Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. What is the name of the size press configuration?
pulp-paper-questions-answers-post-dryer-operations-q1
a) Vertical size press
b) Horizontal size press
c) Gate roll size press
d) Inclined size press

View Answer

Answer: a [Reason:] The vertical size press is so called because the rolls are aligned vertically. The bottom roll picks up size from the tray and deposits it on the underside of the sheet. The problem with this design is that only one side of the sheet can be sized.

2. What is the name of the size press configuration?
pulp-paper-questions-answers-post-dryer-operations-q2
a) Vertical size press
b) Horizontal size press
c) Gate roll size press
d) Inclined size press

View Answer

Answer: b [Reason:] The horizontal size press is so called because the rolls are aligned horizontally. In this design size can now be applied to both sides of the sheet. The problem with this design is the two right angled turns which damage the sheet structure.

3. What is the name of the size press configuration?
pulp-paper-questions-answers-post-dryer-operations-q3
a) Vertical size press
b) Horizontal size press
c) Gate roll size press
d) Inclined size press

View Answer

Answer: d [Reason:] The inclined size press is so called because the rolls are inclined at an angle of about 45 degrees. In this design size can still be applied to both sides of the sheet. The structural problems of the horizontal size press have been overcome.

4. What is the name of the size press configuration?
pulp-paper-questions-answers-post-dryer-operations-q4
a) Vertical size press
b) Horizontal size press
c) Gate roll size press
d) Inclined size press

View Answer

Answer: c [Reason:] In size press processes, chemicals and coatings are applied to the surface of dried paper. As a check before papermaking, Prescale film L.L.W. is passed through the press without any size liquid applied to check for the presence of wear.

5. The _________ is a series of solid rolls, usually steel or cast iron, mounted horizontally and stacked vertically.
a) Supercalender
b) Calendar stack
c) Reels
d) Surface sizing

View Answer

Answer: b [Reason:] The calendar stack is a series of solid rolls, usually steel or cast iron, mounted horizontally and stacked vertically. At the time of machine calendaring, the dry paper passes b/w the rolls under pressure, thereby improving the surface smoothness for example, from imperfections caused by felt marks, cockle, lumps, fibrils, etc. and gloss and making the calliper more uniform, if isn’t decrement the calliper and porosity.

6. The bottom roll’s named the_________ It’s usually bigger in diameter than the other rolls and crowned to permit even pressure when loaded on the ends.
a) Lower roll
b) Last roll
c) Queen roll
d) King roll

View Answer

Answer: d [Reason:] The bottom roll’s known as the king roll. It’s generally bigger in diameter than the other rolls and crowned. It has a larger diameter in the centre to permit even pressure when loaded on the ends.

7. A _________ is similar to the calendar but uses alternate hard and soft, heated rolls.
a) Reel
b) Supercalender
c) King roll
d) calendar stack

View Answer

Answer: b [Reason:] A supercalender is similar to the calender but uses alternate hard and soft, heated rolls. While considered here for the purpose of comparing it to the calender section, it’s usually utilized off-machine such as after paper coating.

8. The reel is the last unit on the paper machine that collects the paper. The paper is wound on a spool that rotates against a _________
a) Reel
b) Drum
c) Roll
d) Stack

View Answer

Answer: b [Reason:] The reel is the last unit on the paper machine that collects the paper. The paper is wound on a spool that rotates against a drum.

9. The most common ones used are basis weight calculated by a _________ It measures the absorption by paper of electrons emitted by a radioisotope.
a) Js beta ray detector
b) Gk gamma ray detector
c) Lk alfa ray detector
d) Ms beta ray detector

View Answer

Answer: a [Reason:] There are a no. of on-line paper tests that can be accomplished and the number is increasing. It measures the absorption by paper of electrons emitted by a radioisotope and moisture content by infrared.

10. Cooling air is supplied through a series of controllable jets across one of the rolls for calliper control in the cross machine direction. This arrangement is known as the _________
a) Tackifier
b) Actuators
c) Calendar
d) Reel

View Answer

Answer: b [Reason:] Cooling air is supplied through a series of controllable jets across one of the rolls for calliper control in the cross machine direction. This arrangement is known as the actuator.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. A _________ is a pair of squeeze or wringer rolls designed to remove water mechanically and smooth and compress the sheet.
a) Push
b) Press
c) Pull
d) Stress

View Answer

Answer: b [Reason:] A press is a pair of squeeze or wringer rolls designed to remove water mechanically and smooth and compress the sheet. A variety of press configurations are possible depending on the desired goals.

2. The use of a pickup felt while the web is still in contact with the forming material so that there is no unsupported web during the transfer. An open draw is delayed until several press nips have been passed. An unsupported web is called _________
a) Closed draw
b) Open draw
c) Empty draw
d) Linkage draw

View Answer

Answer: b [Reason:] The use of a pickup felt while the web is still in contact with the forming material so that there is no unsupported web during the transfer. An open draw is delayed until several press nips have been passed. An unsupported web is called an open draw.

3. _________ in the first press because of the large amount of water being removed. This avoids sheet crushing and allows more water to be removed.
a) Double felts
b) Triple felts
c) Single felts
d) Quadruple felts

View Answer

Answer: a [Reason:] Double felts (one felt on each side of the web) in the first press because of the large amount of water being removed. This avoids sheet crushing and allows more water to be removed.

4. Shoe presses or other special presses to promote good fiber bonding and decrement in web moisture contents.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Shoe presses or other special presses to promote good fiber bonding and decrement in web moisture contents.

5. A design that gives the ability to have high machine speeds with operation stability and low vibration. This process comes under which category?
a) Flocculation
b) Deflocculation
c) Alum
d) Press

View Answer

Answer: d [Reason:] A press is a pair of squeeze or wringer rolls designed to remove water mechanically and smooth and compress the sheet. A variety of press configurations are possible depending on the desired goals.

6. Allowing both sides of the web to be pressed against a solid roll at different times. This process comes under which category?
a) Flocculation
b) Deflocculation
c) Alum
d) Press

View Answer

Answer: d [Reason:] A press is a pair of squeeze or wringer rolls designed to remove water mechanically and smooth and compress the sheet. A variety of press configurations are possible.

7. In a _________ 2 smooth rolls are utilized and the capacity to remove water depends on the void volume of the press felt(s) to receive the water.
a) Smooth press
b) Tilted press
c) Plain press
d) Triangular press

View Answer

Answer: c [Reason:] In a plain press, two smooth rolls are utilized and the capacity to remove water depends on the void volume of the press felt(s) to receive the water. The first press is often a plain press and is often double-felted to receive more water.

8. A _________ roll press uses helical grooves cut into the bottom press roll that is in contact with the pressure felt. These _________ provide additional volume and a path for water transfer from the sheet through the press nip.
a) Shoe
b) Felt
c) Groove
d) Kennedy

View Answer

Answer: c [Reason:] In a plain press, two smooth rolls are used and the capacity to remove water depends on the void volume of the press felt(s) to receive the water. The first press is often a plain press and is often double-felted to receive more water.

9. The press felt normally runs over the paper web going through a press section. It’s designed to adsorb H2O squeezed out of the sheet and to support the sheet throughout the presses.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The press felt normally runs underneath the paper web going through a press section. It is designed to absorb H2O squeezed out of the sheet and to support the sheet through the presses. The felt’s separated as quickly as possible after the press nip in order to avoid rewetting of the sheet from the felt.

10. A reverse press is mounted in a way that the paper web goes through in a direction that’s opposite to its original travel direction so that both sides on the web, therefore providing smoothing action on the opposite side of the paper web. This can also be accomplished by using _________ smooth press rolls.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] This can also be accomplished by using 2 smooth press rolls, one on the bottom of the web for one press and one on the top for another press.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. Dynamic pumps usually rely on centrifugal force.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] These are one category of pumps under which there are many classes, 2 of which are: centrifugal and axial. These pumps operate by developing a high liquid vel. and converting the velocity to pressure in a diffuse flow passage.

