1.31/a2
d) 3.31/a2

View Answer

Answer: a [Reason:] Number of effective atoms=0.5.area=.866a2 Use planar density=number of effective atom / area. Planar density of simple cubic in (111) with side ‘a’ plane is given by 2.31/a2.

9. Braggs law of diffraction is given by which of the following equation? Symbols have usual meanings.
a) 2d sinθ=λ
b) 2d=nλ
c) 2d=nλ sinθ
d) 2d sinθ=nλ

View Answer

Answer: d [Reason:] It can be derived from basic wave reflecting diagram incident at angle θ. λ is used to denote wavelength of wave.

10. Powder crystal method is used to determine crystal structures
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This is experimental technique, used to determine crystal structure for high symmetrical crystals.

Set 2

1. Arbors in milling machines are generally used to
a) Hold cutters
b) Hold the work piece on table
c) Act as auxiliary spindle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Arbors are standard attachments used to hold cutters. They are used in milling operation to hold the milling cutters.

2. Collets in milling machines are generally used to
a) Hold cutters
b) Hold the work piece on table
c) Act as auxiliary spindle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Collets are standard attachments and used to hold milling cutters. They are used in milling operation to hold the milling cutters.

3. Adaptors in milling machines are generally used to
a) Hold cutters
b) Hold the work piece on table
c) Act as auxiliary spindle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Adaptors are standard attachments and used to hold milling cutters. They are used in milling operation to hold the milling cutters.

4. Vice circular table in milling machines are generally used to
a) Hold cutters
b) Hold the work piece on table
c) Act as auxiliary spindle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Vice circular table are standard attachments and used to hold the work piece on table. They are used in milling operation to hold the workpiece.

5. Indexing head in milling machines are generally used to
a) Hold cutters
b) Hold the work piece on table
c) Act as auxiliary spindle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Indexing head are standard attachments and used to hold the work piece on table. They are used in milling operation to hold the workpiece.

6. Tailstock in milling machines are generally used to
a) Hold cutters
b) Hold the work piece on table
c) Act as auxiliary spindle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Tailstock is standard attachment and used to hold the work piece on table. They are used in milling operation to hold the milling cutters.

7. Spiral milling attachment in milling machines are generally used to
a) Hold cutters
b) Hold the work piece on table
c) Act as auxiliary spindle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Spiral milling attachment is standard attachment and act as auxiliary spindle.

8. Vertical milling attachment in milling machines are generally used to
a) Hold cutters
b) Hold the work piece on table
c) Act as auxiliary spindle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Vertical milling attachment is standard attachment and act as auxiliary spindle.

9. Slotting milling attachment in milling machines are generally used to
a) Hold cutters
b) Hold the work piece on table
c) Act as auxiliary spindle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Slotting milling attachment is standard attachment and act as auxiliary spindle.

10. Which of the following is not a standard milling attachment?
a) Arbors
b) Collets
c) Jigs and fixture
d) Adaptors

View Answer

Answer: c [Reason:] Jigs and fixture are special attachments used in milling operations.

Set 3

1. Which of the following milling cutters have teeth only on their periphery?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters

View Answer

Answer: a [Reason:] Plain milling cutters have teeth only on their periphery.

2. Which of the following milling cutters have teeth on their periphery as well as on their one side or both the side?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters

View Answer

Answer: b [Reason:] Side milling cutters have teeth on their periphery as well as on their one side or both the side. They can cut from both the sides.

3. Which of the following milling cutters have teeth on their periphery as well as on their end?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters

View Answer

Answer: c [Reason:] End milling cutters have teeth on their periphery as well as on their end. They are used in end milling or periphery milling.

4. Which of the following milling cutters have teeth on their periphery as well as on their end face?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters

View Answer

Answer: d [Reason:] Face milling cutters have teeth on their periphery as well as on their end face. They are used in face milling operations.

5. In face milling cutters, maximum cutting is done by the teeth on periphery.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Maximum cutting in face milling cutter is generally done by the teeth on its periphery.

6. In face milling cutters, teeth on end face perform a type of finishing operation during cutting.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Maximum cutting in face milling cutter is generally done by the teeth on its periphery and teeth on end face generally perform finishing operation.

7. Which of the following milling cutters can be use for cutting thin slots or for parting off operations?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Metal slitting cutters

View Answer

Answer: d [Reason:] Metal slitting cutters can be use for cutting thin slots or for parting off operations.

8. Which of the following milling cutters can be used for formation of V-grooves?
a) Angle milling cutters
b) Form milling cutters
c) Gear cutters
d) Woodruff-key cutter

View Answer

Answer: a [Reason:] As V is a angular shape, angle milling cutters can be used for the formation of V-grooves.

9. Woodruff Key milling cutter is a type of
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters

View Answer

Answer: c [Reason:] Woodruff Key milling cutter is a small type of End milling cutters.These are special types of cutters.

10. Which of the following milling cutter is capable of removable of large material with very small power consumption?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters

View Answer

Answer: a [Reason:] Plain milling cutters have low power consumption but high material removal rate.

Set 4

1. In which of the following milling method cutters rotate in direction opposite to that in which work is fed?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In up milling cutters rotate in direction opposite to that in which work is fed.

2. In which of the following milling method chip thickness increase gradually?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In up milling chip thickness increase gradually whereas in down milling chip thickness decreases gradually.

3. In which of the following milling method chip thickness decrease gradually?
a) Up milling
b) Conventional milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In down milling chip thickness decreases gradually whereas in up milling chip thickness increase gradually.

4. In which of the following milling method chip thickness is nearly zero at the start of cut?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In up milling chip thickness increase gradually from zero at the start of cut to the maximum value at the end.

5. In which of the following milling method chip thickness is maximum at the end of cut?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In up milling chip thickness increase gradually whereas in down milling chip thickness decreases gradually.

6. In which of the following milling method chip thickness is nearly zero at the end of cut?
a) Up milling
b) Conventional milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In down milling chip thickness decrease gradually from maximum at the start of cut to the zero at the end.

7. Which of the following will result in best surface finish of job?
a) Up milling
b) Conventional milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Down milling gives better surface finish than up milling. In down milling chip thickness decrease gradually from maximum at the start of cut to the zero at the end.

8. In which of the following methods work piece will have tendency to be pulled up?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In up milling cutters rotate in direction opposite to that in which work is fed. Upward force is acted on work piece by tool.

9. In which of the following methods of milling there would be less radial pressure on the arbor?
a) Up milling
b) Conventional milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Down milling generates less radial pressure. In down milling chip thickness decrease gradually from maximum at the start of cut to the zero at the end.

10. Which of the following milling operation will require lower force of cut?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In up milling large force is generate due to opposite motion of tool and work piece. In up milling chip thickness increase gradually whereas in down milling chip thickness decreases gradually.

Set 5

1. Which of the following milling operation can be used for machining a flat surface, parallel to the axis of cutter?
a) Slab milling
b) Face milling
c) Angular milling
d) Form milling

View Answer

Answer: a [Reason:] Slab milling operation can be used for machining a flat surface, parallel to the axis of cutter. It uses face cutters.

2. Which of the following milling operation can be used for machining of flat surface which is right angle to the axis of cutter?
a) Slab milling
b) Face milling
c) Angular milling
d) Form milling

View Answer

Answer: b [Reason:] Face milling operation can be used for machining a flat surface, perpendicular to the axis of cutter. It may use periphery cutters or face cutters.

3. Which of the following milling operation can be used for machining of flat surface which is at some angle to the axis of cutter?
a) Slab milling
b) Face milling
c) Angular milling
d) Form milling

View Answer

Answer: c [Reason:] Angular milling operation can be used for machining a flat surface, which is at some angle to the axis of cutter.

4. Which of the following milling process is used for machining of irregular shapes?
a) Slab milling
b) Face milling
c) Angular milling
d) Form milling

View Answer

Answer: d [Reason:] Form milling operation can be used for machining Irregular surface. It uses special form cutters.

5. Which of the following milling process is used for machining of two parallel vertical surface of a job simultaneously?
a) Key way milling
b) Groove milling
c) Gang milling
d) Straddle milling

View Answer

Answer: d [Reason:] Straddle milling operation can be used for machining of two parallel vertical surface of a job simultaneously.

6. Which of the following milling process is used for machining of number of flat horizontal and vertical surfaces simultaneously using more than two cutters at the same time mounted on common arbor?
a) Key way milling
b) Groove milling
c) Gang milling
d) Straddle milling

View Answer

Answer: c [Reason:] Gang milling uses multiple cutters. All the cutter works simultaneously during the milling operation.

7. Which of the following milling operation can be used for producing grooves in work piece?
a) Key way milling
b) Groove milling
c) Gang milling
d) Straddle milling

View Answer

Answer: b [Reason:] Groove milling can be used for producing grooves in work piece.

8. Which of the following operation can be used for parting of work piece in two pieces?
a) Key way milling
b) Groove milling
c) Saw milling
d) Straddle milling

View Answer

Answer: c [Reason:] Saw milling can be used for parting off operations. It uses special milling cutters.

9. In which of the following milling cutters, power requirement will increase slightly?
a) Negative rake angle tool
b) Positive rake angle tool
c) Both positive and negative rake angle tool
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Power requirement for positive rake angle tool is generally more than negative rake angle tool.

10. Which of the following cutter can be used for finishing of previously milled slot?
a) Key way milling cutter
b) Dovetail milling cutter
c) Saw milling cutter
d) Slitting milling cutter

View Answer

Answer: b [Reason:] Dovetail milling cutters are used for finishing previously milled slots.