Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What type of failure will occur when rivets are smaller than necessary?
a) Tearing of plate between the holes
b) Tearing of plate between the edges
c) Shearing of rivet
d) Crushing of plate

View Answer

Answer: c [Reason:] Shearing of the rivet takes place if the diameter of the rivet is smaller than necessary. Tearing of the plate between the edges of the plate and rivet-hole takes place if the hole is too near the edge.

2. The necessary diameter (d) for thickness of plates (t) is ______
a) d = 6*√t
b) d =4*√t
c) d =6*√2t
d) d =4*√2t

View Answer

Answer: a [Reason:] To prevent failure, the joint should be carefully designed. For elementary work, suitable values of the rivet diameter, positions of holes etc. for a given thickness of the plates the given empirical formulae is used.

3. The thickness of the fullering tool is about the ___________ as that of the plates.
a) double
b) same
c) half
d) one third

View Answer

Answer: b [Reason:] To prevent leakage through the joint, the plates are firmly formed together by caulking or fullering processes. Both the processes are generally performed with the aid of pneumatic power. The thickness of the fullering tool is about the same as that of the plates.

4. Tearing of the plate between the holes is taken when ________________________
a) they are near to each other
b) the hole is too near the edge
c) diameter of rivet is too small
d) rivet and plate is of different metals

View Answer

Answer: a [Reason:] Tearing of the plate between the holes takes place if they are very near to each other. Tearing of the plate between the edges of the plate and rivet-hole takes place if the hole is too near the edge.

5. Tearing of the plate between the edges of the plate and rivet-hole takes place when ____________
a) they are near to each other
b) the hole is too near the edge
c) diameter of rivet is too small
d) rivet and plate is of different metals

View Answer

Answer: b [Reason:] Tearing of the plate between the edges of the plate and rivet-hole takes place if the hole is too near the edge. Tearing of the plate between the holes takes place if they are very near to each other.

6. In a lap joint, if the plates are connected to each other when the joint is made with only one row of rivets then it is called double-riveted lap joint.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For a lap joint, if the plates are made to connect using only one row of rivets then it is called single-riveted lap joint. A joint is said to be double-riveted, triple riveted etc. accordingly to the number of rows of rivets in it.

7. A joint is said to be double-riveted, triple riveted etc. accordingly to the number of sheets used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For a lap joint, if the plates are made to connect using only one row of rivets then it is called single-riveted lap joint. A joint is said to be double-riveted, triple riveted etc. accordingly to the number of rows of rivets in it.

8. Width (L) of overlap of sheets is equal to ________ when d is the diameter of rivet in case of single-riveted lap joint.
a) 2d
b) 3d
c) 4d
d) 5d

View Answer

Answer: b [Reason:] For a lap joint, if the plates are made to connect using only one row of rivets then it is called single-riveted lap joint. The width of overlap L is equal to 3d when d is the diameter of rivet.

9. In zigzag lap joint formation when P is the pitch between the rivets, the distance between the rows of rivets should not be less than _____
a) 0.6P
b) 0.8P
c) P
d) 1.2P

View Answer

Answer: a [Reason:] When two or more rows of rivets are required, rivets may be arranged in chain or zigzag formations. In chain formation the rivets are arranged directly opposite to each other but in zigzag they are staggered.

10. In butt joint when one strap is used the thickness varies between _______ to ________ (T is the thickness of plate to be connected).
a) T, 1.125T
b) 0.7T, 0.8T
c) 0.5T, T
d) T, 1.5T

View Answer

Answer: a [Reason:] In a butt joint, edges of the plates to be connected are butted against each other and the joint between them is covered by butt-plates or butt-straps on one or both sides. At least two rows of rivets, one in each connected plate, are necessary to make the joint.

11. In butt joint when two straps is used the thickness varies between _______ to ________ (T is the thickness of plate to be connected).
a) T, 1.125T
b) 0.7T, 0.8T
c) 0.5T, T
d) T, 1.5T

View Answer

Answer: b [Reason:] In a butt joint, edges of the plates to be connected are butted against each other and the joint between them is covered by butt-plates or butt-straps on one or both sides. At least two rows of rivets, one in each connected plate, are necessary to make the joint.

12. The flat ends of a boiler are prevented from bulging out and are strengthened by means of _________
a) connection of plates at right angles
b) gusset stays
c) welding
d) riveting

View Answer

Answer: b [Reason:] Gusset stay is a plate which connects the flat end and the cylindrical shell of a boiler. Lengths of angle-section are used to make the joints. The flat ends of a boiler are prevented from bulging out and are strengthened by means of these stays.

Set 2

1. Flank is a __________
a) line
b) point
c) distance
d) surface

View Answer

Answer: d [Reason:] The surface between the crest and the root is called the flank of the thread. Depth is the distance between the crest and root, measured at right angles to the axis. It is equal to the half of the difference between the outside and core diameter denoted by D.

