Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The surfaces of which intersect one another in lines which are called line of intersection.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In engineering practice, objects constructed may have constituent parts, the surfaces of which intersect one another in line which are called line of intersection. A dome fitted on a boiler is one such example. The surface of the dome extends up to the line of intersection only.

2. The plane surfaces intersect in a ____________,the line of intersection between two curved surfaces is _________ and between a plane surface and curved surfaces is a _________
a) straight line, curve, curve
b) straight line, straight line, curve
c) straight line, curve, straight line
d) curve, curve, curve

View Answer

Answer: a [Reason:] The plane surfaces (faces of prisms and pyramids) intersect in a straight line. The line of intersection between two curved surfaces (of cylinders and cones) or between a plane surface and curved surfaces is a curve.

3. Drawing straight lines on both the surfaces of solids and then pointing the points where they intersect and drawing lines which forms the line of intersection this process of finding the line of intersection is termed as _______ method.
a) assumption
b) line
c) removing material
d) cutting- plane

View Answer

Answer: b [Reason:] A number of lines are drawn on the lateral surface of one of the solids and in the region of the line of intersection. Points of intersection of these lines with the surface of the other solid are then located. These points will obviously lie on the required line of intersection.

4. Selecting of particular plane in a series of planes drawn cutting the solid either parallel, perpendicular or oblique which cut the surface of one of the solids in straight lines and that of the other in straight lines or circles. This is called ________method.
a) assumption
b) line
c) removing material
d) cutting- plane

View Answer

Answer: d [Reason:] The two solids are assumed to be cut by a series of cutting planes. The cutting planes may be vertical, edgewise or oblique. The cutting planes are so selected as to cut the surface of one of the solids in straight lines and that of the other in straight lines or circle.

5. When a solid completely penetrates another solid, there will be two lines of intersection. These lines are called_____________
a) line of interpenetration
b) concyclic curves of lines
c) hidden lines
d) inside line

View Answer

Answer: a [Reason:] When a solid completely penetrates another solid, there will be two lines of intersection. These lines are called lines of interpenetration. The portion of the penetrating solid which lies hidden within the other solid is shown by dotted lines.

6. The line of intersection formed is straight line while two solids are intersecting the solids may be ________
a) prism, cylinder
b) prism, cone
c) pyramid, cone
d) prism, pyramid

View Answer

Answer: d [Reason:] If any of the solid in two of intersecting solids is having curves surface that is cylinder, cone, sphere etc the line of intersection will give curve only but not straight line for getting line of intersection straight line both the solids should not have curved surfaces.

7. The line of intersection formed is straight line while two solids intersect the solids may be ___________
a) cube, cylinder
b) pentagonal prism, cone
c) triangular pyramid, cone
d) triangular prism, square pyramid

View Answer

Answer: d [Reason:] If any of the solid in two of intersecting solids is having curves surface that is cylinder, cone, sphere etc the line of intersection will give curve only but not straight line for getting line of intersection straight line both the solids should not have curved surfaces.

8. The line of intersection formed is curve while two solids intersect the solids may be ____________
a) cube, triangular prism
b) pentagonal prism, cone
c) triangular pyramid, cube
d) triangular prism, square pyramid

View Answer

Answer: b [Reason:] If any of the solid in two of intersecting solids is having curves surface that is cylinder, cone, sphere etc the line of intersection will give curve only but not straight line for getting line of intersection straight line both the solids should not have curved surfaces.

9. The line of intersection formed is curve while two solids intersect the solids may be ____________
a) cone, cylinder
b) cube, prism
c) pyramid, cube
d) pyramid, cuboid

View Answer

Answer: a [Reason:] If any of the solid in two of intersecting solids is having curves surface that is cylinder, cone, sphere etc the line of intersection will give curve only but not straight line for getting line of intersection straight line both the solids should not have curved surfaces.

