Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Who among these is an ancient linguist of India?
a) Patanjali
b) Tista Bagchi
c) Noam Chomsky
d) Kshetresa Chandra Chattopadhyaya

View Answer

Answer: a [Reason:] Linguistics is the study of language. Patanjali, the ancient linguist of India, considered it as a human expression uttered out by speech organs. The other three are modern linguists belonging to 19th and 20th century.

2. To which of these people, language is a means to interpret human experience?
a) Anthropologist
b) Sociologist
c) Philosopher
d) Students of literature

View Answer

Answer: c [Reason:] Language means different things to different people. To an anthropologist, it is a form of cultural behaviour whereas to a sociologist, it is a means of communication between members of a social group. Students of literature may consider it as an artistic medium, while those of philosophy may consider it a means to interpret human experience.

3. Language is a social phenomenon.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Language is a social phenomenon. Man may not have needed a language if he had not made himself a part of a social group. A language must thus convey social realities if it is to become an effective means of communication.

4. Which of these words are based on the phenomena, ‘Onomatopoeia ‘?
a) Cuckoo
b) Book
c) Door
d) Blackboard

View Answer

Answer: a [Reason:] Language is arbitrary, that is there is no logical link between any gjven feature of a language and its meaning. The only exception is in the case of onomatopoeia, where the words imitate the sounds of their referents. Here, cuckoo is the sound made by the bird which is how the bird got its name.

5. Which of these is not a type of linguistics?
a) Historical
b) Personal
c) Comparative
d) Synchronic

View Answer

Answer: b [Reason:] Linguistics is a scientific study of language. It can be divided into three types namely : Historical or Diachronic Linguistics, Synchronic Linguistics and Comparative Linguistics.

6. Which of these finds out how a certain set of people use a language at a given time?
a) Diachronic Linguistics
b) Comparative Linguistics
c) Synchronic Linguistics
d) Historical Linguistics

View Answer

Answer: c [Reason:] Synchronic Linguistics finds out how a certain set of people use a language at a given time. Historical or Diachronic Linguistics studies the link between language and history. Comparative Linguistics studies the comparison between two or more languages.

7. Which of these is not a level of language?
a) Phonology
b) Grammar
c) Running
d) Semantics

View Answer

Answer: c [Reason:] R.H. Robins recommends three levels of structure of language. These are phonology, grammar and semantics.

8. Which of these terms refers to the study of speech sounds of a given language and their function within the sound system of that language?
a) Phonetics
b) Phonology
c) Syntax
d) Morphology

View Answer

Answer: b [Reason:] Phonology refers to the study of speech sounds of a given language and their function within the sound system. Phonetics is the study of speech process. Syntax and Morphology are sub-levels of the grammatical system.

9. Which of these is the study of meaning of words, and the development of the meaning of words?
a) Morphemics
b) Phonetics
c) Semantics
d) Syntax

View Answer

Answer: c [Reason:] Semantics is the study of the meaning of words, and the developments of the meaning of words. The smallest unit of semantics is semene, which is the minimum functional unit of meaning.

10. professional-communication-questions-answers-language-linguistics-q10
What are (1) and (2) ?
a) 1) – Phonetics and 2) – Phonology
b) 1) – Syntax and 2) – Morphology
c) 1) – Syntax and 2) – Phonetics
d) 1) – Phonetics and 2) – Morphology

View Answer

Answer: b [Reason:] Grammatical level can be divided into 2 broad levels. These are Syntax and Morphology. Syntax is the science to study and lay down the rules regarding the grammatical arrangement of words in a sentence. Morphology is the study and analysis of the structure, form and classes of words.

Professional Communication MCQ Set 2

1. Which of these are the most common type of business letters?
a) Letters of application
b) Letters of enquiry
c) Letters of order
d) Letters of adjustment

View Answer

Answer: b [Reason:] Letters of enquiry are the most common type of business letters. These should be written with due care. They must create the right impression.

2. Which of these is not a type of letters of enquiry?
a) General enquiries
b) Personal enquiries
c) Sales related enquiries
d) Status enquiries

View Answer

Answer: b [Reason:] Letters of enquiry can be of three types. They are : General enquiries, sales related enquiries and status enquiries.

3. Which of these is not a letter of enquiry?
a) General enquiry
b) Status enquiry
c) Friendly enquiry
d) Sales related enquiry

View Answer

Answer: c [Reason:] Letters of enquiry are of three types : General enquiries, status enquiries and sales related enquiries. Friendly enquiry doesn’t exist.

4. General enquiry letters do not result in any business return.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. General enquiry letters do not result in any business return. They are used to accumulate information for business or private research.

5. Sales related enquiries seek information regarding the business practice of enterprises.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Status enquiries seek information regarding the business practice of enterprises. Sales related enquiries seek information regarding purchase of a product.

6. Which of these seek information regarding purchase of a product?
a) General enquiry
b) Status enquiry
c) Sales related enquiry
d) Private enquiry

View Answer

Answer: c [Reason:] Sales related enquiries seek information regarding purchase of a product or service. Status enquiries seek information regarding the business practices of enterprises.

