Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Presence of ______________ in dry gaseous fuel does not contribute its calorific value.
a) hydrogen
b) sulphur
c) oxygen
d) carbon

View Answer

Answer: c [Reason:] Oxygen does not contribute to the calorific value of dry gaseous fuels.

2. Improper storage condition results weathering of coal and spontaneous combustion, which increases its
a) caking index
b) yield of carbonised products
c) calorific value
d) friability and oxygen content

View Answer

Answer: d [Reason:] Improper storage of coal causes loss of oxygen content, resulting in loss of heat value.

3.Laboratory gas is obtained by cracking of
a) fuel oil
b) gasoline
c) kerosene
d) diesel

View Answer

Answer: c [Reason:] Kerosene on cracking gives laboratory gas.

4.Higher percentage of ash in coal meant for the production of metallurgical grade coke
a) causes brittleness in coke
b) increases abrasion resistance of coke
c) decreases hardness of coke
d) causes high toughness

View Answer

Answer: b [Reason:] A high percentage of ash in coal meant for production of metallurgical grade coke causes an increase in abrasion resistance in coke.

5. Carbon content by weight in air dried wood may be about _____________ %.
a) 25
b) 50
c) 10
d) 80

View Answer

Answer: b [Reason:] Air dried wood has carbon content of about 50%.

6. Softening temperature of coal is a measure of which tendency of coal?
a) clinkering tendency
b) coking tendency
c) caking tendency
d) size tendency

View Answer

Answer: a [Reason:] Clinkering tendency is responsible for the softening of coal.

7. Combustion of pulverised coal as compared to lump coal
a) can be done with less excess air
b) develops a low temperature flame
c) develops a non-luminous flames
d) provides a lower rate of heat release

View Answer

Answer: a [Reason:] Pulverisation leads to less use of air.

8. Dry air required to burn 1kg of carbon completely may be around ________________ kg.
a) 11
b) 38
c) 2
d) 20

View Answer

Answer: a [Reason:] 11kg of dry air is required to burn 1kg of carbon.

9. ‘Fat coal’ means a coal having
a) high volatile matter
b) low ash content
c) low calorific value
d) non-smoking tendency

View Answer

Answer: a [Reason:] Coal having high volatile matter is called ‘fat coal’.

10. A good quality coal should have
a) high ash content
b) high sulphur
c) low fusion point of ash
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A good quality coal should have high carbon content.

11. Grindability of coal is 100. It implies that
a) it can’t be pulverised
b) it is easily pulverised
c) can be pulverised with difficulty
d) power consumption is high in pulverisation

View Answer

Answer: b [Reason:] High grindability of coal implies easy pulverisation.

12. The difference in total carbon and fixed carbon of coal will be minimum in case of
a) lignite
b) bituminous coal
c) high temperature coke
d) anthracite

View Answer

Answer: c [Reason:] Out of these options, high temperature coke has minimum difference.

13. Fuel gases containing hydrocarbons are not preheated before burning, because
a) they crack, thereby choking and fouling heat transfer surface
b) it reduces calorific value tremendously
c) it reduces flame temperature tremendously
d) there are chances of explosion during preheating

View Answer

Answer: a [Reason:] Hydrocarbons crack easily, hence they are not preheated.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }