Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Single stage impulse turbines are also called as?
a) Laval Turbines
b) Lancashire Turbines
c) Cochran Turbines
d) La Del turbines

View Answer

Answer: a [Reason:] Laval Turbines are single-stage impulse turbines.

2. There are basically ______ Ways of compounding steam turbines.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] There are basically 2 ways of compounding steam turbines namely, Rateau staging & Curtis staging.

3. Rateau staging is another name for?
a) Pressure compounding
b) Velocity compounding
c) Both the above mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure compounding is also called as Rateau staging.

4. The another name for Velocity compounding is?
a) Rateau Staging
b) Curtis staging
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The another name for Velocity compounding is Curtis Staging.

5. The Guide vanes remain stationary in?
a) Curtis staging
b) Rateau staging
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The guide vanes remain stationary in velocity compounding to ensure better operating efficiency.

6. The pressure drop in reaction turbines occurs in?
a) fixed blades
b) movable blades
c) both in nozzles & fixed blades
d) in nozzles

View Answer

Answer: c [Reason:] The pressure drop in reaction turbines occurs in both, the nozzle & in fixed blades.

7. The loss in efficiency from one stage to another is called?
a) Lost efficiency
b) Carry below efficiency
c) Carry-over efficiency
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Carry-over efficiency is defined as the loss in efficiency from one stage to another.

8. For straight blades, the minimum blade height is __________of the mean blade ring diameter.
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 50%

View Answer

Answer: a [Reason:] For straight blades, the minimum blade height is 20% of the mean blade ring diameter.

9. Number of parallel exhausts required for a given steam flow rate of x is?
a) x/63.5
b) x/36.5
c) x/68.5
d) x/56.5

View Answer

Answer: a [Reason:] Number of parallel exhausts required for a given steam flow rate of x is, x/63.5.

10. External loses occur ___________ turbine casing.
a) inside
b) outside
c) both
d) none of the above

View Answer

Answer: b [Reason:] External loses are those which occur outside the turbine casing.