Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. How many types of brick masonry are possible?
a) 4
b) 2
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: a [Reason:] The four types are brick work in mud, brick work in cement or lime mortar – I class, II class and III class.

2. In which bond brick is laid with its length in the direction of wall?
a) Header
b) Flemish
c) Stretcher
d) English

View Answer

Answer: c [Reason:] Brick are laid with their end towards the face of the wall in header bond. In Flemish bond, alternative header and stretcher are placed in each course. In English bond, alternative header and stretcher courses are laid.

3. Which of the below should be avoided in brick masonry?
a) Horizontal joints
b) Queen closer
c) Brick bat
d) Vertical joints

View Answer

Answer: d [Reason:] Vertical joints occur when the end of a brick is in line with end of the underlying brick, vertically. This would lead to low strength wall as cracks can easily be transferred along these joints.

4. _________ bond is better in appearance than English bond.
a) Flemish
b) Double Flemish
c) Single Flemish
d) Poly Flemish

View Answer

Answer: b [Reason:] Double Flemish bond consists of alternative header, stretcher in each course. The facing and backing are of same appearance.

5. Flemish bond is expensive than English bond.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Number of bricks required in Flemish bond is less than that required in English bond. It is because each course has header and stretcher, which occupies more space than header or stretcher when placed individually.

6. In Herringbone bond, bricks are placed at _________ angle from __________ line in both directions.
a) 60o, central
b) 60o, vertical
c) 45o, central
d) 45o, vertical

View Answer

Answer: c [Reason:] There is a central line with respect to which bricks are laid. It is laid at 45o angle in both directions. It is used where wall thickness is more than 4 bricks or for paving.

7. The portion of bricks cut across width in half is called:
a) Half split
b) Half closer
c) Half bed
d) Half bat

View Answer

Answer: d [Reason:] When brick is halved along its height, it is a split, that along length is a closer. Bed is the lower surface of brick when the brick is laid flat.

8. What should be placed in the beginning of every header course in English bond to avoid
vertical joint?
a) Queen closer
b) Half bat
c) Three fourth bat
d) King closer

View Answer

Answer: a [Reason:] A queen closer is a brick piece cut in half along length. It is placed so as to avoid vertical joints. It makes the header come centrally above the underlying stretcher.

9. The bricks used for corners of walls of a structure are called:
a) Spalls
b) Quoins
c) Hearting
d) Side

View Answer

Answer: b [Reason:] Spalls are chips of stones for filling interstices in stone masonry. Hearting is an interior portion of a wall between facing and backing. Side is surface forming boundary of bricks in a direction transverse to face and bed.

10. Which bond comprises of one course of header to three or five courses of stretchers?
a) Dutch bond
b) Zig-zag bond
c) English garden-wall bond
d) Facing bond

View Answer

Answer: c [Reason:] Dutch bond is a modified form of English bond. Three fourth bat is used next to header in stretcher course. Bricks are laid in zig-zag way in zig-zag bond. In facing bond, bricks of different thickness are used in facing and backing of walls.

11. Which IS code gives code of practice for brick work?
a) IS 2212
b) IS 3102
c) IS 3466
d) IS 1077

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 3102 gives classification of burnt clay solid bricks. IS 3466 gives the specification for masonry cement. IS 1077 gives the guidelines regarding common burnt clay building bricks.

Set 2

1. How many types of cracks can occur in a building?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 2 types of cracks that can be found in buildings. Non-moving cracks are result of shrinkage and are usually shallow. Moving cracks are caused due to excessive stress in concrete and generally are wider than 1mm.

2. Creep in concrete structure increases with:
a) Increase in humidity
b) Increase in water
c) Decrease in temperature
d) Decrease in humidity

View Answer

Answer: d [Reason:] Creep is small deformation that is formed due to loading on concrete. It is a slow, time dependent process. An increase in temperature and decrease in humidity can cause this.

3. To control corrosion, concrete with _________ is used.
a) Low permeability
b) Low thermal coefficient
c) More cement content
d) More coarse aggregates

View Answer

Answer: a [Reason:] If the concrete is less permeable, then there is less chance of moisture, chemical absorption which leads to corrosion of steel bars.

