Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machining Processes MCQ Set 1

1. In advanced machining processes, what is the full form of AJM?
a) Automatic Jet Manufacturing
b) Abrasive Jet Machining
c) Automated Jet Machining
d) Abrasive Jet Manufacturing

View Answer

Answer: b [Reason:] In advanced machining processes, full form of AJM is Abrasive jet machining.

2. In AJM, which of the following materials are used as abrasive grains?
a) Al2O3
b) SiC
c) Glass beads
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In Abrasive jet machining, any of the particles mentioned above can be used as abrasive grains.

3. In Abrasive jet machining, work piece material of removed by which of the following means?
a) Vaporization
b) Electro plating
c) Mechanical abrasion
d) Corrosion

View Answer

Answer: c [Reason:] Abrasive particles hit the surface with high pressure and high velocities, which removes the material.

4. Which type of materials can be machined using Abrasive jet machining?
a) Glass
b) Ceramics
c) Hard materials
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Materials like ceramics, glass, hard and super hard materials can be machined using Abrasive jet machining.

5. In machining system of AJM, which is the medium of carrying the abrasive grains for machining?
a) Liquids
b) Gases
c) Any fluids
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In AJM, different types of gases are used as the medium for carrying abrasives.

6. In machining system of AJM, what is/are the gas/es used for carrying the abrasives?
a) CO2
b) Air
c) Nitrogen
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In AJM, gases like CO2, air or nitrogen are used to carry the abrasives.

7. What is the pressure of gas that is to be supplied, for carrying the abrasives?
a) 0.1 to 1.0 kg/cm2
b) 2.0 to 8.0 kg /cm2
c) 10.0 to 18.0 kg/cm2
d) 25.0 to 35.5 kg/cm2

View Answer

Answer: b [Reason:] The pressure of the carrying gas should range between 2 to 8 kg/cm2.

8. Which of the following gas, should never be used as the carrier of abrasives?
a) Nitrogen
b) CO2
c) Oxygen
d) Air

View Answer

Answer: c [Reason:] Oxygen should not be used as carrier because it causes a violent chemical reaction with abrasives or work piece.

9. What is the frequency of mixing chamber, consisting of gas and abrasives?
a) 10 Hz
b) 30 Hz
c) 50 Hz
d) 70 Hz

View Answer

Answer: c [Reason:] Mixing chamber consisting of carrier gas and the abrasive grains, vibrates at a frequency of 50 Hz.

10. In Abrasive jet machining, what may be the size of the abrasive grains used?
a) 10 – 40 µm
b) 50 – 100 µm
c) 100 – 150 µm
d) 200 – 300 µm

View Answer

Answer: a [Reason:] Abrasive grains of size, between 10 – 40 µm can be used for machining.

11. What are the processes where Abrasive jet machining can be used?
a) Cleaning
b) Cutting
c) Deburring
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Abrasive jet machining can be used for deburring, cutting, cleaning and for many other heavy duty applications.

12. State whether the following statement is true or false.
“In Abrasive jet machining, commercial grades powders can be used for machining.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For AJM, commercial grade powders are not used because their sizes are not classified widely.

13. In machining system of AJM, which of the following controls the relative motion between work piece and nozzle?
a) Cam drives
b) Pantographs
c) Trace mechanisms
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Relative motion in Abrasive jet machining can be controlled by the above mentioned means.

14. Masks, which are used to confine the jet stream location on work piece are made of, which type of materials?
a) Copper
b) Glass
c) Rubber
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Masks can be made of any of the above mentioned materials.

Machining Processes MCQ Set 2

1. In advanced machining processes, what is the full form of AWJM?
a) Automated Water Jet Machining
b) Automated Water Jet Manufacturing
c) Abrasive Water Jet Machining
d) Abrasive Water Jet Manufacturing

View Answer

Answer: c [Reason:] Full form of AWJM is Abrasive Water Jet Machining.

2. What are all the types of materials, which can be machined using AWJM?
a) Glass
b) Ceramics
c) Concrete
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Hard to cut materials, which are mentioned above, can be machined using Abrasive water jet machining.

3. When was Abrasive water jet machining developed first?
a) 1942
b) 1958
c) 1974
d) 1980

View Answer

Answer: c [Reason:] Abrasive water jet machining was first developed in the year 1974.

4. When compared to the conventional machining, how much times faster, is the Abrasive water jet machining?
a) 5 times
b) 10 times
c) 15 times
d) 20 times

View Answer

Answer: b [Reason:] Abrasive water jet machining is 10 times faster than the conventional machining.

5. What is the percentage of the abrasives and water in the mixture?
a) 20% water and 80% abrasives
b) 80% water and 20% abrasives
c) 30% water and 70% abrasives
d) 70% water and 30% abrasives

View Answer

Answer: d [Reason:] Abrasive mixture consists of 70 percent water and 30 percent abrasives.

6. What are the materials used for abrasives in Abrasive water jet machining?
a) SiC
b) Corundum
c) Glass beads
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the materials mentioned above can be used for making abrasives in Abrasive water jet machining.

7. In the machining system of AWJM, which one accelerates the abrasives to remove material?
a) Water only
b) Water jet stream
c) Feeder
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Water jet stream accelerates abrasives but not the water only, to remove material.

8. State whether following statement is true or false.
“Introduction of compressed air to the water jet enhances the deburring action.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Compressed air increases the pressure energy of the jet stream, which enhances the material removal rate.

9. What is the grain size of abrasive particles, which are often used for Abrasive water jet machining?
a) 0.01 – 0.50 µm
b) 10 – 150 µm
c) 200 – 500 µm
d) 500 – 1000 µm

View Answer

Answer: b [Reason:] Grain size of the abrasive particles range between 10 – 150 µm in Abrasive water jet machining.

10. How is the material removed in Abrasive water jet machining?
a) Vaporization
b) Electron transfer
c) Corrosion
d) Erosion

View Answer

Answer: d [Reason:] In Abrasive water jet machining, material removal takes place by erosion of the work piece material using abrasives accelerated by jet stream.

Machining Processes MCQ Set 3

1. In AJM, what is the mechanism of removal of material from the work piece?
a) Corrosion
b) Abrasion
c) Electron transfer
d) Vaporization

View Answer

Answer: b [Reason:] In Abrasive jet machining, the removal of material takes places by mechanical abrasion, using abrasive grains.

2. In AJM, abrasive jet from the nozzle follows, which type of path for a short distance?
a) Parallel
b) Inclined
c) Perpendicular
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Abrasive particles follow a parallel path for short distance and then flare outward.

3. Which of the following components, influence the material removal rate in Abrasive jet machining?
a) Nozzle
b) Carrier gas
c) Abrasive grains
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the components mentioned above, influence the rate of material removal, directly or indirectly.

4. Of the following properties of nozzle, which of them does not influence the MRR?
a) Size
b) Wear
c) Outside temperature
d) Distance from work piece

View Answer

Answer: c [Reason:] The outside temperature of nozzle has no influence on the material removal rate.

5. Of the following properties of abrasive grains, which of them changes rate of material removal?
a) Size
b) Strength
c) Shape
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The above mentioned properties of abrasive grains influence the material removal rate.

6. As the abrasive flow rate increases, what happens to the volumetric removal rate?
a) Increases
b) Decreases
c) Increase and then decrease
d) Decrease and then increase

View Answer

Answer: c [Reason:] In AJM, volumetric removal rate increases up to a level and then decreases.

7. What is the value of abrasive grain flow rate in Abrasive jet machining?
a) 0.1 – 2 g/min
b) 3 – 20 g/min
c) 30 – 56 g/min
d) 68 – 85 g/min

View Answer

Answer: b [Reason:] Abrasive grain flow rate is between 3 – 20 g/min, in AJM.

8. What must be the velocity of the carrier gas that carries the abrasive particles?
a) 10 – 50 m/sec
b) 50 – 150 m/sec
c) 150 –300 m/sec
d) 300 – 500 m/sec

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocity of abrasive carrier gas must be between 150 – 300 m/sec.

9. What is the value of carrier gas flow rate in Abrasive jet machining?
a) 6 L/min
b) 17 L/min
c) 28 L/min
d) 39 L/min

View Answer

Answer: c [Reason:] In Abrasive jet machining, the flow rate of abrasive carrier gas is around 28 L/min.

10. Which of the following material/s cannot be used for making of nozzle in Abrasive jet machining?
a) Tungsten Carbide
b) Steel alloy
c) Sapphire
d) Synthetic sapphire

View Answer

Answer: b [Reason:] Nozzle in Abrasive jet machining is made up of sapphire or WC.

11. Between which of the following values, does the diameter of the nozzle lies?
a) 0.01 – 0.10 mm
b) 0.30 – 0.50 mm
c) 0.70 – 0.90 mm
d) 1.10 – 1.50 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] In AJM, Diameter of the nozzle ranges between 0.30 – 0.50 mm.

12. What is the life of Tungsten carbide material nozzle?
a) 1 – 8 hrs
b) 2 – 5 hrs
c) 10 – 15 hrs
d) 25 – 40 hrs

View Answer

Answer: c [Reason:] Nozzle made up of WC material has a life period which range between 10 – 15 hrs.

13. In AJM, what is the life of synthetic sapphire material nozzle?
a) 100 hrs
b) 300 hrs
c) 500 hrs
d) 700 hrs

View Answer

Answer: b [Reason:] Nozzle made up of synthetic sapphire material has a life period which is about 300 hrs.

14. What are the tolerance limit values in Abrasive water jet machining?
a) ± 0.01 mm
b) ± 0.03 mm
c) ± 0.05 mm
d) ± 0.07 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] In Abrasive jet machining, tolerance limit values range between ± 0.05 mm.

15. In AJM, surface roughness value will vary between which values?
a) 0.01 – 0.10 µm
b) 0.15 – 1.5 µm
c) 2.0 – 5.0 µm
d) 7.0 – 10.0 µm

View Answer

Answer: b [Reason:] Surface roughness value in AJM varies between 0.15 – 1.5 µm, depending on grain size.

Machining Processes MCQ Set 4

1. Which of the following is not the feed mechanism of the abrasives in AWJM?
a) Side feed
b) Cross feed
c) Central feed
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Only side feed and central feed are used in Abrasive water jet machining.

2. In Abrasive water jet machining, how are the abrasives fed into the water jet stream?
a) Suspension
b) Injection
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Abrasives are fed into the water jet stream through suspension or injection.

3. What is the use of delivery system in the machining system of AWJM?
a) To deliver colloidal solution
b) To pump water
c) To fed abrasives
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In Abrasive water jet machining, water delivery system is used.

4. Of the following components, which one does not come under the machining system of AWJM?
a) Water delivery system
b) Transducer
c) Cutting nozzles
d) Mixing chambers

View Answer

Answer: b [Reason:] Transducer is the component which does not come under the machining system of AWJM.

5. In Abrasive water jet machining, intensifier is used to deliver which type of pressure?
a) Very low pressure
b) Low pressure
c) Medium pressure
d) High pressure

View Answer

Answer: d [Reason:] In AWJM, intensifier is used to deliver high pressure water using pistons with it.

6. In mixing chamber of AWJM, which of the following are mixed?
a) Abrasives and colloidal solution
b) Abrasives and water jet
c) Colloidal and water jet
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In mixing chamber, abrasives and water jet stream are mixed.

7. Of the following, which one is a type of suspension in AWJM?
a) Direct pumping
b) Indirect pumping
c) Bypass pumping
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] There are three different types of suspension AWJ formed by indirect, direct and bypass pumping.

8. In machining system of AWJM, mixing chamber is immediately followed by which of the following component?
a) Focusing tube
b) Cutting Nozzle
c) Intensifier
d) Water delivery

View Answer

Answer: a [Reason:] In Abrasive water jet machining, mixing chamber is immediately followed by the focusing tube.

9. Which of the following energies are absorbed using the catchers in Abrasive water jet machining?
a) Pressure energy
b) Kinetic energy of abrasives
c) Residual energy
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In AWJM, catchers are used to absorb the residual energy.

10. Which of the following are different types of catchers used in AWJM?
a) Water basin type
b) Submerged steel balls type
c) TiB2 type
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The above mentioned types are the types of catchers used in AWJM.

Machining Processes MCQ Set 5

1. In advanced machining processes, what is the full form of CHM?
a) Chemical machining
b) Chemical manufacturing
c) Chemical milling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In advanced machining processes, full form of CHM is Chemical milling.

2. Of the following, which mechanism is used for the removal of material using Chemical milling process?
a) Material Vaporization
b) Chemical dissolution
c) Mechanical erosion
d) Mechanical abrasion

View Answer

Answer: b [Reason:] Chemical dissolution takes place in Chemical milling for the removing the material.

3. Which of the following solutions cannot be used as chemical reactive solution in CHM?
a) Acidic solution
b) Alkaline solution
c) Neutral solution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both acidic or alkane solutions are used for chemical dissolution in Chemical milling.

4. By using Chemical machining, which of the following can be produced?
a) Pockets
b) Contours
c) Slots
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] By the use of CHM, pockets, contours, slots and materials having high strength to weight ratio can be machined.

5. Pre cleaning is done on the work piece surface in order to achieve, which of the following factors?
a) To provide good adhesion
b) To provide clean surface
c) To assure absence of contaminants
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the factors mentioned above, are achieved thorough pre-cleaning process.

6. Special coatings applied on work piece materials in order to protect them from chemical reaction are known as?
a) Maskants
b) Protective coverings
c) Protective varnishing
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The protective coatings on work pieces are known as Maskants.

7. Type of mask depends on which of the factor/s, given below?
a) Size of work piece
b) Number of parts
c) Desired resolution
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the factors mentioned above, are required to select the type of mask.

8. During Chemical milling, depth of etch is controlled by which factor of immersion?
a) Time
b) Mask method
c) Mask area
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As the immersion time increases, depth of the etching increases.

9. What is the range of reagent temperatures used for chemical dissolution in CHM?
a) 12ᵒC to 35ᵒC
b) 37ᵒC to 85ᵒC
c) 90ᵒC to 101ᵒC
d) 121ᵒC to 142ᵒC

View Answer

Answer: b [Reason:] The optimum temperature of reagent used should range between 37ᵒC to 85ᵒC.

10. In Chemical milling, excessive flow of chemical reagent results in which of the following defects?
a) Channellings
b) Grooves
c) Ridges
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In Chemical milling, if the reagent flows excessively, then the defects mentioned above may occur.

11. State whether the following statement about Chemical milling is true or false.
“At higher temperatures, faster etching rates occur in Chemical milling.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As the temperature increases, reaction rate increases which in turn increases etching rate in CHM.

12. Of the following, which ratio defines the etch factor?
a) Etching depth to undercut
b) Undercut to etching depth
c) Undercut to mask area
d) Mask area to undercut

View Answer

Answer: b [Reason:] Etch factor is defined as the ratio of undercut to etching depth.

13. CHM cannot eliminate which of the following defects?
a) Irregularities and dents
b) Surface scratches
c) Waviness
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] CHM is not a finishing process as that of MAF, there are some sort of defects in Chemical milling.