Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: You are teaching a class of junior project leaders the benefit of calculating and understanding schedule variance(SV).Your class is using the following value to determine the ‘health’ of project. PV=USD220,000 EV= 200,000, AC=280,000.
According to your analysis the SV and hence the status of the project is

View Answer

Answer: -USD20,000 the project is behind schedule

Q2: You are the controller on your project. Your project manager has requested that you provide him with a forecast of project costs for the next 12 months. He needs this information to determine if the budget should be increased or decreased on this major construction project. In addition to the usual information sources, which of the following should you also consider

View Answer

Answer: Existing change requests

Q3: You are the owner of an electronic goods showroom. You are on a mission to reduce power bill. What will you do on priority

View Answer

Answer: use LED Lights

Q4: You are the program manager for a new commercial jet. A new robotic technology has just emerged that will improve the accuracy of machining connectors to within 3 microns. This technology will also result in a savings from the previous method. As a result of this, all program managers are being asked to come up with a new estimate at completion for their in-process projects. The most accurate method to develop the new estimate is to

View Answer

Answer: Take the actuals to date and develop a new estimate for all remaining work

Q5: You are the project manager and responsible for quality audits. You have been accused of being a fanatic because of your practice of conducting not one, but multiple, quality audits on a project. Which one of the following types of audits is not an example of a quality audit

View Answer

Answer: Scope

Q6: You are the Project Manager for a company doing research on alternative fuels for automobiles. In your project, which of the following is a valid assumption

View Answer

Answer: Gasoline fuels will become very expensive and less readily available after 10 years

Q7: You are the Project Manager for a construction project. Your job requires that you sanction work to others and ensure that the work is done at the right time. The tool you use is

View Answer

Answer: Work Authorization System

Q8: You are the project manager for a sewage treatment plant. The government has mandated that you have to ensure that the sewage plant will not adversely impact the neighborhood. From a project perspective, this is a(an)

View Answer

Answer: Constraint

Q9: You are the Project Manager for an aircraft manufacturing company developing a new range of supersonic fighter planes. Since government funding is essential for your project, you hire a lobbying firm to get Government support for funding your project. This is an example of

View Answer

Answer: Integrated Change Control

Q10: You are the Project Manager responsible for developing a software application based on customer requirements. As the customer requirements keep changing frequently, you use all the following tools for Integrated Change Control except

View Answer

Answer: Corrective Action

Q11: You are thinking of buying a bond from Bluestone Corporation. You know that this bond is long term and you know that Bluestone’s business ventures are risky and uncertain. You then consider another bond with a shorter term to maturity issued by a company with good prospects and an established reputation. Which of the following is correct

View Answer

Answer: Both the longer term and the higher risk would tend to make the interest rate higher on the bond issued by Bluestone

Q12: You are working in the Project Office of your organization. What is your job responsibility

View Answer

Answer: Providing support functions to Project Managers in the form of training, software, templates etc

Q13: You are working on a global project that will require temporary hiring of teams in 4 different countries in 5 months testing phase. A project leader from one of the country takes initiative to help acquire these resources by sending you a list of names that are obviously related to the project leader.Your first course of action should be to

View Answer

Answer: Investigate to find out if hiring family is a common practice in the project leaders country

Q14: You are working through the initiation phase of your project for a new client that involves opening new operations in 3 new locations. Several of the functional managers have very different views on how the project should be managed and what the deliverable should be.As the project manager for this project for this project which of the following is the best thing for you to do

View Answer

Answer: Work with leadership from each area to collaboratively engineer a mutually acceptable solution

Q15: You are writing a document identifying the business need for a project which includes a description of the product to be created by the project and high level objectives and goals. What is your role in the project

View Answer

Answer: The manager or executive in the organization who is higher in the corporate organization than the project manager

Q16: You can the opportunities and___risk the most during the___stage

View Answer

Answer: maximize, minimize, concept

Q17: You conduct a hypothesis test and you observe values for the sample mean and sample standard deviation when n = 25 that do not lead to the rejection of Ho. You calculate a p-value of 0.0667. What will happen to the p-value if you observe the same sample mean and standard deviation for a sample > 25

View Answer

Answer: Decrease

Q18: You have a firm fixed price contract with a clause stating that all changes in the scope of work must be written. One of your team members verbally instructed the seller to add a change that resulted in a 100percent task overrun. Under this situation, what conflict management strategy should you use (as the project manager) with the team member

View Answer

Answer: Problem solving

Q19: You have a geographically dispersed team, from whom you would like to get expert opinion about your project. Which information gathering technique should you use

View Answer

Answer: Delphi Technique

Q20: You have been asked to coordinate the visit of a number of key stakeholders to a project site in foreign country. Your local contract advices that you must pay a per-person fee to arrange for efficient processing through the airport security checks. One member of the delegation has concurred that this is necessary based on previous experience. What if any, steps should you take prior to making the payment

View Answer

Answer: Confirm that the transaction is legitimate not a bribe

Q21: You have been assigned to a new project and have finished the scope statement. You and your team are now going to create a Work Breakdown Structure. You are spending a lot of time discussing how to create a completely decomposed Work Breakdown Structure.
Which of the following is not relevant to this discussion

View Answer

Answer: Resource availability can be reliably foreseen

Q22: You have been informed by the project sponsor that there has been a revaluation of projects within your company and your project will not be getting any additional funding. In this case, you should

View Answer

Answer: Perform Administrative Closure

Q23: You have been promoted to Manager, Continuous Process Improvement. Your new position

View Answer

Answer: Is not a project because Continuous Process Improvement will continue indefinitely

Q24: You have completed the Information Distribution Process and are now in a position to make needed information available to project stakeholders in a timely manner. All the following could be outputs from Information Distribution EXCEPT

View Answer

Answer: Performance Reports

Q25: You have determined the duration for your project is 18.5 months with a standard deviation of 1.2 months. What technique will u use to determine the confidence level and the probability of completing the project on a specific day

View Answer

Answer: Monte carlo simulation

Q26: You have developed a very positive, informal relationship with your client. Over coffee, your clients indicates that his company is about to benefit from a very large multi million dollar contracts. He speculates that the stock price will jump up the day after tomorrow. At a social event, you learn that your manager’s wife who has invested in the company previously ask you how things are going and what the future prospects might be. What do you tell her

View Answer

Answer: Advise your manager’s wife that you must honour and maintain the confidentiality and privacy of your client and client information

Q27: You have had your Scope Definition approved and are working on your budget and schedule. In order to estimate the labor costs and the schedule you need to know who your team members are, and what their skill level is. You consult your staffing management plan and your staffing pool description. By following the recruitment practices and working with the procurement department to negotiate for various external contractors you are able to complete a project directory. All these are steps in what process

View Answer

Answer: Staff Acquisition

Q28: You have inherited a project that is in trouble. The team members are spread out in 5 states, the schedule is behind by 20percent, the former project manager alienated the team and there is no communication plan. The first issue you must work on is building a cohesive team to get the project back on track.
Which of the following is not a technique that you would use in team development

View Answer

Answer: Use performance reports to get feedback on individual performance

Q29: You have just been given a new project and are creating the project plan. You are reviewing team member planning assumptions, information from similar projects and the identified constraints and assumptions. What tools will you utilize in order to complete the project plan

View Answer

Answer: Project planning methodology and project management information system

Q30: You have just completed Qualitative Risk Analysis of the project. What should you be doing next

View Answer

Answer: Sensitivity Analysis

Q31: You have just read an article on the latest research about product quality. You want to tell your supervisor that product quality has two dimensions. What is one of these dimensions

View Answer

Answer: consistency

Q32: You have negotiated a major deliverable with a contractor several of your colleagues have utilized in the past without problems. Its is critical the contactor meet an August 15th deliverable.this is an example of (n)

View Answer

Answer: Assumption

Q33: You have some estimates of national accounts numbers for a closed economy for the coming year. Under one set of expectations, government purchases will be USD30 billion, transfer payments will be USD10 billion, and taxes will be USD45 billion. Under another set of expectations, GDP will be USD200 billion, taxes will be USD50 billion, transfer payments will be USD20 billion, consumption will be USD120 million, and investment will be USD40 billion. Based on these numbers in the first case there should be a

View Answer

Answer: USD5 billion surplus, and in the second case a USD10 billion deficit

Q34: You joined the company recently as a Project Manager. To familiarize you with the company policies and best practices, you are teamed up with another project manager in the company through the “Buddy System.” The communication between both of you will be

View Answer

Answer: Horizontal

Q35: You need to define the high level project objectives .Which of the following technique is the best method to define the project objectives

View Answer

Answer: Delphi

Q36: You observe a closed economy that has a government deficit and positive investment. Which of the following is correct

View Answer

Answer: Private saving is positive; public saving is negative

Q37: You should avoid the use of sexist language in research reports

View Answer

Answer: Correct – True

Q38: You should double space all material in the manuscript

View Answer

Answer: Correct – True

Q39: You should mix methods in a way that provides complementary strengths and nonoverlapping weaknesses. This is known as the fundamental principle of mixed research

View Answer

Answer: Correct – True

Q40: You should plan to devote about 25percent of your time to the ending of your presentation

View Answer

Answer: False – Answer

Q41: You should review a document at least three times; which of the following is not one of the purposes of the review

View Answer

Answer: One pass to choose the channel and medium

Q42: You should try to use abbreviations sparingly

View Answer

Answer: Correct – True

Q43: You should try to use italics frequently when writing a report

View Answer

Answer: Wrong – False

Q44: You want to collect information about your sales force in the New England states. What might you consider in doing so

View Answer

Answer: all of these.—a. Sales reports. b. Call reports. c. Expense reports. d. Profit performance in the territory

Q45: You want to study a Native American group in New Mexico for a six month period to learn all you can about them so you can write a book about that particular tribe. You want the book to be accurate and authentic as well as informative and inspiring. What type of research will you likely be conducting when you get to New Mexico

View Answer

Answer: Ethnography

Q46: You work in a matrix organization when a team member comes to you to admit he is having trouble with his task. Although not yet in serious trouble, the team member admits he is uncertain of how to perform part of the work on the task. He suggests a training class available next week. Where should the cost of the training come from

View Answer

Answer: The project budget

Q47: Your best programmer is an independent contractor. Recently, you learned that she is working on a project in the evening for one of your competitors. Your BEST course of action is to

View Answer

Answer: Get her to sign a nondisclosure agreement

Q48: Your company has an agreement with the labor union that states that workers will not be asked to work more than 45 hours every week. For your project, this becomes a

View Answer

Answer: Constraint

Q49: Your company has decided to use a distribution channel that consists of a wholesaler, a jobber, and a retailer to reach your final consumer or user of your product. How many channel levels are involved in the distribution of your product to the final user

View Answer

Answer: This is a three-level distribution channel

Q50: Your company has just received approval to purchase a company that offers complementary services to your company. As PM on the acquisition, you develop a deliverable-oriented grouping of project elements that organizes and defines the total scope of the project. This output is called

View Answer

Answer: Work Breakdown Structure

Q51: Your company has just received approval to purchase a company that offers complementary services to your company. They have assigned you as the project manager for the acquisition. The CFO has handed you a Project Charter that describes how this acquisition will improve penetration and open up a new distribution channel for your company’s products. She has also given you authority to apply organizational resources to project activities. You are anxious and excited as you head back to your office to organize your thoughts and begin the planning process. Using the Project Charter you define the deliverables and the objectives. The output from this process is the

View Answer

Answer: Scope Statement

Q52: Your company is constructing a dam and your project (which is being performed under a contract) mandates that you should be paying compensation to any person displaced because of the project. What kind of constraint is this

View Answer

Answer: Legal

Q53: Your company’s goal is to maximize profitability; therefore, you will likely want a salesperson who is___

View Answer

Answer: a team player

Q54: Your credibility takes on extra importance in persuasive messages

View Answer

Answer: True – Answer

Q55: Your current project has over 200 specs, 350 engineering drawings and 5500 parts. What tool do you use to apply technical and administrative direction to identify the functional and physical characteristics of items, and control changes to those characteristics

View Answer

Answer: Configuration management

Q56: Your customer ask for a small change in the project, which was not budgetted in the project. It is a small effort as compared to the total project and you need the goodwill for a multimillion dollar on the pipeline. You will

View Answer

Answer: Assess the cost and schedule impact and tell them you will decide later

Q57: Your customer wants your project, a process to dump “bad” eggs before it reaches the stores helves, to be completed 5 months earlier than planned. You believe you can meet this target by overlapping project activates. The approach you plan to use is known as

View Answer

Answer: Fast-tracking

Q58: Your developer has provided u with an estimate based on the “cost per line of code”. What type of estimate did the developer use to provide this information

View Answer

Answer: Parametric estimating

Q59: Your estimate of your audience’s probable reaction will determine how you plan your message

View Answer

Answer: True – Answer

Q60: Your firm sells industrial cleaning products and services costing between USD200 and USD500. The cost per transaction has been estimated as USD50.00 (using field sales people), USD20.00 (using distributors), USD5.00 (using rebates), and USD1.00 (using the Internet). Clearly, any attempt to have the customers order via the Internet saves the company USD49.00 per transaction. What would be one of the considerations that must be examined before you begin rewarding customers for ordering via the Internet

View Answer

Answer: Buyers who are shopping for more complex products may prefer high-touch channels

Q61: Your firm wants to increase sales and reach new markets with direct marketing. To accomplish this, the sales or marketing manager would choose which of the following

View Answer

Answer: Kiosk marketing

Q62: Your goal as a project manager is to manage stakeholders to the best of your ability. However, if there are conflicts among stakeholders, they should usually be resolved in favor of

View Answer

Answer: Customer

Q63: Your lead engineer estimates that a work package will most likely require 50 weeks to complete. It could be completed in 40 weeks if all goes well, but it could take 180 weeks in the worst case. What is the PERT estimate for he expected duration of the work package

View Answer

Answer: 70 weeks

Q64: Your manager gives you a scope of work and ask you to begin work immediately and provide her with a schedule. What should you do first

View Answer

Answer: Identify the stake holders and make sure their requirements are included in the scope of work

Q65: Your new product development project has resulted in a highly successful new product. The property, equipment, materials, and personnel of your project are now being integrated into the functional organization. Your project is being terminated by

View Answer

Answer: Integration

Q66: Your new product development project has resulted in a highly successful new product. You find that you are being promoted to lead a new business unit to produce and market the product. Your project is being terminated by

View Answer

Answer: Addition

Q67: Your product enjoys high brand loyalty and high involvement in the category. Your product has perceived differences that consumers recognize between brands. Your product is one of the few that its consumers choose before selecting the retail store/Web site to purchase the product. Which promotion strategy would hold the greatest opportunity for incremental sales for your product based upon the consumer criteria above

View Answer

Answer: Pull

Q68: Your product has low brand loyalty in its category; brand choice is often made by the consumer in the store, often at the very moment of purchase. Which promotion strategy would hold the greatest opportunity for incremental sales for your product based upon the consumer criteria above

View Answer

Answer: Push

Q69: Your project is close to completion, when you are informed by the customer that they would like to see an additional feature in the project. You realize that the feature was discussed with the project sponsor in an earlier meeting, and he categorically mentioned that he did not want this feature. What is the BEST course of action

View Answer

Answer: Deny the customer request, and ask him to open a change request

Q70: Your project is in the final test stage, the user acceptance test. It meets all the product specs and is under planned costs. In term of schedule, this project is ahead. Your customer meets you and requested that he will not accept the product unless you make several changes. What you should do is

View Answer

Answer: Ask the customer to file a Change request (Most probably)

Q71: Your project management software always allocates scarce resources to critical path activities. This rule can also be referred to as

View Answer

Answer: A Heuristic

Q72: Your project multiple functions. If this decision is made, your project will be terminated by: to create a new time tracking and accounting system has been put on hold pending a decision to bring in a third party human resources system that will handle

View Answer

Answer: Extinction

Q73: Your project plan requires personnel to wear a Radiation Monitor counter at all times while they are within the protected area surrounding a nuclear reactor. This requirement arises from your concern for

View Answer

Answer: Personnel safety needs

Q74: Your project schedule has slipped by 2 weeks, and you have to take corrective action to bring the expected future schedule performance in line with the project plan. To identify the cause of the variation, corrective action will require

View Answer

Answer: Root cause Analysis

Q75: Your project will most likely be completed in 10 weeks. Worst case scenario, the project will require 19 weeks, and if everything goes well the project will be completed in 7 weeks. What is the PERT estimate for the task

