Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. References are mentioned in a resume.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. References are mentioned in a resume. Resume has other details like age, health, nationality, etc.

2. A skill profile is same as that of a job description CV.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. A skills profile is different from a job description CV. Here, the stress is less on the jobs you have done and more on the skills you have acquired.

3. Which of these is not mentioned in a resume?
a) Address
b) Age
c) Nationality
d) Experience

View Answer

Answer: a [Reason:] Address is not mentioned in a resume. Age, experience, nationality and health is mentioned along with education.

4. How many references are usually given in a resume?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, three references are to be mentioned in a resume. In some cases, more than three can also be mentioned.

5. Which of these is not mentioned in a job description CV?
a) Date
b) Name
c) Nationality
d) Education

View Answer

Answer: c [Reason:] Nationality is not usually mentioned in a job description CV. Name, address and date is mentioned in a job description CV along with education.

6. Where is the name and address mentioned in a skills profile?
a) Top left corner
b) Top right corner
c) Bottom left corner
d) Bottom right corner

View Answer

Answer: a [Reason:] The name and address is mentioned in the top left corner in a specimen skills profile. Along with this, career aim, employment and experience is mentioned.

7. How many references are usually given in a bio- data?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally, two references are mentioned in a bio- data. In some cases, more than two can also be mentioned.

8. Which of these is not mentioned in a bio- data?
a) Name
b) Address
c) Career aim
d) References

View Answer

Answer: c [Reason:] Career aim is usually mentioned in a skills profile and not in a bio- data. Name, address, telephone number and references are mentioned in a bio- data.

9. Resume is a _____ word.
a) French
b) German
c) Indian
d) American

View Answer

Answer: a [Reason:] Resume is a French word which means summary. It is a document which is used in application for a job.

10. Curriculum vitae is a ____ word.
a) French
b) German
c) Latin
d) Indian

View Answer

Answer: c [Reason:] Curriculum vitae is a Latin word which means course of life. It is abbreviated as CV. It should have a fairly standard layout.

Professional Communication MCQ Set 2

1. A cultural event is the same as office.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. A cultural event is different from office because participation in it is voluntary. Yet, these events also have their rules which must be adhered to.

2. What is the dress code for a normal cultural event?
a) Formal wear
b) Party wear
c) Home wear
d) Beach wear

View Answer

Answer: a [Reason:] The clothes at a cultural event should be formal and relaxed unless the occasion demands otherwise. It would be foolish to arrive at a beach party in a suit.

3. Which of these should be avoided at a cultural event?
a) Relaxation
b) Arguing
c) Socialising
d) Organizing

View Answer

Answer: b [Reason:] It is bad manners to enter into heated arguments in such events. These create a vitiated atmosphere and ruins everyone’s mood.

4. Which of these points need not be considered for a debate?
a) Availability of precise information
b) Age of opponent
c) Fluency in language
d) Body language

View Answer

Answer: b [Reason:] Three points are to be considered before one goes for a debate. The first and foremost thing is the availability of authentic and precise information regarding the subject on which the debate is to be held. The second point is your fluency in language and third is your body language.

5. Which of these is not considered for a debate?
a) Availability of information
b) Fluency in language
c) Body language
d) Volume of the speaker

View Answer

Answer: d [Reason:] Three things are to be considered in a debate : availability of authentic and precise information regarding the subject, fluency in the language and the adequate use of body language.

6. Same rules apply for effective writing and oral presentation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Same rules apply for effective writing and oral presentation. What holds good for effective writing applies equally to oral presentation.

7. Which of these are to be avoided in a debate?
a) Fights
b) Listening
c) Taking notes
d) Using rhetoric

View Answer

Answer: a [Reason:] Fights and arguments must be avoided in a debate. A few devices like rhetoric may be used to make the speech more forceful and effective.

8. Which of these debates is on-spot?
a) Extempore
b) In advance
c) Written
d) Personal

View Answer

Answer: a [Reason:] A debate can be of two types : with a topic given in advance or extempore. In the case when the topic is given in advance, it is worthwhile to construct a message carefully.

