Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. Which of the the following graphic device information is odd man out in the below figure ?
advanced-data-science-questions-answers-q1
a) quartz
b) window
c) unix
d) x11

View Answer

Answer: c [Reason:] unix keyword does not exist with regards to graphics device.

2. Point out the correct statement:
a) On Mac, the screen device is launched with quartz
b) On Windows, the screen device is launched with wind
c) On Unix, the screen device is launched with x12
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] On Windows, the screen device is launched with window function.

3. Which of the following is an example of graphics device ?
a) PDF
b) SVG
c) JPEG
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] When the plot() function is invoked, R sends the data corresponding to the plot over, and the graphics device generates the plot.

4. Which of the following file format is graphic device only for windows ?
a) pdf
b) svg
c) win.metafile
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Exporting graphics to a Windows MetaFile can be achieved via the win.metafile.

5. Point out the wrong statement:
a) For quick visualizations and exploratory analysis, usually you want to use the screen device
b) Functions like xyplot in lattice will not default to sending a plot to the screen device
c) Not all graphics devices are available on all platforms
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] window function cannot be used on Mac.

6. Which of the following system most often don’t have postscript viewer ?
a) Windows
b) Linux
c) Mac
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] postscript is older format but it resizes well.

7. There are mainly three types of file devices.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] There are mainly basic types of file devices-vector and bitmap.

8. Which of the following is a bitmap file type ?
a) tiff
b) svg
c) pdf
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] TIFF is a computer file format for storing raster graphics images.

9. Which of the following function displays currently active graphics device ?
a) dev.present
b) dev.cur
c) pre.cur
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] You can change the active graphics device with dev.set.

10. The most familiar place for a plot to be “sent” is screen device.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] On Linux,the screen device is launched with x11 function.

Interview MCQ Set 2

1. Which of the following testing is concerned with making decisions using data ?
a) Probability
b) Hypothesis
c) Causal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The null hypothesis is assumed true and statistical evidence is required to reject it in favor of a research or alternative hypothesis.

2. Point out the correct statement:
a) Power of a one sided test is lower than the power of the associated two sided test
b) Power of a two sided test is greater than the power of the associated one sided test
c) Hypothesis testing is less commonly used
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Power of a one sided test is greater than the power of the associated two sided test.

3. Which of the following value is most common measure of “statistical significance” ?
a) P
b) A
c) L
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The P-value is the probability under the null hypothesis of obtaining evidence as extreme or more extreme than would be observed by chance alone.

4. What is the purpose of multiple testing in statistical inference ?
a) Minimize errors
b) Minimize false positives
c) Minimize false negatives
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A false positive is an error in some evaluation process in which a condition tested for is mistakenly found to have been detected.

5. Point out the wrong statement with respect to FDR:
a) FDR is difficult to calculate
b) FDR is relatively less conservative
c) FDR allows for more false positives
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] FDR stands for false discovery rate.

6. Which of the following is the oldest multiple testing correction?
a) Bonferroni correction
b) Bernoulli correction
c) Likelihood correction
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Bonferroni correction is easy to calculate.

7. The pooled estimator is a mixture of the group variances, placing greater weight on whichever has a larger sample size.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If the sample sizes are the same the pooled variance estimate is the average of the group variances.

8. Which of the following tool is used for constructing confidence intervals and calculating standard errors for difficult statistics ?
a) baggyer
b) bootstrap
c) jacknife
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The bootstrap procedure follows from the so called bootstrap principle.

9. Which of the following tool is used for estimating standard errors and the bias of estimators ?
a) knitr
b) jackknife
c) ggplot2
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] jackknife involve resampling data.

10. Power is the probability of rejecting the null hypothesis when it is true.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Power is the probability of rejecting the null hypothesis when it is false.

Interview MCQ Set 3

1. The frequency transformation in the digital domain involves replacing the variable z-1 by a rational function g(z-1).
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As in the analog domain, frequency transformations can be performed on a digital low pass filter to convert it to either a band pass, band stop or high pass filter. The transformation involves the replacing of the variable z-1 by a rational function g(z-1).

2. The mapping z-1→ g(z-1) must map inside the unit circle in the z-plane into:
a) Outside the unit circle
b) On the unit circle
c) Inside the unit circle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The map z-1→ g(z-1) must map inside the unit circle in the z-plane into itself to apply digital frequency transformation.

3. The unit circle must be mapped outside the unit circle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For the map z-1→ g(z-1) to be a valid digital frequency transformation, then the unit circle also must be mapped inside the unit circle.

4. The mapping z-1→ g(z-1) must be:
a) Low pass
b) High pass
c) Band pass
d) All-pass

View Answer

Answer: d [Reason:] We know that the unit circle must be mapped inside the unit circle. Thus it implies that for r=1, e-jω = g(e-jω)=|g(ω)|.ej arg [ g(ω) ] It is clear that we must have |g(ω)|=1 for all ω. That is, the mapping is all-pass.

5. What should be the value of |ak| to ensure that a stable filter is transformed into another stable filter?
a) < 1
b) =1
c) > 1
d) 0

View Answer

Answer: a [Reason:] The value of |ak| < 1 to ensure that a stable filter is transformed into another stable filter to satisfy the condition to satisfy the condition 1.

6. Which of the following methods are inappropriate to design high pass and many band pass filters?
a) Impulse invariance
b) Mapping of derivatives
c) Impulse invariance & Mapping of derivatives
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] We know that the impulse invariance method and mapping of derivatives are inappropriate to use in the designing of high pass and band pass filters.

7. The impulse invariance method and mapping of derivatives are inappropriate to use in the designing of high pass and band pass filters due to aliasing problem.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] We know that the impulse invariance method and mapping of derivatives are inappropriate to use in the designing of high pass and band pass filters due to aliasing problem.

8. We can employ the analog frequency transformation followed by conversion of the result into the digital domain by use of impulse invariance and mapping the derivatives.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Since there is a problem of aliasing in designing high pass and many band pass filters using impulse invariance and mapping of derivatives, we cannot employ the analog frequency transformation followed by conversion of the result into digital domain by use of these two mappings.

9. It is better to perform the mapping from an analog low pass filter into a digital low pass filter by either of these mappings and then perform the frequency transformation in the digital domain.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is better to perform the mapping from an analog low pass filter into a digital low pass filter by either of these mappings and then perform the frequency transformation in the digital domain because by this kind of frequency transformation, problem of aliasing is avoided.

10. In which of the following transformations, it doesn’t matter whether the frequency transformation is performed in the analog domain or in frequency domain?
a) Impulse invariance
b) Mapping of derivatives
c) Bilinear transformation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In the case of bilinear transformation, where aliasing is not a problem, it does not matter whether the frequency transformation is performed in the analog domain or in frequency domain.

Interview MCQ Set 4

1. When dealing with multiple device interrupts, which mechanism is easy to implement?
a) Polling method
b) Vectored interrupts
c) Interrupt nesting
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In this method the processor checks the IRQ bits of all the devices, which ever is enabled first that device is serviced.

2. The interrupt servicing mechanism in which the requesting device identifies itself to the processor to be serviced is ___________
a) Polling
b) Vectored interrupts
c) Interrupt nesting
d) Simultaneous requesting

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

3. In vectored interrupts, how does the device identify itself to the processor?
a) By sending its device id
b) By sending the machine code for the interrupt service routine
c) By sending the starting address of the service routine
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] By sending the starting address of the routine the device ids the routine required and thereby identifying itself.

4. The code sent by the device in vectored interrupt is _____ long.
a) upto 16 bits
b) upto 32 bits
c) upto 24 bits
d) 4-8 bits

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

5. The starting address sent by the device in vectored interrupt is called as __________
a) Location id
b) Interrupt vector
c) Service location
d) Service id

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. The processor indicates to the devices that it is ready to recieve interrupts ________
a) By enabling the interrupt request line
b) By enabling the IRQ bits
c) By activating the interrupt acknowledge line
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When the processor activates the acknowledge line the devices send their interrupts to the processor.

7. We describe a protocol of input device communication below:
i) Each device has a distinct address.
ii) The BUS controller scans each device in sequence of increasing address value to determine if the entity wishes to communicate
iii) The device ready to communicate leaves its data in the I/O register
iv) The data is picked up and the controller moves to the step a
Identify the form of communication best describes the I/O mode amongst the following:
a) Programmed mode of data transfer
b) DMA
c) Interrupt mode
d) Polling

View Answer

Answer: d [Reason:] In polling the processor checks each of the device if they wish to perform data transfer and if they do it performs the particular operation.

8. Which one of the following is true with regard to a CPU having a single interrupt request line and single interrupt grant line?
i) Neither vectored nor multiple interrupting devices is possible.
ii) Vectored interrupts is not possible but multiple interrupting devices is possible.
iii) Vectored interrupts is possible and multiple interrupting devices is not possible.
iv) Both vectored and multiple interrupting devices is possible.
a) iii
b) i,iv
c) ii,iii
d) iii,iv

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. Which table handle stores the addresses of the interrupt handling sub-routines?
a) Interrupt-vector table
b) Vector table
c) Symbol link table
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. _________ method is used to establish priority by serially connecting all devices that request an interrupt.
a) Vectored-interrupting
b) Daisy chain
c) Priority
d) Polling

View Answer

Answer: b [Reason:] In Daisy chain mechanism, all the devices are connected using a single request line and they’re serviced based on the interrupting device’s priority.

11. In daisy chaining device 0 will pass the signal only if it has _______
a) Interrupt request
b) No interrupt request
c) Both No interrupt and Interrupt request
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In daisy chaining since there is only one request line and only one acknowledge line, the acknowledge signal passes from device to device until the one with the interrupt is found.

12. ______ interrupt method uses register whose bits are set seperately by interrupt signal for each device.
a) Parallel priority interrupt
b) Serial priority interrupt
c) Daisy chaining
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

13. ____ register is used for the purpose of controlling the status of each interrupt request in parallel priority interrupt.
a) Mass
b) Mark
c) Make
d) Mask

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

14. The anded output of the bits of the interrupt register and the mask register are set as input of:
a) Priority decoder
b) Priority encoder
c) Process id encoder
d) Multiplexer

View Answer

Answer: b [Reason:] In a parallel priority system, the priority of the device is obtained by anding the contents of the interrupt register and the mask register.

15. Interrupts initiated by an instruction is called as _______
a) Internal
b) External
c) Hardware
d) Software

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

Interview MCQ Set 5

1. Which of the following are different cost techniques?
a) Staff Time
b) Organization overhead for architecture review unit
c) Consumption of senior designers for architecture review teams
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned are different cost techniques.

2. Which of the following are different form of benefits?
a) Financial Benefits
b) Forced Preparation for the Review
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All the mentioned are benefits.

3. Which of the following is correct?
a) AT&T, having performed 300 full scale architecture reviews on projects requiring a minimum 700 staff days
b) Rational Software has performed around 30 reviews
c) The SAAM reviews done cost approximately 14 to 20 staff days
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned are correct.

4. Which of the following is true?
a) Some organizations have established corporate units that are responsible for defining and conducting architecture reviews
b) All organizations are established corporate units that are responsible for defining and conducting architecture reviews
c) Organizations may or may not be established corporate units that are responsible for defining and conducting architecture reviews
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Some organizations have established corporate units that are responsible for defining and conducting architecture reviews.

5. Which of the following is true about Architecture review teams?
a) Architecture review teams should normally include members of the development project
b) Architecture review teams normally may or may not include members of the development project
c) Architecture review teams should normally not include members of the development project
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Architecture review teams should normally not include members of the development project.

6. Which of the following are anecdotes of estimated cost savings for the customers of reviews?
a) Early analysis of an electronic funds transfer system showed 50$ billion transfer capability per night
b) In architecture review of a revision control system, a number of severe limitations in achieving system portability and modifiability
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All of the mentioned are anecdotes of estimated cost savings for the customers of reviews.

7. Which of the following is correct?
a) Very few systems do not have architecture that are understandable by all the developers
b) Many systems do have architecture that are understandable by all the developers
c) Many systems do not have architecture that are understandable by all the developers
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Many systems d not have architecture that are understandable by all the developers.

8. Which of the following is true and can be achieved?
a) High performance, security, fault tolerance and low cost are difficult demands and impossible to achieve simultaneously
b) High performance, security, fault tolerance and low cost are easy demands and impossible to achieve simultaneously
c) High performance, security, fault tolerance and low cost are easy demands and possible to achieve simultaneously
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] High performance, security, fault tolerance and low cost are easy demands and impossible to achieve simultaneously.

9. Which of the following is true for architectural review?
a) Architectural review tend to increase quality,control cost and decrease budget risk
b) Architectural review tend to decrease quality,control cost and decrease budget risk
c) Architectural review tend to decrease quality,control cost and increase budget risk
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. Which of the following is true about architecture?
a) An architecture does guarantee high quality or low cost
b) An architecture hardly points out areas of risk in a design
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] An architecture does not guarantee high quality or low cost and an architecture points out areas of risk in a design.