View Answer

Answer: 11 weeks

Q76: Your project will require use of a high pressure punch press for four months. You can rent the press for USD10,000 payable at the end of each month. You may also choose to make a lump sum payment on the day the press is delivered. Using a discount rate of 1percent per month, the maximum lump sum payment you should choose to make is

View Answer

Answer: USD39,000

Q77: your project work was put on hold for 6 weeks due to the unforeseen backorder of the hardware equipment. You have confirmed with the supplier the hardware will be delivered to the second week of December. In order to keep to the customer schedule which is the first priority considerable overtime will be required by the technical team members during the upcoming holiday season. You know the technical team was only working over the holidays with a skeleton crew .What is the best action to take to

View Answer

Answer: First, give the employees the option to cancel their vacations and work the overtime

Q78: Your project you just complited, was the first time your company ever contracted a 3rd party vendor to perform some of the project work. As part of the close out process,you are documenting the lesion learned. Which of the following is the contract lesions learned include

View Answer

Answer: Evaluations of what went right and what we could have done better

Q79: Your quality control team leader has advice you, the latest control chart data reflects that last 7 books produced were outside the lower control limit. What action should you take as the project manager on this training

View Answer

Answer: Stop the printing of the books

Q80: Your risk analysis involving your project scope reflects your project has an 70percent chance of completing the scope by a specified date with an 80percent chance of receving approval for the scope by a certain date. Based on this data, what is the probability of both events occurring

View Answer

Answer: 0.56

Q81: Your sales force is able to easily assess their opportunities within the firm. This feeling describes your firm’s___

View Answer

Answer: organizational climate

Q82: Your sales manager wants to hire only proven salespeople. His reasoning includes all of the following except___

View Answer

Answer: They will not ask for a large expense account

Q83: Your team has created several documents that serve as historical records for future projects.This historical documents are archived

View Answer

Answer: during closure

Q84: Your technical team leader who you highly respect has identified a design error that will mostly likely interfere with the meeting documented technical performance objectives. The best action to take is to

View Answer

Answer: Develop alternative solutions to the problem

Q85: Your textbook authors argued that in qualitative research it is important to fit the research findings back into the relevant research literature even if the study is exploratory

View Answer

Answer: Correct – True

Q86: Zero level channel of distribution is also called as___

View Answer

Answer: direct marketing

Q87: Zoned output, the most common format for printed reports, presents text and numbers in designated areas of a form or screen

View Answer

Answer: False – Answer

Q88: ___, a well known motivational theorist , stated people can’t ascend to the next level of needs until the levels below have been fulfilled

View Answer

Answer: Maslow

Q89: ___, the General Motors of the cosmetics world, has a passionately held belief that the appeal is first the spirituality, and then the products

View Answer

Answer: Estee Lauder Companies

Q90: ___adds additional motivation to a job to make it more rewarding

View Answer

Answer: Coaching

Q91: ___allocating the overall costs to individual work items in order to establish a cost baseline for measuring project performance

View Answer

Answer: Cost budgeting

Q92: ___allows a segment of the master schedule to be designated as “not to be rescheduled.”

View Answer

Answer: Time fence

Q93: ___allows people in one location to communicate live with people in another location

View Answer

Answer: Videoconferencing

Q94: ___allows trainees to use a computer-based system to increase their knowledge and skills interactively

View Answer

Answer: Computer-based training

Q95: ___also called part lists or building lists is the document generated at the design stage

View Answer

Answer: BOM (Bill of Materials)

Q96: ___analyze his technical, interpersonal, judgmental skills in order to deliver quality content to trainers

View Answer

Answer: The trainer

Q97: ___and___are the two major benefits of training and development

View Answer

Answer: Personal and organizational

Q98: ___and___are the two most important financial intermediaries

View Answer

Answer: Banks, Mutual Funds Mutual Funds, banks

Q99: ___are a form of product that consists of activities, benefits, or satisfactions offered for sale that are essentially intangible and do not result in the ownership of anything

View Answer

Answer: Services

Q100: ___are codes that are developed during the process of coding

View Answer

Answer: Inductive codes