2. For a unified triangular external thread the distance between the crest and root (d) is ____ when pitch (p) is given.
a) d= 0.75 p
b) d= 0.5 p
c) d= 0.61 p
d) d= 0.64 p

View Answer

Answer: c [Reason:] For a buttress thread the distance between the crest and root (d) is 0.75 times the pitch, for square thread ‘d’ is 0.5 times the pitch, for a Whitworth external thread ‘d’ is 0.64 times the pitch, for a unified triangular external thread the ‘d’ is 0.61 times the pitch.

3. For a Whitworth external thread the distance between the crest and root (d) is ____ when pitch (p) is given.
a) d= 0.75 p
b) d= 0.5 p
c) d= 0.61 p
d) d= 0.64 p

View Answer

Answer: d [Reason:] For a buttress thread the distance between the crest and root (d) is 0.75 times the pitch, for square thread ‘d’ is 0.5 times the pitch, for a Whitworth external thread ‘d’ is 0.64 times the pitch.

4. For buttress thread the angle between the two flanks is ____
a) 55 degrees
b) 47.5 degrees
c) 29 degrees
d) 45 degrees

View Answer

Answer: d [Reason:] For buttress thread the angle between the two flanks is 45 degrees, for British association thread the angle between the two flanks is 47.5 degrees, for acme thread the angle between the two flanks is 29 degrees.

5. For acme thread the angle between the two flanks is ____
a) 55 degrees
b) 47.5 degrees
c) 29 degrees
d) 45 degrees

View Answer

Answer: c [Reason:] For Whitworth thread the angle between the two flanks is 55 degrees, for British association thread the angle between the two flanks is 47.5 degrees, for acme thread the angle between the two flanks is 29 degrees.

6. For a square thread the distance between the crest and root (d) is ____ when pitch (p) is given.
a) d= 0.86 p
b) d= 0.5 p
c) d= 0.61 p
d) d= 0.64 p

View Answer

Answer: b [Reason:] For a buttress thread the distance between the crest and root (d) is 0.75 times the pitch, for square thread ‘d’ is 0.5 times the pitch, for a Whitworth external thread ‘d’ is 0.64 times the pitch.

7. For a buttress thread the distance between the crest and root (d) is ____ when pitch (p) is given.
a) d= 0.86 p
b) d= 0.5 p
c) d= 0.64 p
d) d= 0.75 p

View Answer

Answer: d [Reason:] For a buttress thread the distance between the crest and root (d) is 0.75 times the pitch, for square thread ‘d’ is 0.5 times the pitch, for a Whitworth external thread ‘d’ is 0.64 times the pitch.

8. For Whitworth thread the angle between the two flanks is ____
a) 55 degrees
b) 47.5 degrees
c) 29 degrees
d) 45 degrees

View Answer

Answer: a [Reason:] For Whitworth thread the angle between the two flanks is 55 degrees, for British association thread the angle between the two flanks is 47.5 degrees, for acme thread the angle between the two flanks is 29 degrees.

9. For British association thread the angle between the two flanks is ____
a) 55 degrees
b) 47.5 degrees
c) 29 degrees
d) 45 degrees

View Answer

Answer: b [Reason:] For Whitworth thread the angle between the two flanks is 55 degrees, for British association thread the angle between the two flanks is 47.5 degrees, for acme thread the angle between the two flanks is 29 degrees.

10. If a nut, when turned in clockwise direction screws on a bolt, the thread is a left-hand thread.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] If a nut, when turned in clockwise direction screws on a bolt, the thread is a right-hand thread; but if it screws off the bolt when turned in the same direction, the thread is said to be left hand thread.

11. Practical application of the right-hand, left-hand threads is made in a coupler-nut and turn-buckle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The length of a tie-bar can be adjusted by this nut. Looking from right, if the nut is turned in clockwise direction, the ends of the rods will move closer to each other. They will move further apart when the nut is turned in anticlockwise direction.

Set 3

1. A regular cone is placed on V.P on its base a section plane is parallel to H.P and section plane is 2cm away from the axis the section will be ____________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle

View Answer

Answer: b [Reason:] If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is triangle.

2. A regular cone is placed such that axis is perpendicular to H.P and the section plane is inclined to axis and parallel to one of the generator then the section will be ___________
a) ellipse
b) hyperbola
c) parabola
d) triangle

View Answer

Answer: c [Reason:] If a regular cone is been cut by plane which is inclined to axis of cone and cutting all generators then the section formed will be ellipse and if section plane is inclined with axis with angle less than half of the angle between the slanting ends then section formed is parabola.

