Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is not a principle constituent of molding sand?
a) Silica
b) Aluminum
c) Iron oxide
d) Copper

View Answer

Answer: d [Reason:] Copper is not a principle constituent of molding sand. Moulding sand is generally composed of silica, aluminum, and iron oxide.

2. When sand is in its natural moist state it is known as
a) Green sand
b) Facing sand
c) Loam sand
d) Dry sand

View Answer

Answer: a [Reason:] In its natural moist state sand is known as green sand. Green sand is the basic sand used in the process of casting.

3. Which of the following sand contains clay up to 50% and dries hard?
a) Green sand
b) Facing sand
c) Loam sand
d) Dry sand

View Answer

Answer: c [Reason:] Loam sand contains clay up to 50% and dries hard. It covers less part of mould. This sand is used for loam sand moulds for making very heavy castings usually with the help of sweeps and skeleton patterns.

4. Which of the following sand is black in color?
a) Green sand
b) Facing sand
c) Loam sand
d) Backing sand

View Answer

Answer: d [Reason:] Backing sand is black in color due to the presence of coal dust or due to burning. It contains mainly of old, used moulding sand which is black in colour due to presence of coal dust etc on contact with any hot metal.

5. Which of the following sand is placed next to the surface and comes in contact with the molten metal?
a) Green sand
b) Facing sand
c) Loam sand
d) Backing sand

View Answer

Answer: b [Reason:] Facing sand is placed next to the surface and comes in contact with the molten metal. Facing sand is the sand which covers the pattern all around it. The remaining box is filled with ordinary floor sand.

6. Green strength of sand depends upon which of the following parameters?
a) Grain size
b) Moisture content
c) Shape and distribution of sand
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Green strength of sand depends upon grain size, moisture content, shape and distribution of sand.

7. The strength of the sand which is required to hold the shape of mould cavity when the metal in the mould is still in liquid form, is known as
a) Hot strength
b) Green strength
c) High strength
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The strength of the sand which is required to hold the shape of mould cavity when the metal in the mould is still in liquid form is known as hot strength.

8. Which of the following will have a better plasticity?
a) Coarse sand
b) Fine grained sand
c) Semi grained sand
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Fine grained sand has a better plasticity.

9. The passage of gaseous material, water and steam vapor through the molding sand is known as
a) Plasticity
b) Flowability
c) Permeability
d) Refractoriness

View Answer

Answer: c [Reason:] The passage of gaseous material, water and steam vapor through the molding sand is known as permeability.

10. Which of the following sand is coated with phenol or urea formaldehyde resins?
a) Shell sand
b) Green sand
c) Dry sand
d) Facing sand

View Answer

Answer: a [Reason:] Shell sand is coated with phenol or urea formaldehyde resins.

Set 2

1. Which of the following code will give point to point movement?
a) G00
b) G01
c) G56
d) G94

View Answer

Answer: a [Reason:] G00 will give point to point movement.

2. Which of the following code will give linear interpolation movement?
a) G00
b) G01
c) G78
d) G65

View Answer

Answer: b [Reason:] G01 will give linear interpolation movement.

3. Which of the following code will give circular interpolation in clockwise direction?
a) G56
b) G01
c) G02
d) G47

View Answer

Answer: c [Reason:] G02 will give circular interpolation in clockwise direction.

4. Which of the following code will give circular interpolation in Counter clockwise direction?
a) G00
b) G56
c) G69
d) G03

View Answer

Answer: d [Reason:] G03 will give circular interpolation in Counter clockwise direction.

5. Which the following code will produce dwell for a specified time?
a) G18
b) G65
c) G45
d) G04

View Answer

Answer: d [Reason:] G04 will produce dwell for a specified time.

6. Which of the following code is used to give input of cutter offset data?
a) G30
b) G20
c) G10
d) G04

View Answer

Answer: c [Reason:] G10 is used to give input of cutter offset data.

7. Which of the following code is used to select x y plane in milling?
a) G18
b) G17
c) G10
d) G04

View Answer

Answer: b [Reason:] G17 is used to select x y plane in milling.

