Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. What provides a periodic voltage waveform?
a) sweep generator
b) voltmeter
c) oscillator
d) amplifier

View Answer

Answer: a [Reason:] Sweep generator provides a periodic voltage waveform in an oscilloscope. As the waveform resembles the teeth of a hacksaw it is known as a sawtooth waveform.

2. Visible spot must be moved in _______
a) two directions
b) one direction
c) three directions
d) four directions

View Answer

Answer: b [Reason:] Sweep voltage must be brought to zero once it reaches its maximum value. The visible spot must be moved in a single direction only. Return sweep will trace back the signal in a reverse direction.

3. Spot is displayed only when _______
a) frequencies are different
b) frequencies are zero
c) frequencies are same
d) voltage is high

View Answer

Answer: c [Reason:] When the sweep frequency and the signal frequency are same or integral multiple of each other, visible spot is displayed on the screen of the cathode ray oscilloscope.

4. What is done to make the trace horizontal?
a) negative voltage is applied
b) positive voltage is applied
c) no voltage is applied
d) voltage is synchronised

View Answer

Answer: d [Reason:] The trace is made stationary by synchronising the sawtooth voltage with the magnitude of the signal that is applied to the vertical input.

5. A single cycle appears on the screen when _______
a) sweep and signal frequencies are equal
b) sweep and signal frequencies are not equal
c) sweep and signal frequencies are zero
d) sweep frequency is greater than signal frequency

View Answer

Answer: a [Reason:] Many cycles are present on the screen when the sweep frequency is lower than the signal frequency. Only a single cycle appears on the screen when the sweep and signal frequencies are equal.

6. Sinusoidal voltage is not observed on the screen.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Application of a sinusoidal voltage to the y terminal and the internally produced sawtooth voltage to the x terminal results in the shifting of the sawtooth voltage in terms of magnitude. Finally a sinusoidal waveform is observed on the screen.

7. What is flyback period?
a) voltage is very high
b) current is very low
c) voltage is zero
d) current is very high

View Answer

Answer: c [Reason:] During the flyback period, voltage suddenly drops to zero from a certain value.

8. During trace time, voltage is decreasing with time.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The electron beam moves linearly along the horizontal direction during the trace time. The voltage Vx increase linearly with respect to time Tr during the instant of the trace period.

9. Light produced in a screen is _______
a) disappears immediately
b) does not disappear at all
c) is not visible to the eye
d) disappears slowly

View Answer

Answer: d [Reason:] When the magnitude of the applied voltage reduces to zero, the light produced on the screen due to bombardment of electrons does not disappear immediately and reduces in terms of intensity slowly.

Interview MCQ Set 2

1. Which of the following is not a valid run-level
a) S
b) 0
c) 8
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

2. On Linux, initrd is a file
a) Containing root file-system required during bootup
b) Contains only scripts to be executed during bootup
c) Contains root-file system and drivers required to be preloaded during bootup
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

3. Which is loaded into memory when system is booted?
a) Kernel
b) Shell
c) Commands
d) Script

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. The process of starting up a computer is known as
a) Boot Loading
b) Boot Record
c) Boot Strapping
d) Booting

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

5. Bootstrapping is also known as
a) Quick boot
b) Cold boot
c) Hot boot
d) Fast boot

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. The shell used for Single user mode shell is:
a) bash
b) Csh
c) ksh
d) sh

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

7. Single user mode shell runs as
a) Admin user
b) Root user
c) Normal user
d) Log user

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. Which is the only partition mounted in Single user mode
a) boot
b) usr
c) root
d) tmp

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

9. Which daemon manages the physical memory by moving process from physical memory to swap space when more physical memory is needed.
a) Sched daemon
b) Swap daemon
c) Init daemon
d) Process daemon

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

10. At the end of kernel bootstrap, which process is started?
a) /etc/init
b) /etc/sched
c) /etc/swap
d) /etc/kernel

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

11. The process id of init process is:
a) -1
b) 0
c) 1
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

12. Which file is read by init to get the default runlevel
a) /etc/profile
b) /etc/init
c) /etc/boot
d) /etc/inittab

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Interview MCQ Set 3

1. In a CAD package, mirror image of a 2D point P (5, 10) is to be obtained about a line which passes through the origin and makes an angle of 45° counterclockwise with the X-axis. The coordinates of the transformed point will be
a) (7.5, 5)
b) (10, 5)
c) (7.5, -5)
d) (10, -5)

View Answer

Answer: b [Reason:] Coordinates of D in x-axis is (10,0) and in y-axis is (0,5) So coordinates are (10,5)

2. In a CNC program block, N002 G02 G91 X40 Z40…, G02 AND G91 refer to
a) Circular interpolation in counterclockwise direction and incremental dimension
b) Circular interpolation in counterclockwise direction and absolute dimension
c) Circular interpolation in clockwise direction and incremental dimension
d) Circular interpolation in clockwise direction and absolute dimension

View Answer

Answer: c [Reason:] G02 – Circular interpolation in clockwise direction G91 – incremental dimension

3. For generating Coons patch we require
a) A set of grid points on surface
b) A set of control points
c) Four bounding curves defining surface
d) Two bounding curves and a set of grid control points

View Answer

Answer: c [Reason:] Coons patch or surface is generated by the interpolation of 4 edge curves. A linear interpolation between four bounded curves is used to generate a Coons surface, also called as Coons patch. The method is credited to S. Coons who developed this concept for generating a surface.

4. NC contouring is an example of
a) Continuous path positioning
b) Point-to-point positioning
c) Absolute positioning
d) Incremental positioning

View Answer

Answer: a [Reason:] Contouring is the most complex flexible and the most expensive type of machine tool control. It is capable of performing both PTP and straight cut operations. In addition to the distinguishing feature of the contouring NC system is their capacity for simultaneous control of more than one axis movement of machine tool illustrates the versatility of continuous path NC. Milling and Turning are the common examples of the use of conturing control.

5. The tool of an NC machine has to move along a circular arc from (5, 5) to (10, 10) while performing an operation. The center of the arc is at (10, 5). Which one of the following NC tool path commands performs the above mentioned operation?
a) N010 G02 X10 Y10 X5 Y5 R5
b) N010 G03 X10 Y10 X5 Y5 R5
c) N010 G01 X5 Y5 X10 Y10 R5
d) N010 G02 X5 Y5 X10 Y10 R5

View Answer

Answer: d [Reason:] Tool-Radius Compensation Left hand G41 Right hand G42 Cancel tool-radius compensation G40 Tool-Height Compensation Positive G43 Negative G44 Cancel tool-height compensation G49

Tool-radius compensations make it possible to program directly from the drawing, and thus eliminate the tool-offset calculation G41 (G42) Dxx Dxx: the radius of tool to compensate is saved in a memory unit that is named Dxx G41/G42 is directly related with direction of tool movement and which side of part is cut.

6. During the execution of a CNC part program block NO20 GO2 X45.0 Y25.0 R5.0 the type of tool motion will be
a) Circular Interpolation – clockwise
b) Circular Interpolation – counterclockwise
c) Linear Interpolation
d) Rapid feed

View Answer

Answer: a [Reason:] G02 – Circular interpolation in clockwise direction G91 – incremental dimension

7. In a 2-D CAD package, clockwise circular arc of radius, 5, specified from P1 (15,10) to P2 (10,15)will have its center at
a) (10, 10)
b) (15, 10)
c) (15, 15)
d) (10, 15)

View Answer

Answer: a [Reason:] Coordinates of P in x-axis is (15,10) and in y-axis is (10,55) So coordinates are (10,10)

8. In an NC machining operation, the tool has to be moved from point (5,4) to point (7,2) along a circular path with center at (5,2). Before starting the operation, the tool is at (5, 4). The correct G and M code for this motion is
a) N010 G03 X7.0 Y2.0 I5.0 J2.0
b) N010 G02 X7.0 Y2.0 I5.0 J2.0
c) N010 G01 X7.0 Y2.0 I5.0 J2.0
d) N010 G00 X7.0 Y2.0 I5.0 J2.0

View Answer

Answer: b [Reason:] G02 – Circular interpolation in clockwise direction G91 – incremental dimension

9. In computer aided drafting practice, an arc is defined by
a) Two end points only
b) Center and radius
c) Radius and one end point
d) Two end points and center

View Answer

Answer: d [Reason:] Two end points and center defines an arc.

10. In finish machining of an island on a casting with CNC milling machine, an end mill with 10 mm diameter is employed. The corner points of the island are represented by (0, 0), (0, 30), (50, 30) and (50, 0). By applying cutter radius right compensation, the trajectory of the cutter will be
a) (-5, 0), (-5, 35), (55, 35), (55,-5), (-5,-5)
b) (0,-5), (55,-5), (55, 35), (-5, 35), (-5,-5)
c) (5, 5), (5, 25), (45, 25), (45, 5), (5, 5)
d) (5, 5), (45, 5), (45, 25), (5, 25), (5, 5)

View Answer

Answer: a [Reason:] Radius of trajectory = 5cm

Interview MCQ Set 4

1. Information is required to describe an object.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Information is required to describe an object. It is also needed to explain processes involved in technical operations.

2. Which of these terms do not need a definition?
a) Principles
b) Concepts
c) Processes
d) Names

View Answer

Answer: d [Reason:] Terms which involve principles, concepts or processes need to be defined. It is done so that ambiguities can be removed and information can be made available to others.

3. A definition usually consists of ___ statement(s).
a) three
b) one
c) four
d) five

View Answer

Answer: b [Reason:] a definition usually consists of one statement, though more than one statement might sometimes be necessary.

4. A definition consists of how many parts?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: a [Reason:] A definition must contain : The class to which the term belongs and the thing which separates it from other members of the same class.

5. A definition excludes everything which is unimportant.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A definition excludes everything which is unimportant, but without taking away anything from the main information that needs to be conveyed.

6. Which of these must be eliminated by a writer while defining?
a) Facts
b) Knowledge
c) Prejudices
d) Information

View Answer

Answer: c [Reason:] While defining something a writer must eliminate his prejudices and limitations of knowledge in that field. He must give an objective and complete definition of a term.

7. Which of these is a representation of an object drawn by lines?
a) Drawing
b) Picture
c) Illustration
d) Photo

View Answer

Answer: a [Reason:] A drawing is a representation of an object drawn by lines, shade, etc..A picture is different from a drawing and an illustration.

8. A _____ is a representation of an object on another surface.
a) drawing
b) image
c) illustration
d) picture

View Answer

Answer: d [Reason:] The correct statement is : A picture is a representation of an object on another surface. A drawing is a representation of an object drawn by lines, shade, etc.

9. What does LASER stand for?
a) Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation
b) Light Amplification of Stimulated Emission by Radiation
c) Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
d) Light Amplification by Stimulated Emission by Radiation

View Answer

Answer: c [Reason:] LASER stands for Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. It is a device which produces an intense, high direction beam of light of a very pure colour.

10. Thermostat is a combination of ___ and ___
a) therm, ostat
b) thermo, stat
c) therm, stat
d) therms, tat

View Answer

Answer: b [Reason:] The word thermostat is a combination of thermo = heat and stat = regulation. Thus thermostat is an automatic device for regulating temperatures.

Interview MCQ Set 5

1. Computational resources can facilitate the analysis of bacterial genomes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] GeneQuiz is an example of such a resource. There are Web sites that provide a complete annotation of the prokaryotic genomes that have been sequenced.

2. Telomeres hold newly replicated daughter chromosomes together.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Centromeres hold newly replicated daughter chromosomes together. They serve as a point of attachment for pulling the chromosomes apart during cell division.

3. Prokaryotic genomes commonly have tandem repeats of sequences and include introns in protein-coding genes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Eukaryotic genomes commonly have tandem repeats of sequences. In addition to this they having linear chromosomes within a nucleus, and differing from prokaryotic genomes in this respect.

4. The sequences of satellite DNA fall into different types, each with a different repeat unit of length _____
a) 5–400 Mbp
b) 3–300 kbp
c) 6–900 Mbp
d) 5–200 bp

View Answer

Answer: d [Reason:] Because of the skewed base composition of regions that have repeats, they may be purified by virtue of having different buoyant densities. The repeat unit of length is 5–200 bp and not in the scale if Mega.

5. Most of the repetitive DNA is found near the open ends of chromosomes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Some of it is found near the open ends of chromosomes- telomeres but Most of this repetitive DNA is found near the centromere. It is because they serve as a point of attachment for pulling the chromosomes apart during cell division.

6. Minisatellites are made up of repeat units of up to ____ and microsatellites compose of repeat units of ____ or less.
a) 25 bp, 10 bp
b) 70 bp, 6 bp
c) 80 bp, 9 bp
d) 25 bp, 4 bp

View Answer

Answer: d [Reason:] They are also found in eukaryotic Genomes. Microsatellite repeats are found at the ends of eukaryotic chromosomes at the telomeres, which in humans comprise hundreds of copies of a 6-bp repeat TTAGGG.

7. In nondividing cells, a mixture of lightly and darkly stained chromosomal regions called euchromatin and heterochromatin respectively, are observed.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In nondividing cells, a mixture of lightly and darkly stained chromosomal regions called heterochromatin and euchromatin respectively, are observed. The centromeric and telomeric regions are located in the heterochromatin, which is in a compact configuration and is thought not to be transcribed.

8. Genes that are transcribed are located in the ______
a) euchromatin
b) heterochromatin
c) heterochromatin and euchromatin
d) tightly bound DNA

View Answer

Answer: a [Reason:] They are located in the less compact euchromatin. This gives the regulatory proteins the access to the genetic material.

9. ______ can comprise a large proportion of the eukaryotic genome as______
a) transposable elements, single copy sequences
b) transposable elements, repetitive sequences
c) macrosatellite DNA elements, single copy sequences
d) satellite DNA elements, single copy sequences

View Answer

Answer: b [Reason:] Transposable elements (TEs) are thought to play an important role in the evolution of these genomes. TEs are DNA sequences that can move from one chromosomal location to another faster than the chromosome can replicate.

10. (transposable elements) TEs have the potential to _____ in number until they comprise a ____ proportion of the genome sequence.
a) decrease, large
b) decrease, micro
c) increase, micro
d) increase, large

View Answer

Answer: d [Reason:] It is a feature already observed in many plants and animals. They remain detectable in the genome until they blend into the background sequence by mutation.