Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The preferred size of the drawing sheets is recommended by the ______
a) B.I.S.
b) ASME
c) ASTM
d) NIST

View Answer

Answer: a [Reason:] Bureau of Indian Standards (B.I.S.), American Society of Mechanical Engineering (ASME), American Society for Testing and Materials (ASTM), U.S. National Institute of Standards and Technology (NIST).

2. The untrimmed size for _______ sheet is 240 mm x 330 mm.
a) A1
b) A3
c) A4
d) A5

View Answer

Answer: c [Reason:] The untrimmed size of any sheet will be slightly larger than trimmed size. The untrimmed size for an A4 sheet is 240 mm x 330 mm where trimmed size is 210 mm x 297mm. The space between the trimmed sheet and the frame is called border.

3. SP: 46 (2003) recommends the borders of _______ mm width for the sheet sizes A0 and A1, and _______ mm for the sizes A2, A3, A4 and A5.
a) 10, 20
b) 15, 20
c) 20, 10
d) 15, 10

View Answer

Answer: c [Reason:] SP: 46 (2003) recommends the borders of 20 mm width for the sheet sizes A0 and A1, and 10 mm for the sizes A2, A3, A4 and A5. The BIS-SP 46 is the standard used in the educational institution for engineering drawing.

4. The false statement regarding orientation mark.
a) The orientation mark coincides with one of the centering marks
b) Represents the direction to which sheet is placed
c) Orientation mark can be used for the orientation of drawing sheet on the drawing board
d) Facilitate positioning of the drawing for reproduction purpose

View Answer

Answer: b [Reason:] The sheet may be placed in any direction but within the sheet, the drawing should be specified particularly for reproduction purpose, the main purpose is to facilitate positioning of the drawing and parts in it.

5. The size of the title block is ________ mm x ________ mm.
a) 25 x 10
b) 100 x 25
c) 65 x 185
d) 185 x 65

View Answer

Answer: d [Reason:] The size of the title block is 185mm x 65 mm which is recommended by B.I.S. (Bureau of Indian Standards), where 25mm x 10mm is for scale in drawing sheet. Within the title box there will be so many sections divided like Name of the firm, Drawing No, Title, etc.

6. The number of folding methods for folding of various sizes of drawing sheets is __________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The final size of the folded print in method 1 will be 297 x 190, while that in method 2 will be 297 x 210. In either case, the title block is visible at the top of the folded print. When prints are to be stored and preserved in cabinets they are folded by method 2.

7. Which of the following is reducing scale?
a) 10:1
b) 10:2
c) 0.5:1
d) 2:1

View Answer

Answer: c [Reason:] 0.5:1 is reducing scale which we can also be written as 1:2. In the remaining options the antecedent is more than the consequent. So we can say if antecedent is a decimal and consequent is whole number then the ratio is said to be reducing scale.

8. 1:10000 is enlarging scale.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] 1:10000 is reducing scale since antecedent is less than consequent. The ratio represents the object should be drawn 1/10000th of the original one. Usually this much ratios will be used only when the machine parts are too big.

9. __________ is not an essential thing for free-hand sketching.
a) A soft-grade pencil
b) French curves
c) A soft rubber-eraser
d) A paper in form of a sketch-book or a pad

View Answer

Answer: b [Reason:] French curves are used for drawing curves which cannot be drawn with a compass. Since we are just making a rough sketch of our drawing beforehand, for the actual drawing there is no need for French curves. The remaining are primary requirements to sketch any drawing.

10. Which statement is false?
a) Drawing for instruction manual: This is assembly drawing without dimensions. This is also used for explaining working principle of each part
b) Exploded assembly drawing: This type of assembly drawing is used for explaining working principle of any machine
c) Drawing for catalogue: Special assembly drawings are prepared for catalogues, with overall and principal dimensions
d) Patent drawing: It is generally assembly drawing either in pictorial form or principal view of orthographic projection of machine

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statements are schematic assembly drawing: This type of assembly drawing is used for explaining working principle of any machine. Exploded assembly drawing: It represents the details of a machine in a pictorial form as it is assembled. It helps the mechanics for dismantling machine for repairing purpose.