3. A regular cone is placed such that axis is parallel to both reference planes the section plane perpendicular to both reference planes and cuts the cone the section will be like ____________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle

View Answer

Answer: c [Reason:] If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is triangle.

4. A regular cone is placed on H.P and section plane is parallel to axis cutting the cone at the middle then the section will be _______________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle

View Answer

Answer: d [Reason:] If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is triangle.

5. A regular cone is been cut by a cutting plane which passes through the apex of cone and making some angle with axis less than half of angle between the slanting ends the section will be like __________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle

View Answer

Answer: d [Reason:] If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is triangle.

6. A regular cone is resting on V.P with axis perpendicular to it a plane is cutting the cone such that it is perpendicular to H.P and inclined to V.P cutting cone at all generators the section formed is ________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle

View Answer

Answer: a [Reason:] If a regular cone is been cut by plane which is inclined to axis of cone and cutting all generators then the section formed will be ellipse. If section plane is inclined with axis with angle less than half of the angle between the slanting ends then section formed is parabola.

7. A regular cone is resting on H.P on its base. A section plane is perpendicular to H.P and V.P cutting the cone such that the plane is not having axis of cone in it. The section would be ________
a) Ellipse
b) Hyperbola
c) Parabola
d) Triangle

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the section plane is perpendicular to H.P and V.P and axis of cone perpendicular to H.P. So if a regular cone is been cut by plane which is parallel to its axis and plane is not coinciding with the axis then section formed will be parabola.

8. A regular cone is been cut by a plane which is perpendicular to axis of cone the section will be like __________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle

View Answer

Answer: c [Reason:] If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is triangle.

9. A regular cone is been cut by a plane which is parallel to the axis of cone the section formed will be like _____________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) parabola

View Answer

Answer: b [Reason:] If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is triangle.

10. A regular cone is been cut by a plane which is parallel to the axis of cone, the section formed will be like ______________
a) ellipse
b) triangle
c) circle
d) parabola

View Answer

Answer: b [Reason:] If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is triangle.

11. A regular cone is been cut by a plane which is inclined to axis of cone and cuts all the generators the section formed be like _____________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) parabola

View Answer

Answer: a [Reason:] If a regular cone is been cut by plane which is inclined to axis of cone and cutting all generators then the section formed will be ellipse and if section plane is inclined with axis with angle less than half of the angle between the slanting ends then section formed is parabola.

12. Given are some shapes of sections of a regular cone. Match the following.

Positions of the cutting planeTrue shape of section
1.Inclined to axis cutting all generatorsi.Circle
2.Parallel to axisii.Ellipse
3.Perpendicular to axisiii.Triangle
4.Passing through the axis or the apexiv.Rectangular hyperbola

a) 1, iv; 2, iii; 3, i; 4, ii
b) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, i; 4, iii
d) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv

View Answer

Answer: c [Reason:] Generators are the imaginary line drawn from base to apex of the curves. If the plane is inclined to and on one side of the axis the section is Hyperbola and if the plane is parallel to the generator the section formed is parabola.

Set 4

1. A cylinder is placed on H.P on its base and section plane is parallel to V.P cutting the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: c [Reason:] Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

2. A cylinder is placed on H.P on its base and section plane is parallel to H.P cutting the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: b [Reason:] Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

3. A cylinder is placed on H.P on its base and section plane is inclined to V.P and perpendicular to H.P cutting the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: c [Reason:] Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

4. A cylinder is placed on H.P on its base and section plane is inclined to H.P and perpendicular to V.P cutting only less than half of the generators of the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: a [Reason:] If a cylinder is been cut by plane which is inclined to base or axis if it cuts all the generator the section formed will be ellipse and if the plane cuts less than half of generators the section formed will be parabola.

5. A cylinder is placed on V.P on its base and section plane is inclined to V.P and perpendicular to H.P cutting all the generators of the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: d [Reason:] : If a cylinder is been cut by plane which is inclined to base or axis if it cuts all the generator the section formed will be ellipse and if the plane cuts less than half of generators the section formed will be parabola.

6. A cylinder is placed on V.P on its base and section plane is inclined to H.P and perpendicular to V.P cutting the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: c [Reason:] Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

7. A cylinder is been cut by a plane parallel to its base the section will be _________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: b [Reason:] Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

8. A cylinder is been cut by a plane parallel to axis the section will be ________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: c [Reason:] Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

9. A cylinder is been cut completely by a plane inclined to base then the section will be__________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: d [Reason:] If a cylinder is been cut by plane which is inclined to base or axis if it cuts all the generator the section formed will be ellipse and if the plane cuts less than half of generators the section formed will be parabola.

10. A cylinder is kept in such a way its axis is parallel to both the reference planes and cut completely by a section plane is perpendicular to V.P and inclined to H.P then the section will be __________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: d [Reason:] Given a cylinder is placed on profile plane or picture plane and is been cut by a cutting plane inclined to axis as per conditions that is cutting all generators which definitely give ellipse as section.

11. A cutting plane cut the cylinder into half diagonally touching both the bases at corners the section and side view of 1 part of cylinder is ____________
a) ellipse, circle
b) ellipse, rectangle
c) ellipse, triangle
d) closed figure formed by 2 parallel line bounded by 2 similar arcs, triangle

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a cylinder is been cut diagonally from one corner of 1st base to other corner of 2nd base as we can imagine it is just cutting a plane inclined to axis that is cutting all generators which definitely give ellipse as section and side view will be triangle, top view will be circle.

12. A cylinder is placed on V.P and the section plane is parallel to H.P cutting the solid into two equal parts the front view of the 1st part of cylinder will be _____________
a) circle
b) ellipse
c) rectangle
d) semi-circle

View Answer

Answer: d [Reason:] Given the cylinder is placed on V.P on its base and the section plane is parallel to H.P cutting the solid into two equal parts. In this case the side view, front view shows the section plane as line cutting the cylinder into 2 halves and show rectangle and semicircle.

13. A cylinder is placed on V.P on its base and the section plane is parallel to H.P cutting the solid into two equal parts the top view of the 1st part of cylinder will be _________
a) rectangle of width equal to half of diameter of cylinder
b) rectangle of width equal to diameter of cylinder
c) circle of diameter equal to that of cylinder
d) semicircle with diameter equal to that of cylinder

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the cylinder is placed on V.P on its base and the section plane is parallel to H.P cutting the solid into two equal parts. In this case the side view, front view shows the section plane as line cutting the cylinder into 2 halves and show rectangle and semicircle but top view shows the rectangle of width equal to diameter of cylinder.

Set 5

1. A regular triangular prism is resting on H.P and section plane is parallel to H.P and cutting the prism the section would be a _______________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram

View Answer

Answer: b [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

2. A cube is rested on H.P on one of its base such that base’s diagonal is perpendicular to V.P and section plane is parallel to V.P the section will be a __________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram

View Answer

Answer: b [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

3. A cube is rested on H.P on one of its base such that base’s diagonal is perpendicular to V.P and section plane is making 45 degrees with both H.P and V.P and section plane is not intersecting more than 3 edges the section will be a _______________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram

View Answer

Answer: a [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

4. A cube is rested on H.P on one of its base such that base’s diagonal is perpendicular to V.P and section plane is making 45 degrees with V.P and perpendicular to H.P the section will be a _______________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram

View Answer

Answer: b [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

5. A cube is placed on H.P on its base and vertical face is making 30 degrees with V.P, section plane is perpendicular to V.P the section will give a shape of a ___________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram

View Answer

Answer: c [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

6. A square prism has its base on H.P and its faces equally inclined to V.P is cut at most critical place by a plane which is perpendicular to V.P and inclined 60 degrees with H.P the section will have shape like a __________
a) irregular pentagon
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram

View Answer

Answer: a [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

7. A triangular prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is perpendicular to both V.P and H.P the section will be a ___________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram

View Answer

Answer: a [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

8. A pentagonal prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is perpendicular to both V.P and H.P the section will be a ____
a) pentagon
b) irregular pentagon
c) rectangle
d) trapezium

View Answer

Answer: a [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

9. A pentagonal prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is parallel to both V.P/ H.P the section will be a ___________
a) pentagon
b) irregular pentagon
c) rectangle
d) trapezium

View Answer

Answer: c [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

10. A pentagonal prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is perpendicular to V.P and inclined H.P the section will be a ___________
a) pentagon
b) irregular pentagon
c) rectangle
d) trapezium

View Answer

Answer: b [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

11. A hexagonal prism is resting on H.P on one of its longest faces, axis is perpendicular to V.P the section plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P and cutting solid at approximately middle. The section will be like a __________
a) hexagon
b) irregular hexagon
c) rectangle
d) trapezium

View Answer

Answer: b [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

12. A hexagonal prism is resting on H.P on one of its longest faces, axis is perpendicular to V.P the section plane is parallel to V.P and perpendicular to H.P. The section will be like a ___________
a) hexagon
b) irregular hexagon
c) rectangle
d) trapezium

View Answer

Answer: a [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

13. Given below are the sections of different prisms. Match the following.

Position of section planeSection
1.Plane perpendicular to axis of triangular prismi.Rectangle
2.Plane perpendicular to axis of pentagonal prismii.Rectangle
3.Plane inclined to axis of square prismiii.Pentagon
4.Plane parallel to axis of cuboidiv.Triangle

a) 1, iv; 2, iii; 3, i; 4, ii
b) 1, iv; 2, ii; 3, iii; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, i; 4, iii
d) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv

View Answer

Answer: a [Reason:] Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }