Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. If the 80386 enters the protected mode from the real address mode, then it returns back to the real mode, by performing the operation of
a) read
b) write
c) terminate
d) reset

View Answer

Answer: d [Reason:] If the 80386 enters the protected mode from the real address mode, then it cannot return back to the real mode without a reset operation.

2. The unit that is needed for virtual mode 80386, only to run the 8086 programs, which require more than 1 Mbyte of memory for memory management functions, is
a) execution unit
b) central processing unit
c) paging unit
d) segmentation unit

View Answer

Answer: c [Reason:] Paging unit is not necessarily enabled in the virtual mode, but may be needed to run the 8086 programs, which require more than 1 Mbyte of memory, for memory management functions.

3. The number of pages that the paging unit allows, in the virtual mode of 80386 is
a) 64
b) 128
c) 256
d) 512

View Answer

Answer: c [Reason:] In virtual mode, the paging unit allows only 256 pages, each of 4Kbytes size. Each of the pages may be located anywhere within the maximum 4Gbytes physical memory.

4. The privilege level at which the real mode programs are executed is
a) level 0
b) level 1
c) level 2
d) level 3

View Answer

Answer: a [Reason:] The real mode programs are executed at the highest privilege level i.e. level 0.

5. The instructions to prepare the processor for protected mode can only be executed at the privilege level
a) level 0
b) level 1
c) level 2
d) level 3

View Answer

Answer: a [Reason:] The instructions to prepare the processor for protected mode can only be executed at the level 0.

6. The instruction that is unable to set or read the VM (Virtual Mode) bit is
a) PUSHF
b) IRET
c) POPF
d) PUSHF and POPF

View Answer

Answer: d [Reason:] The PUSHF and POPF instructions are unable to set or read the VM (Virtual Mode) bit, as they do not access it. The virtual mode can be entered by using IRET instruction.

7. If the CKM pin of 80387 is high, then 80387 is operated in
a) real address mode
b) protected mode
c) synchronous mode
d) asynchronous mode

View Answer

Answer: c [Reason:] If the CKM pin of 80387 is high, then 80387 is operated in synchronous mode. If it is low, then 80387 is operated in asynchronous mode.

8. The unit that handles the data and direct it to either FIFO or instruction decoder depending on the bus control logic directive is
a) paging unit
b) central processing unit
c) segmentation unit
d) data interface and control unit

View Answer

Answer: d [Reason:] The data interface and control unit handles the data, and direct it to either FIFO or instruction decoder, depending on the bus control logic directive.

9. The unit that is responsible for carrying out all the floating point calculations, allotted to the coprocessor by 80386, is
a) Central processing unit
b) ALU
c) FPU
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The FPU (floating point unit) is responsible for carrying out all the floating point calculations, allotted to the coprocessor by 80386.

10. The sizes of instruction and data pointer registers of 80387 respectively are
a) 32-bit, 32-bit
b) 48-bit, 32-bit
c) 32-bit, 48-bit
d) 48-bit, 48-bit

View Answer

Answer: d [Reason:] 80387 consists of two 48-bit registers, known as instruction and data pointer registers.

11. To inform 80387 that the CPU wants to communicate with NPS1, the NPS1 line is directly connected to
a) A31
b) A30
c) M/IO
d) D31

View Answer

Answer: c [Reason:] The NPS1 and NPS2 lines are directly connected with M/IO and A31 respectively, to inform 80387 that the CPU wants to communicate with it (NPS1), and it is using one of the reserved I/O addresses for 80387 (NPS2).

Interview MCQ Set 2

1. What is the output of the following?

print("abtcdtef".expandtabs())

a) ab cd ef
b) abcdef
c) abtcdtef
d) ab cd ef

View Answer

Answer: a [Reason:] Each t is converted to 8 blank spaces by default.

2. What is the output of the following?

print("abtcdtef".expandtabs(4))

a) ab cd ef
b) abcdef
c) abtcdtef
d) ab cd ef

View Answer

Answer: d [Reason:] Each t is converted to 4 blank spaces.

3. What is the output of the following?

print("abtcdtef".expandtabs('+'))

a) ab+cd+ef
b) ab++++++++cd++++++++ef
c) ab cd ef
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] TypeError, an integer should be passed as an argument.

4. What is the output of the following?

print("abcdef".find("cd") == "cd" in "abcdef")

a) True
b) False
c) Error
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The function find() returns the position of the sunstring in the given string whereas the in keyword returns a value of Boolean type.

5. What is the output of the following?

print("abcdef".find("cd"))

a) True
b) 2
c) 3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The first position in the given string at which the substring can be found is returned.

6. What is the output of the following?

print("ccdcddcd".find("c"))

a) 4
b) 0
c) Error
d) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The first position in the given string at which the substring can be found is returned.

7. What is the output of the following?

print("Hello {0} and {1}".format('foo', 'bin'))

a) Hello foo and bin
b) Hello {0} and {1} foo bin
c) Error
d) Hello 0 and 1

View Answer

Answer: a [Reason:] The numbers 0 and 1 represent the position at which the strings are present.

8. What is the output of the following?

print("Hello {1} and {0}".format('bin', 'foo'))

a) Hello foo and bin
b) Hello bin and foo
c) Error
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The numbers 0 and 1 represent the position at which the strings are present.

9. What is the output of the following?

print("Hello {} and {}".format('foo', 'bin'))

a) Hello foo and bin
b) Hello {} and {}
c) Error
d) Hello and

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the same as Hello {0} and {1}.

10. What is the output of the following?

print("Hello {name1} and {name2}".format('foo', 'bin'))

a) Hello foo and bin
b) Hello {name1} and {name2}
c) Error
d) Hello and

View Answer

Answer: c [Reason:] The arguments passed to the function format aren’t keyword arguments.

Interview MCQ Set 3

1. ______________ is not a final control element.
a) Control valve
b) Potentiometer
c) Electro-pneumatic converter
d) Servomotor

View Answer

Answer: b [Reason:] Control element refers to the various blocks in the whole control process and the various control elements can ce controller as control valve, potentiometer, servomotors and tachometers but potentiometer is not the final control element.

2. Which of the following is the definition of proportional band of a controller?
a) The range of air output as measured variable varies from maximum to minimum
b) The range of measured variables from set value
c) The range of measured variables through which the air output changes from maximum to minimum
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Proportional band of controller is the range of measured variables through which the air output changes from maximum to minimum.

3. In pneumatic control systems the control valve used as final control element converts
a) Pressure signal to electric signal
b) Pressure signal to position change
c) Electric signal to pressure signal
d) Position change to pressure signal

View Answer

Answer: b [Reason:] In pneumatic control system the control force is the air and and can be used as final control element converts the pressure signal to position change.

4. Pressure error can be measured by which of the following?
a) Differential bellows and strain gauge
b) Selsyn
c) Strain gauge
d) Strain gauge and potentiometer

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure error is the error that is caused due to change in the pressure and the error can be measured by differential bellows and strain gauge which is by the change of dimensions.

5. Which of the following devices is used for conversion of co-ordinates?
a) Microsyn
b) Selsyn
c) Synchro-resolver
d) Synchro-transformer

View Answer

Answer: c [Reason:] Dimensions of the container can be changed by conversion of the coordinates and this can ne done with the help of the synchro-resolver.

6. The effect of error damping is to
a) Provide larger settling lime
b) Delay the response
c) Reduce steady state error
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Error damping refers to the error that is caused by the damping in the system and the effect of this error damping is that it reduces the steady state error and gain of the system reduces.

7. Technique gives quick transient and stability response
a) Root locus
b) Bode
c) Nyquist
d) Nichols

View Answer

Answer: a [Reason:] Root locus is the locus of the system that is drawn by the change in the gain with respect to the frequency and this technique gives the quick transient and stability response of the system.

8. A phase lag lead network introduces in the output
a) Lag at all frequencies
b) Lag at high frequencies and lead at low frequencies
c) Lag at low frequencies and lead at high frequencies
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A phase lag lead network is the network that is similar to the differentiator and it is used to increase the speed response and increases the stability of the system and this introduces lag at low frequencies and lead at high frequencies.

9. Which of the following is the non-linearity caused by servomotor?
a) Static friction
b) Backlash
c) Saturation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Non-linearity is the irregular variation in the two parameters of the servomotor and this is caused by the saturation in the servomotor.

10. When the initial conditions of a system are specified to be zero it implies that the system is
a) At rest without any energy stored in it
b) Working normally with reference input
c) Working normally with zero reference input
d) At rest but stores energy A

View Answer

Answer: a [Reason:] Zero initial condition refers to the condition in which the stored energy is zero and hence the system implies that the system is at rest without any energy stored in it .

Interview MCQ Set 4

1. Which filesystem of Linux have a mass storage devices?
a) physical file system
b) temporary file system
c) RAM
d) register

View Answer

Answer: a [Reason:] The physical file system has a mass storage devices such as hard disks and floppy which are allocated to parts of the logical file system.

2. Which file type of Linux has no restriction on size and can have any kind of data?
a) special
b) regular
c) directories
d) named pipes

View Answer

Answer: b [Reason:] There are four types of Linux files. These are regular, special, directories and named pipes in which the regular file type can have any kind of data and does not have restrictions in size, the special file type represent certain terminals such as physical I/O device, the directories can hold lists of files, and the named pipes are similar to regular files but restricted in size.

3. Which file type of Linux is similar to the regular file type?
a) named pipe
b) directories
c) regular file
d) special file

View Answer

Answer: a [Reason:] Among the Linux files, the regular file type is similar to the named pipe but these are restricted in size. On the other hand, the regular file does not have restrictions.

4. Which file type of the Linux hold lists of files rather than the actual data?
a) regular
b) special
c) directories
d) named pipes

View Answer

Answer: c [Reason:] The directories can hold lists of files other than the actual data, but the other file type does not have this characteristic.

5. Which filesystem of the Linux can be implemented on a system with two hard disks?
a) logical file system
b) physical file system
c) special file type system
d) regular file type system

View Answer

Answer: a [Reason:] The physical file system is allocated to the parts of the logical file system. The logical file system can be implemented on a system with two hard disks by the allocation of the bin directory under the hard disk 1 and the file subsystem under the hard disk 2.

6. Which directory is allocated on the hard disk 1 of the physical storage in a Linux operating system?
a) term
b) dev
c) etc
d) bin

View Answer

Answer: d [Reason:] The bin directory is on the hard disk 1 of the physical storage whereas the term, dev, etc is on the hard disk 1 of the physical logical file system.

7. Which process defines the allocation of the mass storage to the logical file system?
a) mounting
b) de-allocation
c) demounting
d) unmounting

View Answer

Answer: a [Reason:] The allocation of the mass storage to the logical file system is known as the mounting and its reverse operation, deallocation of the mass storage is known as unmounting.

8. Which commands can be used to access the removable media?
a) system calls
b) loop instruction
c) mount and unmount command
d) procedure commands

View Answer

Answer: c [Reason:] The commands such as mount and unmount commands are used to access the removable medias like the floppy disks, through the logical file system.

9. Which target directory is used in the file system of the Linux operating system?
a) /mnt
b) /etc
c) /term
d) /bin

View Answer

Answer: a [Reason:] The /mnt is the target directory used in the file system of the Linux operating system but the special file names can vary from system to system.

Interview MCQ Set 5

1. The biggest advantage of mock objects over in-container testing is that mocks don’t require a ________ container in order to execute tests.
a) Running
b) Closed
c) Open
d) Static

View Answer

Answer: a [Reason:] Tests can be set up quickly and run quickly when using mock objects.

2. ___________ contains helper classes for ant properties.
a) org.apache.tools.ant.property
b) org.apache.tools.ant.types
c) org.apache.tools.ant.util
d) org.apache.tools.ant.taskdefs

View Answer

Answer: a [Reason:] The package org.apache.tools.ant.property of apache ant contains helper classes for ant properties.

3. ____________ is the interface to a class to get a property in apache ant.
a) ParseNextProperty
b) PropertyExpander
c) GetProperty
d) LocalProperties

View Answer

Answer: c [Reason:] The GetProperty interface is normally the interface to the PropertyHelper class.

4. ___________ is a thread local class containing local properties.
a) ParseNextProperty
b) PropertyExpander
c) GetProperty
d) LocalProperties

View Answer

Answer: d [Reason:] The LocalProperties is a class of org.apache.tools.ant.property that contains local properties.

5. ___________ is the class to resolve properties in a map.
a) LocalPropertyStack
b) ResolvePropertyMap
c) NullReturn
d) ParseProperties

View Answer

Answer: b [Reason:] The ResolvePropertyMap class is used to resolve properties in a map.

6. ___________ parses properties using a collection of expanders.
a) LocalPropertyStack
b) ResolvePropertyMap
c) NullReturn
d) ParseProperties

View Answer

Answer: d [Reason:] The constructor of the ParseProperties class is public ParseProperties(Project project,java.util.Collection <PropertyExpander> expanders, GetProperty getProperty).

7. _________ is a class to represent a null and to stop the chain of lookups.
a) LocalPropertyStack
b) ResolvePropertyMap
c) NullReturn
d) ParseProperties

View Answer

Answer: c [Reason:] The NullReturn class is the apache ant class representation of Null.

8. ________________ interface is used by ant attributes.
a) EnableAttribute
b) PropertyExpander
c) GetProperty
d) LocalProperties

View Answer

Answer: a [Reason:] The EnableAttribute interface is used by all apache ant attributes.

9. _____________ class is used to indicate that the XML namespace (URI) can be used to look for namespace attributes.
a) AttributeNamespace
b) BaseIfAttribute
c) IfBlankAttribute
d) IfSetAttribute

View Answer

Answer: a [Reason:] The AttributeNamespace class is useful for indication of XML namespace.

10. ____________ is an abstract class for if/unless attributes.
a) AttributeNamespace
b) BaseIfAttribute
c) IfBlankAttribute
d) IfSetAttribute

View Answer

Answer: b [Reason:] BaseIfAttribute contains a Boolean flag to specify whether this is an, if or unless attribute.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }