Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. A participle is a verb which is partly a verb and partly a noun.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. A participle is a verb which is partly a verb and partly an adjective. It is that form of a verb which has the characteristics of a verb as well as an adjective. For example, Hearing the noise, the old man got up with a start.

2. What is a participle called when it is used as a simple qualifying adjective in front of a noun?
a) Past participle
b) Participial adjective
c) Participial noun
d) Participial adverb

View Answer

Answer: b [Reason:] When a participle called when it is used as a simple qualifying adjective in front of a noun, it is called a participial adjective. Foe example, A rolling stone gathers no moss.

3. Fill in the blank with present participle :
I met a boy _______ a box of chocolates.
a) carried
b) carrying
c) was carrying
d) had carrying

View Answer

Answer: b [Reason:] The present participle ends with -ing. It represents an action which is going on or is incomplete or imperfect. So the statement is, I met boy carrying a box of chocolates.

4. Pick out the participle in the following sentence:
Knowing his aptitude, he should have scored more runs.
a) Knowing
b) Aptitude
c) Scored
d) Runs

View Answer

Answer: a [Reason:] Here, the participle is ‘knowing’. In certain cases, accepted usage permits the following constructions where the participle is left without a proper subject or reference. Such a participle is called the impersonal absolute.

5. Fill in the blank with past participle:
______ by hate, he lashed out with a knife.
a) Blinding
b) Blinded
c) Blind
d) Having blind

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Blinded by hate, he lashed out with a knife. A past participle represents a completed action or state of the thing mentioned. The above statement is an example.

6. The noun or pronoun used with a participle is called nominative absolute.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The participle with the noun or pronoun going before it, forms a pbrase independent of the rest of the sentence. Such a phrase is called an absolute phrase. The noun or pronoun used with a participle is called nominative absolute.

7. Which of these is an example of present participle?
a) Studying
b) Having finished
c) Stolen money
d) Having been told

View Answer

Answer: a [Reason:] The form of the present participle is the infinitive + ing. For example, working, studying, eating. Having finished is an example of the active perfect participle and stolen money is an example of the past participle.

8. Choose the correct statement:
a) Being in haste, the door was left open.
b) Being in haste, he left the door open.
c) Being in haste, door was open.
d) Door was left open being in haste.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: Being in haste, he left the door open. Beware of unrelated participles. Propel the logical subject to be the participial phrase. In this case, ‘the man’ and not ‘the door’ is in haste

9. What is a participle linked to the wrong noun or pronoun called?
a) Misrelated participle
b) Wrong participle
c) Incorrect participle
d) Misleading participle

View Answer

Answer: a [Reason:] A participle linked to the wrong noun or pronoun is said to be misrelated. For example, Waiting for my mother, a truck came and hit me. The correct form is : As I was waiting for my mother a truck came and hit me.

10. Choose the correct statement :
a) The school usually remains opened till 5 pm.
b) The school usually remains open till 5 pm.
c) The school usually remain open till 5 pm.
d) The school usually remains opens till 5 pm.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The school usually remains open till 5 pm. We use the past participle to denote action. But we use the adjective form to describe a state or quality.

Professional Communication MCQ Set 2

1. A job interview is usually how long?
a) 30 minutes
b) 60 minutes
c) 90 minutes
d) 100 minutes

View Answer

Answer: a [Reason:] A job interview is usually 30 minutes long. In this time, the candidate must establish a relationship with the interviewer, impress and convince him.

2. Which of these is not a step in the preparation of an interview?
a) Analyzing yourself
b) Identifying your skills
c) Being negative
d) Revising your subject

View Answer

Answer: c [Reason:] There are five steps in the preparation of an interview. They are : analyzing yourself, identifying your skills, researching the job position, revising your subject knowledge and developing your interview file.

3. In the preparation of an interview, which step is to research your job position?
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) First

View Answer

Answer: b [Reason:] In the preparation of an interview, researching your job position in the third step. The first step is to analyze yourself followed by identifying your skills.

4. Developing the interview file is the last step in the preparation of an interview.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Developing the interview file is the last step in the preparation of an interview preceded by revising your subject knowledge.

5. Self analysis is the first step in planning for any interview.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Self- analysis is the first step in planning for any interview. We cannot project ourselves successfully unless we know our strengths and weaknesses properly.

6. Which of these is not a step in self- analysis?
a) Analyzing background
b) Identifying accomplishments
c) Identifying achievements
d) Complaining

View Answer

Answer: d [Reason:] Self- analysis includes five steps for efficiency preparation. They are : analyzing our background, identifying accomplishments, achievements, special interests and hobbies and analyzing career goals.

7. Which of these is the third aspect of self analysis?
a) Identifying achievements
b) Identifying special interests
c) Analyzing career goals
d) Identifying accomplishments

View Answer

Answer: b [Reason:] The third aspect of self analysis is identifying special interests and hobbies. A list of such activities should be made.

8. ______ skills are assessed in an interview.
a) Listening
b) Blabbering
c) Singing
d) Dancing

View Answer

Answer: a [Reason:] There are two types of skills that might be assessed during an interview. They are : listening and skills and intuitive skills.

9. Which of these documents need not be in your interview file?
a) Interview letter
b) Original degrees
c) Family photo
d) Certificates

View Answer

Answer: c [Reason:] Your interview file should contain eight documents. They are : interview letter, original degrees, certificates, experience certificates, etc..

10. Which of these ways can’t be used to research about the company?
a) Visiting website
b) Refer books
c) School books
d) Refer annual report

View Answer

Answer: c [Reason:] There are mainly five ways in which you can research about the company : visit the website, refer books, refer company directories, refer annual report and talk to people in company.

Professional Communication MCQ Set 3

1. A speech must always present _____
a) facts
b) opinions
c) suggestions
d) perspectives

View Answer

Answer: a [Reason:] A speech must always present facts, which are very different from opinions. The two must never be confused.

2. Which of these must be avoided by the speaker?
a) He must convey precise information.
b) He must ensure that the information is understood by the audience.
c) He must inspire the audience to totally accept his point of view.
d) He must force the audience to totally accept his point of view.

View Answer

Answer: d [Reason:] The main job of the speaker is three fold : He must convey precise information, he must ensure that the information is understood by the audience and he must inspire the audience to totally accept his point of view.

3. Masquerading opinions as facts amounts to perpetrating an intellectual fraud.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Masquerading opinions as facts amounts to perpetrating an intellectual fraud. We must present facts, or we must let the audience know that we are presenting our personal opinions.

4. One should have a very slow pace while giving a presentation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. There should be used of a steady pace, which is neither too fast nor too slow.

5. Which of these is required to convey large information?
a) Voice
b) Tone
c) Body land
d) Preparation

View Answer

Answer: d [Reason:] A good speech is rarely made extempore. No speaker can convey large amounts of information without adequate preparation.

6. Which of these must be avoided by a speaker?
a) Abstract words
b) Short sentences
c) Good pronunciation
d) Steady pace

View Answer

Answer: a [Reason:] Abstract words must be avoided in a speech. There must be used of familiar words. Also there must be used of short sentence with a steady pace.

7. Which of these is a sign of rude manners?
a) Staring at the floor
b) Making eye contact
c) Steady pace
d) Simple words

View Answer

Answer: a [Reason:] Please do not be transfixed on one face, or stare at the ceiling or floor. This is a sign, either of under confidence or of rude manners.

8. Which of these should be avoided in a group discussion?
a) Listening
b) shouting
c) speaking
d) writing

View Answer

Answer: b [Reason:] In a group discussion, we must never mumble, shout or speak very fast. To enhance listening ability, one should note down the vital points made by the speaker in his or her speech.

9. Which of these must be avoided in a speech?
a) Illogical sounds
b) Gestures
c) Eye contact
d) Interest

View Answer

Answer: a [Reason:] Please do not make any Illogical sounds like er or ah. The speech must flow naturally and without any ugly sounds.

10. A finger may be used to _____
a) show over confidence
b) inspire
c) show under confidence
d) appoint

View Answer

Answer: b [Reason:] Hands must be used to create the right impact. A finger may be used to inspire. It may also be used to accuse, if done badly.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Which of these nouns takes the preposition for after it?
a) Alliance
b) Ambition
c) Bargain
d) Experience

View Answer

Answer: b [Reason:] The noun ‘ambition’ takes the preposition for after it. Alliance and bargain take the preposition with after them and experience takes the preposition of after it.

2. Descent takes the preposition from after it.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Some nouns take the preposition from after them. For example, descent, digression, escape, exemption, inference.

3. Which of these adjectives takes the preposition with after it?
a) Accused
b) Absorbed
c) Drenched
d) Anxious

View Answer

Answer: c [Reason:] The adjective drenched takes the preposition with after it. The adjective accused takes of after it, absorbed takes in and anxious takes for after it.

