Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. The heat transferred when the H2O in the products is in the liquid state is called?
a) HCV
b) LCV
c) LHV
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The heat transferred when the H2O in the products is in the liquid state is called HCV [Higher Calorific Value].

2. The heat transferred when the H2O in the products is in the vapour state is called?
a) HCV
b) LCV
c) HHV
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The heat transferred when the H2O in the products is in the vapour state is called LCV [Lower Calorific Value].

3. The maximum temperature achieved for given reactants is called?
a) Practical Flame Temperature
b) Critical Temperature
c) Theoretical Flame Temperature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Theoretical Flame Temperature is the maximum temperature achieved for given reactants.

4. Maximum Theoretical Flame Temperature corresponds to?
a) Partial Combustion
b) Incomplete Combustion
c) Complete combustion
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Maximum Theoretical Flame Temperature corresponds to Complete Combustion.

5. In pure oxygen, the maximum flame temperature is
a) higher than the theoretical flame temperature
b) lower than the theoretical flame temperature
c) equal to the theoretical flame temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In pure oxygen, the maximum flame temperature is higher than the theoretical flame temperature because of dilution effect of Nitrogen.

6. Maximum permissible temperature in a gas turbine is?
a) Fixed
b) Variable
c) Linearly increasing
d) Linearly decreasing

View Answer

Answer: a [Reason:] Maximum permissible temperature in a gas turbine is Fixed from metallurgical considerations.

7. Dissociation is directly proportional to temperature.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Dissociation is directly proportional to temperature as when the temperature increases, the amount of dissociation also increases & vice-versa.

8. Spontaneity of a chemical reaction depends on?
a) Enthalpy of reaction
b) Energy of reaction
c) Gibbs Free Energy
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Gibbs free energy is the parameter which determines the spontaneity of the reaction after determining its randomness.

9. For exothermic reactions, free energy change is?
a) positive
b) negative
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Gibbs free energy is the parameter which determines the spontaneity of the reaction after determining its randomness. For exothermic reactions, this energy difference has to be negative.