11. Arrange the statements. Given statements refers to free-hand sketching of straight lines.
i) Then begin to draw the line with short and light strokes.
ii) Hold the pencil at about 30 mm distance from the lead point.
iii) Finish finally with a dark and firm line.
iv) Swing it from left to right and backwards, between the two points.
a) i), ii), iii) and iv)
b) ii), iii), iv) and i)
c) iv), iii), i) and ii)
d) ii), iv), i) and iii)

View Answer

Answer: d [Reason:] Holding the pencil should be primary thing, getting clear view on drawing is next, after we have to just draw with a light sketch so that we can understand how the sketch will be, and finishing with a dark sketch.

12. Arrange the statements. Given statements refers to free-hand sketching of a circle.
i) Add four radial lines between them.
ii) Make the center and through it, draw horizontal and vertical center lines.
iii) The paper may be revolved after about each quarter-circle for easy wrist motion while drawing.
iv) Mark points on these lines at radius distance from the center.
a) ii), i), iv) and iii)
b) ii), iii), iv) and i)
c) iv), iii), i) and ii)
d) ii), iv), i) and iii)

View Answer

Answer: a [Reason:] For drawing, circle center should be the primary thing. Make the circle and through it draw horizontal and vertical center lines. Later we add four radial lines between them and then the paper maybe revolved for easy wrist motion to enable drawing.

Set 2

1. A line which is parallel to vertical plane and making an angle of 50 degrees with horizontal has a length of 5 cm from side view. What is its true length?
a) 6.52 cm
b) 7.77 cm
c) 3.2 cm
d) 3.8 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] True length of line parallel to vertical plane and making angle with horizontal plane can be of two values either from top view or side view but from front view the length will be given length. As here it is given side view L= 5/sin (50).

2. A line which is parallel to profile plane and making an angle of 40 degrees with horizontal has a length of 4 cm from top view. What is its true length?
a) 3.06 cm
b) 5.22 cm
c) 6.22 cm
d) 2.57 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] True length of line parallel to profile plane and making angle with horizontal plane can be of two values either from top view or front view but from side view the length will be given length. As here it is given top view L= 4/cos (40).

3. A line which is parallel to vertical plane and making an angle of 20 degrees with profile has a length of 5 cm from top view. What is its true length?
a) 1.71 cm
b) 14.61 cm
c) 5.32 cm
d) 4.69 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] True length of line parallel to vertical plane and making angle with profile plane can be of two values either from top view or side view but from front view the length will be given length. As here it is given top view L= 5/sin (20).

4. A line which is parallel to vertical plane and making an angle of 50 degrees with horizontal plane has a length of 5 cm from side view. What is its true length?
a) 3.2 cm
b) 3.8 cm
c) 7.77 cm
d) 6.52 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] True length of line parallel to vertical plane and making angle with horizontal plane can be of two values either from top view or side view but from front view the length will be given length. As here it is given side view L= 5/cos (50).

5. A line which is parallel to horizontal plane and making an angle of 75 degrees with vertical has a length of 5 cm from top view. What is its true length?
a) 4.82 cm
b) 1.29 cm
c) 19.31 cm
d) 5 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] True length of line parallel to vertical plane and making angle with horizontal can be of two values either from top view or side view but from front view the length will be given length. As here it is given top view the length given is true length.

6. A line which is parallel to vertical plane is made to turn to an angle of 50 degrees with horizontal and then turned to an angle of 40 degrees with vertical plane and now the line has a length of 5 cm from top view. What is its true length?
a) 7.77 cm
b) 6.52 cm
c) 3.8 cm
d) 3.2 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] True length of line parallel to vertical plane and making angle with horizontal can be of two values either from top view or side view but from front view the length will be given length. As here it is given top view L=5/cosine (50).

7. A line which is parallel to horizontal plane is made to turn to an angle of 35 degrees with vertical and then turned to an angle of 45 degrees with horizontal plane and now the line has a length of 8.5cm from top view. What is its true length?
a) 7.37 cm
b) 12.02 cm
c) 10.9 cm
d) 6.01 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] True length of line parallel to horizontal plane and making angle with respect to horizontal can be of two values either from top view or side view but from front view the length will be given length. As here it is given top view L= 8.5/cos(45).

8. A line which is parallel to horizontal plane is made to turn to an angle of 35 degrees with vertical and then turned to an angle of 45 degrees with horizontal plane and now the line has a length of 9 cm from front view. What is its true length?
a) 7.37 cm
b) 5.16 cm
c) 10.9 cm
d) 15.69 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] True length of line parallel to horizontal plane and making angle with vertical can be of two values either from front view or side view but from top view the length will be given length. As here it is given front view L = 9/cos(35).

9. A line parallel to profile plane is held at 30 degrees with horizontal plane and front view gives 2 cm of length. What is the true length of line?
a) 1 cm
b) 1.73 cm
c) 2.3 cm
d) 4 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] True length of line parallel to profile plane and making angle with horizontal can be of two values either from top view or front view but from side view the length will be given length. As here it is given front view L= 2/sin (30).

10. A line parallel to vertical plane is held at 35 degrees with horizontal plane and side view gives 3 cm of length. What is the true length of line?
a) 5.2 cm
b) 3.66 cm
c) 2.45 cm
d) 1.72 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] True length of line parallel to vertical plane and making angle with horizontal can be of two values either from top view or side view but from front view the length will be given length. As here it is given side view L= 3/sin (35).

11. A line parallel to profile plane is held at 25 degrees with vertical plane and side view gives 2 cm of length. What is the true length of line?
a) 4.7 cm
b) 2 cm
c) 2.2 cm
d) 0.84 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] True length of line parallel to profile plane and making angle with vertical can be of two values either from top view or front view but from side view the length will be given length. As here it is given side view the length will be true length.

12. A line parallel to profile plane is held at 85 degrees with vertical plane and top view gives 20 cm of length. What is the true length of line?
a) 1.7 cm
b) 229 cm
c) 20.07 cm
d) 19.9 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] True length of line parallel to profile plane and making angle with vertical plane can be of two values either from top view or front view but from side view the length will be given length. As here it is given top view L= 20/cos(5).

13. A line parallel to horizontal plane is held at 65 degrees with profile plane and front view gives 6 cm of length. What is the true length of line?
a) 5.43 cm
b) 14.19 cm
c) 2.5 cm
d) 6.62 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] True length of line parallel to horizontal plane and making angle with profile plane can be of two values either from front view or side view but from top view the length will be given length. As here it is given front view L= 6/sin (65).

Set 3

1. Which of the lines is a thin continuous line with the ends terminating in arrowheads and is enclosed by extension lines, outlines or centre lines?
a) Dimension line
b) Leader line
c) Extension line
d) Section line

View Answer

Answer: a [Reason:] The dimension line is a thin continuous line with the ends terminating in arrowheads and is enclosed by extension lines, outlines or centre lines. The dimension figures is written on the top of the dimension line or aligned at the centre of the dimension line according to the system of dimensioning.

2. What is the name of the thin continuous line which encloses the dimension lines are generally drawn 1mm away from the outlines?
a) Dimension line
b) Section line
c) Leader line
d) Extension line

View Answer

Answer: d [Reason:] Extension line is a thin continuous line which encloses the dimension line and they are generally drawn 1mm away from the outlines. They need to drawn near to the outlines and far away from the outlines.

