Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In the Brayton Rankine combined plant in series, the efficiency of the bottoming plant is?
a) a product of two efficiencies
b) a sum of two efficiencies
c) difference of two efficiencies
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the Brayton Rankine combined plant in series, the efficiency of the bottoming plant is, (no) = nb x n2.

2. What does HRSG stand for?
a) Heat Recovery Stem Generator
b) Heat Recovery Steam Generator
c) Heat Recuperating Steam Generator
d) Heat Regenerative Steam Generator

View Answer

Answer: b [Reason:] HRSG stands for, Heat Recovery Steam Generator.

3. Fuel is burnt partially in the Combustion Chamber & partially in the?
a) HRCG
b) HRSC
c) HRSG
d) Compressor

View Answer

Answer: c [Reason:] Fuel is burnt partially in the Combustion Chamber & partially in the Heat Recovery Steam Generator.

4. Supplementary firing in a Brayton-Rankine combined cycle is ?
a) Good
b) Less effective
c) Very effective
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Supplementary firing in a Brayton-Rankine combined cycle is less effective as there is no appreciable increase in overall efficiency due to this combined cycle.

5. What is the effect of Supplementary Firing on exhaust gas temperature?
a) exhaust gas temperature increases
b) exhaust gas temperature decreases
c) exhaust gas temperature remains steady
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] the effect of Supplementary Firing on exhaust gas temperature is that the exhaust gas temperature increases from 800 Degree Celsius – 900 Degree Celsius.

6. Maximum supplementary firing refers to?
a) The maximum fuel that can be fired with the oxygen available in the gas turbine inlet
b) The maximum fuel that can be fired with the oxygen available in the gas turbine exhaust
c) The maximum fuel that cannot be fired with the oxygen available in the gas turbine inlet
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Maximum supplementary firing refers to the maximum fuel that can be fired with the oxygen available in the gas turbine exhaust.

7. It is advantageous to use a Combustion chamber plant with maximum supplementary firing than Combustion Chamber installations.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] As maximum supplementary firing is of no use when it comes to Combustion chamber installations hence, the above statement is false.

8. Which among these plants are most efficient?
a) Open cycle
b) Combined cycle
c) Closed cycle
d) Either (a) or (c)

View Answer

Answer: b [Reason:] Combined cycle plants have most efficiency as the include two independent cycles working in relation to each other.