7. What is the best way to seek information regarding finance?
a) Schools
b) Banks
c) Shops
d) Post office

View Answer

Answer: b [Reason:] Status enquiries seek information regarding the financial viability and business practices of enterprises. The best way to seek information on matters regarding finance is through banks or financial institutions.

8. Which of these details is not required in a letter of enquiry?
a) Mode of packing
b) Mode of payment
c) Mode of transport
d) Age of owner

View Answer

Answer: d [Reason:] The letter of enquiry must clearly state : the purpose for which the item is required, the mode of payment, the mode of transport, the mode of packing, the expected delivery schedule, etc..

9. Where should the name and address of the firm writing the letter be mentioned in a letter of enquiry?
a) Top left corner
b) Top right corner
c) Bottom left corner
d) Bottom right corner

View Answer

Answer: b [Reason:] The name and address of the firm writing the letter of enquiry should be mentioned on the top right corner along with the date below it.

10. Where should the courteous leave- taking be mentioned on a letter of enquiry?
a) Top left corner
b) Top right corner
c) Bottom left corner
d) Bottom right corner

View Answer

Answer: d [Reason:] The courteous leave-taking is mentioned in the bottom right corner along with the signature and designation below it.

Professional Communication MCQ Set 3

1. What is the expansion of AD?
a) Ammo domini
b) Aide-de-camp
c) Appendix
d) Adverb

View Answer

Answer: a [Reason:] The expansion for AD is Ammo domini. The abbreviations for Aide-de-camp, Appendix and Adverb are ADC, app and adv respectively.

2. What is the abbreviation for Pound?
a) P
b) Po
c) lb
d) llb

View Answer

Answer: c [Reason:] The abbreviation for pound is lb. The abbreviation for microgram is mcg and for ounce is oz.

3. What is the expansion for PABX?
a) Private Automatic Branch Exchange
b) Public Automatic Branch Exchange
c) Private Annual Branch Exchange
d) Public Annual Branch Exchange

View Answer

Answer: a [Reason:] The expansion for PABX is Private Automatic Branch Exchange. The expansion for PBX is Private Automatic Exchange.

4. Which of these means “from the beginning”?
a) ad hoc
b) ab intio
c) a priori
d) ad interim

View Answer

Answer: b [Reason:] ad intio is a latin phrase which means “from the beginning”. Ad hoc means “made or done for a particular purpose”.

5. Which of these is a French phrase?
a) Bona fide
b) De facto
c) Deja vu
d) Blitzkrieg

View Answer

Answer: c [Reason:] Déjà vu is a French phrase which means “ a sense of having experienced the present”. Bona fide is Latin word which means “real”. De facto is a Latin phrase.

6. Which of these is an abbreviation for Bachelor of Laws?
a) BL
b) BLL
c) LB
d) LLB

View Answer

Answer: d [Reason:] The abbreviation for Bachelor of Laws is LLB. The abbreviation for Doctor of Laws is LLD and Low Frequency is LF.

7. Which of these means “a monument”?
a) Bulwark
b) Edifile
c) Facade
d) Portal

View Answer

Answer: b [Reason:] Edifile ( pronounced as ed-uh-fis) means a monument. Bulwark means a strong defensive wall structure. Façade means the exterior face of a building.

8. Which of these means “a tool for boring holes in wood”?
a) Auger
b) Banister
c) Conduit
d) Laminate

View Answer

Answer: a [Reason:] The word “Auger” means a tool for boring holes in wood. Banister means a vertical member to support a handrail.

9. Which of these is an abbreviation for Please Reply?
a) PR
b) RSVP
c) RP
d) RSP

View Answer

Answer: b [Reason:] The abbreviation for Please Reply is RSVP (Répondez, S‘il Vous Plaît). The abbreviation for signed is sgd.

10. Which of these means “to strain”?
a) Baste
b) Colander
c) Sieve
d) Confectionery

View Answer

Answer: c [Reason:] The word sieve means to strain. The word baste means to moisten meat in its own juices during cooking.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Which of these is an assertive sentence?
a) Why waste time in reading trash?
b) I wish that I were healthy again.
c) How beautiful is the rainbow!
d) Please have a look at the brochure.

View Answer

Answer: b [Reason:] The sentence ‘ I wish that I were healthy again.’ is an assertive sentence. An assertive sentence states a fact, describes a thing or reports an event. It is also called a declarative sentence or a statement.

2. Convert the affirmative sentence into a negative sentence:
Mili is prettier than Neha.
a) Neha is not as pretty as Mili.
b) Mili is not as pretty as Neha.
c) Neha is not as prettier as Mili.
d) Mili is not prettier than Neha.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: Neha is not as pretty as Mili. Both of them are assertive sentences but one is affirmative and the other is negative.