3. In engineering drawing, which type of arrowhead is used?
a) Open (90˚)
b) Small open circle
c) Closed and filled
d) Oblique stroke

View Answer

Answer: c [Reason:] Usually in engineering drawing, the arrowheads used are closed and neatly filled. They are made by hand in proportion to the thickness of the outline. The length of the arrowhead is three times the width of the arrowhead.

4. What is used to specify the operation done on a particular feature?
a) Dimension
b) Note
c) Arrowhead
d) Leader line

View Answer

Answer: b [Reason:] A note is used to indicate information about the operation done on a particular feature. It is written near to the feature and usually it is shown outside the view. With this type of information of the drawing manufacturing of the part becomes easy.

5. Which of the following is a thin continuous line with one side terminating in arrowhead and the other with a period?
a) Note
b) Extension
c) Leader
d) Dimension

View Answer

Answer: c [Reason:] A leader is thin continuous line with one end terminating in arrowhead and the other with a period. While dimensioning arcs or circles, leaders are aligned to the radius of the respective arcs or circles.

6. What is the inclination of the leader in a drawing?
a) Vertical
b) Horizontal
c) Less than 30˚
d) Greater than 30˚

View Answer

Answer: d [Reason:] The leaders are drawn at an inclination of more than 30˚. They should not be placed vertical, horizontal and less than 30˚ to the respective feature. The arrowhead should touch the feature they are describing or dimensioning.

7. A leader line can be drawn curved.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A leader line can never be drawn curved. They should be drawn straight and inclined at an angle not less than 30˚. They should not be placed vertical or horizontal in the views. One side of the leader line should terminate in arrowhead and the other in period.

8. Which of the following dimension needs to be calculated?
a) Length of the rectangle
b) Breadth of the rectangle
c) Diameter of circle
d) Position of circle

View Answer

Answer: c [Reason:] In the given example, the diameter of the circle is not dimensioned. Diameter of a circle is a very prominent feature and should not be missed while dimensioning. The dimensions are so given that they do not require any further calculations. The above example is the incorrect way of dimensioning.

9. While dimensioning a feature with a square cross-section, what should be added before the dimension figure?
a) SQUARE
b) SQ
c) Sq.
d) Nothing

View Answer

Answer: b [Reason:] While dimensioning a feature with a square cross-section, ‘SQ’ should be added before the dimension figure to indicate its shape. For dimensioning the base circle of a cylinder, the symbol ‘φ’ is added before the dimension figure.

10. While dimensioning a sphere, what should be added in front of the dimension figure?
a) Sp.
b) SP.
c) SPHERE
d) φ

View Answer

Answer: c [Reason:] Since in all views, a sphere is seen as circle. While dimensioning a sphere it is important to add ‘SPHERE’ in front of the dimension figure giving information about the diameter of the sphere. Fore example, a sphere with 25mm diameter will be dimensioned as ‘SPHERE 25’.

11. Operations performed on a particular feature are indicated by using extension lines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A note is used to indicate the operations done on a feature if there any. The note accompanied by a leader line which terminates in arrowhead on one side and a period on other side. For example, the threads on feature may have a note indicating whether it is a single start or double start.

12. Tapers and slope indicated in the view are part of dimensioning.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Tapers and slopes are part of dimensioning. They are calculated through their respective formulas and are indicated as 1: x, near the feature which has the slope or taper on them. While drawing these features, having this information sure comes handy.

Set 4

1. When a solid is placed such that axis is inclined with both the H.P and V.P. Its projections are drawn in __________ stages.
a) 1
b) 4
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: d [Reason:] The stages are i) keeping in simple position, ii) Axis inclined to one plane and parallel to the other, iii) Final position. The 2nd and 3rd positions may be obtained either by the alteration of the positions of the solid i.e. view or reference lines.

2. The front views of 1st, 2nd and final stages of square prism, has its axis inclined at 45 degrees with H.P and has an edge of its base on H.P and inclined 30 degrees with V.P while drawing orthographic projections are _______________
a) Rectangle, rectangle, hexagon
b) Square, rectangle, rectangle
c) Rectangle, rectangle, octagon
d) Square, rectangle, hexagon

View Answer

Answer: a [Reason:] As the 1st stage is to keep the solid in simple position and given is front view it is rectangle and then rotated to an angle of 45 degrees with H.P which again gives rectangle and then rotating 30 degrees with V.P which gives an irregular hexagon.

3. The top views of 1st, 2nd and final stages of square prism, has its axis inclined at 45 degrees with H.P and has an edge of its base on H.P and inclined 30 degrees with V.P while drawing orthographic projections are ______________
a) Rectangle, rectangle, hexagon
b) Square, rectangle, rectangle
c) Rectangle, rectangle, octagon
d) Square, rectangle, hexagon

View Answer

Answer: b [Reason:] As the 1st stage is to keep the solid in simple position and given is top view it is square and then rotated to an angle of 45 degrees with H.P which gives rectangle and then rotating 30 degrees with V.P which gives again rectangle.

4. The top views of 1st, 2nd and final stages of regular cone, has its axis inclined at 30 degrees with H.P and 45 degrees with V.P while drawing orthographic projections are _________________
a) Circle, triangle, triangle
b) Circle, triangle with base as ellipse, triangle with base as ellipse
c) Triangle, triangle, triangle with base as ellipse
d) Triangle, triangle, triangle

View Answer

Answer: b [Reason:] As the 1st stage is to keep the solid in simple position and given is top view it is circle and then rotated to an angle of 30 degrees with H.P which gives triangle with base as ellipse and then rotating 45 degrees with V.P which gives again triangle with base as ellipse.

5. The front views of 1st, 2nd and final stages of regular cone, has its axis inclined at 30 degrees with H.P and 45 degrees with V.P while drawing orthographic projections are __________
a) Circle, triangle, triangle
b) Circle, triangle with base as ellipse, triangle with base as ellipse
c) Triangle, triangle, triangle with base as ellipse
d) Triangle, triangle, triangle

View Answer

Answer: c [Reason:] As the 1st stage is to keep the solid in simple position and given is front view it is triangle and then rotated to an angle of 30 degrees with H.P which again gives triangle and then rotating 45 degrees with V.P which gives triangle with base as ellipse.

6. The front views of 1st, 2nd and final stages of a pentagonal pyramid, has one of its triangular faces in the V.P and edge of the base contained by that face makes an angle of 30 degrees with the H.P while drawing orthographic projections are _____________
a) Pentagon, irregular pentagon, irregular pentagon
b) Triangle, irregular pentagon, irregular pentagon
c) Triangle, triangle, irregular pentagon
d) Pentagon, triangle, irregular pentagon

View Answer

Answer: a [Reason:] As the 1st stage is to keep the solid in simple position for given conditions the solid’s base should be placed on V.P so front view gives pentagon and then rotated so as to one of the face touch the V.P now the view will become irregular pentagon and then adjust so that edge of base on V.P makes 30 degrees with H.P so it show irregular pentagon from front view.

7. The top views of 1st, 2nd and final stages of a pentagonal pyramid, has one of its triangular faces in the V.P and edge of the base contained by that face makes an angle of 30 degrees with the H.P while drawing orthographic projections are _____________
a) Pentagon, irregular pentagon, irregular pentagon
b) Triangle, irregular pentagon, irregular pentagon
c) Triangle, triangle, irregular pentagon
d) Pentagon, triangle, irregular pentagon

View Answer

Answer: c [Reason:] As the 1st stage is to keep the solid in simple position for given conditions the solid’s base should be placed on V.P so top view gives triangle and then rotated so as to one of the face touch the V.P now the view will remain triangle and then adjust so that edge of base on V.P makes 30 degrees with H.P so it show irregular pentagon from top.

8. A cube is resting on H.P on one of its corners with a solid diagonal perpendicular to the V.P. What are the front views of 1st, 2nd, 3rd stages while drawing orthographic projections?
a) Rectangle, rectangle, regular hexagon
b) Square, irregular hexagon, irregular hexagon
c) Rectangle, rectangle, irregular hexagon
d) Square, regular hexagon, regular hexagon

View Answer

Answer: a [Reason:] As in the 1st stage the cube is to placed in the position occurred when the diagonal of base perpendicular to V.P so front view gives rectangle and then rotated so as to keep one of the corners only on H.P so the front view will be rectangle then if we make diagonal perpendicular to V.P the front view will be regular hexagon.

9. A cube is resting on H.P on one of its corners with a solid diagonal perpendicular to the V.P. What are the top views of 1st, 2nd, 3rd stages while drawing orthographic projections?
a) Rectangle, rectangle, regular hexagon
b) Square, irregular hexagon, irregular hexagon
c) Rectangle, rectangle, irregular hexagon
d) Square, regular hexagon, regular hexagon

View Answer

Answer: b [Reason:] As in the 1st stage the cube is to be placed in the position occurred when the diagonal of base perpendicular to V.P so top view gives square and then rotated so as to keep one of the corners only on H.P so the top view will be irregular hexagon then if we make diagonal perpendicular to V.P the top view will be irregular hexagon.

10. A pentagonal prism is resting on H.P on one of its corners and from top view the solid’s axis is making 30 degrees with the xy reference line. What are the top views of the 1st, 2nd, 3rd stages of orthographic drawing?
a) Rectangle, rectangle, heptagon
b) Pentagon, heptagon, heptagon
c) Rectangle, heptagon, rectangle
d) Pentagon, rectangle, heptagon

View Answer

Answer: b [Reason:] As in the 1st stage the pentagonal prism is to be placed in simple position the axis perpendicular to V.P so top view gives pentagon and then rotated so as to keep one of the corners only on H.P so the top view will be irregular heptagon then adjusting the axis so as to make 30 degrees with xy reference line so top view remain same.

11. A pentagonal prism is resting on H.P on one of its corners and from top view the solid’s axis is making 30 degrees with the xy reference line. What are the front views of the 1st, 2nd, 3rd stages of orthographic drawing?
a) Rectangle, rectangle, heptagon
b) Pentagon, heptagon, heptagon
c) Rectangle, heptagon, rectangle
d) Pentagon, rectangle, heptagon

View Answer

Answer: a [Reason:] As in the 1st stage the pentagonal prism is to be placed in simple position the axis perpendicular to V.P so front view gives rectangle and then rotated so as to keep one of the corners only on H.P so the front view will remain same then from projections of top view the front is drawn so a irregular heptagon will form.

12. A pentagonal pyramid is placed on H.P on one of its base’s edge and the triangular surface containing the edge on which it is resting is making 45 degrees with H.P. Draw orthographic views and what are the top views of 1st, 2nd, 3rd stages?
a) Triangle, triangle, irregular pentagon
b) Pentagon, irregular polygon of 4 sides, irregular polygon of 4 sides
c) Triangle, triangle, irregular polygon of 4 sides
d) Pentagon, irregular pentagon, irregular pentagon

View Answer

Answer: b [Reason:] In the 1st stage the solid’s axis is perpendicular to H.P and one base’s edge is perpendicular to V.P. so the top view will be pentagon and then made to rest on only one edge so top view will be irregular polygon of 4 sides and then adjusted to a given angle so top view will be same.

13. A pentagonal pyramid is placed on H.P on one of its base’s edge and the triangular surface containing the edge on which it is resting is making 45 degrees with H.P. Draw orthographic views and what are the front views of 1st, 2ndrd stages?
a) Triangle, triangle, irregular pentagon
b) Pentagon, irregular polygon of 4 sides, irregular polygon of 4 sides
c) Triangle, triangle, irregular polygon of 4 sides
d) Pentagon, irregular pentagon, irregular pentagon

View Answer

Answer: a [Reason:] In the 1st stage the solid’s axis is perpendicular to H.P and one base’s edge is perpendicular to V.P. so the front view will be triangle and then made to rest on only one edge so front view will remain same and then adjusted to a given angle so front view will be pentagon.

Set 5

1. What is the shape with ‘n’ no. of sides, in which all the sides are equal, called?
a) Rectangle
b) Circle
c) Triangle
d) Regular polygon

View Answer

Answer: d [Reason:] A regular polygon is a shape with 4 or more sides and all the sides are of equal length. A regular polygon with five, six, seven, etc. sides are called as regular pentagon, regular hexagon, regular heptagon, etc. respectively.

2. For drawing a regular hexagon, the fastest method is to draw the hexagon using circle and then cutting arcs equal to the diameter which is equal to the side of the regular hexagon.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For drawing a regular hexagon, the fastest method is to draw a circle with diameter equal to the length of the side of the regular hexagon and then dividing the circle into six parts by cutting arcs equal to the diameter of the circle on its circumference. Then the intersection points are joined to form the hexagon.

3. _______ is a curve with two same curves in which one curve is a reverse of the other curve.
a) Ellipse
b) Parabola
c) Ogee
d) Hyperbola

View Answer

Answer: c [Reason:] An ogee curve is a curve with two curves in which one curve is a reverse of the other curve. Both curves are of same radii. They both are tangent to parallel lines or in other words the tangents to both the curves are parallel to each other.

4. For drawing a polygon with side of given length, first we draw a ______ with centre at one of the ends of the length and the radius as length.
a) Circle
b) Arc
c) Semicircle
d) Quarter circle

View Answer

Answer: c [Reason:] For drawing a polygon with side of given length, first we draw a semicircle with centre at one of the ends of the length and the radius as the length. The next step is to divide the semicircle into the number of sides of the polygon.

5. The second step in drawing a polygon is to divide the semicircle into the number of ____ the polygon has.
a) Vertices
b) Edges
c) Diagonals
d) Sides

View Answer

Answer: d [Reason:] The second step in drawing a polygon is to divide the semicircle into the number of sides the polygon has. In the first we draw a semicircle with centre at one of the ends of the length and the radius is taken as the length of the side of the polygon.

6. The third step involved in drawing a polygon is to join the _____ one being the second division on the semicircle and the other being the first centre.
a) Points
b) Lines
c) Planes
d) Surfaces

View Answer

Answer: a [Reason:] The third step involved in drawing a polygon is to join the points one being the second division on the semicircle and the other being the first centre through which the c=semicircle was made in the first step.

7. While constructing a regular hexagon using a T-square and 30˚-60˚ set square, we draw circles.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In drawing a regular hexagon using a T-square and a 30˚-60˚ set square, we draw parallel lines and not circles. As it is impossible to draw circles using T-square and 30˚-60˚ set squares. We draw these parallel lines using angles.

8. To draw an arc of given radius touching two straight lines at right angles with each other, we first draw ______ with centre at the intersection point of the two lines on both the lines.
a) An arc
b) A circle
c) A square
d) A triangle

View Answer

Answer: a [Reason:] To draw an arc of given radius touching two straight lines at right angles with each other, we first draw an arc with centre at the intersection point of the two lines on both the lines. Then we draw another from the new intersection of the arc and the lines.

9. In the second step in drawing the arc of given radius touching two straight lines at right angles with each other, we draw another arc from the centre at the new intersection of the arc and the lines and keeping the radius same.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In the second step in drawing the arc of given radius touching two straight lines at right angles with each other, we draw another arc from the centre at the new intersection of the arc and the lines and keeping the radius same. The intersection of these two new arcs is the centre of the required arc.

10. The tangent to both the curves in an ogee curve is perpendicular to each other.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The tangent to both the curves in an ogee curve is parallel and not perpendicular to each other. An ogee curve is a curve with two curves with one of the curve being a reverse curve to the other. Hence it is also called as reverse curve.