4. Which of these verbs takes the preposition for after it?
a) Beware
b) Mourn
c) Delight
d) Determine

View Answer

Answer: b [Reason:] The verb mourn takes the preposition for after it. The verb beware takes the preposition of, delight takes the preposition in and determine takes the preposition on after it.

5. Which of these is not a preposition of time and date?
a) At
b) On
c) In
d) With

View Answer

Answer: d [Reason:] At, on, by, before, in are prepositions of time and date. For example; at dusk, on Sunday, by 10 p.m. on Monday.

6. The preposition from also denotes time.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Prepositions from, since, for, during also denote time. From mostly precedes to/till/until. For example, This shop is open from 10 a.m. to 8 p.m.

7. Fill in the blank: Aahna didn’t reach her class ____ noon.
a) by
b) to
c) till
d) at

View Answer

Answer: c [Reason:] To is used for time and place; till/until is used only for time. We use till/until and not to when there is no from. The correct statement is: Aahna didn’t reach her class till noon.

8. Choose the correct statement:
a) The hooligans broke in the factory.
b) The hooligans broke into the factory.
c) The hooligans broke onto the factory.
d) The hooligans broke at the factory.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: The hooligans broke into the factory. The preposition in indicates positions, whereas into indicates movements.

9. Correct the incorrect statement:
Why are our trains so late compared to European trains?
a) Why are our trains so late compared by European trains?
b) Why are our trains so late compared with European trains?
c) Why are our trains so late compared on European trains?
d) Why are our trains so late compared under European trains?

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: Why are our trains so late compared with European trains?. To compare with means ‘to examine side by side with’.

10. Fill in the blank: The boy ___ brown hair stole my book.
a) in
b) with
c) from
d) below

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is: The boy with brown hair stole my book. The preposition with is used to describe people and things.

Professional Communication MCQ Set 5

1. A ______ speaker looks into the eyes of the audience.
a) confident
b) impatient
c) rude
d) impolite

View Answer

Answer: a [Reason:] It is best to look straight into the eyes of the audience. This would convince the audience that you are a confident speaker.

2. Which of these may convey arrogance ?
a) Jointed finger tips
b) A shoulder shrug
c) A pointed finger
d) Hands swinging loosely

View Answer

Answer: a [Reason:] Jointed finger tips convey surety and confidence, if done properly. They may convey arrogance, if done badly. A shoulder shrug may convey sincerity or callousness.

3. A pointed finger may be a gesture of accusation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A pointed finger may be deemed to be a gesture of accusation or forcefulness. While approaching to the rostrum it is best to walk in a forceful manner with hands swinging loosely by the side.

4. The tone of the speaker should be _____
a) loud
b) clear
c) low
d) soft

View Answer

Answer: b [Reason:] The tone of the speaker should be clear and precise. A good speaker always pauses on punctuation marks and when he wishes to drive home a point.

5. During practice, by how much should the speech be lengthened?
a) 2 to 5 %
b) 6 to 10 %
c) 7 to 11 %
d) 9 to 13 %

View Answer

Answer: a [Reason:] It is better to make a speech lengthier by 2 to 5 percent in practice, since when crunch time arrives the best speaker tends to speak faster or forget some lines.

6. A speech must be prepared with _______ in mind.
a) the result
b) praise
c) an audience
d) admiration

View Answer

Answer: c [Reason:] A speech must be prepared with an audience in mind. It must give facts and clearly mention in case opinions are made.

7. A speech must advance _____
a) dishonesty
b) truth
c) aggressiveness
d) negativity

View Answer

Answer: b [Reason:] A speech must advance the truth and not convolute truth by irritating people. Wit and humour are an integral part of any speech but they must not be biting.

8. Which of these is important in having mutual understanding with colleagues?
a) Effective listening
b) Speaking
c) Talking
d) Writing

View Answer

Answer: a [Reason:] Effective listening is extremely important in having mutual understanding with colleagues, superiors and subordinates. Listening is an important part of communication.

9. Which of these do not enhance listening skills?
a) Attention
b) Frankness
c) Clear perception
d) Ignoring

View Answer

Answer: d [Reason:] The points that enhance the listening skills of the participant are : attention, frankness, clear perception, analytical approach and taking notes.

10. Participant should listen to the opinions expressed by others with respect.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Participant should listen to the opinions expressed by others frankly and with respect. He/She should make such gestures to this effect.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }