Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Identify the front view from the isometric view for the below given pyramid.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q1

a)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q1c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q1d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

2. Identify the top view from the isometric view for the below given pyramid.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q2

a)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q2a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q2b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q2c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q2d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

3. Identify the back view from the isometric view of the following pyramid.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q3

a)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q3a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q3b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q3c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q3d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

4. Identify the front view of the below given pyramid.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

5. Identify the top view of the below given pyramid.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q4d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

6. Identify the side view of for the below given pyramid.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q6

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q6a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q6b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q6c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q6d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

7. Identify the front view of this solid which is in isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q7

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q7a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q7b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q7c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q7d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

8. Identify the top view of below given solid which is in isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q8

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q8a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q8b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q8c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q8d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

9. Identify the side view of the below given solid which is in isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q9d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

10. Identify the front view from the isometric view for the below given figure.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q10

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q10a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q10b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q10c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q10d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

11. Identify the side view from the isometric view for the below given figure.

engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q11c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q11d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

12. Identify the top view from the isometric view for the below given figure.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q12

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q12a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q12b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q12c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q12d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

13. Identify the bottom view from the isometric view for the below given figure.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q13

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q13a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q13b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-13c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q13d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

14. Identify the front view from the isometric view for the below given prism.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q14

a)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q14a

b)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q14b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q14c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q14d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

15. Identify the top view from the isometric view of following prism.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q15

a)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q15a

b)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q15b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q15c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-prisms-pyramids-q15d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

Set 2

1. Identify the top view for the below given sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

2. Identify the side view for the below given sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

3. Identify the front view for the below given sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

4. Identify the back view for the below given sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q1d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

5. Identify the back view from the following sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5c-1

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

6. Identify the front view for the below given sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5c-1

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

7. Identify the side view for the below given sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5c-1

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

8. Identify the top view for the below given sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5c-1

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q5d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

9. Identify the back view for the below given hemi-sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines. If arrow is not given the name on plane gives u enough information about observer.

10. Identify the front view for the below given hemi-sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

11. Identify the side view for the below given hemi-sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

12. Identify the top view for the below given hemi-sphere.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-spheres-q9d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

Set 3

1. If isometric projection of an object is drawn with true lengths the shape would be same and size is how much larger than actual isometric projection?
a) 25%
b) 29.5%
c) 22.5%
d) 33.3%

View Answer

Answer: c [Reason:] If the foreshortening of the isometric lines in an isometric projection is disregarded and instead, the true lengths are marked, the view obtained will be exactly of the same shape but larger in proportion than that obtained by the use of the isometric scale.

2. If an isometric projection is drawn with true measurements but not with isometric scale then the drawings are called ____________
a) Isometric projection
b) Isometric view
c) Isometric perception
d) Orthographic view

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to the ease in construction and the advantage of measuring the dimensions directly from the drawing, it has become a general practice to use the true scale instead of the isometric scale.

3. If an isometric drawing is made use of isometric scale then the drawings are called ___________
a) Isometric projection
b) Isometric view
c) Isometric perception
d) Orthographic view

View Answer

Answer: a [Reason:] To avoid confusion, the view drawn with the true scale is called isometric drawing or isometric view, while that drawn with the use of isometric scale is called isometric projection.

4. Identify the front view of the below isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q4

a)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q4a-1
b)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q4b-1
c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q4c-1
d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q4d-1

View Answer

Answer: a [Reason:] Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Front view is asked which can be watched along the arrow.

5. Identify the top view of below isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q5

a)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q5c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q5d

View Answer

Answer: d [Reason:] Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Top view is asked so considering the arrow we can find top view.

6. Identify the side view of the below isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q6

a)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q6a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q6b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q6c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q6d

View Answer

Answer: b [Reason:] Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Side is watched from left side or right side of arrow placed.

7. Identify the side view of the below isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q7

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q7a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q7b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q7c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q7d

View Answer

Answer: c [Reason:] Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Side is watched from left side or right side of arrow placed.

8. Identify the top view of the below isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q8

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q8a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q8b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q8c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q8d

View Answer

Answer: a [Reason:] Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Top view is asked so considering the arrow we can find top view.

9. Identify the front view of the below isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q9d

View Answer

Answer: b [Reason:] Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Front view is asked which can be watched along the arrow.

10. Identify the front view of the below isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q10

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q10a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q10b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q10c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q10d

View Answer

Answer: a [Reason:] Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Front view is asked which can be watched along the arrow.

11. Identify the top view of the below isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q11c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q11d

View Answer

Answer: c [Reason:] Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Top view is asked so considering the arrow we can find top view.

12. Identify the side view of the below isometric view.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q12

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q12a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q12b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q12c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-q12d

View Answer

Answer: b [Reason:] Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Side is watched from left side or right side of arrow placed.

Set 4

1. The locus of a point P about another point O such that its distance from O is constant is ________
a) a line passing through O
b) two parallel lines equidistant from O
c) a circle with center O
d) a curve with O in it

View Answer

Answer: c [Reason:] Since in the circle the distance from any point P on it to centre O is equal which is called radius of that circle. The compass is built based on this locus concept in drawing circles.

2. The locus of a point P such that its distance from a fixed line AB is constant is____________
a) a circle with AB as largest chord (diameter)
b) a line perpendicular to AB passing through midpoint of AB
c) a line parallel to AB
d) a line perpendicular to AB cutting AB at centre

View Answer

Answer: c [Reason:] There is no other chance of locating point P whose distance from a fixed line is constant other than a line parallel to given line and passing through point P and this help in drawing parallel lines.

3. Locus of a point P equidistant from two fixed points A and B is ____________
a) an ellipse
b) a line perpendicular to AB passing through midpoint of AB
c) a circle with AB as largest chord
d) a parallel line of AB

View Answer

Answer: b [Reason:] The line which makes equal distance from the two fixed points will definitely pass through the midpoint of line joining the two points and will definitely perpendicular to the line formed by joining the two points.

4. The locus of point which is equidistant from 2 non parallel lines is ___________
a) a straight line bisecting the angle between them
b) a line which cuts both lines at same distances from point of intersection of given lines
c) a closed curve around them
d) a line perpendicular to 1st line

View Answer

Answer: a [Reason:] The line obtained is the angular bisector of the two lines given so carries points which are equidistant from the both the lines, if the lines are perpendicular to each other the line makes 45 degrees with both the line, if the lines are parallel then locus would be parallel line to both and will in between them making same distance from both the lines.

5. Locus of a point P equidistant from a fixed line and fixed point F is _____________
a) a circle with centre F
b) a ellipse with foci P and F
c) a parabola
d) a hyperbola

View Answer

Answer: c [Reason:] The point T given here is otherwise known as focus in parabola and also the ratio to perpendicular distance from the fixed line to distance from P to T is called eccentricity which is equal to 1 for parabola.

6. Locus of the point P such that the sum of distances from two fixed points is always constant is __________
a) a ellipse
b) a hyperbola
c) a parabola having those fixed point on its axis
d) a line perpendicular to line joining those two points and passing through the midpoint of it

View Answer

Answer: a [Reason:] The two points given are foci of ellipse. Ellipse is a curve whose eccentricity is less than one. The process given is one of the methods to draw ellipse in easy way. Since the sum of distances from two fixed points to point P on curve is always constant.

7. A sliding member AB has attached to a rocker BC, this BC is attached to crank CD. D is fixed end and as crank is rotating about D the slider slides parallel to it. What is the locus of point P on any point on rocker?
a) Ellipse
b) Circle
c) Line
d) Semi-circle

View Answer

Answer: a [Reason:] The whole mechanism given here is slider crank mechanism. The C traces the path of circle. But as the rocker has ends in which one is sliding and other is making circle the point on such a member will always trace the path ellipse.

8. A sliding member AB has attached to a rocker BC, this BC is attached to crank CD. D is fixed end and as crank is rotating about D the slider slides parallel to it. What is the locus of C?
a) Ellipse
b) Circle
c) Line
d) Semi-circle

View Answer

Answer: b [Reason:] The whole mechanism given here is slider crank mechanism. The asked point C which is at end of crank always rotates around the D and the member length will not change so the curve traced by that point is circle.

9. Locus of the point P which is rotating about another point O with uniform angular velocity and the PO is increasing at constant rate is ________
a) an ellipse
b) archimedean spiral
c) helix
d) logarithmic spiral

View Answer

Answer: b [Reason:] It is a curve traced out by a point moving in such a way that it’s movement towards or away from the pole is uniform with the increase of vectorial angle from the starting line. These types of curves are used in drawing profiles of cam.

10. The locus of point P whose perpendicular distance from a fixed line and distance from a point T is equal is _______________
a) a circle
b) an ellipse
c) a parabola
d) a hyperbola

View Answer

Answer: c [Reason:] The point T given here is otherwise known as focus in parabola and also the ratio to perpendicular distance from the fixed line to distance from P to T is called eccentricity which is equal to 1 for parabola.

11. The locus of point P moving such that the ratio of the lengths of consecutive distances from point O enclosing equal angles is always constant is_________________
a) archimedean spiral
b) logarithmic spiral
c) a parabola
d) a circle

View Answer

Answer: b [Reason:] The distance from the P to O that is pole is called radius vector. The values of vectorial angles are in arithmetic progression and the corresponding values of radius vectors are in geometrical progression.

Set 5

1. Which of the following is not reason for arranging locking nuts?
a) to get rid of slack while vibrations in machines
b) to get rid from the loosing of connected parts
c) for more protection and security
d) to get rid of screwing off the bolts

View Answer

Answer: c [Reason:] There is always a tendency for the nuts to get slack and to screw off the bolts slightly. The connected parts might get loose, and lead to serious breakdown. It is, therefore, desirable to secure the nut in some way so as to prevent it from getting loose.

2. Lock-nut or check-nut is chamfered on ___________
a) upper side
b) lower side
c) both sides
d) none sides

View Answer

Answer: c [Reason:] The lock nut is used along with an ordinary nut. The thread in lock nut presses against the bottom side of the thread in the bolt. When ordinary nut is held by spanner, while the lock is turned backwards with another spanner the two nuts are thus locked tightly against each other.

3. The diameter of the hole in which the split pin is to be put is __________ when D is the diameter of bolt.
a) 0.12D
b) 0.2D
c) 0.3D
d) 0.4D

View Answer

Answer: b [Reason:] When D is the diameter of bolt the diameter of the hole in which the split pin is 0.2D approximately, 0.3D is the height of slot made in the nut in which split pin is arranged and 0.12D is the thickness of the washer.

4. A hexagonal nut with a slot cut half way across it and a cap screw is passed through clear hole in the upper to lower part. The name of the nut is __________
a) Simmond’s locknut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut

View Answer

Answer: d [Reason:] Sawn nut is a hexagonal nut with a slot cut half way across it and a cap screw is passed through clear hole in the upper to lower part. On tightening the screw, the friction between the thread in upper part increases and prevents slacking.

5. _______________________ is a nut in which a collar is provided at the upper end of the hexagonal nut and a fiber ring is fitted inside it.
a) Simmond’s locknut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut

View Answer

Answer: a [Reason:] Simmond’s locknut is a nut in which a collar is provided at the upper end of the hexagonal nut and a fiber ring is fitted inside it. The internal diameter of ring is less than the core diameter of the bolt the end of the bolt, on reaching the ring, cuts its own thread in ring which prevents slacking.

6. _______________ is a nut in which slots are cut in a cylindrical collar provided on the top of the nut, thus overcoming the disadvantage of slotted nut.
a) Simmond’s locknut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut

View Answer

Answer: c [Reason:] Castle nut is a nut in which slots are cut in a cylindrical collar provided on the top of the nut, thus overcoming the disadvantage of slotted nut the nuts which are widely used in automobile and locomotive engines and also in steam engine.

7. A hexagonal nut with slots cut in the upper end of it and through opposite faces in which slotted pin is inserted is called _________ nut.
a) Simmond’s locknut
b) Slotted nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut

View Answer

Answer: b [Reason:] Slotted nut is a hexagonal nut with slots cut in the upper end of it and through opposite faces in which slotted pin is inserted through the slot which comes in line with the hole drilled in the bolt and is then opened out at its end.

8. The nut which has a cylindrical grooved collar at its lower end and this collar fits into a corresponding recess in the adjoining piece is named as.
a) Simmond’s locknut
b) Grooved nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut

View Answer

Answer: b [Reason:] Grooved nut is a nut which has a cylindrical grooved collar at its lower end and this collar fits into a corresponding recess in the adjoining piece. A set-screw is inserted through the nearest face of the piece. The dog-end of the set-screw enters the groove and prevents slackening of the nut.

9. The ________ nut in which small pin is screwed in the piece adjoining the nut so that it touches one of the faces of the hexagonal nut which is sufficient to prevent its getting loose.
a) Grooved nut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Ring nut

View Answer

Answer: b [Reason:] The Penn nut in which small pin is screwed in the piece adjoining the nut so that it touches one of the faces of the hexagonal nut which is sufficient to prevent its getting loose. But it becomes an obstruction if the nut is required to be tightened further through a small angle.

10. The nuts which are widely used in automobile and locomotive engines and also in steam engine are _________ nuts.
a) Simmond’s locknut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut

View Answer

Answer: c [Reason:] Castle nut is a nut in which slots are cut in a cylindrical collar provided on the top of the nut, thus overcoming the disadvantage of slotted nut the nuts which are widely used in automobile and locomotive engines and also in steam engine.