8. Which of the following code is used to select x z plane in milling?
a) G18
b) G17
c) G10
d) G04

View Answer

Answer: a [Reason:] G18 is used to select x z plane in milling.

9. Which of the following code is used to select y-z plane in milling?
a) G32
b) G00
c) G02
d) G19

View Answer

Answer: d [Reason:] G19 is used to select y-z plane in milling.

10. Which of the following code will change specified input values in millimeters?
a) G01
b) G00
c) G20
d) G20

View Answer

Answer: c [Reason:] G20 will change specified input values in millimeters.

Set 3

1. What is the first step involved in the process of preparation of test sample of material?
a) Rough polishing
b) Fine grinding
c) Fine polishing
d) Etching

View Answer

Answer: b [Reason:] Fine grinding involves grinding of material using silicon carbide as the first step in the process of preparation of test sample.

2. Which of the following compound is used for fine polishing?
a) Aluminum oxide
b) Nitric oxide
c) Silicon carbide
d) Iron oxide

View Answer

Answer: a [Reason:] Powder form of aluminum oxide is used for fine polishing process. It is surface treatment process.

3. Etching of specimen is done to achieve
a) Visible grain boundary
b) Invisible grain boundary
c) Toughness
d) Hardness

View Answer

Answer: a [Reason:] Etching is done to obtain visible grain boundary. It is surface treatment process.

4. Find grain diameter in ‘mm’ for ASTM 12?
a) .0066
b) .0078
c) .0021
d) .0056

View Answer

Answer: d [Reason:] N = 2n-1 where N is number of grains in an area of one square inch on photo micrograph at magnification of 100X and n is the ASTM number for grain size. Diameter = 10-2/(√(N/645)).

5. Equipment used for inspection of inside portion of hollow chamber or narrow tube is known as
a) Endoscope
b) Telescope
c) Borescope
d) Flexiscope

View Answer

Answer: c [Reason:] Borescope is used for visual of inside portion of hollow chamber.

6. What is the value of average number of grains in per square inch for ASTM 11?
a) 2048
b) 1024
c) 6
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] N = 2n-1 where N is number of grains in an area of one square inch on photo micrograph at magnification of 100X.

7. Which of the following property will be more in fine grained structure?
a) Ductility
b) Corrosion resistance
c) Creep resistance
d) Hardness

View Answer

Answer: a [Reason:] Fine grain structure can be easily made into wire and hence have more ductility.

8. Which of the following property will be more in coarse grain structure?
a) Ductility
b) Corrosion resistance
c) Hardness
d) Toughness

View Answer

Answer: a [Reason:] Coarse grain structure have highly resistive to corrosion. Coarse grain has larger grain size.

9. Which of the following penetrating liquid is used in liquid penetration test?
a) Water
b) Chlorine based solvent
c) Petroleum based carrier fluid
d) Fluorine based solvent

View Answer

Answer: c [Reason:] Petroleum is used as penetrating liquid in liquid penetration test along with fluorescent red colour dye for visible light.

10. Which of the following non destructive testing is used to detect change in composition of any material?
a) Liquid penetration test
b) Ultrasonic test
c) Eddy current test
d) Radiography

View Answer

Answer: d [Reason:] X rays or gamma rays are used to detect change in composition of material.

Set 4

1. Alloy of copper and zinc is known as :
a) Brass
b) Bronze
c) Duralium
d) Nichrome

View Answer

Answer: a [Reason:] Brass contains 50% copper and 50% zinc. Brass is the alloy of copper and zinc. It have good property of corrosion resistance.

2. Alloy of Ni and Fe is known as :
a) Brass
b) Bronze
c) Duralium
d) Invar

View Answer

Answer: d [Reason:] Invar contains 36% nickel and 64% iron. Invar is the alloy of Nickel and iron. It have property of good hardness.

3. Major constituent of gun metal alloy is :
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Zinc

View Answer

Answer: a [Reason:] Gun metal contains 83% copper and 2% zinc and 10% tin. Gun metal is alloy of copper, zinc and tin, where copper is the base metal.

4. Major constituent of Mutz metal alloy is :
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Zinc

View Answer

Answer: a [Reason:] Mutz metal contains 60% copper and 40% zinc. Mutz metal is the alloy of copper and zinc, where copper is the base metal.

5. Major constituent of Nichrome alloy is :
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Zinc

View Answer

Answer: b [Reason:] Nichrome contains 80% nickel and 20% chromium. Nichrome is the alloy of nickel and chromium where nickel is the base metal.

6. Major constituent of Constantan alloy is :
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Zinc

View Answer

Answer: a [Reason:] Constantan contains 60% copper and 40% nickel. Constantan is the alloy of copper and nickel, where copper is the base metal.

7. Major constituent of Elektron alloy is :
a) Copper
b) Nickel
c) Magnesium
d) Zinc

View Answer

Answer: c [Reason:] Elektron contains 3-12% aluminum and 2% zinc, 0.03% manganese and rest is magnesium. It is very light alloy and used where weight is the major consideration in design.

8. Which of the following alloy is widely used in thermo couples?
a) Brass
b) Bronze
c) Duralium
d) Nichrome

View Answer

Answer: d [Reason:] Nichrome contains 80% nickel and 20% chromium and used in thermo couples and strain gauges. Nichrome is a good resistance material to electricity.

9. Major constituent of Duralium alloy is :
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Aluminum

View Answer

Answer: d [Reason:] Aluminum is the major constituent of Duralium alloy. Duralium is very light alloy and used where weight is the major consideration of design.

10. What is the approximate percentage of Lead in soft solder?
a) 60
b) 50
c) 90
d) 99.02

View Answer

Answer: b [Reason:] Soft solder contains 50% lead and 50% tin. It is used in fabrication process of two material at temperature below 450 degree centigrade.

Set 5

1. Which of the following is an unconventional process of machining?
a) Milling
b) WJM
c) Drilling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] WJM stands for water jet machining and it is an unconventional process of machining. Water jet machining process is more versatile and can be used for metal as well as non metal.

2. Water jet machining process can be used for
a) Conductors
b) Insulators
c) Metals
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] WJM stands for water jet machining and it is an unconventional process of machining. Water jet machining process is more versatile and can be used for metal as well as non metal.

3. Which of the following is a conventional process of machining?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Water jet machining process
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned are unconventional machining process. Water jet machining process is more versatile and can be used for metal as well as non metal.

4. For machining of plastic material which of the unconventional process can be used effectively?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Water jet machining process
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] WJM stands for water jet machining and it is an unconventional process of machining. Water jet machining process is more versatile and can be used for metal as well as non metal.

5. Decrease in ratio of work hardness to tool hardness decreases material removal rate.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Ratio of work hardness to tool hardness is inversely proportional to material removal rate.

6. Decrease in viscosity of fluid used decreases material removal rate.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Viscosity is inversely proportional to material removal rate. With increase in viscosity, material removal rate decreases.

7. Material removal rate decreases with
a) Increase in amplitude
b) Decrease in grain size of abrasives
c) Increase in frequency
d) Increase in amplitude

View Answer

Answer: d [Reason:] Material removal rate in USM is proportional to grain size of abrasives used. No residual stresses are left in ultrasonic machining.

8. Which of the following is correct about USM?
a) Surface finish is bad
b) High cost
c) Not efficient for brittle material
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned are not correct about ultrasonic machining.

9. Which of the following is correct about USM?
a) Surface finish is bad
b) High cost
c) Not efficient for brittle material
d) No residual stress on work piece

View Answer

Answer: d [Reason:] No residual stresses are left in ultrasonic machining. Material removal rate in USM is proportional to grain size of abrasives used.

10. Which of the following is not correct about USM?
a) Low cost
b) Process is very loud noise making
c) Good surface finish
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Ultrasonic machining is a very silent process. Material removal rate in USM is proportional to grain size of abrasives used.