10. A prism and cylinder got intersected at 90 degrees the line of intersection will be _________ and parallel to axis of ____________
a) straight line, prism
b) curve, prism
c) straight line, cylinder
d) curve, cylinder

View Answer

Answer: b [Reason:] As here a prism and cylinder are intersected in which the prism has plane surface and cylinder has curved surface and we know the curved surface is perpendicular to axis of cylinder and also given the solids intersect at 90 degrees so the curve formed will be parallel to axis of prism.

11. A prism and cone got intersected at 90 degrees the line of intersection will be _________ and parallel to axis of ____________
a) straight line, prism
b) curve, prism
c) straight line, cone
d) curve, cone

View Answer

Answer: b [Reason:] As here a prism and cone are intersected in which the prism has plane surface and cone has curved surface and we know the curved surface is perpendicular to axis of cone and also given the solids intersect at 90 degrees so the curve formed will be parallel to axis of prism.

12. The line of intersection formed is straight line while two solids are intersecting the solids may be ___________
a) cube, cylinder
b) prism, cone
c) pyramid, cuboid
d) cube, cone

View Answer

Answer: c [Reason:] If any of the solid in two of intersecting solids is having curves surface that is cylinder, cone, sphere etc the line of intersection will give curve only but not straight line for getting line of intersection straight line both the solids should not have curved surfaces.

13. The line of intersection formed is curve while two solids are intersecting the solids may be __________
a) cylinder, sphere
b) prism, prism
c) cuboid, cube
d) prism, pyramid

View Answer

Answer: a [Reason:] If any of the solid in two of intersecting solids is having curves surface that is cylinder, cone, sphere etc the line of intersection will give curve only but not straight line for getting line of intersection straight line both the solids should not have curved surfaces.

Set 2

1. The angle between the isometric axes is __________
a) 180 degrees
b) 60 degrees
c) 90 degrees
d) 120 degrees

View Answer

Answer: d [Reason:] Isometric projection is a type of projection in which the three dimensions of a solid are not only shown in one view, but also their actual sizes can be measured directly from it. So it is needed that there exist equal angle between the axes for easy measurement so 360/3=120 degrees is chosen.

2. The value of the ratio of isometric length to true length is ________
a) 0.141
b) 0.372
c) 0.815
d) 0.642

View Answer

Answer: c [Reason:] If we represent a cube in isometric view the diagonal of upper face of cube is equal to the true length of the diagonal. From it by drawing actual square around it and then calculating it gives (1/cos 30)/ (1/cos 45) =isometric /true =0.815.

3. The length in isometric drawing of line is 20 cm. What is the true length of it?
a) 24.53 cm
b) 15.46 cm
c) 19.31 cm
d) 23.09 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] The ratio of isometric length to true length is 0.815 so here it is given isometric length of 20 cm. 0.815 = 20 cm / true length => true length = 20 cm /0.815 = 24.53 cm. Every time the true length is more than isometric length.

4. The true length of edge of cube is 15 cm what will be the isometric length?
a) 17.78 cm
b) 14.48 cm
c) 12.99 cm
d) 12.22 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] The ratio of isometric length to true length is 0.815 so here it is given true length of 15 cm. 0.815 = isometric length / 15 cm => isometric length = 15 cm x 0.815 = 12.22 cm. Every time the true length is more than isometric length.

5. The lines parallel to isometric axes are called ________ lines.
a) parallel
b) auxiliary
c) isometric
d) oblique

View Answer

Answer: c [Reason:] The angle between the isometric axes is 120 degrees if any line is parallel to it then those are called isometric lines. Auxiliary lines may make any angle with horizontal and oblique is not related here.

6. The planes parallel to any of the two isometric lines are called ________ planes.
a) parallel
b) auxiliary
c) isometric
d) oblique

View Answer

Answer: c [Reason:] The planes on which the faces of cube lie if it is placed in isometric view can be consider as the isometric planes which are parallel to two axes of isometric view which are x, y, z axes of isometric view.

7. Isometric view of cube is drawn the angle between the edge of cube and horizontal will be______
a) 15 degrees
b) 120 degrees
c) 45 degrees
d) 30 degrees

View Answer

Answer: d [Reason:] Isometric view of cube is drawn the angle between the edge of cube and horizontal will be 30 degrees because as the angle between the base and axis lower to will be 90 degrees the angle between the axes is 120 degrees. 120-90 = 60 degrees.

8. Isometric view of cube is drawn the angle between the edge of cube and vertical will be______
a) 15 degrees
b) 120 degrees
c) 60 degrees
d) 30 degrees

View Answer

Answer: c [Reason:] Isometric view of cube is drawn the angle between the edge of cube and vertical will be 60 degrees because the angle between the edge and horizontal is 30 and so angle between vertical and horizontal is 90. 90 – 30 = 60 degrees.

9. The true length of line is 40 cm and isometric view of it is drawn the length would decrease to ______
a) 28.28 cm
b) 32.6 cm
c) 34.6 c
d) 38.63 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio of isometric length to true length is 0.815 so here it is given true length of 40 cm. 0.815 = isometric length / 40 cm => isometric length = 40 cm x 0.815 = 32.6 cm. Every time the true length is more than isometric length.

10. The true length of the line is 30 cm and isometric view is drawn. How much length is reduced?
a) 24.45 cm
b) 25.98 cm
c) 4.01 cm
d) 5.55 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] The ratio of isometric length to true length is 0.815 so here it is given true length of 30 cm. 0.815 = isometric length / 30 cm => isometric length = 30 cm x 0.815 = 24.45 cm. 30 cm – 24.45 cm =5.55 cm.

11. The objects we see in nature will be in Isometric view.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The objects we watch in our surrounds are not isometric view they are perspective view. Isometric view is imaginary view in which lines of sight are perpendicular to picture plane and are parallel to each other.

12. Isometric view of cube is drawn the angle between the adjacent edges is _________
a) 90 degrees, 120 degrees
b) 60 degrees, 120 degrees
c) 120 degrees, 120 degrees
d) 90 degrees, 30 degrees

View Answer

Answer: b [Reason:] Given is a cube in which the adjacent angle are all equal and equal to 90 degrees and if isometric view is drawn then it show front faces with angles bet between them as 120 degrees and if take angles between the back and front faces we get the 60 degrees.

13. Isometric view of cube is drawn and faces of cube are seen as ___________
a) square
b) rectangle
c) rhombus
d) parallelogram

View Answer

Answer: c [Reason:] It is given isometric view of cube is drawn and it show regular hexagon in which any of the faces represent rhombus which have diagonals cutting each other at 90 degrees any other adjacent edges have angles between them as 60 and 120 degrees.

Set 3

1. Identify the front view of the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

2. Identify the top view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q1d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

3. Identify the top view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

4. Identify the bottom view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q3d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

5. Identify the side view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

6. Identify the top view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q5d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

7. Identify the top view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

8. Identify the back view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q7d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

9. Identify the top view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

10. Identify the front view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q9d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

11. Identify the top view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

12. Identify the front view of the following cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q11d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

13. Identify the top view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

14. Identify the bottom view for the below given cone.

engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

15. Identify the side view for the below given cone.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cones-q13d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

Set 4

1. Identify the front view from the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

2. Identify the top view from the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q1d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

3. Identify the front view for the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

4. Identify the top view from the following cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3b

c)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3c

d)engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q3d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

5. Identify the front view from the following cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

6. Identify the side view for the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q5d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

7. Identify the front view for the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

8. Identify the back view for the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q7d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

9. Identify the bottom view from the following cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9d

View Answer

Answer: d [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

10. Identify the top view for the below cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q9d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

11. Identify the front view for the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

12. Identify the back view for the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q11d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

13. Identify the back view for the below cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13d

View Answer

Answer: c [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

14. Identify the side view for the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13d

View Answer

Answer: a [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

15. Identify the front view for the below given cylinder.
engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13

a) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13a

b) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13b

c) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13c

d) engineering-drawing-questions-answers-isometric-drawing-cylinders-q13d

View Answer

Answer: b [Reason:] The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

Set 5

1. Front view of the square is given and has to draw its isometric view which angle the base has to make with horizontal?
a) 90 degrees
b) 15 degrees
c) 30 degrees
d) 60 degrees

View Answer

Answer: c [Reason:] While drawing the isometric view of any figure made of lines the base always makes 30 degrees with horizontal and so in square and another parallel line also makes 30 degrees with horizontal and other sides will be perpendicular to horizontal.

2. Front view of the square is given and has to draw its isometric view which angle the vertical edge has to make with horizontal?
a) 90 degrees
b) 15 degrees
c) 30 degrees
d) 60 degrees

View Answer

Answer: a [Reason:] In isometric view vertical lines exist and make 90 degrees with the horizontal so if the front view of a square is given and drawn to isometric view the angle between the vertical edge and horizontal is 90 degrees.

3. Top view of a square is given and has to draw its isometric view which angle the base has to make with horizontal?
a) 90 degrees
b) 15 degrees
c) 30 degrees
d) 60 degrees

View Answer

Answer: c [Reason:] While drawing the isometric view of any figure made of lines the base always makes 30 degrees with horizontal and so in square and another parallel line also makes 30 degrees with horizontal and other sides will be perpendicular to horizontal.

4. Top view of a square is given and has to draw its isometric view which angle the vertical edge has to make with horizontal?
a) 90 degrees
b) 15 degrees
c) 30 degrees
d) 60 degrees

View Answer

Answer: c [Reason:] In isometric view vertical lines exist and make 90 degrees with the horizontal so if the top view of a square is given and drawn to isometric view the angle between the vertical edge and horizontal is 90 degrees.

5. Front view of triangle is given and isometric view is to be drawn which of the following is correct procedure in drawing isometric view .
a) turning the triangle such that base is making 30 degrees with horizontal
b) by increasing or decreasing angles at required proportions
c) drawing parallel to isometric axes
d) drawing rectangle with base and height of triangle and the drawing rectangle parallel to isometric axes and pointing triangle in it

View Answer

Answer: d [Reason:] The surface of the triangle is vertical and the base is horizontal so base will be drawn parallel to a slopping axis. The two sides of the triangle are inclined. Hence they will not be drawn parallel to any isometric axis.

6. When a square is drawn to an isometric view it will give rectangle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Whatever the polygon when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tends to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

7. When a rectangle is drawn to an isometric view it will give parallelogram.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Whatever the polygon when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tends to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

8. Isometric view of equilateral triangle will be _____________
a) equilateral triangle
b) scalene triangle
c) isosceles triangle
d) right angled triangle

View Answer

Answer: b [Reason:] Whatever the polygon when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tends to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

9. Isometric view of isosceles triangle will be ____
a) equilateral triangle
b) scalene triangle
c) isosceles triangle
d) right angled triangle

View Answer

Answer: b [Reason:] Whatever the polygon when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tends to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

10. Isometric view of right angled triangle will be ___________
a) equilateral triangle
b) scalene triangle
c) isosceles triangle
d) right angled triangle

View Answer

Answer: b [Reason:] Whatever the quadrilateral when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tends to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

11. Isometric view of rhombus will become __________
a) parallelogram
b) rhombus
c) rectangle
d) square

View Answer

Answer: a [Reason:] Whatever the quadrilateral when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tends to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

12. Isometric view of rectangle will become __________
a) parallelogram
b) rhombus
c) rectangle
d) square

View Answer

Answer: a [Reason:] Whatever the quadrilateral when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tends to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

13. Front view of circle is given and isometric view is to be drawn which of the following is correct procedure in drawing isometric view ?
a) turning the circle such that line on diameter is making 30 degrees with horizontal
b) by increasing or decreasing angles between two perpendicular line on diameter at required proportions
c) drawing line in diameter parallel to isometric axes
d) enclosing circle in a square and aligning square to isometric axes and pointing four points on circle touching the square and joining by smooth curve.

View Answer

Answer: d [Reason:] Circle will be circle even if we rotate it in angle with that plane. So to represent circle in isometric view it should be enclosed in square and then aligning square to isometric axes and pointing points touching the square and drawing smooth curve.