Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. _________are surface-active agents that aggregate near or have a strong effect on modifying the interface b/w 2 materials.
a) Carboxylate
b) Tween
c) Ampholytic elements
d) Surfactants

View Answer

Answer: d [Reason:] This occurs because of their dual nature: hydrophobic and hydrophilic. It’s a substance which tends to decrement the surface tension of a liquid in which it’s dissolved in it.

2. The hydrophilic moiety may be anionic, cationic, ampholytic, or non-ionic not depending on the type of charge(s) carried, if any.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The hydrophilic moiety may be anionic (carboxylate, sulfate, or phosphate), cationic ,ampholytic, or nonionic (Span®, Tween®, Triton®) depending on the type of charge(s) carried, if any.

3. Anionic surfactants are generally less expensive than cationic ones, though the latter sometimes have biocidal action.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In the anionic surfactants, the carboxylate group in soap is replaced by a sulfonate or as the hydrophilic component. The corresponding Ca and Mg salts are more soluble in H2O than the Ca and Mg salts of carboxylic acids.

4. The Span materials tend to be less water soluble than the _________materials. The same material could be a detergent, and a wetting agent.
a) Carboxylate
b) Tween
c) Ampholytic elements
d) Surfactants

View Answer

Answer: d [Reason:] The Span materials tend to be less water soluble than the Tween materials. Surfactants are often known acc. to their use. The same material could be an emulsifier, or a dispersant.

5. The _________ of surfactants depends the most crucial factor that is strong water—water interaction, the hydrophobic effect.
a) CMC
b) Micelle
c) Polarity
d) Non-polarity

View Answer

Answer: a [Reason:] This was discovered by Shaw in 1980. The nonpolar—nonpolar interaction in the centre of the micelle doesn’t provide the thermodynamic energy required for micelle formation. .

6. What is the type of hexahydric alcohol?
pulp-paper-questions-answers-surfactants-q6
a) Tween
b) Span
c) Triton
d) Multi-cyclic

View Answer

Answer: b [Reason:] A member of the mannitol-sorbitol-dulcitol sugar group; isomer of C6H8(OH)6.

7. What is the type of hexahydric alcohol?
pulp-paper-questions-answers-surfactants-q7
a) Tween
b) Span
c) Triton
d) Multi-cyclic

View Answer

Answer: a [Reason:] This comes under the category of mannitol-sorbitol-dulcitol sugar group; isomer of C6H8(OH)6.

8. What is the type of hexahydric alcohol?
pulp-paper-questions-answers-surfactants-q8
a) Tween
b) Span
c) Triton
d) Multi-cyclic

View Answer

Answer: c [Reason:] A member of the mannitol-sorbitol-dulcitol sugar group; isomer of C6H8(OH)6.

9. What is the type of hexahydric alcohol?

CH3C(CH3)2CH2C(CH3)2

n = 9 for octoxynol

a) Tween
b) Span
c) Triton
d) Multi-cyclic

View Answer

Answer: c [Reason:] This belongs to the mannitol-sorbitol-dulcitol sugar group; isomer of C6H8(OH)6.

10. Many surfactants that form micelles have a solubility below their C.M.C. Thus at a certain temperature, known as the _________ point, the solubility increases dramatically since the micelles are quite soluble.
a) Mars
b) Kraft
c) Kraffin
d) Curtis

View Answer

Answer: c [Reason:] This belongs to the mannitol-sorbitol-dulcitol sugar group; isomer of C6H8(OH)6.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. The _________ of metals is a function of temperature and increases with increasing temperature.
a) Coefficient of material
b) Resistance
c) Conductivity
d) Kappa

View Answer

Answer: b [Reason:] The relationship is fairly linear over a wide temperature range, although second—order transfer functions are often utilized. Resistance temperature detectors often utilize platinum or nickel. The inverse quantity is electrical conductance, and is the ease with which an electric current passes.