3. Convert the following interrogative sentence to an assertive sentence:
Who would not love his country?
a) No one loves his country.
b) Everyone loves his country.
c) Someone loves his country.
d) Everyone loves the country.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct assertive sentence is : Everyone loves his country. The interrogative sentence is actually a statement saying that , there is no one who does not love his country.

4. Convert the following exclamatory sentence to an assertive sentence:
Hurrah ! We have one the match.
a) Hurrah, we have one the match.
b) We won the match.
c) We rejoice to have won the match.
d) We have won the match, hurrah.

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct assertive sentence is : We rejoice to have won the match. An exclamatory sentence expresses sudden emotion or feeling about something and has an exclamatory mark.

5. A simple sentence can be converted into a compound sentence by enlarging a word or a phrase into a co-ordinate clause.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A simple sentence can be converted into a compound sentence by enlarging a word or a phrase into a co-ordinate clause.

6. Convert the following simple sentence to a compound sentence :
Besides being rude, he was also arrogant.
a) He was rude and arrogant.
b) He was not only rude but also arrogant.
c) He was not only arrogant but also rude.
d) He was being rude and arrogant.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct compound sentence is : He was not only rude but also arrogant. A compound sentence is also called a double sentence.

7. Which of these conjunctions is not used in the transformation of simple into compound sentences?
a) Alternative conjunctions
b) Illative conjunctions
c) Cumulative conjunctions
d) Complex conjunctions

View Answer

Answer: d [Reason:] Four types of conjunctions are used in the transformation of simple into compound sentences. They are : Alternative conjunctions, illative conjunctions, cumulative conjunctions and adversative conjunctions.

8. Which of the conjunctions is used in the following transformation?
Simple : Besides being pretty, she is intelligent.
Compound : Not only is she pretty, but she is also intelligent.
a) Alternative conjunctions
b) Illative conjunctions
c) Cumulative conjunctions
d) Adversative conjunctions

View Answer

Answer: c [Reason:] The conjunction used in the above transformation is cumulative conjunction. The simple sentence is converted into a compound sentence that is a double sentence using a conjunction.

9. A compound sentence can be converted into a simple sentence by substituting a participle for a finite verb.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A compound sentence can be converted into a simple sentence by substituting a participle for a finite verb. Example: The moon rose and the dog whined. (compound) = The moon having risen, the dog whined. (simple)

10. Convert the following compound sentence into a simple sentence :
We must eat, or we cannot live.
a) We must live to eat.
b) We must eat to live.
c) We can’t live if we eat.
d) We can’t eat if we live.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct simple sentence is : We must eat to live. The conjunction used in the compound sentence is alternative conjunction.

Professional Communication MCQ Set 5

1. The word communication is derived from _____
a) communicare
b) comunnicare
c) comunicare
d) communnicare

View Answer

Answer: a [Reason:] The word communication is derived from communicare which means to share. Man communicates through a sophisticated system of symbols.

2. Communicare is a _____ word.
a) French
b) Latin
c) German
d) Indian

View Answer

Answer: b [Reason:] The word communication is derived from the Latin word communicare which means to share. It must advance information with affinity.

3. Which of these is the triangle of communication?
a) ABR
b) ARD
c) ARC
d) ARS

View Answer

Answer: c [Reason:] A triangle of communication known as the ARC triangle can be formed. Here A stands for Affinity, R for Reality and C for Communication.

4. Non-verbal communication includes all external stimuli apart from words uttered.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Non-verbal communication includes all external stimuli apart from words uttered or written.

5. Which of these should communication not advance?
a) Information
b) Affinity
c) Reality
d) personal desires

View Answer

Answer: d [Reason:] A communication must advance information along with affinity. It must advance information which is real- both in intellectual and moral sense.

6. Which of these is the greatest means of conveying information?
a) Writing
b) Words
c) Signs
d) Pictures

View Answer

Answer: b [Reason:] Though a message can be conveyed by means other than words, man’s greatest means of conveying information is through words. Thus very little information can be conveyed without uttering words.

7. There is a barrier to communication when words are uttered in a ______ sense.
a) negative
b) positive
c) polite
d) good

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : There is a barrier to communication when words are uttered in a negative sense. The words uttered must be real to the person who is hearing it.

8. Personal appearance is an element of non-verbal communication.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Personal appearance is an element of non-verbal communication. Some refer to non-verbal communication as body language.

9. Which of these is not an element of non- verbal communication?
a) Personal appearance
b) Posture
c) Eye contact
d) Name of the speaker

View Answer

Answer: d [Reason:] The main elements of the non-verbal communication : personal appearance, posture, gestures, facial expressions, eye contact, tone of the speaker, etc..

10. Which of these is a main element of non-verbal communication?
a) The volume of the speaker
b) Name of the speaker
c) Name of the listener
d) Age of the speaker

View Answer

Answer: a [Reason:] The main elements of the non-verbal communication : personal appearance, posture, gestures, facial expressions, eye contact, tone of the speaker, volume of the speaker, etc..

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com