Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: Research typically indicates that the___types of goals to set for managers are___goals

View Answer

Answer: best; specific difficult

Q2: Return on investment (ROI) is a measure of

View Answer

Answer: Net income before taxes divided by total assets

Q3: Scenario planning is also known as___planning

View Answer

Answer: Contingency

Q4: Some obstacles to change can be overcome by

View Answer

Answer: Making employees aware of the need for change.

Q5: Strategies for resolving conflicts that are focused on individuals include all but which of the following

View Answer

Answer: Changing the organizational structure or culture

Q6: Strategies that managers can use to facilitate integrative bargaining are to: I. Emphasize organizational goals
II. Focus on the people
III. Focus on organizational demands
IV. Create new options for organizational gain
V. Focus on what is fair to the organization

View Answer

Answer: None of these

Q7: Strategy implementation may include all of the following EXCEPT

View Answer

Answer: Developing a specific mission statement for the organization

Q8: The “invisible barrier” which some researchers feel keeps women from reaching as far as they should in some organizations is known as

View Answer

Answer: The glass ceiling.

Q9: The ability to make sound decisions based on past experiences about the information available is called

View Answer

Answer: intuition.

Q10: The administrative model of decision making points out that one limitation on decision making is that the number of alternatives a manager must identify is so great that it’s difficult to evaluate it all before making a decision. This limitation is known as___

View Answer

Answer: Bounded rationality

Q11: The arrangement of jobs into categories reflecting their relative importance to the organization and its goals, level of skills required, and other characteristics is called

View Answer

Answer: pay structure

Q12: The authority a manager has by virtue of his or her position in an organization is referred to as___power

View Answer

Answer: Legitimate

Q13: The best goals are those that are all of the following EXCEPT

View Answer

Answer: ambiguous

Q14: The current ratio is considered a___ratio

View Answer

Answer: Liquidity

Q15: The development of NAFTA and other free trade agreements represent which type of force in the environment

View Answer

Answer: Global

Q16: The five components of HRM each influence the others. The kinds of people that the organization attracts and hires through recruitment and selection, for example, also affects which of the following

View Answer

Answer: The appropriate levels of pay and benefits

Q17: The four building blocks of competitive advantage include each of the following, except

View Answer

Answer: Reengineering

Q18: The level within the organization that requires the greatest degree of conceptual skill is

View Answer

Answer: Top management

Q19: The main behaviour controls include all but which of the following

View Answer

Answer: Operating budgets

Q20: The main mechanisms that managers use to monitor output are: I. Organizational goals
II. Financial measures of performance
III. Operating budgets
IV. Employee surveys

View Answer

Answer: I, II, and III

Q21: The measure of how well (or how productively) an organization uses its resources to achieve a goal is known as

View Answer

Answer: Efficiency.

Q22: The mechanisms that alert employees to what management finds important in the culture include all but which of the following

View Answer

Answer: All of these are mechanisms

Q23: The members of a cross-functional team have an informal agreement that whenever a team member goes out of town on business, that team member will leave a phone number where he can be reached by the other members of the team. This arrangement is an example of

View Answer

Answer: A group norm.

Q24: The members of a task force have disagreements because some members do not want to do what some of the other members want them to do. This stage of group development is known as

View Answer

Answer: storming.

Q25: The more___the technology, the more appropriate is a___structure

View Answer

Answer: Routine, formal

Q26: The outcome of planning is a(n)___

View Answer

Answer: Strategy

Q27: The preference of a customer for the products of a particular organization is known as

View Answer

Answer: Brand loyalty.

Q28: The principal task of___is to develop strategies to allow an organization to take advantage of opportunities and counter threats in its environment

View Answer

Answer: Top managers

Q29: The process by which managers decide the relative qualifications of job applicants for an open position is known as

View Answer

Answer: Selection.

Q30: The process of giving all employees in the organization, regardless of their level of management, the authority to make decisions and to be responsible for their outcomes is known as

View Answer

Answer: empowerment.

Q31: The process through which managers attempt to improve the ability of subordinates to understand and to manage the organization is known as

View Answer

Answer: Organizational learning.

Q32: The purpose of this rite is to learn and internalize norms and values

View Answer

Answer: Rite of passage

Q33: The quick ratio is computed by dividing current assets – inventory by

View Answer

Answer: Current liabilities.

Q34: The relative position of an organization’s pay incentives compared to other companies in the same industry is known as

View Answer

Answer: Pay level.

Q35: The six-step decision making model begins with which step

View Answer

Answer: Recognizing the need for a decision

Q36: The steps involved in managing the external environment include

View Answer

Answer: I, II, III

Q37: The technique in which group members respond in writing to questions posed by the group leader is known as the___technique

View Answer

Answer: Delphi

Q38: The three characteristics of an effective control system are

View Answer

Answer: Timeliness, accuracy, flexibility

Q39: The top management of an organization must devote more time to___than lower level managers do

View Answer

Answer: planning and organizing

Q40: The type of control system that uses rules and SOPs to regulate the behaviour of workers within the organization is known as

View Answer

Answer: A bureaucratic control system.

Q41: Theories that focus on increasing employee motivation and performance by linking outcomes that employees receive to the performance of desired behaviours and the attainment of goals are called___theories

View Answer

Answer: Reinforcement

Q42: The___environment originates with, among others, customers and competitors

View Answer

Answer: Task

Q43: The___model describes when leadership is unnecessary

View Answer

Answer: Leader Substitutes

Q44: The___states an organization’s chain of command which specifies the relative authority of each manager

View Answer

Answer: Hierarchy of authority

Q45: The___structure is a determinant of how favourable a situation is for leading

View Answer

Answer: Task

Q46: The___structure is an organizational structure that simultaneously groups people and resources by function and product

View Answer

Answer: Matrix

Q47: This contingency model describes how effective leaders motivate their followers

View Answer

Answer: Path-goal

Q48: This is a plan that indicates how a division intends to compete against its rivals in an industry

View Answer

Answer: Business-level strategy

Q49: This is a team whose members rarely if ever meet

View Answer

Answer: Virtual team

Q50: This is an organization in which managers try to maximize the ability of individuals and groups to think creatively

View Answer

Answer: learning organization

Q51: This is the ability of a manager to punish others

View Answer

Answer: Coercive power

Q52: This is when parties work together in cooperative negotiation to achieve a positive resolution for all of the parties

View Answer

Answer: Integrative bargaining

Q53: This organizational structure is composed of separate business units within which are the functions that work together to produce a specific product for a specific customer

View Answer

Answer: Divisional

Q54: This strategy serves only one segment of the overall market and tries to be the most differentiated organization serving the segment

View Answer

Answer: Focused differentiation

Q55: This type of technology is based on the use of automated machines that are programmed to perform the same operations repeatedly

View Answer

Answer: Mass-production

Q56: To direct behaviour away from the status quo, one can increase the use of

View Answer

Answer: Driving forces.

Q57: Top managers set up a series of meetings with middle-level managers to discuss a possible reorganization of the chain of command within the organization. This is an example of

View Answer

Answer: bottom-up change.

Q58: Top managers: I. Establish departmental goals
II. Decide how different companies should interact
III. Monitor how well first-line managers utilize resources

View Answer

Answer: None of these

Q59: Training focuses on

View Answer

Answer: Teaching organizational members how to perform effectively in their current jobs.

Q60: Two people are in a conflict, and both are willing to “give-and-take” until a reasonable solution to the conflict occurs. They are engaged in

View Answer

Answer: compromise.

Q61: What is the order of the five stages of group development? I. Adjourning
II. Performing
III. Storming
IV. Forming
V. Norming

View Answer

Answer: IV, III, V, II, I

Q62: What level decides the organizational mission

View Answer

Answer: Corporate

Q63: What type of control is typically used by managers after the work is completed

View Answer

Answer: Feedback control

Q64: When a leader motivates subordinates to do a good job, this is an example of which type of behaviour

View Answer

Answer: Job-oriented

Q65: When a manager persists in a belief even when this manager is given information which indicates that this belief is incorrect, this is called

View Answer

Answer: prior hypothesis bias.

Q66: When a supermarket manager schedules the workers in the supermarket to ensure that enough cash register clerks are available at different times during the day depending on the expected demand from customers, he has engaged in which type of behaviour

View Answer

Answer: Job-oriented

Q67: When an organization’s finance department decides to go to a bank and take out a loan because its revenues for the month are projected to be less than its expenses, what type of decision does this represent

View Answer

Answer: Programmed

Q68: When an organizational structure is “flattened,” there is a move toward______and______information flows within the organization

View Answer

Answer: greater decentralization; greater horizontal

Q69: When managers present a job applicant with an event that is likely to occur on the job and ask the applicant what he or she would do in such circumstances, this is known as

View Answer

Answer: a situational interview.

Q70: When pay is linked to performance,___employees are more likely to stay with the organization and managers are___likely to be able to fill open positions with highly talented managers

View Answer

Answer: high-performing; more

Q71: When Procter and Gamble uses the same distribution system to deliver its oral care products and its hair care products to drugstore chains, this is an example of

View Answer

Answer: synergy.

Q72: When the sender of a message withholds part of the message because he or she feels that the receiver will not want to receive certain information, this is known as

View Answer

Answer: filtering.

Q73: When top managers create an organization’s structure and establish reporting relationships and a chain of command, they are essentially creating___

View Answer

Answer: Command groups

Q74: Which are structures that managers can utilize? I. Product
II. Matrix
III. Product team
IV. Geographic

View Answer

Answer: I, II, III, IV

Q75: Which are types of organizational rites: I. Enrichment
II. Enhancement
III. Integration
IV. Passage
V. Socialization

View Answer

Answer: II, III, IV

Q76: Which contingency model describes two leader styles and the situations in which each leader will be the most effective

View Answer

Answer: Fiedler’s

Q77: Which is an economic force

View Answer

Answer: All of the choices

Q78: Which is not a key element of group dynamics

View Answer

Answer: Group competition

Q79: Which is not a kind of behaviour managers can engage in to motivate subordinates

View Answer

Answer: Assessment-oriented behaviours

Q80: Which is not a step in the planning process

View Answer

Answer: Performance appraisal

Q81: Which is not an example of continuous-process technology

View Answer

Answer: Micro-breweries

Q82: Which is not one of the main determinants of organizational structure

View Answer

Answer: Internal environment

Q83: Which of the following interview questions represents a situational interview question

View Answer

Answer: How would you handle a customer who is indecisive?

Q84: Which of the following is a demographic force? I. Age
II. Gender
III. Ethnicity
IV. Social class

View Answer

Answer: All these option

Q85: Which of the following is a shift in the global political and economic forces that has occurred recently

View Answer

Answer: Shift away from totalitarian regimes toward more democratic regimes.

Q86: Which of the following is an example of a force in a manager’s task environment

View Answer

Answer: Customers

Q87: Which of the following is false of a flat organizational structure

View Answer

Answer: They employ more managers than a tall structure

Q88: Which of the following provides managers with information they need to make good human resources decisions

View Answer

Answer: Performance appraisal

Q89: Which of the following theories specifically postulates that motivation of employees will be high when employees believe that a high level of effort on their part will lead to high performance on their part, and that this high level of performance will lead to their attainment of outcomes which they desire (e.g. higher pay, promotion, etc.)

View Answer

Answer: Expectancy theory

Q90: Which of the two major management tasks require a high level of conceptual skills

View Answer

Answer: Planning and organizing

Q91: Which of these is a step in the decision making process: I. Assessing alternatives
II. Learning from feedback
III. Implementing an alternative

View Answer

Answer: I, II, III

Q92: Which of these is not a Mintzberg category of roles for managers

View Answer

Answer: Motivational

Q93: Which of these is not an informational role

View Answer

Answer: Liaison

Q94: Which of these should reduce costs and improve quality: I. Empowerment of the workforce
II. Limiting employees’ responsibilities
III. Creation of self-managed teams

View Answer

Answer: I and III

Q95: Which statement is false concerning organizing

View Answer

Answer: It involves grouping people into departments based on undifferentiated tasks they perform.

Q96: Which theory of leadership is based on the premise that effective leaders possess personal qualities that set them apart from ineffective leaders

View Answer

Answer: Trait model

Q97: Which time period is a representation? I. Short-term is 1 to 3 years
II. Intermediate-term is 3 to 5 years
III. Long-term is 5 or more years

View Answer

Answer: III only

Q98: Which type of activity within the organization is the basis for “clan control” of the behaviour of the workers within that organization

View Answer

Answer: All of these—Shared valuesStandards of behaviourShared normsBehavioural expectations

Q99: Which type of technology is used to manufacture small quantities of customized products and is based on the skills of workers

View Answer

Answer: Small-batch technology

Q100: Who has the responsibility to find the best way to organize human resources to achieve organizational goals

View Answer

Answer: Middle managers