Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Dividing head are generally used for changing angular position of work piece relative to milling cutter.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Indexing head are also known as dividing head and are used for changing angular position of work piece relative to milling cutter.

2. Which of the following is precision dividing head used in milling?
a) Plain dividing head
b) Universal dividing head
c) Optical dividing head
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Optical dividing heads are precision heads and are used in precision indexing work. Indexing head are also known as dividing head and are used for changing angular position of work piece relative to milling cutter.

3. Circumference of a work piece is to be divided in 8 equal division using index plate of 24 slots. Indexing ratio is equal to
a) 2
b) 3
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: b [Reason:] Indexing ratio = (number of slots on index plate)/ (number of division required). Hence indexing ratio is equal to 3.

4. Circumference of a work piece is to be divided in 10 equal division using index plate of 550 slots. Indexing ratio is equal to
a) 2
b) 3
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: b [Reason:] Indexing ratio = (number of slots on index plate)/ (number of division required). Hence indexing ratio is equal to 3.

5. Circumference of a work piece is to be divided into 60 equal divisions using simple indexing method having 40 worm wheel teeth. Indexing movement will be
a) 12 holes on 18 hole circle
b) 16 holes on 18 hole circle
c) 12 holes on 21 hole circle
d) 16 holes on 21 hole circle

View Answer

Answer: a [Reason:] Indexing movement = (40)/ (number of division required).Hence indexing movement is equal to 12 holes on 18 hole circle.

6. Circumference of a work piece is to be divided into 35 equal divisions using simple indexing method having 40 worm wheel teeth. Indexing movement will be
a) 3 holes on 18 hole circle
b) 16 holes on 18 hole circle
c) 3 holes on 21 hole circle
d) 16 holes on 21 hole circle

View Answer

Answer: c [Reason:] Indexing movement = (40)/ (number of division required). Hence indexing movement is equal to 3 holes on 21 hole circle.

7. Circumference of a work piece is to be divided into 6 equal divisions using direct indexing method. Indexing movement will be
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] Indexing movement = (24)/ (number of division required). Hence indexing movement is equal to 4.

8. Circumference of a work piece is to be divided into 12 equal divisions using direct indexing method. Indexing movement will be
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Indexing movement = (24)/ (number of division required). Hence indexing movement is equal to 2.

9. What will be the index movement to mill a hexagon head screw by using direct indexing?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] For direct indexing, indexing movement = (24)/ (number of division required). Hence indexing movement is equal to 4.

10. Which one of the following is correct about compound indexing of 93 divisions?
a) 28 holes in 21 circle forward and 28 holes in 31 circle backwards
b) 26 holes in 21 circle forward and 28 holes in 30 circle backwards
c) 28 holes in 21 circle forward and 28 holes in 30 circle backwards
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For compound Indexing use (40/N) = ((n1/N1) + – (n2/N2)), where N denotes the number of division.Hence indexing movement is equal to 28 holes in 21 circle forward and 28 holes in 31 circle backwards.

Set 2

1. Which of the following is not a characteristic of ceramics?
a) Non-metallic
b) Inorganic
c) Amorphous
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Ceramics are non-metallic, inorganic and amorphous solids.

2. Which of the following is correct chemical property of quartz?
a) Acidic
b) Basic
c) Neutral
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Quartz comes under acidic refractory.

3. Which one of the following is not a acidic refractory?
a) Quartz
b) Sand
c) Silica brick
d) Dolomite

View Answer

Answer: d [Reason:] Dolomite is a basic refractory.

4. Which one of the following is not a basic refractory?
a) Magnesite
b) Sand
c) Dolomite
d) None of the mention

View Answer

Answer: b [Reason:] Sand is an acidic refractory.

5. Which one of the following is a chemically neutral refractory?
a) Quartz
b) Sand
c) Silica brick
d) Silicon carbide

View Answer

Answer: d [Reason:] Silicon carbide is a neutral refractory,whereas sand, quartz and silica brick are acidic.

6. Ratio of cement to aggregate to sand of M10 grade of RCC is given by
a) 1:2:3
b) 1:3:4
c) 1:3:6
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] M10 grade of RCC have cement to aggregate to sand ratio equal to 1:3:6.

7. Production of thin sheets of flexible tape by casting in particulate forming process may be termed as:
a) Slip casting
b) Hydroplastic forming
c) Powder casting
d) Tape casting

View Answer

Answer: d [Reason:] Tape casting is a very old process and is used in the formation of flexible tapes.

8. Which of the following can act as modifier in glass forming process?
a) Silicon dioxide
b) Sodium oxide
c) Magnesium oxide
d) Phosphorous oxide

View Answer

Answer: c [Reason:] Magnesium oxide is best to use as modifier in glass forming process.

9. The word ceramic stands for which of the following meaning?
a) Soft
b) Burnt
c) Hard
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The dictionary meaning of ceramics is burnt materials.

10. Which of the ceramics can be used as pigment in paints?
a) Silicon carbide
b) Silicon oxide
c) Aluminum oxide
d) Titanium oxide

View Answer

Answer: d [Reason:] Titanium oxide is generally used as pigment in paints. It have very high density.

Set 3

1. Composite can be classified on the basis of:
a) Matrix type
b) Reinforcement constituent
c) Both of the Mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Composite can be classified on the basis of matrix type and reinforcement constituent.

2. Which of the following is not a laminar composite?
a) Bimetallic
b) Cladding
c) Paints
d) Wood

View Answer

Answer: d [Reason:] Wood is not a laminar composite.bimetallic, cladding and paints are considered as laminar composites.

3. Matrix constituents of composites are softer and reinforced constituent of composites are softer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] matrix constituents are generally softer whereas reinforced constituents provides hardness to the composites.

4. In sandwich composites, which of the following material can be used for filling purpose?
a) Wood
b) Cement
c) Polymer
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Wood, cement, and polymer can be used to fill the gap in sandwich composites.

5. Which of the following have greater impact on longitudinal strength of reinforced composites?
a) Fiber orientation
b) Fiber strength
c) Fiber length
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Longitudinal strength of reinforced composites is directly proportional to fiber strength of composite.

6. Which of the following may alter the mechanical properties of reinforced composites?
a) Constituent properties
b) Fiber length
c) Fiber orientation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Constituent properties, fiber length etc affect the overall property of reinforced composites.

7. Which of the following property can be enhanced by reinforcing aluminum alloy?
a) Density
b) Torsion resistance
c) Wear resistance
d) Strength

View Answer

Answer: c [Reason:] Wear resistance increases by reinforcing aluminum alloy due to good wear resistance property of aluminum.

8. Which of the following is correct for size range in micrometer of dispersoids in dispersion strengthened composites?
a) 0.0001-0.0009
b) 0.01-0.1
c) 0.1-1.0
d) 2.0-2.7

View Answer

Answer: b [Reason:] Dispersoids size varies from .01 micrometer to 0.1 micrometer. They are very small.

9. Which of the following is correct about dimensional nature of flake composites?
a) 1-D
b) 2-D
c) 3-D
d) 4-D

View Answer

Answer: b [Reason:] Flake composites are two dimensional in nature and can be easily represented on a plane of paper.

10. Fire point of composite is high.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Composites have low fire and flash point and this is there one of the main drawback.

Set 4

1. Shaping of metal by squeezing them in between two or more dies in order to obtain desire shape is done by?
a) Forming
b) Forging
c) Welding
d) Grinding

View Answer

Answer: b [Reason:] Shaping of metal by squeezing them in between two or more dies in order to obtain desire shape is done by forging.

2. Forging is carried out at which temperature?
a) Below re crystallization temperature
b) Above re crystallization temperature
c) Both of the mentioned
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Forging is carried out at a temperature below re crystallization temperature in cold forging and above re crystallization temperature in hot forging.

3. Which of the following is a type of forging?
a) Open die
b) Closed die
c) Impression dies
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the above mentioned options are the types of forging. In open die forging metal is kept in the lower die.

4. In which of the following forging metal is kept in the lower die?
a) Open die
b) Closed die
c) Impression dies
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In open die forging metal is kept in the lower die. In closed die forging process metal is kept in between pair of dies and a gutter is provided in the lower die.

5. In which of the forging process metal is kept in between pair of dies and a gutter is provided in the lower die?
a) Open die
b) Closed die
c) Impression dies
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In closed die forging process metal is kept in between pair of dies and a gutter is provided in the lower die. In impression die forging process metal is kept in between pair of dies and no gutter is provided in the lower die.

6. In which of the forging process metal is kept in between pair of dies and no gutter is provided in the lower die?
a) Open die
b) Closed die
c) Impression dies
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In impression die forging process metal is kept in between pair of dies and no gutter is provided in the lower die. In closed die forging process metal is kept in between pair of dies and a gutter is provided in the lower die.

7. The extra metal which settles down in the gutter is known as?
a) Flash
b) Slag
c) Flux
d) Barreling

View Answer

Answer: a [Reason:] The extra metal which settles down in the gutter is known as flash.

8. In which of the following forging process no flash is formed?
a) Open die
b) Closed die
c) Impression dies
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In closed die forging process no flash is formed. In closed die forging process metal is kept in between pair of dies and a gutter is provided in the lower die.

9. In which of the following forging process poor material utilization occurs?
a) Open die
b) Closed die
c) Impression dies
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In open die forging process poor material utilization occurs. In open die forging metal is kept in the lower die. In closed die forging process metal is kept in between pair of dies and a gutter is provided in the lower die.

10. Cogging which is also called as drawing out, is basically an?
a) Open die forging operation
b) Closed die forging operation
c) Impression dies forging operation
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cogging which is also called as drawing out is basically an open die forging operation.

11. In rolling operation the roll rotate with surface velocity
a) exceeding the speed of incoming metal
b) lower than the speed of incoming metal
c) equal to speed of the incoming metal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The rolls rotate with a surface velocity exceeding the speed of the incoming metal, friction along the contact interface acts to propel the metal forward. The metal is squeezed and elongated and usually changed in cross section.

12. A round billet made of 70-30 brass is extruded at a temperature of 675°C. The billet diameter is 125 mm, and the diameter of the extrusion is 50 mm. Calculate the extrusion force required.
a) 4 MN
b) 5 MN
c) 5.6 MN
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The extrusion force is calculated using Eq. F = A0k ln(A0/Af) in which the extrusion constant, k, is obtained. For 70-30 brass, k = 250 MPa at the given extrusion temperature. Thus, F = (3.14(125)2)/4 x (250) ln [(3.14(125)2)/(3.14(50)2)] = 4 = 5.6 MN

13. In ____________ extrusion, a billet is placed in a chamber.
a) forward
b) indirect
c) hydrostatic
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In forward extrusion, a billet is placed in a chamber and forced through a die opening by a hydraulically driven ram. The die opening may be round, or it may have various shapes, depending on the desired profile.

14. In _____________ extrusion, the die moves toward the unextruded billet.
a) forward
b) indirect
c) hydrostatic
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In indirect extrusion, (also called reverse, inverted, or backward extrusion), the die moves toward the unextruded billet. Indirect extrusion has the advantage of having no billet-container friction, since there is no relative motion.

15. In ___________ extrusion, the billet is smaller in diameter than the chamber.
a) forward
b) indirect
c) hydrostatic
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In hydrostatic extrusion the billet is smaller in diameter than the chamber (which is filled with a fluid), and the pressure is transmitted to the fluid by a ram.

Set 5

1. End of the work piece can be supported by using
a) Headstock
b) Tailstock
c) Tool Post
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Tailstock is used to support the end of the work piece in lathe machine.

2. Which of the following position of tumbler gear lever set will move carriage towards headstock of the lathe?
a) Up
b) Middle
c) Down
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Tumbler gear lever in up position moves the carriage towards the headstock in a lathe machine.

3. Which of the following can be used to reverse the direction of lead screw relative to the direction of spindle movement?
a) Speed lever
b) Feed Lever
c) Tumbler gear lever
d) Friction clutch

View Answer

Answer: c [Reason:] Tumbler gear lever is used to reverse the direction of lead screw relative to the direction of spindle movement in lathe machine.

4. Which of the following arrangement is used in movement of carriage along the ways?
a) Rack and pinion
b) Spindle mechanism
c) Crank and slotted lever mechanism
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Rack and pinion mechanism is used in movement of carriage by flywheel. Rack is gear of finite diameter.

5. Which of the following have live centre?
a) Tail stock
b) Headstock
c) Tool post
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Head stock has live centre and it is called live because spindle rotates here and is not at rest during machining.

6. Which of the following is also known as Puppet head?
a) Headstock
b) Tailstock
c) Tool Post
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Tailstock is also known as puppet head. It is at the back part of lathe machine.

7. Which of the following part of lathe slides along bed ways?
a) Cross slide
b) Saddle
c) Compound rest
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Saddle slides along bed ways in lathe machine during the process of machining.

8. Which of the following part of lathe move in a direction normal to the axis of spindle?
a) Cross slide
b) Saddle
c) Compound rest
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cross slide move in a direction normal to the axis of spindle during the process of machining in lathe machine.

9. Which of the following is used to give power feed during cutting of threads?
a) Rack and pinion
b) Planer mechanism
c) Quick return mechanism
d) Using spilt nut

View Answer

Answer: d [Reason:] Split nut are used to engage lead screw to give power feed in lathe during the process of machining in lathe machine.

10. Which of the following serves as housing for driving pulley, and back gears?
a) Headstock
b) Tailstock
c) Tool Post
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Headstock has driving pulleys and back gears in lathe machine. Headstock also carries spindle and chuck for holding the work piece.

11. The tail stock set over required to turn a taper on the entire length of a workpiece having diameters D and d is
a) D – d/2L
b) D – d/L
c) D – d/2
d) D – d

View Answer

Answer: b

12. For turning internal tapers, the suitable method is
a) by a form tool
b) by setting over the tail stock
c) by a taper turning attachment
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

13. The tail stock set over method of taper turning is preferred for
a) internal tapers
b) small tapers
c) long slender tapers
d) steep tapers

View Answer

Answer: c