9. Which of these is not a type of speech?
a) Informative
b) Personal
c) Persuasive
d) Special occasion

View Answer

Answer: b [Reason:] There are three types of speeches. They are : informative, persuasive and special occasion. Informative speech generally centers on talking about people, things, etc..

10. Which of these is not a type of speech?
a) Informative speech
b) Persuasive speech
c) Special occasion speech
d) Mock trial

View Answer

Answer: d [Reason:] There are three types of speeches. They are : informative, persuasive and special occasion. Mock trial comes under debates.

Professional Communication MCQ Set 3

1. A preposition is placed before which of these?
a) Noun
b) Verb
c) Adjective
d) Noun or pronoun

View Answer

Answer: d [Reason:] A preposition is a word placed before a noun or a pronoun to show in what relation the person or thing denoted by it stands in regard to something else. For example, there is a dog in the garden.

2. The noun or pronoun which is used with a preposition is called its object.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The noun or pronoun which is used with a preposition is called its object. It is in the accusative case and is said to be governed by the preposition. Example: There is a dog in the garden. The noun ‘garden’ is in the accusative case governed by the preposition ‘in’.

3. In which of these cases, the preposition is always placed at the end?
a) Relative pronoun
b) Reciprocal pronoun
c) Possessive pronoun
d) Reflexive pronoun

View Answer

Answer: a [Reason:] The preposition is always placed at the end when the object is an interrogative or a relative pronoun. For example: Here is the money that you asked for. , What are you thinking of.

4. Which of these is not a simple preposition?
a) From
b) Through
c) Above
d) With

View Answer

Answer: c [Reason:] At, by, for, from, in, of, off, as, out, through, till, to, up, with are simple prepositions. Compound prepositions are generally formed by prefixing a preposition to a noun, adjective or an adverb. Example, above.

5. Phrase prepositions are group of words used with the force of single preposition.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Phrase prepositions are group of words used with the force of single preposition. Examples are in addition to, in place of, in spite of, etc.. For example: Call me in case of an emergency.

6. Fill in the blank: He acted ________ my instructions.
a) agreeable to
b) according to
c) in favour of
d) in course of

View Answer

Answer: b [Reason:] Here we use a phrase preposition, according to. The correct statement will be: He acted according to my instructions.

7. Which of these is a participial?
a) Underneath
b) Conforming to
c) Considering
d) Along with

View Answer

Answer: c [Reason:] Participials are present participles of verbs which are used absolutely without any noun or pronoun being attached to them. For all practical purposes, they have become prepositions. Examples are concerning, considering, pending, respecting.

8. Correct the incorrect statement :
I do not agree to his proposal.
a) I do not agree with his proposal.
b) I do not agree for his proposal.
c) I do not agree on his proposal.
d) I do not agree at his proposal.

View Answer

Answer: a [Reason:] Here the correct statement is: I do not agree with his proposal. Frequent mistakes are made through wrong use of prepositions in certain idiomatic usage.

9. Fill in the blank: We walked ___ the river and back.
a) till
b) to
c) at
d) about

View Answer

Answer: b [Reason:] The preposition used here is- to. Do not use wrong prepositions. To is used with distance and till or until with time.

10. Fill in with appropriate preposition : I have not seen the television ______ yesterday.
a) from
b) since
c) till
d) for

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct preposition here would be- since. Since is used before a noun or a phrase, which denotes some point of time. It is preceded by a verb in perfect tense.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Which of these should be avoided in an interview?
a) Clarity
b) Smile
c) Confusion
d) Confidence

View Answer

Answer: c [Reason:] The interviewee should speak clearly and effectively. He/she should not be confused while he/she speaks and instead should speak confidently and with a smile.

2. Which of these is not a characteristic of a group personality?
a) Spirit of conformity
b) Respect for group values
c) Collective power
d) Disrespect

View Answer

Answer: d [Reason:] a group personality must have five characteristics. They are : spirit of conformity, respect for group values, respect to change, group prejudice and collective power.

3. The word discuss is derived from _______
a) discutere
b) discuter
c) discutera
d) discutare

View Answer

Answer: a [Reason:] The word discuss is derived from the latin word discutere that means to shake or strike. The word discussion is a noun.

4. Which of these is not an ingredient of a discussion?
a) Purpose
b) Planning
c) Rudeness
d) Leadership

View Answer

Answer: c [Reason:] A discussion has five ingredients. They are : purpose, planning, participation, informality and leadership.

5. Which of these is the first ingredient in a group discussion?
a) Planning
b) Purpose
c) Informality
d) Leadership

View Answer

Answer: b [Reason:] The first ingredient of an effective discussion is purpose. Unless there is a clear purpose there will not be any discussion.

6. Planning is the _______ ingredient of discussion.
a) first
b) second
c) third
d) fifth

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Planning is the second ingredient of discussion. We can’t rely on any random or on the sop expression of feelings or ideas.

7. Participation is the third ingredient of a group discussion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Participation is the third ingredient of a group discussion. Participation is the very life of a meaningful discussion.

8. Which of these is the fourth ingredient in a group discussion?
a) Participation
b) Informality
c) Leadership
d) Planning

View Answer

Answer: b [Reason:] Informality is the fourth ingredient in a group discussion. Informality and cordiality are essential to encourage the fullest possible participation.

9. Which of these is the final ingredient in a group discussion?
a) Purpose
b) Planning
c) Participation
d) Leadership

View Answer

Answer: d [Reason:] Leadership is the final ingredient in a group discussion. Every group discussion has to be piloted by a leader.

10. In a group discussion, a leader is assisted by a secretary.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A leader is indispensable for a group discussion. It is to be pointed out that a leader has to be assisted by a secretary.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Dyadic communication refers to an interaction between two people.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Dyadic communication refers to an interaction between two people. One of the most used form of transaction is through speech.

2. Which of these is the most common form of dyadic communication?
a) Conversation
b) Texting
c) Blogging
d) Writing

View Answer

Answer: a [Reason:] Conversation is the most common form of dyadic communication. In it the speaker and listener continuously change roles.

3. Never hold back information while conversing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Never hold back information while conversing. There may be many reasons to hold back information but deceit, fear or doubts cannot be among them.

4. Words must not be uttered with _____
a) rudeness
b) compassion
c) respect
d) politeness

View Answer

Answer: a [Reason:] Words must not be uttered with rudeness. They must be uttered with respect and compassion.

5. When are disagreements in a conversation relevant?
a) When they advance a lie
b) When they advance with tact intentions
c) When they are done with bad intentions
d) When they are done with rude intentions

View Answer

Answer: b [Reason:] Disagreements in a conversation are relevant provided they advance the truth and they are done with tact and good intentions.

6. Which of these should be avoided in a conversation?
a) Disagreement
b) Compassion
c) Hogging
d) Discussion

View Answer

Answer: c [Reason:] Avoid hogging the conversation, simply because conversation means exchange of views. Speak something relevant even in a social conversation.

7. When should the discussion in a conversation stop?
a) When it turns into an argument
b) When it is boring
c) When one person doesn’t like the other
d) When a third person joins in

View Answer

Answer: a [Reason:] Always discuss a topic, but hold yourself back if a conversation relegates into an argument. Wise men discuss while fools argue.

8. Which of these statements is correct ?
a) Continue the topic no matter what the attitude of the other person is.
b) Respect other person’s time and interest.
c) Don’t utter the name of the opposite person frequently.
d) We can use words even if have a vague understanding of it.

View Answer

Answer: b [Reason:] Respect other person’s time and interest. The words uttered must convey precise meaning. We shouldn’t use words without knowing their meaning.

9. ____ should be avoided in a conversation.
a) Standard words
b) Slang
c) Name of the other person
d) Truth

View Answer

Answer: b [Reason:] It is better not to use slang, jargon, non- standard words or pet words and phrases. It is also advisable not to indulge in exaggeration even when your intention is to please others.

10. Which should the topic be altered?
a) When the listener’s attitude is positive
b) When you don’t like the appearance of the other person
c) When the listener likes the topic
d) When the listener’s attitude is negative

View Answer

Answer: d [Reason:] Understand the attitude of the person with whom you are conversing. Alter the topic in case his attitude is negative.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com