Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What are the Soil properties, which are influenced by soil structure?
a) Permeability
b) Compressibility
c) Shear strength
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Soil structure is an important factor which influences many soil properties such as permeability, compressibility, and shear strength.

2. The single grained structure is a characteristic of__________
a) Coarse-grained soil
b) Fine-grained soil
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Single grained structure is usually found in coarse-grained soil.

3. Soil structure usually defines__________
a) Arrangement of soil particles and Stage of aggregation of soil particle in soil
b) Composition of the soil mass
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Soil structure is defined as the arrangement and state of aggregation of soil particle in a soil mass.

4. An arrangement composed of ‘flocs’ of soil particle is known as__________
a) Dispersed structure
b) Cohesive matrix structure
c) Honey comb structure
d) Flocculent structure

View Answer

Answer: d [Reason:] An arrangement composed of ‘flocs’ of soil particle is known as flocculent structure .As the particles are oriented ‘edge-to-edge’ (or) ‘edge-to-face’ with respect to one another.

5. An arrangement composed of soil particle having a parallel orientation is___________
a) Dispersed
b) Coarse grained skeleton
c) Honey comb
d) Single grained

View Answer

Answer: a [Reason:] In dispersed structure of particle are oriented face to face with one another in dispersed state.

6. The skeleton and matrix structure represent___________
a) Coarse-grained soil
b) Fine-grained soil
c) Composite soil
d) Loose-grained soil

View Answer

Answer: c [Reason:] An arrangement of coarse grains forming a skeleton and matrix represent composite soils.

7. The soil structure, having comparative loose stable structure is____________
a. Honey comb
b. Cohesive matrix
c. Flocculent
d. Single grained

View Answer

Answer: a [Reason:] Honey comb structure is composed of loosely arranged bundle of particle .Hence they have comparatively less stable structure than others.

8. The honey comb, flocculent and dispersed structure are found in___________
a) Fine-grained soil
b) Coarse grained soil
c) Composite soil
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Fine grained soil usually contains a combined structure of honeycomb, flocculent and dispersed.

9. Coarse-grain skeleton structure ,consist of arrangement of__________
a) Soil forming honey comb structure
b) Coarse grain forming a skeleton
c) Soil oriented ‘edge-to-edge’ with one another
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] An arrangement of coarse grains forming a skeleton with its interstices partly filled by relatively loose aggregation of the finest soil grains is shown in coarse-grained skeleton structure.

Set 2

1. The particle of coarse-grained are composed of___________
a) Primary minerals
b) Non-clay minerals
c) Clay minerals
d) Crystalline minerals

View Answer

Answer: a [Reason:] Coarse-grained particle is usually made of primary minerals.

2. The fine-grained soil are composed of__________
a) Crystalline minerals and Amorphous materials
b) Primary minerals
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Many investigations by Girm (1959) show that the fine-grained soil is composed predominantly of crystalline minerals and amorphous materials.

3. The behavior of bulky particles in coarse grained soil is governed by___________
a) Gravitational force and Mass energy
b) Colloidal force
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The bulky particle does not possess the property of plasticity and cohesion.

4. The crystalline minerals whose surface activity is such that ,they develop cohesion and plasticity are called__________
a. Non-clay minerals
b. Clay minerals
c. Bulky particles
d. Primary minerals

View Answer

Answer: b [Reason:] As the surface activity of clay minerals is high they develop a property of cohesion and plasticity.

5. Clay particles behave like___________
a) Colloids
b) Amorphous solids
c) Crystalline particles
d) Non-colloids

View Answer

Answer: a [Reason:] Clay minerals have high surface like colloids and is controlled by surface energy, they behave like colloids.

6. A montmorillonite platelet has a specific surface/volume equal to____________
a) 120/μ
b) 100/ μ
c) 500/ μ
d) 1000/ μ

View Answer

Answer: d [Reason:] Since the platelet of montmorillionite has a volume, 5 times greater than equivolume cube (200/ μ) its volume will be equal to 1000/ μ.

7. Which of the following clay minerals are considered as colloidal?
a) Kaolinite
b) Dichite
c) Attapulgite
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] As entire clay particle have greater dimension than 1μ, all of the clay minerals are considered as colloidal.

8. Clay minerals are classified in to____________
a) 3
b) 4
c) 7
d) 6

View Answer

Answer: b [Reason:] kaolinite, montmorillonite, illite, playgorskite are the types of clay minerals.

9. Chemically ,the clay minerals are silicates of____________
a) Aluminum
b) Iron
c) Magnesium
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Since minerals contain alkaline and/or alkaline earth as essential component they contains alkaline mineral such as aluminium, iron, magnesium.

10. Clay is essentially made of extremely__________
a) Large particles
b) Small particles
c) Intermediate particles
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Clay is generally made of small particles of either a book of sheets like units (or) bundle of tubes or fibers.

Set 3

1. Specific surface is termed as__________
a) Total volume of soil particles
b) Total area of soil particles
c) Total surface area in a unit mass
d) Ratio of total surface to the total volume

View Answer

Answer: c [Reason:] Specific surface is usually defined as the total surface area of the soil particle in a unit mass.

2. Specific surface of the soil particle increase very rapidly ,as the grain size____________
a) Increases
b) Decreases
c) Bulges
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The subdivision of a mass yields greater surface area, than the same mass itself. Specific surface of a mass increases as the grain size decreases.

3. A factor, which is important for the magnitude of specific surface of soil particles is__________
a) Grain shape
b) Grain size
c) Both size and shape
d) Grain molecular structure

View Answer

Answer: a [Reason:] Specific surface varies for different shapes of particle having the same mass. Hence grain shape is important factor for determining specific surface.

4. The specific surface of a soil particle will be___________
a) Proportional to inter-molecular surface
b) Inversely proportional to electric force
c) Proportional to the compressive force
d) Directly proportional to electric force

View Answer

Answer: d [Reason:] The electrical force responsible for inter-particle effect is proportional to the specific surface.

5. The harmonic diameter, can be found out by using__________
a) kozney’s method
b) casagrande method
c) Skempton’s method
d) Atterberg method

View Answer

Answer: a [Reason:] The harmonic diameter DH can be found by using kozney’s method using the formula F=6/ρs×1/Dn.

6. Specific surface of a soil is related with__________
a) Chemical properties of the soil
b) Physical properties of the soil
c) General characteristic of the soil
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As specific surface is associated with surface characteristics of a particle, therefore it is related with physical properties.

7. Microscopic soil particles have a very___________
a) Larger specific surface
b) A larger volume
c) Small specific surface
d) Larger diameter

View Answer

Answer: a [Reason:] As the specific surface increases as the size of the grain decreases .Therefore Microscopic particles have a large specific surface.

8. specific surface(SS) can also expressed as________
a) Surface area of the particle per unit volume
b) Physical properties of the soil
c) Moisture content of the soil
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] From the expression, specific surface = surface area of particle/volume of particle ,it can be seen that specific surface is the surface area of a particle.

9. Permeability of the soil depends on__________
a) Size of the soil particle
b) Moisture present in soil
c) Specific surface of the soil particle
d) Density of the soil

View Answer

Answer: c [Reason:] Permeability of soil greatly depends on specific surface of the soil because of the viscous effects associated with surface characteristics of the grains.

10. Chemical activity of a clay mineral depends on__________
a) Electric charge
b) Surface area
c) Compactness
d) Unit mass

View Answer

Answer: b [Reason:] The chemical activity of the clay mineral depends upon the surface area, because of the electrical charge of clay minerals is high per unit mass.

Set 4

1. A basic type of failure at a finite slope may occur due to___________
a) Slope failure and Base failure
b) Toe failure
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The two basic types of failure of a finite slope may occur: (i) slope failure (ii) base failure.

2. If the failure occurs along a surface of sliding that intersect the slope at its toe, the slide is known as___________
a) Base failure
b) Slope failure
c) Face failure
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If the failure occurs along a sliding that intersects the slopes at or above its toe, the slide is known as slope failure.

3. The types of slip surface or failure surfaces are____________
a) 4
b) 2
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: 3 [Reason:] The types of failure surface are: i) Planar failure surface ii) circular failure surface iii) Non-circular failure surface.

4. The ratio of total depth to depth H is called_________
a) Depth factor
b) Slope depth
c) Depth failure
d) Base failure

View Answer

Answer: a [Reason:] The ratio of the total depth (H + D) to depth H is called the depth factor Df .

5. The depth factor Df for toe failure is___________
a) Df > 1
b) Df > 1
c) Df = 1
d) Df = 0

View Answer

Answer: c [Reason:] For toe failure, Df = 1; for base failure, Df > 1.

6. Planar surface commonly occur in__________
a) Embankment with specific plane of weakness
b) All embankments
c) Soil deposit
d) Foundation of infinite depth

View Answer

Answer: a [Reason:] Planar failure surface may commonly occur in a soil deposit or embankment with a specific plane of weakness.

7. The stability of a finite slope can be investigated by which of the following method?
a) Bishop’s method
b) Swedish circle method
c) Friction circle method
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The stability of a finite slope can be investigated by the following methods: i) Culmann’s method of planar failure surface ii) The Swedish circle method iii) Friction circle method iv) Bishop’s method.

8. According to Bennet, non-circular slip surface may arise in___________
a) Non homogeneous dam
b) Embankment dams
c) Homogeneous dam
d) Soil deposit with a specific plane of weakness

View Answer

Answer: c [Reason:] According to Bennet (1951), non-circular or composite slip surface may arise in homogeneous dam have foundation of infinite depth, rigid boundary planes of maximum and presence of stronger or weaker layer.

9. The rupture mass sliding down a surface in a definite pattern resembles__________
a) Curve
b) Cycloid
c) Ellipse
d) Circle

View Answer

Answer: b [Reason:] Collin observed that the rupture mass slide down a sliding surface, in a definite pattern resembling that of a cycloid.

10. In stability computation, the curve representing the real surface of sliding is usually replaced
by___________
a) Arc of circle and Logarithmic failure
b) Cycloid
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Failure of finite slopes occurs along a curved surface. In stability computation the curve is represented by an arc of a circle or logarithmic scale.

Set 5

1. Earth embankments or slopes are commonly required for which of the following purpose?
a) Railways
b) Earth dams
c) Road ways
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Earth embankments are commonly required for railways, roadways, earth dams, levees and river training works.

2. The failure of slopes may take place due to___________
a) Forces between the soil particle and High water content
b) Action of gravitational force
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The failure of slopes takes place mainly due to the action of gravitational force which tends to pull the upper portions of the soil mass downwards to a nearly more level surface.

3. Slopes is classified into____________types.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] slopes may be of two types: i) infinite slopes and ii) finite slopes.

4. Which of the following is an example of slopes extending to infinity?
a) Inclined face of Earth dams
b) Embankments
c) Cuts
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Slopes extending to infinity do not exist in nature.

5. Analysis of stability of slopes is used for determining___________
a) Shearing strength and Stressed internal surface
b) Properties of the soil
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An analysis of stability of slopes consist of determining the most severely stressed internal surface and the magnitude of the shearing stress to which it is subjected and the determining the shearing stress along the surface.

6. If the soil properties for all identical depths below the surface are constant, it is an_________
a) Finite slope
b) Infinite slope
c) Planar failure surface
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If a slope represents the boundary surface of a semi-infinite soil mass, and the soil properties for all identical depths below the surface are constant, it is called an infinite slope.

7. A long natural slope of cohesion-less soil is inclined at 12° to the horizontal. What will be the factor of safety of the slope if φ = 30°?
a) 1.6
b) 2.7
c) 0.13
d) 0.4

View Answer

Answer: b [Reason:] Given φ = 30° and i = 12° Formula, F = tan φ /tan i F = tan 30° / tan 12° F = 2.72.

8. Factor of safety with respect to height is given by______________ equation.
a) FC = HC / H
b) FC = C / Cm
c) FC = τf / τ
d) FC = τC / τ

View Answer

Answer: a [Reason:] Since the factor of safety FC with respect to cohesion, also represent the factor of safety with respect to height FC = C / Cm = HC / H Where, Cm is the mobilized cohesion at a depth H.

9. In the limiting case of stability, the angle of slope is referred to as_____________
a) Angle of deviation
b) Angle of repose
c) Angle of unstable slope
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In the limiting case of stability, the angle of slope is known as angle of repose φ.

10. The factor of safety against safety is given by________equation.
a) F = HC / H
b) F = τf / τ and F = tan φ / tan i
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The factor of safety against sliding is given by equation: F = τf /τ = tan φ / tan i.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }