Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of these points need not be mentioned in a notice?
a) Name
b) Address of company
c) Age
d) Date

View Answer

Answer: c [Reason:] There are seven points which are to be mentioned in a notice. They are : Name, address and contact details of company, date, heading, notice details, name and designation, enclosure and to details.

2. Which of these is the first thing mentioned in a notice?
a) Name of the organization
b) Date
c) Notice
d) Notice details

View Answer

Answer: a [Reason:] The first point mentioned in the notice is the name of the organization along with its address and contact details like phone number, email id, website, etc..

3. Where is the date mentioned in a notice?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: b [Reason:] The date is mentioned in the top right corner in a notice below the name and details of the organization and above the heading “Notice”.

4. Where is the name and designation of the authority mentioned?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: d [Reason:] The name and designation of the concerned authority is mentioned in the bottom right corner below the notice details and above the enclosure details.

5. Which of these details is not mentioned in the main notice?
a) Time
b) Date
c) Venue
d) Name of the speakers

View Answer

Answer: d [Reason:] The main notice includes the name and details of the event or meeting and other details like date, time, venue and enclosures if any.

6. Where is the date mentioned in a minutes?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: c [Reason:] In a minutes, the date is mentioned at the end in the bottom left corner below the signature and designation.

7. Minutes must be self- sufficient.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Minutes must be self-sufficient records. They must have details like the name of the organization, day, date and time of meeting, venue, etc..

8. Which of these details are not mentioned in minutes?
a) Venue of the meeting
b) Date of the meeting
c) Name of the chairman
d) Age of the chairman

View Answer

Answer: d [Reason:] Minutes must have the following details : Name of organisation, day and date of the meeting, venue of the meeting, name of the chairman, etc..

9. The main points of a meeting must be reduced to writing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The main points of a meeting and decisions arrived at must be reduced to writing and then filed where they can be readily located.

10. Where is the signature of the Secretary mentioned in minutes?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: d [Reason:] The signature of the Secretary is mentioned in the bottom right corner above the date and alongside the signature of the chairman.

Professional Communication MCQ Set 2

1. Which of these words is correct?
a) Bureau
b) Beaurau
c) Bereau
d) Bureu

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct word is “Bureau”. It is often misspelt. Other such words are benefitted, calibre, etc..

2. In a word which ends with “y” and is preceded by a consonant, then the “y” is replaced with an :
a) e
b) i
c) ie
d) eng

View Answer

Answer: b [Reason:] In a word which ends with “y” and is preceded by a consonant, then the “y” is replaced with an “i” before all suffixes except “ing”. For example, “supply” becomes “supplier” or “supplying”.

3. The vowel u must always follow the consonant q.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The vowel u must always follow the consonant q. For example : queer, quint, quotient, etc..

4. Choose the correct statement :
a) I should make more exercise.
b) I should take more exercise.
c) I should give more exercise.
d) I should have more exercise.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : I should take more exercise. One can take an exercise, not make exercise.

5. Choose the correct statement:
a) I saw a strange dream last night.
b) I got a strange dream last night.
c) I had a strange dream last night.
d) I faced a strange dream last night.

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : I had a strange dream last night. We have a dream, we don’t see or get a dream.

6. Fill in the blank :
My watch is five minutes _____.
a) behind
b) before
c) slow
d) early

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : My watch is five minutes slow. A watch is slow or fast, not behind or in front or not before or after.

7. Choose the correct statement :
a) It is dirty, throw it.
b) It is dirty, throw it away.
c) It is dirty, give it.
d) It is dirty, give it away.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : It is dirty, throw it away. Throw it means to throw to someone. Throw it away means get rid of something.

8. Fill in the blank :
I ____ down for an hour every afternoon.
a) lay
b) lie
c) lied
d) lye

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : I lie down for an hour every afternoon. Lie means to rest. It is an intransitive verb and never has an object. Lay means to put. It is a transitive verb and always requires an object.

9. Choose the correct statement :
a) He tore the letter in anger.
b) He tore up the letter in anger.
c) He teared the letter in anger.
d) He teared up the letter in anger.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : He tore up the letter in anger. To tear means to divide along a straight or irregular line. To tear up means to destroy by tearing to pieces.

10. Fill in the blank :
The thief has ____ all my belongings.
a) robbed
b) taken
c) stolen
d) taken away

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : The thief has stolen all my belongings. The object of steal is the thing taken by the thief. The object of rob is the person or place from whom or which the thing is taken.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Orders for goods are placed on a seller after his quotation is accepted.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Orders for goods are placed on a seller after his quotation is accepted. The order must be precise.

2. While placing an order, the quantity of the goods must be stated.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. While placing an order, the quantity of the goods must be stated. The cost at which it is required should also be mentioned.

3. Where is the name of the company placing the order mentioned?
a) Top left corner
b) Top right corner
c) Bottom left corner
d) Bottom right corner

View Answer

Answer: b [Reason:] The name of the company placing the order is mentioned in the top right corner in the letter. The date is mentioned below that.

4. Where is the date mentioned in the letter when an order is placed?
a) With the address of the company placing the order
b) Below the address of the seller
c) After the salutation
d) Along with the leave-taking

View Answer

Answer: a [Reason:] The date is mentioned along with the name of the address of the buyer in the top right corner in a letter when an order is placed.

5. Which of these should not be mentioned in a letter while placing an order?
a) Date
b) Address of seller
c) Age of owner
d) Leave taking

View Answer

Answer: c [Reason:] An order letter has the name of the buyer and the seller along with date and courteous leave-taking. Also the quantity and cost of the order is mentioned.

6. Which of these is mentioned in a letter when an order is placed?
a) Age of the owner
b) Nationality of the owner
c) Health of the owner
d) Mode of payment

View Answer

Answer: d [Reason:] No personal details are to be mentioned in an order letter. The mode of payment along with the mode of transportation should be mentioned.

7. Where is the leave-taking mentioned in an order letter?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: d [Reason:] The courteous leave-taking is mentioned in the bottom right corner after the main body of the letter along with signature and designation.

8. Which of these is not mentioned in a letter of complaint?
a) Problems in the supply of goods
b) Shortcomings in the supply of goods
c) Features in the supply of goods
d) Fault in the supply of goods

View Answer

Answer: c [Reason:] A letter of complaint states the problems or shortcomings found in the supply of goods. We need to clearly state the faults found in the goods or services.

9. Where is the address of the company complaining mentioned?
a) Top left corner
b) Top right corner
c) Bottom left corner
d) Bottom right corner

View Answer

Answer: b [Reason:] The name and address of the company writing the letter of complaint is mentioned in the top right corner of the letter.

10. Where is the leave-taking mentioned in a letter of complaint?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: b [Reason:] The courteous leave-taking is mentioned in the bottom right corner in the letter of complaint along with the designation and signature.

Professional Communication MCQ Set 4

1. A report is a systematic description of an event.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A report is a systematic description of an event for someone who was not present on the scene.

2. Which of these does not come under reports?
a) News items
b) Memorandums
c) Notice
d) Report cards

View Answer

Answer: c [Reason:] A report is a systematic description of an event for someone who was not present on the scene. Most memorandums and news items thus come in the category of reports.

3. Which of these is not a parameter of a formal report?
a) Presentation
b) Complaint
c) Information
d) Request

View Answer

Answer: b [Reason:] There are three parameters for a formal report. They are : presentation, information and request from an authorised person.

4. A formal report must contain rational information.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A formal report must contain rational information. It should be presented in an organised manner.

5. Which of these people submit business-like reports?
a) Business administrators
b) Teachers
c) Engineers
d) Scientists

View Answer

Answer: b [Reason:] Reports which business administrators, engineers and scientists write in course of their routine work are end products of diligent analysis, profound mental activity and rational conclusion.

6. A ______ report provides information on tests carried in a lab.
a) progress
b) periodic
c) laboratory
d) trouble

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : A laboratory report provides information on tests carried out in a laboratory. They are submitted by engineers or scientists.

7. Which of these reports is written before starting a new project?
a) Feasibility report
b) Periodic report
c) Trouble report
d) Periodic report

View Answer

Answer: a [Reason:] A feasibility report is written before starting a new project. This type of report is valid both for government and private organisations.

8. Which of these reports lists down precautions?
a) Progress report
b) Periodic report
c) Trouble report
d) Feasibility report

View Answer

Answer: c [Reason:] Trouble report includes breakdown of machinery, accidents, deaths, fires, etc. It lists down precautions to be taken in future in order to prevent a reoccurrence.

9. In which of these cases is the letter form of report not used?
a) When reader is a close associate
b) When subject matter is brief
c) When there is breakdown of machinery
d) When subject matter pertains to a few topics

View Answer

Answer: c [Reason:] A letter form of report is used when : The subject matter is brief, reader is a close associate, subject matter pertains to a few topics, etc..

10. Where is the signature mentioned in a memorandum?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: d [Reason:] A memorandum is also a form of a report which is almost like a letter. The signature of the person whose sign is required must be mentioned in the bottom right corner.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Which of these is the most important tool of communication?
a) Body language
b) Gestures
c) Language
d) Posture

View Answer

Answer: c [Reason:] Language is the most important tool of communication. The word communication is derived from the Latin word communicare which means to share.

2. Which of these must be avoided in any presentation?
a) Proper grammar
b) Complex words
c) Short sentences
d) Clear voice

View Answer

Answer: b [Reason:] In any presentation, we should use proper grammar. We should use short sentences and simple and proper words. There should be used of clear good voice.

3. Oral presentations are an integral part of an engineer’s career.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Oral presentations are an integral part of an engineer’s career. He has to take part in meetings, conferences and seminars.

4. Which of these is not important in an oral presentation?
a) Words
b) Body language
c) Gestures
d) The number of people as audience

View Answer

Answer: d [Reason:] Words are crucial, but they are not the only thing which is important. Body language, which includes a person’s demeanour, posture and gestures, is important as well.

5. Which of these is the best way to establish a proper rapport with audience?
a) Pointing a finger
b) Making eye contact
c) Waving your hands
d) Standing erect

View Answer

Answer: b [Reason:] The best way to establish a proper rapport with the audience is by establishing eye contact. It is vital to look at the audience straight in the eye with confidence.

6. In an oral presentation, the speaker should not _____
a) panic
b) pause
c) make eye contact
d) inspire

View Answer

Answer: a [Reason:] There are times when you may forget your lines. There is no need to panic. Panic can result in further errors. The idea is to gracefully pick up the loose ends from the script held in front of you.

7. Which of these is a sign of under confidence?
a) Speaking and naturally shifting your eyes around
b) Transfixed on one face
c) Pointing your finger
d) Using your hands

View Answer

Answer: b [Reason:] While speaking, gently and naturally shifting your eyes all around so that it appears as if you are interested in all those who are present. Please don’t be transfixed on one face. It is a sign of under- confidence.

8. Which of these is the best pace to utter a speech?
a) 50 words per minute
b) 150 words per minute
c) 200 words per minute
d) 250 words per minute

View Answer

Answer: b [Reason:] The best pace to utter a speech is to convey about 150 words per minute. Please don’t make illogical sounds like er or ah.

9. A speaker must know the kind of audience he is likely to have.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A speaker must know the kind of audience he is likely to have. A bit of common sense would help the speaker to make suitable changes in his speech to suit and unexpected audience.

10. Which of these can be used to break the monotony in a speech?
a) Humour
b) Constant tone
c) Low voice
d) Sad story

View Answer

Answer: a [Reason:] There may be need to add humour to the speech in order to break the monotony, but the humour must never be irrelevant.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }