Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. The addition of water to acetylene produces what?
a) Acetaldehyde
b) Acetic acid
c) Both acetaldehyde and acetic acid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The addition of water to acetylene produces acetaldehyde.

2. Cellulose is hydrolysed to produce what?
a) Invertase
b) Maltose
c) Glucose
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Cellulose is hydrolysed to glucose by acids and to cellobiose by its own specific enzyme cellulase.

3. Starch is hydrolysed into what?
a) Glucose
b) Maltose
c) Both glucose and maltose
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Enzymes and dilute acids hydrolyse starch ii1to maltose and glucose, whereas inulin yields only fructose by this treatment.

4. Organic esters hydrolysis with which compound?
a) Acids
b) Base
c) Enzymes
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Organic esters of all kinds, including the esters of carbohydrates, are quite subject to hydrolysis with acids, bases, and, in many cases, enzymes.

5. Hydrolysis of esters is irreversible.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Hydrolysis of esters is reversible, unlike that of the carbohydrates, so that the equilibrium point may be approached from both sides.

6. Which of the following is an esters of inorganic acids?
a) Methyl sulphates
b) Alkyl phosphates
c) Glyceryl nitrate
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The esters of inorganic acids, ethyl and methyl sulphates, ethyl hydrogen: sulphate, the alkyl phosphates, glyceryl nitrate, etc., may all be hydrolysed, generally speaking, by acids and bases.

7. Which of the following compounds react readily with water alone?
a) Acid halides
b) Alkyl compounds
c) Aryl compounds
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The acid halides, like acetyl chloride, reacting readily with water alone, whereas varying degrees of resistance are shown by the alkyl and aryl compounds.

8. The aromatic halides are much easier to hydrolyse.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The aromatic halides are much more difficult to hydrolyse, acids on the other hand are easy to hydrolyse.

9. Which nitrogen compound can resist hydrolysis?
a) Aromatic
b) Aliphatic
c) Both aromatic and aliphatic
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Aliphatic and aromatic amines-ethylamine and aniline-resist hydrolysis even under extreme conditions, though the production of a-naphthol from a-naphthyl amine under pressure is recorded.

10. Benzene sulfonic acid in presence of what produces sulphuric acid and benzene?
a) Enzyme
b) Steam
c) Acid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Benzene sulfonic acid, when treated with steam under pressure, yields benzene and sulfuric acid.

Interview MCQ Set 2

1. Gain of MESFET is _______ to transconductance
a) directly proportional
b) indirectly proportional
c) exponentially dependent
d) does not depend on

View Answer

Answer: a [Reason:] The gain of the MESFET is directly dependent on the transconductance and output conductance of the device.

2. Transconductance gives the relationship of
a) Ids and Vds
b) Vds and Vgs
c) Ids and Vgs
d) Ids and d

View Answer

Answer: c [Reason:] Transconductance describes the relationship between the output current Ids and the input control voltage Vgs.

3. Output conductance gives the slope of linear characteristics.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Output conductance is also used to measure the gain of MESFET and it gives the slope of output characteristics.

4. The transconductance value in cut off region is
a) Vds
b) 1
c) cannot be determined
d) 0

View Answer

Answer: d [Reason:] The transconductance value for cut off region is 0 and it is the relationship between Ids and Vgs.

5. GaAs device has
a) high bandwidth
b) high transconductance
c) low gate capacitance
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] GaAs devices have high transconductance, very low gate capacitance, high gain and high bandwidth.

6. Transconductance is not influenced by transistor size.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Transconductance is independent of process and slightly influenced by the transistor size. In GaAs transconductance is both process and size dependent.

7. Switching speed does not depend on
a) gate length
b) gate voltage
c) carrier mobility
d) doping level

View Answer

Answer: d [Reason:] The switching speed of the device depends on gate length, gate voltage and carrier mobility in the channel but does not depend on doping level.

8. The output conductance value in cut off region is
a) Vds
b) 1
c) cannot be determined
d) 0

View Answer

Answer: d [Reason:] The output conductance value for cut off region is 0. This gives the slope of output characteristics.

9. To improve the switching speed
a) voltage swing should be increased
b) voltage swing should be decreased
c) gate length should be increased
d) gate thickness should be increased

View Answer

Answer: a [Reason:] To improve the switching speed, the logic voltage swing should be increased and the gate length should be reduced. The increase in switching speed results in increase in dissipation.

10. The device turns off when
a) Vlow > Vt
b) Vlow < Vt
c) Vhigh < Vt
d) Vhigh > Vt

View Answer

Answer: b [Reason:] To establish the logic voltage swing and to turn off the device, Vlow the low logic voltage level must be less than the threshold voltage Vt.

11. For finding transconductance which is kept as constant?
a) Vss
b) Vdd
c) Vds
d) Vgs

View Answer

Answer: c [Reason:] For finding transconductance, Vds is kept as constant and the ratio of the variation or change in Ids and Vgs is obtained.

12. Transconductance value is same in linear and saturation region.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Transconductance value is same in case of linear and saturation region whereas it is 0 in cut-off region.

13. In bipolar transistor, transconductance is _______ to collector current
a) directly related
b) inversely related
c) exponentially related
d) not related

View Answer

Answer: a [Reason:] In bipolar transistor, transconductance is directly proportional to the collector current. It is given as gm= Ic(q/kT).

14. Figure of merit does not depend on saturation velocity.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Figure of merit is directly related to saturation velocity Vsat. It can be given as ft = Vsat/2(pi*L).

Interview MCQ Set 3

1. Cellulose is a material which can exist in crystalline and amorphous states
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is a white solid material that exists in both the states. It is about 50 – 70% crystalline and forms the “back-bone” structure of wood fiber.

2. Which is the part where lignin is highly concentrated?
a) Outskirts of lamella
b) Middle lamella
c) Mitochondria
d) Pith

View Answer

Answer: b [Reason:] Lignin is more highly concentrated in the middle lamella and primary cell wall regions of the wood fiber than any other part of cell wall.

3. Cellulose is a linear polymer of anhydro-D-glucose connected by beta-(1-4)-linkage?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] On the molecular level, cellulose is a linear polymer of anhydro-D-glucose connected by beta-(1-4)-linkage. The degree of freedom, which is the number of units (Glucose in this case) that make up polymer above 10,000 in unaltered wood.

4. What are the chemical elements present in wood?
a) C, O, H, N
b) Co2, O2, N2, H2
c) Co2, O2, N2, H
d) Co2, O2, N, H2

View Answer

Answer: a [Reason:] The chemical components are carbon, oxygen, hydrogen, and nitrogen. In the respective percentages 50%, 44.5%, 6.1%, and 0.5%.

5. Microfibrils occur in which section of cell wall?
a) Primary
b) Secondary
c) Tertiary
d) Quaternary

View Answer

Answer: b [Reason:] Microfibrils are oriented in different directions in each of three layers within secondary cell wall.

6. ___________ decreases the strength of pulp yield, and are not ideal for dissolving pulp process.
a) Terpne
b) Hemicellulose
c) Lignin
d) Microfibrils

View Answer

Answer: b [Reason:] Hemicellulose increase the strength of the paper and the pulp yield, especially tensile, burst, and fold.

7. Which of the following is a condensed polymer?
a) Microfibrils
b) Arabinogalactans
c) Hardwood hemicelluloses
d) Hemicellulose

View Answer

Answer: d [Reason:] Hemicellulose are condensation polymers with a molecule of water removed with every linkage.

8. Which is the compound which is a complex polymer consisting of phenylpropane units and has an amorphous three-dimensional structure?
a) Extractives
b) Lignin
c) Terpenes
d) Hemicellulose

View Answer

Answer: b [Reason:] Lignin is the compound which is a complex polymer consisting of phenylpropane units and has an amorphous three-dimensional structure. Its molecular weight in wood is very high and cannot be easily measured.

9. Which is the compound by definition are soluble in organic solvents, and water?
a) Extractives
b) Lignin
c) Terpenes
d) Hemicellulose

View Answer

Answer: a [Reason:]Extractives are the compound of diverse nature with low to moderately high molecular weights, which by definition are soluble in organic solvents, and water. They impart colour, odor, taste, and ocassionaly, decay resisitance to wood.

10. Turpenes are made from _________ units in the living wood cell?
a) Sulphated isoprene
b) Phosphated isoprene
c) Carbonated isoprene
d) Hydrogenated isoprene

View Answer

Answer: b [Reason:] Terpenes are a broad class of compounds appearing in relatively high quantities in the softwoods.

Interview MCQ Set 4

1. What value does the variable b have after ALL of the code executes?

int a;
int b;
a=1;
b=a++;

a) 1
b) 2
c) 3
d) unknown/undefined

View Answer

Answer: a [Reason:] b will be one because when value of ais 1 it is stored ..

2. What value does the variable a have after ALL of the code above executes?

int a;
int b;
a=1;
b=a++;

a) 1
b) 2
c) 3
d) unknown/undefined

View Answer

Answer: b [Reason:] a=2 cause it has been incremented.

3. What value does the variable z have after ALL of the code above executes?

int x;
int y;
int z;
x=3;
y=4;
z = ++x * y++;

a) 9
b) 12
c) 16
d) 20

View Answer

Answer: c [Reason:] z=4* 4 Hence the answer will be 16.

4. What value does the variable x have after ALL of the code above executes?

int x;
int y;
int z;
x=3;
y=4;
z = ++x * y++;

a) 2
b) 3
c) 4
d) unknown/undefined

View Answer

Answer: c [Reason:] Finally the value of x is 4.

5. What value does the variable y have after ALL of the code above executes?

int x;
int y;
int z;
x=3;
y=4;
z = ++x * y++;

a) 4
b) 5
c) 6
d) unknown/undefined

View Answer

Answer: b [Reason:] the value of y is increased by 1 and becomes 5..

6. What will be the output of the following program?

#include<stdio.h>
int main()
{
   int i = 10;
   printf("%d", ++(-i));
   return 0;
}

a) 11
b) 10
c) -9
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The expression ++(-i) is not valid but –(++i) is valid.

7. #‎include‬

int main()
{
int x=4, y, z;
y = --x;
z = x--;
printf("%d, %d, %dn", x, y, z);
return 0;
}

a) 4,3,3
b) 3,3,3
c) 2,3,3
d) 4,4,3

View Answer

Answer: c [Reason:] y = 3 and z= 3 but x has decremented and become 2.

8.

#include <stdio.h>
main()
{
   int a=1, b=3;
   b= a++ + a++ + a++ + a++ + a++;
   printf("a=%d n b=%d",a,b); 
}

a) a = 6, b = 15
b) a =1 , b = 3
c) a = 1 , b =15
d) a = 2 , b = 4

View Answer

Answer: a [Reason:] B=1+2+3+4+5 B=15 But finally a=6

9.

 #include <stdio.h>
main()
{
      int a=9, b=9;
      a=b++;
      b=a++;
      b=++b; 
      printf("%d %d",a,b);
}

a) 9,9
b) 10,10
c) 9,10
d) 10,9

View Answer

Answer: b [Reason:] A=9 B=9 B=10

10.

 #include <stdio.h>
main()
{  int a,b;
      b = 10;
      a = ++b + ++b;
      printf("%d%d",a,b);
}

a) 24,12
b) 23,12
c) 23,10
d) 24,10

View Answer

Answer: b [Reason:] A = 11+12 So a=23 B=12

Interview MCQ Set 5

1. Find the TRUE statement?
I. There exist parsing algorithms for some programming languages which has O (3) complexities
II. A programming language which allows recursion can be implemented with static storage allocation.
III.No L-attributed definition can be evaluated in The framework of bottom-up parsing.
IV. Code improving transformations can be performed at both intermediate code level and source Language.
a) I and II
b) I and IV
c) III and IV
d) I III and IV

View Answer

Answer: b [Reason:] In recursion, space used but recursive call can’t be calculated by the compiler.

2. Which of the following describes a handle (as applicable to LR-parsing) appropriately?
a) Position where next reduce or shift operation will occur
b) The next step has use of Non-terminal for reduction
c) Used for reduction in a coming-up step along with a position in the sentential form where the next shift or reduce operation will occur
d) Used in the next step for reduction along with a position in the sentential form where the right hand side of the production may be found

View Answer

Answer: d [Reason:] The next step in LR parsing shall have Reduction.

3. Which one of the following is a top-down parser?
a) Recursive descent parser
b) Operator precedence parser
c) An LR(k) parser
d) An LALR(k) parser

View Answer

Answer: a [Reason:] Recursive Descent also known as top down parsing also known to be LL(1).

4.Consider the following two statements:
P: Every regular grammar is LL(1)
Q:Regular is LR(1) grammar
Which of the following is TRUE?
a) Both P and Q are true
b) P is true and Q is false
c) P is false and Q is true
d) Both P and Q are false

View Answer

Answer: c [Reason:] Ambiguity can be seen in regular grammar S → aA/a A → aA/ε In above grammar, string ‘a’ has two leftmost derivations. S → aA S → a S->a (using A->ε).

5. Consider the grammar defined by the following production rules

 S --> T * P 
    T --> U | T * U
    P --> Q + P | Q
    Q --> Id
    U --> Id

Which one of the following is TRUE?
a) + is left associative, while ∗ is right associative
b) + is right associative, while ∗ is left associative
c) Both + and ∗ are right associative
d) Both + and ∗ are left associative

View Answer

Answer: b [Reason:] It is associative we can see and tell.Second productions latter part shows left recursion and is left associative.

6. The grammar A → AA | (A) | e is not suitable for predictive-parsing because the grammar is
a) Ambiguous
b) Left recursive
c) Right recursive
d) An operator grammar

View Answer

Answer: b [Reason:] A ::= A a | b is the left recursive language.

7. Consider the grammar
E → E + n | E × n | n
For a sentence n + n × n, the handles in the right-sentential form of the reduction are
a) n, E + n and E + n × n
b) n, E + n and E + n × n
c) n, n + n and n + n × n
d) n, E + n and E × n

View Answer

Answer: d [Reason:] E → E + n {Applying E → E + n } → E + E * n {Applying E → E * n } → E + n * n {Applying E → n } → n + n * n {Applying E → n }.

8. Which grammar rules violate the requirements of an operator grammar ?
1.P → Q R
2.P → Q s R
3.P → ε
4.P → Q t R r
a) 1 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 3 and 4 only

View Answer

Answer: b [Reason:] Top down parsing: We begin with the start symbol and compare the right side of the different productions against the first piece of input to see which of the productions should be used.

9. Which of the following suffices to convert an arbitrary CFG to an LL(1) grammar?
a) Removing left Recursive alone
b) Factoring the grammar alone
c) Along with removing left recursion we also perform the factoring of the grammar
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Removing left recursion and factoring the grammar do not suffice to convert an arbitrary CFG to LL(1) grammar.

10. In a bottom-up evaluation of a syntax directed definition its inherited attributes can do which of the following?
a) Always evaluated
b) Can be evaluated if the definition is L attributed
c) Can be evaluated if the definition has synthesized attributes
d) Never be evaluated

View Answer

Answer: b [Reason:] A Syntax Directed Definition (SDD) is called S Attributed if it has only synthesized attributes. Also the-Attributed Definitions contain both synthesized and inherited attributes but do not need to build a dependency graph to evaluate them.