4. The main reason for cracks in masonry joints is:
a) Moisture
b) Sulphate
c) Magnesium
d) Sodium

View Answer

Answer: b [Reason:] Sulphate content of bricks to be used in masonry should be checked. These attack the mortar and weakens it, leading to development of cracks. They appear after 2-3 years of construction.

5. Shear cracks between main wall and cross wall can be corrected using:
a) Grouting
b) Rebuilding
c) Guining
d) Toothing

View Answer

Answer: d [Reason:] The place where the main and cross wall join, there can be cracks developed. It is due to poor bonding between walls. Bonding can be increased by toothing, where a projection of brick is done into the other wall, interlocking it.

6. Which IS code gives details about termite proofing?
a) IS 6835
b) IS 6313
c) IS 5886
d) IS 5668

View Answer

Answer: b [Reason:] IS 6313 part I and part II specify the procedure for anti-termite treatment. Termite attacks wood, plastic, leather and rubber. So, to protect components containing these, anti-termite protection is to be given.

7. Leaks in pitched roof may be caused due to:
a) Improper slopes
b) Unfinished roof and wall junction
c) Depression on top of roof
d) Heavy wind

View Answer

Answer: d [Reason:] The first three options are the reasons for leaks in flat roofs. Weather effects like heavy wind, storm, rain can alter the roof structure and cause leakage.

8. The chemical heptachlor in anti-termite proofing has concentration by weight of:
a) 0.5%
b) 0.1%
c) 0.3%
d) 0.2%

View Answer

Answer: a [Reason:] The anti-termite chemicals in water emulsion can be any of aldrin, heptachlor and chlordane. Aldrin and heptachlor have concentration by weight of 0.5% and chlordane of 1%.

Set 3

1. Desiccants are chemicals that:
a) Remove humidity
b) Add humidity
c) Add moisture
d) Remove moisture

View Answer

Answer: d [Reason:] Air-conditioning is one of the building services. It can be made based on desiccants, which are chemicals that remove moisture from air.

2. In a building, to provide ultimate comfort to occupants ________ can be used.
a) AC
b) HVAC
c) Ventilators
d) HAC

View Answer

Answer: b [Reason:] HVAC stands for heating ventilation and air-conditioning. This system is installed in buildings to give all the comforts to the occupants via a single unit.

3. Which IS codes gives details about elevators?
a) IS 27752
b) IS 38665
c) IS 14665
d) IS 27855

View Answer

Answer: c [Reason:] IS 14665 gives specifications for elevators. It gives the number, capacity of elevator depending upon floor area and number of floors to be served.

4. The slope of a ramp should not be more than:
a) 1 in 35
b) 1 in 20
c) 1 in 15
d) 1 in 10

View Answer

Answer: c [Reason:] Ramps are provided in buildings to allow easy passage for elderly and physically challenged occupants. The slope should not be too steep, it should not be more than 1 in 15.

5. How many types of ventilation are there?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] The three types are natural (differential temperature of air), mechanical (fans), hybrid or mixed-mode ventilation (design of building).

6. A fire detector cannot detect:
a) Radiation
b) Heat
c) Light
d) Smoke

View Answer

Answer: c [Reason:] A fire detector can detect the three characteristics of fire-radiation (flame), heat and smoke. It cannot detect the light produced by a fire.

7. When exposed to fire, concrete has very little strength left after:
a) 500oC
b) 300oC
c) 200oC
d) 600oC

View Answer

Answer: d [Reason:] Concrete decomposes when exposed to heat. Water evaporates, sand, gravel become molten lava like. Up to 200oC, no changes are noticed. At about 600oC, significant lossoccurs. At 800-1000oC, it completely gives in.

8. While calculating the handling capacity of lift, the weight of a person is taken as 65kg.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Lifts can carry people from a range of just 4 to a good 20 number. To decide this,the weight of each person is to be considered. It is assumed as 68kg for one person.

Set 4

1. What is the meaning of bulking of sand?
a) Increase in volume of sand due to moisture absorption
b) Increase in weight of sand due to moisture absorption
c) Increase in mass of sand due to moisture absorption
d) Increase in strength of sand due to moisture absorption

View Answer

Answer: a [Reason:] When water is added to sand, a thin film of water is formed around the sand particles. The film exerts surface tension on particles, making them move apart. This leads to increase in volume because there is no direct contact among particles.

2. How is bulking related to moisture content?
a) Keeps on increasing with moisture content
b) Increases till a certain point and then decreases
c) Keeps on decreasing with moisture content
d) Decreases till a certain point and then increases

View Answer

Answer: b [Reason:] The volume i.e. bulking increases as sand absorbs moisture. At about 6- 10%, the film starts breaking and the volume reduces. If sand absorbs further moisture, no bulking takes place.

3. a, b, c in the figure below in order are:
basic-civil-engineering-questions-answers-bulking-sand-q3
a) coarse, fine, medium grained sand
b) fine, coarse, medium grained sand
c) medium, fine, coarse grained sand
d) fine, medium, coarse grained sand

View Answer

Answer: d [Reason:] As fine grained sands have higher voids than medium and coarse grained sands, the percentage of moisture absorbed and the percentage volume increase is the highest.

4. What happens if bulking is not accounted for while preparing concrete?
a) Concrete gets hardened
b) Concrete is not affected
c) Concrete gets softened
d) Concrete becomes watery

View Answer

Answer: a [Reason:] If care is not taken while volume batching, concrete is likely to be undersanded and gets hard eventually.

5. By how much percentage does the volume increase when moisture content is 5-10%?
a) 10-20%
b) 20-40%
c) 30-40%
d) 20-30%

View Answer

Answer: b [Reason:] The studies on bulking have showed this result. It is visible in the graphical representation of bulking also.

6. How is particle size of sand related to bulking?
a) Not related
b) Directly proportional
c) Inversely proportional
d) Shows variable relation

View Answer

Answer: c [Reason:] Finer particle size will have more voids compared to coarser once. They tend to absorb more water and hence exhibit more bulking.

7. What does ‘h’ represents in the formula used to calculate bulking factor?
a) Height of jar
b) Height of saturated sample
c) Height of dry sample
d) Height of water

View Answer

Answer: b [Reason:] The formula used to calculate bulking factor is (H-h/h) x 100%. ‘H’ represents height to which dry sand sample is filled in jar and ‘h’ represents the height of saturated sample.

8. Bulking is the phenomenon applicable to both fine and coarse aggregates.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Bulking is possible only in fine aggregates. In coarse aggregate, size of particle is large, void space is less and so water absorption is not possible up to the extent of fine aggregates.

9. Sand does not show any bulking when:
a) Completely saturated
b) Partially saturated
c) Contains small amount of impurities
d) Voids are partially filled with air

View Answer

Answer: a [Reason:] A completely saturated sand has no void space left to absorb any more water and undergo bulking.

10. What effect does bulking have on fresh concrete?
a) Strength reduces
b) Shrinkage increases
c) Volume reduces
d) Workability increases

View Answer

Answer: d [Reason:] The excess water in the sand can be used to maintain water-cement ratio. It improves workability and hence it is easier to place fresh concrete. Strength is a property of hardened concrete.

Set 5

1. Which of the following methods yields quick, small supplies of Quick Lime?
a) Intermittent kiln
b) Continuous kiln
c) Clamp burning
d) Kankar burning

View Answer

Answer: c [Reason:] In a kiln, lime is produced in large quantities for commercial purpose. In clamp burning, available quantity of limestone is stacked with fuel and burnt.

2. How is the arrangement in a clamp, if the fuel used is coal?
a) Stacked in alternate layers
b) Placed on a platform
c) Mixed and poured into a basin
d) Heaped

View Answer

Answer: d [Reason:] If fuel used is wood, they are stacked together in alternative layer. In case of coal or charcoal, it is mixed with limestone and placed in heap form.

3. How can one understand the completion of burning of lime?
a) Blue flame at the top disappears
b) Blue flame appears at the top
c) Smoke is released in huge quantity
d) Red flame appears at the top

View Answer

Answer: a [Reason:] A blue flame indicates complete combustion, implying no wastage of resources. Hence, we can ensure proper burning of lime.

4. The term Calcination comes from:
a) Greek word Calcinare
b) Latin word Calcinare
c) Greek word Calcinate
d) Latin word Calcinate

View Answer

Answer: b [Reason:] Calcinare is a Latin word. It means to burn lime, hence calcination is accorded to as burning of Lime.

5. Which of the following is not an example of Calcination process?
a) Decomposition of Calcium Chlorate
b) Decomposition of volatile matter in petroleum coke
c) Removal of ammonium ions in synthesis of zeolites
d) Decomposition of hydrated minerals

View Answer

Answer: a [Reason:] All the other process leads to burning or thermal decomposition of lime in some forms. Calcium Chlorate decomposes into calcium chloride and oxygen.

6. The temperature at which standard Gibbs free energy is zero for calcination reaction is called:
a) Absolute temperature
b) Negative temperature
c) Transition temperature
d) Thermal decomposition temperature

View Answer

Answer: d [Reason:] Transition temperature is for phase transitions. Absolute temperature is measured relative to absolute zero. Negative temperature is the one measured below zero.

7. In which feed type kiln, limestone does not come in contact with fuel?
a) Single feed
b) Isolated feed
c) Separate feed
d) Mixed feed

View Answer

Answer: c [Reason:] There are only 2 feed types of kiln – namely mixed and separate. In mixed feed type, fuel and limestone are mixed together during burning.

8. Which one of the following is advantage of Kiln burning over clamp burning?
a) Burning is not complete
b) Requires more fuel
c) No wastage of lime
d) Time effective

View Answer

Answer: d [Reason:] Clamp burning takes weeks to burn limestone, whereas kiln burning takes only hours. Kiln burning operation involves loading, burning, cooling and unloading. All these lead to wastage of lime in some amount.

9. Slaking of lime refers to:
a) Mixing NaCl in hydraulic lime
b) Mixing water in quick lime
c) Mixing water in limestone
d) Mixing NaCl in quick lime

View Answer

Answer: b [Reason:] Slaking refers to the process of mixing water in quick lime. Only after this, it can be used in construction works.

10. How many brick lined tanks are used in tank slaking method?
a) 2
b) 1
c) 4
d) 3

View Answer

Answer: a [Reason:] Two tanks are used for tank slaking method. One is constructed 45cm deep, at higher level. Other one adjoining the first one is constructed 60-75cm deep, at lower level.

11. In tank slaking, the second tank (60-75cm deep) is filled with:
a) Water
b) Lime-milk
c) Lime
d) Limestone

View Answer

Answer: b [Reason:] Lime is gradually added to water present in the first tank and stirred continuously. It results in formation of milk of lime, which is allowed to falls through sieve into the second tank.

12. The lime-milk can be utilized after and for:
a) 2-3 days for putty
b) 2-3 hours for putty
c) 2-3 days for waste water treatment
d) 2-3 hours for waste water treatment

View Answer

Answer: a [Reason:] The lime-milk is allowed to stand for the requisite time of 2-3 days. It matures itself and forms lime putty.

13. The quantity of water to be added for hydrating 100kg of lime is:
a) 10 litres
b) 1 litre
c) 15 litres
d) 32 litres

View Answer

Answer: d [Reason:] Quantity of water to be added depends on composition of lime, method of slaking, form of lime required (dry or putty). Practically water up to 100 litres can also be added for lime putty.

14. Rate of hydration (slaking) does not depend on:
a) Degree of burning of lime
b) Degree of agitation
c) Atmospheric conditions
d) Composition of lime

View Answer

Answer: c [Reason:] Over and under burned lime is undesirable. Composition of lime (pure, clay) are important to determine slaking. Pure lime slakes vigorously. Slaking is carried in tank in closed conditions. Too little agitation results in uneven mixing and leads to drowning or unhydrated particles of CaO.

15. Why is the middle portion in a continuous kiln widened?
a) To accommodate more fuel
b) To collect lime at bottom
c) To allow the flow of limestone from top
d) To accommodate hot gases of combustion

View Answer

Answer: d [Reason:] The kiln has two sections – upper one to store limestone and lower one to collect lime. As burning continues, hot gases are releases. These are then accommodated in the middle portion.