2. Centrifugal pumps are the most common type of dynamic pump and the most common type of pump utilized in pulp and paper mills.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] These are utilized to transport fluids by the conversion of rotational K.E. to the hydrodynamic energy of the fluid flow. The rotational energy is generally utilized from an engine or electric motor.

3. The utilize of an adequate _________ would avoid cavitation . Much difficulty and premature wear encountered in the utilize of pumps are the result of an inadequate _________
a) NPSH
b) Partial pressure
c) Vapour pressure
d) Saturation point

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s the minimum pressure required at the suction port of the pump to keep the pump from cavitating. N.P.S.H.A. is a function of your system and must be calculated, whereas N.P.S.H.R. is a function of the pump and must be provided by the pump manufacturer.

4. _________ is aggravated by utilizing liquids at high temperatures where their vapor pressure is high, by utilizing filters with high pressure drops.
a) Cavitation
b) Bulkiness
c) Magnetisation
d) Dampening

View Answer

Answer: a [Reason:] The physical process of cavitation inception is similar to that of the boiling. The major difference between the 2 is the thermodynamic paths that precede the formation of the vapor. Boiling occurs when the local vapor pressure of the liquid rises above the level of its local ambient pressure and sufficient energy is present to cautilise the phase change to a gas.

5. Cavitation could be alleviated by having a generous geodetic height for the liquid entering the pump; this is accomplished by _________ the pump or raising the reservoir.
a) Elevating
b) Lowering
c) Displacing
d) Removing

View Answer

Answer: b [Reason:] The faster the blade moves, the lower the pressure around it could become. As it reaches vapor pressure, the fluid vaporizes and forms small bubbles of gas.

6. Inlet pipes and filters with larger inside diameters would _________ the frictional and velocity pressure drops.
a) Increase
b) Decrease
c) Seize
d) Variate

View Answer

Answer: b [Reason:] The proper inlet pipe brings the air from the filter to the compressor with no pressure loss and shouldn’t create operational problems with any type of self-contamination on the inside. It is crucial to realize that the ambient inlet air condition may well dictate the selection of one type of pipe over another.

7. If the flow rate is pulsating with a period less than a few seconds, the utilisation of a _________ system could level the flow rate at the inlet.
a) Cavitation
b) Bulkiness
c) Magnetisation
d) Dampening

View Answer

Answer: d [Reason:] The rollers are travelling in opp. directions at the point of contact, keeping liquid from flowing through the nip, the point being to decrement or eliminate the excess dampening solution returning from the plate from interacting with the fresh metered solution from the fountain. This helps to more closely control the flow rate of the fountain solution to the plate, as the incoming solution doesn’t interfere with the outgoing solution

8. N.P.S.H. the net positive suction head, is calc. by the absolute suction head _________ the vapor pressure of the liquid being pumped.
a) Plus
b) Minus
c) Divide
d) Multiply

View Answer

Answer: b [Reason:] The calc. of N.P.S.H. in a reaction turbine is different to the calculation of N.P.S.H. in a pump, because the point at which cavitation would first occur is in a diff. place. In a reaction turbine, cavitation would first occur at the outlet of the impeller, at the entrance of the draft tube.

9. N.P.S.H.A. is the net positive suction head available and must be _________ than N.P.S.H.R. the net positive suction head required.
a) Less
b) Greater
c) Equal
d) Variate

View Answer

Answer: a [Reason:] Net Positive Suction Head N.P.S.H. could be defined as 2 parts: N.P.S.H. Available (N.P.S.H.A.): The absolute pressure at the suction port of the pump and N.P.S.H. Required (N.P.S.H.R.): The minimum pressure required at the suction port of the pump to keep the pump from cavitating.

10. N.P.S.H. ___________ as the square of the pump flow rate near and above the design flow rate of a pump.
a) Increase
b) Decrease
c) Seize
d) Variate

View Answer

Answer: a [Reason:] The violent collapse of the cavitation bubble creates a shock wave that could carve material from internal pump components and creates noise. The inevitable increment in vibration could cautilise other mechanical faults in the pump and associated equipment.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. The source of_________ was arising from the locations outside the mills which helped to expedite the paper making process.
a) Recycled fiber
b) Used fiber
c) Used latex
d) Used lignin

View Answer

Answer: a [Reason:] The source of recycled fiber is recycled paper or paperboard arising outside of the mill. It’s distinguished from broke, which’s off-specification paper produced at the mill and reused within the mill.

2. Recycled fiber is separated from _________ which’s off-specification paper produced at the mill and reused within the mill.
a) Reel
b) Broke
c) Matte
d) Emulsion

View Answer

Answer: b [Reason:] The source of recycled fiber’s recycled paper or paperboard arising outside of the mill. It is separated from broke, which is off-specification paper produced at the mill and reused within the mill.

3. _________ represents the loss of material from the original feed stock to the recovered product.
a) Binder
b) Flocculation
c) Shrinkage
d) Spot

View Answer

Answer: c [Reason:] Shrinkage represents the loss of material from the original feed stock to the recovered product. A plant that recovers 90 lb of dry fiber for every 100 lb of dry paper has a shrinkage of 10 percent. A plant recovering O.C.C. may have a shrinkage of about 8 percent. A plant recovering newsprint for use in newsprint could have a shrinkage of 15 to 20 percent for flotation de-inking and up to 30 percent using combined flotation and washing de-inking.

4. One of the biggest obstacles for utilizing recycled or secondary fiber is effective _________removal.
a) Fiber
b) Contaminant
c) Latex
d) Lignin

View Answer

Answer: b [Reason:] Recycling of paper’s a process of removing contaminants from the useful fiber. It’s crucial to compare various steps utilized for contaminant.

5. Fillers include _________ which could interfere with rosin/alum sizing, clays, and TiO2.
a) Calcium hydroxide
b) Calcium silicate
c) Calcium carbonate
d) Hydrogen silicate

View Answer

Answer: c [Reason:] Films and laminates include polyethylene, aluminum foil, etc. High density materials include materials like glass, grit, sand, and metallic objects. Other materials have small amounts of un-bleachable dyes, wet strength resins, and stringy materials like carpets.

6. Films and laminates include polyethylene, aluminum foil, etc.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Films and laminates include polyethylene, aluminum foil, etc. It’s because of their property of being used in the form of sheets.

7. Ink doesn’t consists of pigments, such as TiO2, to supply colour and opacity and a vehicle to carry the pigment and bind it to the paper.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It has pigments like Carbon black and TiO2, to supply colour and opacity.

8. What is the name of the compound?

CH3-(CH2-CH2)n-CH3

a) Paraffin wax
b) Polyethylene
c) Natural rubber
d) Isoprene

View Answer

Answer: b [Reason:] Polyethylene (abbreviated P.E.) or polyethene (I.U.P.A.C. name is polyethene orpoly(methylene)) is a common plastic. The annual global production’s around 80 million tonnes. Its primary utilization is for packaging. Many kinds of polyethylene are known, mostly have a chemical formula(C2H4)n.

9. What is the name of the compound?

CH3(CH2)nCH3

n= 23-38

a) Paraffin wax
b) Polyethylene
c) Natural rubber
d) Isoprene

View Answer

Answer: a [Reason:] Paraffin wax is a white or colourless soft solid derivable from petroleum, coal or oil shale, that consists of a mixture of hydrocarbon molecules containing b/w 20 and 40 carbon atoms. It’s solid at room temp. and begins to melt above approx. 37 °Celcius; its boiling point is less than 370 °C.

10. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-quiz-q10
a) Paraffin wax
b) Polyethylene
c) Natural rubber
d) Isoprene

View Answer

Answer: c [Reason:] Natural rubber, also named India rubber or caoutchouc, as initially produced, consists of polymers of the organic compound isoprene, with some impurities. Malaysia’s one of the leading producers of rubber.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Recycling fiber is the process of separating useful fiber from the contaminants of waste paper. A series of processes can be used to accomplish this task.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A series of processes can be used to accomplish this task.Recycling fiber is the process of separating useful fiber from the contaminants of waste paper.

2. Recycled fiber recovery does not begins at the pulper, which is nothing more than a large blender to disperse pulp into an aqueous slurry.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Pulping could be done at high or low consistencies utilizing diff. rotors. Shows a high consistency pulper and shows a low consistency pulper with trash removal.

3. A _________ is a long tube with an overhead grapple that’s utilised to manually remove waste that accumulates at the bottom of the tower.
a) Woodward
b) Junk tower
c) Contaminants
d) Surfactants

View Answer

Answer: b [Reason:] A junk tower’s a long tube with an overhead grapple that’s utilized to manually remove waste that accumulates at the bottom of the tower.

4. A _________ is an enclosed bucket conveyer utilized to automatically remove heavy and floating waste on a continuous basis.
a) Sludge
b) Centrifugal cleaner
c) Continuous junk removal
d) Ink washing

View Answer

Answer: c [Reason:] It’s an enclosed bucket conveyer utilized to automatically remove heavy and floating waste on a continuous basis.

5. The primary screen rejects could be as high as 50 percent, the primary screen rejects are often sent to a secondary screen to recover usable _________
a) Lignin
b) Pulp
c) Fiber
d) Ink
Answer: c

View Answer

Explanation: The primary screen rejects are often sent to a secondary screen to recover usable fiber. The stock is then sent to a screening system.

6. An alternative to reverse cleaners is the_________ The unit was developed by Lamort and Centre Technique du Papeterie (C.T.P.) in France.
a) Ink washing
b) Decolorizing methods
c) Flotation clarification of effluent
d) Gyroclean of Fiberprep

View Answer

Answer: d [Reason:] Gyroclean of Fiberprep was developed by Lamort and Centre Technique du Papeterie (C.T.P.) in France. The manufacturer claims the unit can operate at up to 2 percent consistency. Fiber loss is said to be minimal, and no secondary units are required. Units are available to process 70 to 520 mVhr 300 to 2300 gal/min. The acceleration experienced by the stock’s 700 times normal gravity.

7. _________ involves removal by washing it from the fiber using NaOH, sodium silicate, and hydrogen peroxide with a suitable dispersant in the pulper.
a) Ink flotation
b) Froth flotation
c) Ink washing
d) Froth washing

View Answer

Answer: c [Reason:] Often the dispersant’s stearic acid and micelle formation occurs in the classic mechanism by which soap is able to make grease and oils water “soluble”. Ink washing involves removal by washing it from the fiber using NaOH, sodium silicate, and H2O2 with a suitable dispersant in the pulper.

8. _________ process is carried out using NaOH, sodium silicate, and H2O2 with a collector system consisting of a surfactant. What is the name of the process?
a) Ink washing
b) Gyroclean
c) Deinking chemistry
d) Reverse cleaners

View Answer

Answer: a [Reason:] With ink flotation, large ink particle sizes are desired at least 5 /im, but 10-50 im is ideal so the ink can agglomerate and be skimmed from the slurry.

9. After de-inking and cleaning, the dilute pulp slurry must be concentrated for processing further and storage. What is the term used here?
a) Bleaching of secondary fiber
b) Slurry concentration
c) Deinking process
d) Flocculation

View Answer

Answer: b [Reason:] After de-inking and cleaning, the dilute pulp slurry must be concentrated for further processing and storage. A large disk filter used to conc. a pulp slurry from 0.6 to 10 percent consistency at a mill that recieves 500 tons/day of secondary fiber.

10. _________ or so called wood-containing pulp are bleached with peroxide about 1 percent on pulp, with 4 percent sodium silicate, 50°C.
a) Chemical pulps
b) Softwood pulps
c) Hardwood pulps
d) Mechanical pulps

View Answer

Answer: d [Reason:] Mechanical pulps are bleached with peroxide (about 1 percent on pulp, with 4 percent sodium silicate, 50°C) or dithionite (hydrosulfite, about 1percent on wood, at pH 5 to 6 mitigate air oxidation of dithionite). Wood free pulps are usually bleached with a single stage hypochlorite treatment (1% on wood as Cl), although an initial chlorination before hypochlorite has also been used.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com