2. While using a meter bridge circuit a long signal difference is conditioned which might contain a compensating line to nullify the effect of long leads to the R.T.D.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] This small signal difference is conditioned by utilizing a Wheatstone bridge circuit. A Resistance Temperature Detector is a device which utilized to determine the temperature by measuring the resistance of pure electrical wire. This wire is known as a temperature sensor. If we want to check temperature with high accuracy, R.T.D. is the only one sol. in industries.

3. The _________ of semiconductors is also a function of temperature, but semiconductor materials could be made whose _________ increment drastically with increment temperature
a) Coefficient of material
b) Resistance
c) Conductivity
d) Kappa

View Answer

Answer: b [Reason:] In intrinsic semiconductor, resistivity decrement with increment temperature The electrons are bumped to the conduction energy band by thermal energy, where they flow freely, and in doing so leave behind holes in the valence band, which also flow freely.

4. Thermocouples consist of a pair of wires made of dissimilar metals joined together at one or more junctions that generate a voltage when subjected to a temperature gradient . This phenomenon is known as the _________
a) Seebeck effect
b) Piezolelectric effect
c) Photovoltaic
d) Photoconductor

View Answer

Answer: a [Reason:] The linear electromechanical interaction b/w the mechanical and the electrical state in crystalline materials having no inversion symmetry. This effect is a reversible process in that materials exhibiting the direct piezoelectric effect also exhibit the reverse piezoelectric effect.

5. Noise reduction techniques should be utilized to avoid interfering voltages that might be otherwise generated in the system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Each input channel is averaged over a programmable period of time to produce 1 measured value. The time is also referred to as integration time. This is extremely helpful at reducing high frequency noise (>1KHz), and could be utilized to reduce power line noise as well by integrating for 1 whole power line cycle.

6. _________ have been utilized in thermostats for years. They are mechanically connected to a switch, such as a mercury switch, to control heaters.
a) Unimetal
b) Bimetallic
c) Trimetallic
d) Quadrametallic

View Answer

Answer: b [Reason:] It’s utilized to convert a temperature change into mechanical displacement. The strip consists of 2 strips of different metals which expand at different rates as they are heated, usually steel and copper, or in some cases steel and brass.

7. What is the name of the question mark area?
pulp-paper-questions-answers-temperature-sensors-q7
a) Measuring junction
b) Bridge junction
c) Temperature junction
d) Compensating junction

View Answer

Answer: a [Reason:] These are the most widely utilized temperature sensors, because of their simplicity, ruggedness, low cost, wide range and interchangability. The accuracy of temperature measurement with thermocouples is a function of the accuracy of the thermocouple, and not of the data taker.

8. Optical _________ is utilized to measure the temperature of objects. This relies on blackbody radiation.
a) Spectroscopy
b) Pyrometry
c) Geometry
d) Reflection

View Answer

Answer: b [Reason:] It’s a type of remote-sensing thermometer utilized to measure the temperature of a surface. Various forms of pyrometers have historically existed.

9. In pneumatic systems, one common standard calls for a signal output of _________
a) 10-20 kPa
b) 20-50 kPa
c) 50-100 kPa
d) 20-100 kPa

View Answer

Answer: d [Reason:] Pneumatic systems utilized extensively in industry are commonly powered by compressed air or inert gases. A centrally located and electrically powered compressor powers cylinders, air motors, and other pneumatic devices.

10. The objective of process control is to keep key process operating parameters within narrow bounds of the ____________
a) Reference value
b) Spot
c) Pith
d) Inception point

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s utilized in industry and enables mass production of consistent products from continuously operated processes such as oil refining, paper manufacturing, chemicals, power plants and many others. It enables automation, by which a small staff of operating personnel could operate a complex process from a central control room.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. The _________ is a paper machine with a fine mesh, woven wire cloth or plastic fabric on which the pulp slurry’s deposited.
a) Heatbox
b) Headbox
c) Aluminator
d) Fourdrinier

View Answer

Answer: d [Reason:] The fourdrinier, a paper machine which forms the web. The front side or tending side’s the side from which the paper machine’s controlled, whereas the other side’s the backside.

2. Clothing Paper machine doesn’t consists of forming fabrics, press felts, and dryer felts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It consists of forming fabrics (wires), press felts, and dryer felts.

3. _________ is a continuous loop or belt of fine screen made from wire or plastic .The mesh size ranges from 40 – 100 mesh openings per inch.
a) Flocculation
b) Deflocculation
c) Alum
d) Forming fabric

View Answer

Answer: d [Reason:] The wire, or now more precisely called the forming fabric. It’s a continuous loop or belt of fine screen made from wire or plastic.

4. _________ are high press. showers on the underside of the wire utilized to remove fillers and other material which could plug the wire.
a) Pressure heads
b) Wire showers
c) Forming fabric
d) Alum

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, they move back and forth slowly to clean all parts of the wire and prevent wire wearing in 1 spot.

5. The breast roll is located under the _________ and serves to return the fabric back to the forming area to receive the stock once again.
a) Heatbox
b) Headbox
c) Pressure heads
d) Forming fabric

View Answer

Answer: b [Reason:] It must be rigid enough to resist deflection. Shows the breast roll from a linerboard machine. During the era of pressure forming, it served as a H2removal device acting like a table roll. Pressure forming is not utilized now, except in tissue forming.

6. The continuous mat of fibers which has already formed the final paper is called as the _________
a) Matte
b) Web
c) Corona
d) Oasis

View Answer

Answer: b [Reason:] The continuous mat of fibers that’s in the process of forming or which has already formed the final paper’s called as the web.

7. Table rolls are freely revolving rolls under the _________ wire that support the weight of the wire and wet web.
a) Heatbox
b) Headbox
c) Aluminator
d) Fourdrinier

View Answer

Answer: d [Reason:] Water is removed from the bottom of the web by a partial vacuum 45 kPascal below ambient pressure or 14 inches of mercury at machine speeds of 2000 ft/min over a distance of about 10 mm at the meniscus that forms at the nip where the roll leaves the wire.

8. The width of sheet sent to the press section’s calibrated by _________
a) Cutters
b) Slitters
c) Trim squirts
d) Razor squirts

View Answer

Answer: c [Reason:] The narrow bands of stock left on the fabric are slacked off by edge squirts. On newer designs of fabric there may have to be 2 trim squirts in line upon each side to get a clean “cut”. Economics dictate that a min.should be wasted in trinuning, about 2-3 inch which return’s back to the paper machine.

9. Hansen in 1991 developed suction using water-filled drop legs barometric legs like those utilized in brown stock washers to provide siphoning action. These are known as _________
a) Solid boxes
b) Dry boxes
c) Lovac boxes
d) Wet boxes

View Answer

Answer: c [Reason:] The pressure gradient’s proportional to the height of the H2O column. 4 distinct types of covers are used, all of which are slotted. To cause drainage only, a series of flat blades 7 – 13 is common.

10. In the progression along the forming table the stock’s subjected to inc. A.P. to drain the sheet.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Lovacs rarely operate above 50 inches W.G. The stock encounters the hivacs. The term flat box is not right, as curved covers are utilized regularly on 2 wire machines.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. T.Q.M. has 2 important elements to it: a management philosophy and methods of process control.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The Total quality management depends on the following factors and has 2 important elements to it: a management philosophy which is the human aspect and methods of process control.

2. Quality should be stamped on the product as the last step but should not be incorporated through the whole process.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Quality shouldn’t be stamped on the product as the last step but should be incorporated through the whole process. Instead, inspection of materials and methods should be made throughout the process.

3. _________ contains more than just statistical process control, which isn’t a management style, only a tool.
a) GOAL
b) QPC
c) SQC
d) TQM

View Answer

Answer: d [Reason:] Total quality management contains more than just statistical process control, which isn’t a management style which is only a tool. A system of management based on the principle that each member of staff must be committed to maintaining very high standards of work in every aspect of the company’s operations.

4. _________ presents 14 points for management in his classic work which are presented here in concisely with examples relating to the pulp and paper industry, but Deming’s work must be utilized to get the full meaning of them.
a) Flamming
b) Deming
c) Kraft
d) Kurtis

View Answer

Answer: b [Reason:] Deming (1982) presents 14 points for management in his classic work. Management’s failure to plan for the future and brings about loss of market, which brings about loss of jobs.

5. The purpose of a paper company is to make high quality paper in the most efficient manner with less waste. Teams of employees should always be on the lookout to make the process better, especially with understanding b/w and among all levels. What is the topic of discussion?
a) New philosophies
b) Constancy of purpose to improve
c) Cease inspection as the means to quantity
d) Breaking down departments

View Answer

Answer: b [Reason:] Constancy of purpose to improve. Teams of employees should always make an effort to make the process better, especially with communication b/w and among all levels.

6. The pulp and paper world is a much different place than it was in the past. Management must now compete internationally and use present circumstances. What is the topic of discussion?
a) New philosophies
b) Constancy of purpose to improve
c) Cease inspection as the means to quantity
d) Breaking down departments

View Answer

Answer: b [Reason:] Constancy of purpose is crucial in the context of organisational programme. We quite a times lose this constancy of purpose through the use of clumsy language. We talk of our mission, vision, objectives, aims, goals and strategies, attempting to create some form of hierarchy in an effort to convince our management-selves, and important others that it actually means something.

7. Quality shouldn’t be stamped on the product at the end, but built into the entire system so that quality is insured, not just a matter of chance. What is the topic of discussion?
a) New philosophies
b) Constancy of purpose to improve
c) Cease inspection as the means to quantity
d) Breaking down departments

View Answer

Answer: c [Reason:] Eliminate the dependence on inspection to accomplish quality. Eliminate every need for inspection on a mass basis by building quality into the product in the first place.

8. Chip suppliers should know what a pulp mill is looking for in wood chips and why it’s crucial to the pulping process. Management must also promote internal teamwork. What is the topic of discussion?
a) New philosophies
b) Constancy of purpose to improve
c) Cease inspection as the means to quantity
d) Breaking down departments

View Answer

Answer: d [Reason:] Break down barriers b/w departments internally, and customers and suppliers externally. Chip suppliers should know what a pulp mill is looking for in wood chips and why it is crucial to the pulping process. Management must also promote internal teamwork.

9. To demand more productivity isn’t as useful as showing people how the process or testing methods can be modified to achieve higher productivity. What is the topic of discussion?
a) Buy leadership
b) Constancy of purpose to improve
c) Cease inspection as the means to quantity
d) Breaking down departments

View Answer

Answer: a [Reason:] Yet, while other managers are responsible for single department which are known as silos, our work takes us across and through those silos. This helps figure any missing connections b/w units that might be cutting into potential revenue or increment costs.

10. _________ of the process is a key part of S.P.C. since it’s crucial to determine what’s random variation and what is non-random variation that can be controlled.
a) Statistical analysis
b) Experimental analysis
c) Kraft’s analysis
d) Mayfield’s analysis

View Answer

Answer:a [Reason:] Anyone who wants to implement S.P.C. must understand elementary statistics, experimental design, and sampling techniques. Statistical analysis of the process’s a key part of S.P.C. since it’s crucial to determine what’s random variation and what’s non-random variation that can be controlled.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. What is the value of C ?

Q = CA (PΔ)1/2

a) Hydraulic valve coefficient
b) Constant for flow conditions
c) Boltzmann constant
d) Kraft’s constant

View Answer

Answer: b [Reason:] At a given instant in time the conditions at every point are the same, but would change with time. An example is a pipe of constant diameter connected to a pump pumping at a constant rate which is later switched off.

2. What is this hydraulic valve coefficient value for?

Cv= Q (G/ΔP)1/2

a) Solid
b) Liquid
c) Steam
d) Gas

View Answer

Answer: b [Reason:] The flow capacity of a valve for liquid is calculated by the hydraulic valve coefficient Q, the flow of water through a wide—open valve in U.S. gal/min for a pressure gradient of 1 psi. For a given nominal valve size the highest Q is achieved with ball valves followed by gate, plug, and globe valves.

3. What is this hydraulic valve coefficient value for?

Cv= Q / 1360 (TfG / ΔP P2)1/2

a) Solid
b) Liquid
c) Steam
d) Gas

View Answer

Answer: d [Reason:] The flow capacity of a valve for gas is calculated by the hydraulic valve coefficient Q, the flow of water through a wide—open valve in U.S. gal/min for a pressure gradient of 1 psi. For a given nominal valve size the highest Q is achieved with ball valves followed by gate, plug, and globe valves.

4. What is this hydraulic valve coefficient value for?

Cv= W / 63.3 (v / ΔP)1/2

a) Solid
b) Liquid
c) Steam
d) Gas

View Answer

Answer: c [Reason:] The flow capacity of a valve for steam is calculated by the hydraulic valve coefficient Q, the flow of water through a wide open valve in U.S. gal/min for a pressure gradient of 1 psi. For a given nominal valve size the highest Q is achieved with ball valves followed by gate, plug, and globe valves.

5. What is this hydraulic valve coefficient value for?

Cv= W / 63.3 (v / ΔP)1/2

a) Solid
b) Liquid
c) Steam
d) Gas

View Answer

Answer: b [Reason:] The flow capacity of a valve for liquids is calculated by the hydraulic valve coefficient Q, the flow of water through a wide open valve in U.S. gal/min for a pressure gradient of 1 psi. For a given nominal valve size the highest Q is achieved with ball valves followed by gate, plug, and globe valves.

6. What is the type of the valve?
pulp-paper-questions-answers-valves-q6
a) Plug
b) Gate
c) Globe
d) Throttle

View Answer

Answer: b [Reason:] This valve also called as a sluice valve, is a valve which opens by lifting a round or rectangular gate/wedge out of the path of the fluid. The key feature of this valve is the sealing surfaces b/w the gate and seats are planar, so gate valves are often utilised when a straight-line flow of fluid and minimum restriction is desired.

7. What is the type of the valve?
pulp-paper-questions-answers-valves-q7
a) Plug
b) Gate
c) Globe
d) Throttle

View Answer

Answer: a [Reason:] Plug valves are valves with cylindrical or conically tapered “plugs” which could be rotated inside the valve body to control flow through the valve. The plugs in plug valves have 1 or more hollow passage ways going sideways through the plug, so that fluid could flow through the plug when the valve is open.

8. What is the type of the valve?
pulp-paper-questions-answers-valves-q8
a) Plug
b) Gate
c) Globe
d) Throttle

View Answer

Answer: c [Reason:] A globe valve, different from ball valve, is a type of valve utilised for regulating flow in a pipeline, consisting of a movable disk-type element and a stationary ring seat in a generally spherical body.

9. __________ valves utilise a flexible diaphragm (disk) against a fixed seat. Both of these allow the control mechanism to be completely sealed from the fluid without the utilization of seals or glands, although they are limited to relatively low temperatures and pressures.
a) Globe
b) Gate
c) Throttling
d) Diaphragm

View Answer

Answer: d [Reason:] Diaphragm valves (or membrane valves) consists of a valve body with two or more ports, a diaphragm, and a “weir or saddle” or seat upon which the diaphragm closes the valve. The valve is constructed from either plastic or metal.

10. The flow capacity of a valve is calculated by the _________ Cv, the flow of water through a wide—open valve in U.S. gal/min for a pressure gradient of 1 psi. For a given nominal valve size the highest Cv is achieved with ball valves followed by (in decreasing order) gate, plug, and globe valves.
a) Hydraulic valve coefficient
b) Constant for flow conditions
c) Boltzmann constant
d) Kraft’s constant

View Answer

Answer: a [Reason:] The flow of water through a wide—open valve in U.S. gal/min for a pressure gradient of 1 psi. For a given nominal valve size the highest Q is achieved with ball valves followed by (in decreasing order) gate, plug, and globe valves.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com