Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Disasters can be broadly termed as __________ types.
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3

View Answer

Answer: a [Reason:] Disasters can be accidental or intentional. Accidental disasters include natural disasters like tsunamis, hurricanes, floods, etc. Intentional are man-made disasters like, terrorism, bombing, etc.

2. The annual flood peaks in India are recorded in months of:
a) June, July
b) July, August
c) July, September
d) August, September

View Answer

Answer: d [Reason:] Floods can occur during any part of monsoon season. But, typically during months of August and September, flood peaks are recorded. On large rivers, it ranges between 60,000 and 80,000 m3/s.

3. Uttarakhand lies in zone ___________ of Earthquake prone areas.
a) 5
b) 3
c) 4
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] There are five zones of earthquake. Zone 5 covers areas with highest risk (intensity of MSK 1x or greater). Zone 4 covers areas liable to MSK VIII, Zone 3 to MSK VII, Zone 2 to MSK VI or less. Zone 1 area is not there in India.

4. To measure flood variability, __________ is used widely.
a) FFMI
b) FI
c) FMI
d) FFI

View Answer

Answer: a [Reason:] FFMI stands for Flash Flood Magnitude Index. It is the standard deviation of logarithms to the base of 10 of annual maximum series.

5. Disaster management deals with situation that occur after disaster.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Disaster management is a broad term and it deals with situation prior to, during and after the occurrence of a disaster.

6. How many elements of disaster management are there?
a) 8
b) 7
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: d [Reason:] There are six distinct sets of activities. These include risk management, loss management, control of events, equity of assistance, resource management and impact reduction.

7. Which of the below is an example of slow-onset disaster?
a) Earthquake
b) Tsunami
c) Cyclone
d) Draught

View Answer

Answer: d [Reason:] Disasters can also be classified as rapid-onset and slow-onset. It is based on how long they last. Rapid-onset disasters are options a, b and c.

8. How many phases of disaster response are there?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2

View Answer

Answer: a [Reason:] These are preparatory phase, warning phase, emergency phase, rehabilitation phase and reconstruction phase.

9. The first step in preparedness planning is:
a) Analysis of data collected
b) Determination of objectives
c) Development of implementing device
d) Determination of strategy

View Answer

Answer: b [Reason:] There are six steps in preparedness planning for emergency response. The first step is to determine the objectives to be met with in each affected sector.

10. Tsunami detectors are placed in sea at ____________ kms from shore.
a) 25
b) 100
c) 50
d) 85

View Answer

Answer: c [Reason:] Coastal tidal gauges can detect tsunami closer to shore. It is placed at 50kms in sea from shore. They are linked to land by submarine cables and give warning in time.

Set 2

1. The most common type of door is:
a) Double leaf door
b) Louvred door
c) Single leaf door
d) Battened door

View Answer

Answer: c [Reason:] Single leaf door is the one consisting of a single rigid panel of any material that fills the doorway.

2. The representative figure below shows the mechanism of a _________ door.
basic-civil-engineering-questions-answers-doors-windows-q2
a) Rotating
b) Swing
c) Spinning
d) Sliding

View Answer

Answer: a [Reason:] Rotating or revolving door has several wings which are hinged at the middle. It opens in both directions and allows more number of people through it.

3. A casement window hung horizontally is called:
a) Hopper
b) Awning
c) Pivot
d) Transom

View Answer

Answer: b [Reason:] Awning window is hinged on the top and it swings outwards. These are partially useful for ventilation.

4. Light, a term used in windows, is:
a) Area between outer parts of window.
b) Glazed part of window
c) Area between inner parts of window
d) Opening of window allowing light

View Answer

Answer: a [Reason:] Light or Lite is a term used to refer to the area between outer parts of window. It is usually filled with a glass pane.

5. If a door swings towards the person opening it, it is called:
a) Left handed
b) Reverse
c) Normal
d) Right handed

View Answer

Answer: b [Reason:] Left handed door indicates the hinge is on the left side and right handed has hinge on the right side. If a door opens away from the person, it is a normal door.

6. Which of the below material of window has life span of 50 years?
a) PVC
b) Steel
c) UPVC
d) Aluminium

View Answer

Answer: c [Reason:] UPVC has very good thermal resistance and durability. The maintenance required is very low. It has an average cost and can thus stay for 50 years.

7. _________ door swings both ways.
a) Mead
b) Dutch
c) Garden
d) French

View Answer

Answer: a [Reason:] A Dutch door consists of 2 halves (top & bottom) which function individually. A French door has moulded panel at bottom of door. A garden door has only one door openable and is much secure.

8. A bay window is a multi-panel window, which:
a) Is provided at corners
b) Runs parallel to the wall
c) Embeds inside wall
d) Projects outside wall

View Answer

Answer: d [Reason:] Bay window has at least 3 panels set at different angles. This feature creates a protrusion from the wall line.

9. A roof lantern is also called:
a) Skylight
b) Cupola
c) Celestory
d) Oriel

View Answer

Answer: b [Reason:] Roof lantern is provided on a roof and it is multi-paned glass structure. It lets in day or moon light. It is also called as cupola.

10. __________ is a decoration that looks like a door.
a) Pseudo door
b) Flush door
c) False door
d) Composite door

View Answer

Answer: c [Reason:] False door merges with the wall, making it look like a decorative piece. It is mainly found in Egyptian architecture. It was also referred to as a door to after life and built inside tombs.

11. What does 10 WT 13 mean?
a) Size of window opening 10x13cm
b) Size of window opening 100x130mm
c) Size of window opening 10x13mm
d) Size of window opening 1000x1300mm

View Answer

Answer: d [Reason:] This representation is the way to designate a window. W stands for window and T for double shutter. The letter S is used to indicate single shutter.

12. In a ventilator, top edge of shutter opens,
a) Outside
b) Inside
c) Sideways
d) Does not open

View Answer

Answer: b [Reason:] In most of the ventilators, top edge of shutter opens inside and bottom edge opens outside. Nowadays, ventilators with 2 glass sheets are being used because of their ease and efficiency.

13. Which of the below doors is generally used in residential and office buildings?
a) Flush door
b) Rotating door
c) Louvered door
d) Hinged door

View Answer

Answer: a [Reason:] Flush door is made with plywood and the shutters are available in various materials. These offer less moisture resistance and hence are used in interior portion.

14. The middle horizontal member of shutter is called:
a) Median rail
b) Mid rail
c) Sill rail
d) Lock rail

View Answer

Answer: d [Reason:] The middle portion where the provisions for a lock are generally given. Hence it is called lock rail.

15. Mullion is _________ member employed to sub divide a window or door opening vertically.
a) Horizontal
b) Inclined (at 45o)
c) Vertical
d) Inclined (at 60o)

View Answer

Answer: c [Reason:] Mullion is often provided to give aesthetic appearance. It is also provided to extend extra support to structure which has large opening.

Set 3

1. How many chief types of levels are used in levelling?
a) 6
b) 3
c) 4
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 4 chief types of levels used. They are Dumpy level, Wye Level, Reversible level and Tilting level.

2. A levelling staff is used to establish:
a) Horizontal line of sight
b) Vertical line of sight
c) Location of points
d) Distance of points

View Answer

Answer: a [Reason:] A levelling staff is straight rectangular rod, with graduations, zero starting from foot of staff. It is placed at the required point and horizontal line of sight from a level is made.

3. Dumpy level was originally designed by:
a) Fennel
b) Heerbrugg
c) Stanley
d) Gravatt

View Answer

Answer: d [Reason:] Gravatt designed the Dumpy level; which consists of a telescope secured in two collars fixed by adjusting screws.

4. How many categories of levelling staff are there?
a) 4
b) 2
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] There are 2 categories – self reading staff and target staff. Self-reading staff can be directly read from the instrument through telescope. Target staff consists of moving target against which reading is to be taken.

5. Which of the below is used to make line of sight horizontally in a level?
a) Foot screws
b) Levelling head
c) Telescope
d) Tangent screws

View Answer

Answer: a [Reason:] There is a tube and bubble is enclosed in it. Using 3 foot screws, the bubble is centralised. Once it is stable, the level is said to have maintained a horizontal line of sight.

6. A digital level reads a:
a) Target staff
b) Barcoded staff
c) Digital staff
d) Telescopic staff

View Answer

Answer: b [Reason:] Digital level is an electronic level. It is set up on a tripod and it reads a barcoded staff. All the details are fed into the memory of level and can be retrieved on a computer.

7. Which of the below cannot be used to measure vertical heights?
a) Self level
b) Aneroid barometer
c) Transit
d) Hypsometer

View Answer

Answer: c [Reason:] Vertical measurement can be approximately taken using barometer and hypsometer. These determine pressure difference at 2 elevations and results can be concluded from these.

8. How many types of self-reading staff are available?
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 3 types of self-reading staff. They are solid, folding and telescopic staff.

9. Which of the below is not common in all levelling equipments?
a) Telescope
b) Level vials
c) Level rods
d) Tilting screws

View Answer

Answer: d [Reason:] Tilting screw is found only in the tilting level. Using this, one can tilt the telescope to the required angle, keeping the vertical axis.

10. Level vials can be of ____________ types.
a) 4
b) 3
c) 5
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] Level vials contain a bubble, which is to be centralised to obtain horizontal line of sight. It may be of bulls-eye type (circular shaped) or vial type (tube shaped).

11. Abney level is a type of hand level.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Hand level is a hand held instrument. Abney level is one of these. It includes a clinometer to measure vertical angles.

12. For accurate levelling __________ is attached inside telescope in an automatic level.
a) Alinometer
b) Compensator
c) Cross hairs
d) Double lens

View Answer

Answer: b [Reason:] Compensator is also called stabilizer. It consists of 2 fixed prisms and it creates an optical path between eye piece and objective. It results in exact positioning of line of sight due to gravity.

Set 4

1. The living environment, the biosphere consists of __________ components.
a) 2
b) 4
c) 1
d) 3

View Answer

Answer: d [Reason:] The biosphere consists of 3 components – land (lithosphere), water (hydrosphere) and air (atmosphere). They are all necessary for life to sustain on earth.

2. The presence of gas in water is indicated by:
a) Fizzing sound
b) Foam
c) Bubbles
d) Colour change

View Answer

Answer: b [Reason:] Water may be polluted by the presence of some unpleasant gases from industries. They are recognized by the foaming of water.

3. To test turbidity of polluted water in field, _________ is used.
a) Baylis Turbidimeter
b) Jackson Turbidimeter
c) Turbidity tube
d) Turbidity rod

View Answer

Answer: d [Reason:] The first three options are used to test turbidity in the lab. The turbidity rod is a graduated aluminium rod.

4. Refuse may be of _________ types.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] The rejected materials which are collected in dustbins and the foul discharges that are carried by underground drains are termed as refuse. It may be dry refuse (grass, paper, cloth, vegetable peels) or wet refuse (urinals, kitchen discharges).

5. In method of trenching, the size of trench may be:
a) 12 x 5 x 2m
b) 15 x 5 x 3m
c) 12 x 3 x 2m
d) 15 x 5 x 5m

View Answer

Answer: c [Reason:] Trenching is a method of disposing solid waste. Trench is dug of size 12 x 3 x 2m, waste is filled and levelled and then covered with a layer of earth or ash.

6. Hydrogen Peroxide is generated from:
a) Photochemical smog products
b) Explosive manufacturing industry
c) Automobile exhausts
d) Thermal power plants

View Answer

Answer: a [Reason:] It is generated from the photochemical smog products. It is a common pollutant in air and can cause lungs irritation when inhaled.

7. When some chemical is mixed with water, _________ is formed.
a) Solution
b) Floc
c) Bubbles
d) Foam

View Answer

Answer: b [Reason:] Coagulation can be explained by this method. Floc is the thick gelatinous precipitate which forms when chemicals (coagulants) are mixed with water.

8. Which of the below leads to disturbance of nitrogen fixation in soil?
a) Urban waste
b) Fertilizers
c) Pesticides
d) Industrial effluents

View Answer

Answer: b [Reason:] Use of excess fertilizers destroys the microbial plant life in the soil. It leads to disturbance of nitrogen fixation, which is an essential process in soil.

9. _________ is the simplest equipment used for collection of solid particulates.
a) Inertial separators
b) Filters
c) Settling chamber
d) Cyclones

View Answer

Answer: c [Reason:] It consists of a chamber in which velocity of carrier gas is reduced in order to allow particulates to settle out of moving stream under action of gravity.

10. Pollution cases can be classified into _________ types.
a) 4
b) 2
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: b [Reason:] There can be two types based on special dimensions. They are localised pollution cases (spill accidents) and diffused pollution cases.

11. _________ is a raw material sent to and processed in a waste recycling plant.
a) Recyclant
b) Nodules
c) Particulars
d) Recyclate

View Answer

Answer: d [Reason:] It is used to form new products. For example, plastic bottles can be a recyclate. It is Collected and processed to manufacture new ones.

12. What are the main constituents of the environmental cycles?
a) Water cycle and food cycle
b) Water cycle and nutrient cycle
c) Nutrient cycle
d) Water cycle and air cycle

View Answer

Answer: b [Reason:] The environmental cycles are natural processes in which the different elements of the environment are cycled in various forms. These include the water cycle and nutrient cycle (which include Carbon, Nitrogen, Oxygen and Phosphorus cycles, etc.

13. Failures within hydrosphere in oxygen cycle can result in development of:
a) Hyperoxic zones
b) Hypoxic zones
c) Hydrolic zones
d) Hydroxic zones

View Answer

Answer: b [Reason:] Hypoxic zones are also called dead zones. These are areas with low oxygen content and can be inhabitable for living organisms. Any failure in the hydrosphere within oxygen cycle can lead to formation of hypoxic zones.

Set 5

1. What is the abbreviation of PPC?
a) Perfect Portland Cement
b) Portland Produced Cement
c) Portland Pozzolana Cement
d) Productive Portland Cement

View Answer

Answer: c [Reason:] Pozzolana is a material containing silica. PPC is formed by intergrinding ordinary Portland cement, clinker, gypsum and pozzolanic material.

2. Which of the following is not an advantage of rapid hardening cement?
a) Faster construction
b) Short curing period
c) Light in weight
d) Higher final setting time

View Answer

Answer: d [Reason:] The initial and final setting time of rapid hardening cement is same as that of ordinary cement. It attains higher strength in less time. It develops the same strength of ordinary cement in four days rather than 28 days.

3. High alumina cement can be used for massive concrete work.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] High alumina cement is obtained by adding 55% bauxite and 35-45% lime. It hardens rapidly and it is costlier. It cannot be used for massive concrete work.

4. How many types of cements are there based on ability to set in presence of water?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] The 2 types are hydraulic and non-hydraulic cement. Hydraulic cement sets and becomes adhesive due to reaction with water. Non-hydraulic cement does not set under-water or in wet conditions.

5. What property does air-entraining cement provides?
a) Workability
b) Soundness
c) Fineness
d) Strength

View Answer

Answer: a [Reason:] Air-entraining agents are added to cement during manufacturing. These creates voids and in turn increases workability when used in concrete.

6. Which of the following types of cement is used in marine structures?
a) Expanding cement
b) High alumina cement
c) Blast furnace slag cement
d) White cement

View Answer

Answer: c [Reason:] Blast furnace slag cement is obtained by combining slag and cement clinkers. These have less heat of hydration and are not affected by sea water. Hence, can be used for marine structures.

7. Which pair of compound and coloured cement mentioned below is wrong?
a) Iron oxide-yellow
b) Cobalt-black
c) Chromium oxide-green
d) Manganese dioxide-brown

View Answer

Answer: b [Reason:] Cobalt imparts blue colour to cement. Iron oxide in different proportion imparts brown, red and yellow colour. Manganese dioxide produces brown and black coloured cement.

8. Low heat cement is ideal for use in construction of dams.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Heat of hydration is heat produced during chemical action between cement and water. In mass concreting works (dam) heat will be high and effect the stability of structure. Hence, low heat cement is ideal for use.

9. Which of the following is not a pozzolanic material?
a) Fly ash
b) Silica fume
c) Cinder
d) Slag

View Answer

Answer: c [Reason:] Pozzolans are silicate based materials that form cementitious materials. Fly ash, silica fumes and slag are composed of oxide of silicon. Cinder is a coal residue.

10. Water proof cement is prepared by mixing ordinary cement with:
a) Resins
b) Water repellent chemicals
c) Sulpho-aminate
d) Metal stearates

View Answer

Answer: d [Reason:] Resins are added in air entraining cement. Water repellent chemicals in hydrophobic cement. Sulpho-aminate is added in expanding cement. Metal stearates (Ca, Al, etc) are added in small percentage during grinding to get water proof cement.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }