Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The pile load test should be performed on__________
a) Working pile
b) Test pile
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The pile load test can be performed on a working pile which forms the foundation of the structure or on a test pile.

2. A Factor of safety that should be adopted for finding allowable load for a pile is_________
a) 2.5 and 3
b) 4
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The IS code recommends that for working out allowable load, a minimum factor of safety 2.5 or 3 should be used.

3. For pile in cohesive soil__________ is neglected for individual pile action.
a) Frictional resistance
b) Surface area of pile
c) Shear strength of soil
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For the pile in cohesive soil, point bearing is generally neglected for individual pile action, since it is negligible as compared to frictional resistance.

4. The allowable load for the pile is given by__________ equation.
a) Qa = Qup/ F
b) Qa = Qup× F
c) Qa = WH /F(S+C)
d) Qa = WH /6(S+2.5)

View Answer

Answer: a [Reason:] The allowable load Qp for a pile is given by dividing the ultimate bearing capacity Qup by a suitable factor of safety F. Qa = Qup/ F.

5. The separation of Q at any stage of loading into Rp and Rf in cyclic test, is based on experimental value found out by________
a) Hailey
b) A.F. Van Weele
c) A.M. Wellington
d) MacArthur

View Answer

Answer: b [Reason:] The separation of Q at any stage of loading into Rp and Rf in cyclic test is based on experimental found value of A.F. Van Weele (1957) that the load on the pile toes (1957) that the load on the pile toe (i.e. RP) increases linearly with the elastic compression of the soil.

6. The test which can be used for separating load carried by the pile is_________
a) Cyclic load test
b) Pile load test
c) Penetration test
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The cyclic load test is particularly useful in separating the load carried by the pile into the skin friction and point bearing resistance.

7. The result of Dutch cone penetration test can be applied to determine_________
a) Ultimate skin fraction
b) Total ultimate point
c) Ultimate bearing capacity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The result of Dutch cone penetration test can be applied with sufficient accuracy to determine the ultimate bearing capacity of piles in cohesion soils.

8. The elastic compression Δ L of a pile can be calculated by the expression based on___________
a) Terzaghi’s theory
b) Hooke’s law
c) Meyerhof’s theory
d) Hiley’s formula

View Answer

Answer: b [Reason:] The elastic compression Δ L of the pile corresponding to any load Q (= Rf + Rp) can be calculated from the following expression based on Hooke’s law, Δ L = (Q – Rf/2) L / AE.

Set 2

1. Which of the following, cannot be used as a dispersing agent?
a) Sodium oxalate
b) Sodium polyphosphate
c) Sodium silicate
d) Sodium oxide

View Answer

Answer: d [Reason:] sodium oxide cannot be used as a dispersing agent in preparing soil suspension.

2. The process of removal of organic matter and calcium compounds in dispersion method is__________
a) Pretreatment
b) Sedimentation
c) Evaporation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pretreatment is the process of removal of organic matter and calcium compounds in dispersion method.

3. Which of the following are used as a standard sedimentation method in laboratory?
a) Sedimentation analysis method
b) Hydrometer method
c) Pipette method
d) Sand replacement method

View Answer

Answer: c [Reason:] Pipette method is used as a standard sedimentation method than hydrometer in laboratory.

4. The dispersing agent which are added to soil in pipette method may also be referred to
as__________
a) Deflocculating agent
b) Calgon
c) Mechanical agent
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] To have a proper dispersion of the soil, Deflocculating agent is used as a dispersing agent.

5. In pipette method of sedimentation analysis, the soil is treated with__________ to remove organic matter in it.
a) Hydrochloric acid
b) Sodium oxalate
c) Hydrogen peroxide
d) Sodium silicate

View Answer

Answer: c [Reason:] The soil is treated with hydrogen peroxide to remove organic matter.

6. In pipette analysis apparatus ,the water outlet is present at __________
a) Top
b) Bottom
c) Middle
d) Slightly above bottom

View Answer

Answer: c [Reason:] The water outlet is present at middle of the pipette analysis apparatus.

7. The recommended time interval for the drainage in pipette analysis is__________
a) 1/2,1,2,4,8,15, and 30 min
b) 2,4,6,12,20 and 30 min
c) 1,8,16,24 min
d) 24,30,34,40,46 min

View Answer

Answer: a [Reason:] The time interval for drainage of water in pipette analysis is ½, 1,2,4,8, 15 and 30 min.

8. Which of the following is not a disadvantage, in using the pipette method for sedimentation analysis?
a) The apparatus is very simple
b) Requires very accurate weight
c) It requires more time
d) The method of process is simple

View Answer

Answer: d [Reason:] In pipette method, the method of process is simple.

9. The volume (or) capacity of boiling tube taken in pipette method is about__________
a) 750 ml
b) 1000 ml
c) 500 ml
d) 800 ml

View Answer

Answer: c [Reason:] The boiling tube of 500 ml capacity is used in pipette analysis apparatus.

10. The dispersing agents in soil particle, may act as__________
a) Cementing agent
b) Separating agent
c) Soluble agent
d) Deflocculating agent

View Answer

Answer: a [Reason:] The dispersing agents that are mixed with soil particle act as a cementing soluble to withhold the particles present.

11. The Sodium hexametaphosphate used in soil suspension may be also called__________
a) Deflocculating agent
b) Calgon
c) Aggregate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Sodium hexametaphosphate, which is used in preparing soil suspension is also called as calgon.

Set 3

1. The plate load test is essentially a___________
a) Laboratory test
b) Field test
c) Graphical method analysis
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Plate load test is a field test to determine the ultimate bearing capacity of soil, and the probable settlement under a given loading.

2. The plate load test consists in loading a rigid plate at the_________
a) Base of the footing
b) Bottom of the construction
c) Foundation level
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The plate load test essentially consists in loading a rigid plate at the foundation level, and determining the corresponding to each load increment.

3. The bearing plate used in plate load test is in the shape of__________
a) Square
b) Rectangular and Circular
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The bearing plate is either circular or square, made of mild steel of not less than 25 mm in thickness.

4. The size of bearing plate, which used in plate load test varies from___________
a) 300 to 750 mm
b) 25 to 100 mm
c) 100 to 300 mm
d) 25 to 300 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The bearing plate used varies in size from 300 to 750 mm with chequered or grooved bottom.

5. The loading to the test plate is applied with__________
a) Fluid tube
b) Hydraulic jack
c) Sand bags
d) Cross-joists

View Answer

Answer: b [Reason:] The loading to the test plate may be applied with the help of a hydraulic jack. The reaction of the hydraulic jack may be borne by either any of gravity loading methodor reaction truss method.

6. For clayey and silty soils, which of the following bearing plate can be used?
a) Square plate and Concrete block
b) Circular plate
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For clayey and silty soils and for loose medium dense sandy soils with N < 15, a 450 mm square plate or concrete block shall be used.

7. The settlement of the plate in load test is measured with the help of_________
a) Sensitive dial gauges
b) Test plate
c) Measuring unit
d) Datum bar

View Answer

Answer: a [Reason:] The settlement of the plate is measured with the help of sensitive dial gauges. For square plate, two dial gauges are used .The dial gauges are mounted on independently supported datum bar.

8. According to Indian standard method, the loading of the plate should be borne with either by___________
a) Gravity loading platform and Reaction truss
b) Concrete blocks
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Indian standards (IS: 1888: 1982) recommend that the loading of the plate should invariably be borne either by gravity loading platform or by the reaction truss.

9. A seating pressure of___________is applied on the plate before starting the load test.
a) 70 g/cm2
b) 30 g/cm2
c) 50 g/cm2
d) 100 g/cm2

View Answer

Answer: a [Reason:] A minimum seating pressure of 70 g/cm2 (0.7 t/m2), shall be applied and removed before starting the load test.

10. Which of the following type of loading method is popular now-a-days?
a) Gravity loading platform
b) Reaction truss
c) Concrete blocks
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The use of reaction truss is more popular now-a-days since this is simple, quick and less clumsy.

11. The value of factor of safety used, for finding safe bearing capacity is__________
a) 2.5
b) 2
c) 4
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] In order to determine the safe bearing capacity, it would be normally sufficient to use a factor of safety of 2 or 2.5 on the ultimate bearing capacity.

12. Which of the following pose a limitation to plate load test?
a) Effect of size of foundation and Test on cohesive soil
b) Load increment
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A limitation of plate load test is i) Effect of the size of foundation. For clayey soils the ultimate pressure for a large foundation is the same as that of the test plate. But in dense sandy soils, the bearing capacity increases, with the size of the foundation ii) Plate load test is essentially a short duration test, and hence the test does not give the ultimate settlement, particularly in the case of cohesive soil.

13. For a c-φ soil, Housel suggested which of the following expression?
a) Q = A .q + P .s
b) Q = A .q
c) q f = M + N( BF/B p )
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In 1929, Housel suggested the following expression for a c-φ soil: Q = A .q + P .s Where, Q = total load on bearing area; P = perimeter of footing; S = perimeter shear; A = contact area of footing or plate.

14. For clay soil the value of n can be taken as_____________, in the absence of test data.
a) 0. 4 to 0.5
b) 0.20 to 0.25
c) 0.003 to 0.05
d) 0.08 to 0.10

View Answer

Answer: c [Reason:] The value of index n can be determined by carrying out two or more plate load tests on different size plate. In absence of test data, the following values of n can be adopted: Dense sand : 0.4 to 0.5 Loose sand : 0.20 to 0.25 Clay : 0.003 to 0.05 Sand clay : 0.08 to 0.10.

Set 4

1. The essential feature of a pneumatic caissons are__________
a) Tilting can be avoided and Removing water by Compressed air
b) Skin fraction is zero
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The essential feature of a pneumatic caisson is that compressed air is used to exclude or remove water from the working chamber at the bottom.

2. The method of construction of pneumatic caisson is similar to________
a) Box caissons
b) Open caissons
c) Rectangular caissons
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The method of construction of pneumatic caisson is similar to that for open caissons (well) except that the working chamber is kept air tight.

3. The working chamber of pneumatic caissons are kept airtight because________
a) To avoid tilting
b) To remove the soil
c) To prevent water from entering chamber
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In order that sub-soil water may not enter the working chamber, the pressure of air in the shaft is kept airtight.

4. The allowable pressure that is allowed inside the working chamber of pneumatic caissons is_______
a) 2 kg / cm2
b) 4 kg / cm2
c) 3.5 kg / cm2
d) 7 kg / cm2

View Answer

Answer: c [Reason:] Normally the tolerable air pressure under which a man can work is limited to 3.5 kg / cm2 in pneumatic caissons.

5. Advantage of using pneumatic caissons are _________
a) Affords easy inspection and Process is done under control conditions
b) Sinking process is easy
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An advantage of pneumatic caisson is that the entire process of sinking well is carried out under controlled conditions and it affords easy inspection work.

6. Disadvantage of using pneumatic caissons are________
a) Process cannot be done under control conditions
b) Sinking process is tedious
c) Inspection process is time consuming
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In pneumatic caissons, the sinking of pneumatic caissons are tedious, time consuming and expensive.

7. In order to prevent leakage of air in working chamber________ is provided.
a) Arrangement of double gates
b) Air compressor
c) Air lock
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In order to prevent leakage of air, arrangement of double gates is provided. The person enters the first gate, where pressure is atmospheric.

8. The limiting head of water value in pneumatic caisson is________
a) 40 m
b) 25 m
c) 35 m
d) 50 m

View Answer

Answer: c [Reason:] As the maximum air pressure is limited to 3.5 kg /cm2. the limiting head of water is given by: hlim = 3.5 / 0.1 = 35 m.

9. In order to assist sinking of well __________ method is used in pneumatic caissons.
a) Air pressure is reduced and Using explosive
b) Using airlocks
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In order to assist sinking process, air pressure may be reduced for a short while. Sometimes explosive may be employed in this case, it is essential to make arrangements for the immediate removal of fall fumes.

10. Pneumatic caissons are closed at _________ during construction.
a) Bottom
b) Top
c) Top and bottom
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pneumatic caissons are closed at the top and open at the bottom during construction.

Set 5

1. A protective filter can also be called as__________
a) Reverse filter and Inverted filter
b) Horizontal filter
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In protective filter, each subsequent layer becomes increasingly coarser than previous one, and hence, it is also called as reverse filter or inverted filter.

2. The soil to be protected by protective filter is known as__________
a) Pervious materials
b) Protective materials
c) Base material
d) Porous materials

View Answer

Answer: c [Reason:] The soil to be protected i.e., the embankment or foundation material surrounding the filter is known as the base materials.

3. The requirements to be satisfied by a filter material were devised by which of the following organization?
a) U.S.B.R. Earth manual
b) Indian standard classification
c) PRA system
d) M.I.T system

View Answer

Answer: a [Reason:] United States Bureau of Reclamation set four main requirements to be satisfied by a filter material for it to be considered as a protective filters.

4. A protective filter is designed to provide_____________
a) Soil erosion
b) Quick drainage
c) Water moisture
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A protective filter designed in such a manner as to provide quick drainage, yet prevent the movement of soil particles.

5. What type of filter is provided at the bottom of drainage sumps and trenches?
a) Drainage filter
b) Reverse filter
c) Weighting filter
d) Horizontal filter

View Answer

Answer: c [Reason:] Weighting filters at the bottom of drainage sumps and trenches arrest the percolating water at the exit and allow its safe exit without inducing piping.

6. The phreatic line of an earth dam can be kept within body of the dam by___________
a) Proper drainage filter
b) Providing protective filter
c) Increasing soil porosity
d) Increasing surface area

View Answer

Answer: b [Reason:] With a proper drainage filter under slope or rock fill toe, the phreatic line in an earth dam can be kept well within the body of the dam.

7. According to Terzaghi, the D15 size material must be more than the size of__________
a) D40
b) D85
c) D20
d) D10

View Answer

Answer: b [Reason:] The D15 size of filter material must not be more than 4 to 5 times D85 size of the base materials. This prevents the foundation materials from passing through the pores of the filter material.

8. The grain size curve of the filter should be parallel to that of____________
a) Base materials
b) Filter
c) Seepage discharge
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the criteria given by Terzaghi, the grain size curve of the material should be roughly parallel to that of the base materials.

9. The filter material should be___________enough to prevent buildup of seepage forces within the filter.
a) Coarse and Pervious
b) Finer
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The filter material should be sufficiently coarse and pervious so that the incoming force is rapidly removed without any appreciable buildup of seepage forces within the filter.

10. A protective filter consists of layers of_____________
a) Base material
b) Pervious material
c) Filter material
d) Sheet-pile

View Answer

Answer: b [Reason:] A protective filter consists of a combination of layers of pervious materials to provide quick drainage.