Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Galileo Gen 2 board was developed by which company?
a) Atmel
b) Intel
c) Motorola
d) Dallas

View Answer

Answer: b [Reason:] Intel Galileo is the first in the line of boards based on intelx86 architecture and is designed for education communities.

2. Galileo gen 2 board is some time called as Breakout Board?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is named as Breakout Boards.

3. Intel Galileo has a main feature of?
a) Support PCI Express
b) Intel Quart
c) Support for openCV
d) Onboard real time clock

View Answer

Answer: b [Reason:] Intel Galileo features the Intel quart SoC X1000, the first product from the Intel Quart technology family of low power, small-core products. Intel Quart represents Intel’s attempt to compete within markets such as the Internet of Things and Wearable Computing.

4. Which among the following is more powerful?
a) Rasberry Pi 2 Model
b) Rasberry Pi 3 Model
c) Galieo Gen 2 Board
d) Galieo Gen 1 Board

View Answer

Answer: b [Reason:] The latest iteration, the Pi 3 Model B, replaced the PI 2 Model B. It is more powerful than the older Galieo Gen 2, featuring a 1.2 GHz CPU and 1 Gb RAM. The Pi, however, does not have any flash memory.

5. Periferal Component Interconnect (PCI) Express interconnects which modules?
a) Serial communication
b) WIfi, Bluetooth, GSM cards
c) Micro SD card
d) Real Time Clock

View Answer

Answer: b [Reason:] PCI is a high speed serial computer expansion bus standard. It includes higher maximum system bus throughput, lower I/O pin count and smaller physical footprint.

6. What is the frequency of the Galileo gen 2 board?
a) 250MHz
b) 400MHz
c) 450MHz
d) 300MHz

View Answer

Answer: b [Reason:] The frequency of the board gives the speed of operation of board. So, increase in frequency increases the speed.

7. The 10/100Mbit Ethernet support enables the board to connect to _________
a) LAN
b) MAN
c) WAN
d) WLAN

View Answer

Answer: a [Reason:] The 10/100 Mbit Ethernet support enables the board to be connected to a LAN. It also enables to accessing the linux shell.

8. What is the range of microSD card that is connected externally?
a) 16GB
b) 32Gb
c) 8Gb
d) 64Gb

View Answer

Answer: b [Reason:] The external Micro SD card has a range of 32Gb.

9. Which of the following has a real time clock?
a) Galileo Gen 2
b) Rasberry Pi
c) Arduino
d) Rasberry Pi 3

View Answer

Answer: a [Reason:] The Rasberry Pi, as well as most Arduino, does not have an on board real time clock. The Galileo boards have a real time clock, requiring only a 3V coin cell battery. The boards can therefore keep accurate time without being connected to either a power source or internet.

10. Which bus is a standard bus derived by ARM with aim to support efficient on chip?
a) Serial Attached SCSI
b) Futurebus
c) Advanced Micro Bus
d) Scalable Coherent Interface

View Answer

Answer: c [Reason:] AMB is used for simple cost effective design transfer, pipelined transfer operation, and multiple bus masters. It is known for high performance and high clock synthesizable design, providing high bandwidth channel between processor and peripherals.

11. How many digital I/O pins are there in Board?
a) 29
b) 15
c) 25
d) 20

View Answer

Answer: d [Reason:] Android compatible header containing 20 digital I/O pins in which 12 are fully native speed.

12. Does board has UART?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Galileo Gen 2 board has 2 UARTs, one shared with console UART. Serial console UART header is compatible with FTDI USB converter.

13. What is the storage memory of EEPROM?
a) 16kb
b) 6kb
c) 8kb
d) 12kb

View Answer

Answer: c [Reason:] The EEPROMs memory is 8kb while it has external SD card option of 32GB.

14. What is the USB version that is supported?
a) USB 4.0
b) USB 1.5
c) USB 3.0
d) USB 2.0

View Answer

Answer: d [Reason:] In addition to android hardware and software compatibility, the Intel Galileo board includes the following industry standards I/O ports and features: USB 2.0 Host port and USB 2.0 Client port.

15. ________ bit PWM for more precise control of servos and smoother response.
a) 14-bit
b) 12-bit
c) 8-bit
d) 6-bit

View Answer

Answer: b [Reason:] 12-bit PWM for more precise control of servos and smoother response.

Set 2

1. ____________ enables production-ready feature to the spring boot application.
a) Actuators
b) Endpoint
c) Boot
d) Hyper media

View Answer

Answer: a [Reason:] Actuators enable production ready features to a spring boot application without having to actually implement these things yourself.

2. __________ should be added to start the existing actuators in boot.
a) spring-boot-actuator
b) sprint-actuator-boot
c) boot-spring-actuator
d) actuator-spring-boot

View Answer

Answer: a [Reason:] To start using the existing actuators in boot we will just need to add the spring-boot-actuator dependency.

3. __________ allows us to monitor the application.
a) Actuators
b) Endpoints
c) Boot
d) Hypermedia

View Answer

Answers: b [Reason:] Endpoints allow you to monitor the application and, in some cases, interact with it as well. The boot comes with many built-in endpoints and, like pretty much anything in spring.

4. Which endpoints are sensitive?
a) /health
b) /info
c) /metric
d) /trace

View Answer

Answer: c [Reason:] Most endpoints are sensitive ie., meaning they are not fully public. While a handful is not : /health and /metric.

5. Which endpoint shows application health information?
a) /health
b) /info
c) /metric
d) /trace

View Answer

Answer: a [Reason:] /health shows application health information (a simple ‘status’ when accessed over an unauthenticated connection or full message details when authenticated). It is not sensitive by default.

6. __________ endpoint displays arbitrary application information.
a) /health
b) /info
c) /metric
d) /trace

View Answer

Answer: b [Reason:] Endpoints allow you to monitor the application and, in some cases, interact with it as well. /info endpoint displays arbitrary application information. Not sensitive by default.

7. Which endpoint shows metric information for the current application?
a) /health
b) /info
c) /metric
d) /trace

View Answer

Answer: c [Reason:] Endpoints allow you to monitor the application and, in some cases, interact with it as well. /metric shows metric information for the current application. It is also sensitive by default.

8. Which endpoint displays trace information?
a) /health
b) /info
c) /metric
d) /trace

View Answer

Answer: d [Reason:] Endpoints allow you to monitor the application and, in some cases, interact with it as well. /trace displace trace information by default the; last few HTTP requests.

9. How many customizing properties are available?
a) 2 Properties
b) 3 Properties
c) 4 Properties
d) 5 Properties

View Answer

Answer: b [Reason:] Each endpoint can be customized with properties using the following format: endpoint.[endpoint name].[property to customize]. Three properties are: 1. Id 2. Enabled 3. Sensitive.

10. Using which customized endpoint will be accessed over HTTP?
a) Id and enabled
b) Enabled
c) Sensitive
d) Id

View Answer

Answer: d [Reason:] Each endpoint can be customized with properties using the following format: endpoint.[endpoint name].[property to customize]. Id – by which this endpoint will be accessed over HTTP.

11. Enabled customization endpoint will be enabled only during __________
a) True cases only
b) False cases only
c) Either True or false cases
d) True and false cases

View Answer

Answer: a [Reason:] Each endpoint can be customized with properties using the following format: endpoint.[endpoint name].[property to customize]. Enabled – if true then it can be accessed otherwise not.

12. Enabled customization endpoint will be sensitive only during ________
a) True and false cases
b) False cases only
c) Either True or false cases
d) True cases only

View Answer

Answer: d [Reason:] Each endpoint can be customized with properties using the following format: endpoint.[endpoint name].[property to customize]. Sensitive – if true then need the authorization to show crucial information over HTTP.

13. Health information is collected from all the beans implementing Health Indicator interface.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Health information is collected from all the beans implementing Health Indicator interface configured in your application context.

14. Which endpoint is gathers and publishes information about OS?
a) /health
b) /info
c) /metric
d) /trace

View Answer

Answer: c [Reason:] The metric endpoint is one of the most important endpoint as I gathers and publishes information about OS, JVM and Application level metric.

15. Command to create new endpoint?
a) Endpoint_T
b) Endpoint<T>
c) Endpoint-T
d) Endpoint-t

View Answer

Answer: b [Reason:] Besides using the existing endpoint provided by spring boot we can create a new endpoint. We need to have endpoint implementation implement the endpoint<T>.

Set 3

1. HelloWeb is an example of ____________ server.
a) HTTP
b) MQTP
c) SMTP
d) CoAP

View Answer

Answer: a [Reason:] HelloWeb is an example of an HTTP server, but it does not use any sensors or actuators.

2. ________ will show how to handle GET request to a sensor resources.
a) Monitor
b) VoltageMonitor
c) Voltage
d) Voltage-Monitor

View Answer

Answer: c [Reason:] VoltageMonitor, shows how to handle GET request to a sensor resource, more specially one that represent some voltage.

3. Can we use any web browser as client?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] You can use any web browser as a client to inspect the current voltage. After all, a web browser is basically an engine for initiating GET request.

4. An HTTP server manages ____________
a) Websites
b) Devices
c) Resources
d) Sensors

View Answer

Answer: c [Reason:] An HTTP server manages resources. In this example, a resource is provided that has the meaning,”actual voltage value, as measured by a sensor attached to the board”.

5. A resource that contains an actual value is called as ________
a) Potential variable
b) Measured variable
c) Resource variable
d) Physical variable

View Answer

Answer: b [Reason:] A resource that contains an actual value is called a measured variable. A measured variable changes its value over time, depending on a physical process.

6. When the user turns the potentiometer’s knob, the value is changed.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When the user physically turns the potentiometer’s knob, the measured variable changes its value accordingly. This means that subsequent GET request to the same resource may yield different responses.

7. A resource with measured variable will reflect ________
a) Potential phenomenon
b) Resource phenomenon
c) Measured phenomenon
d) Physical phenomenon

View Answer

Answer: d [Reason:] A resource with measured variable will reflect a physical phenomenon as it currently is. The resource is updated with new sensor values from time to time.

8. What should an URL contain?
a) ASCII values
b) Digits
c) Characters
d) ASCII values, digits, and characters

View Answer

Answer: d [Reason:] You can use any URL as long you use ASCII letters, digits, and Characters. For example, the URL /root/sensor/analog/I would look like: http://192.168.5.100/root/sensor/analog/1.

9. For reading the current voltage ________ library class is used.
a) Digital sensor
b) Analog sensor
c) Actuator
d) Potential sensor

View Answer

Answer: a [Reason:] For reading the current voltage, library class Analog Sensor that wraps an analog input port in an object that provides the method HandleGet.

10. Variable voltage Sensor is an instance of Analog Sensor.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For reading the current voltage, library class Analog Sensor that wraps an analog input port in an object that provides the method HandleGet. Variable voltage Sensor is an instance of Analog Sensor, initialized with pinA1.

11. Which property makes it possible for the analog sensor object to convert the integer input?
a) MinValue
b) MaxValue
c) Either MinValue or MaxValue
d) Both MinValue and MaxValue

View Answer

Answer: d [Reason:] Properties MinValue and MaxValue make it possible for the analog sensor object to convert the integer input of the analog input port to a value in the given range.

12. What is the range of analog input port?
a) 0 to 3
b) 0 to 3.3
c) 0 to 4
d) 0 to 4.5

View Answer

Answer: b [Reason:] Properties MinValue and MaxValue make it possible for the analog sensor object to convert the integer input of the analog input port to a value in the given range, in this case it is between 0.0 to 3.3.

13. ________ is used to provide an object of type MeasuredVariable.
a) HandleRequest
b) RequetHandle
c) Handle_Request
d) Handle-Request

View Answer

Answer: a [Reason:] In the WebServer initialization, We use the request handler HandleRequest provided by an object of type MeasuredVariable. A MeasuredVariable object has a property FromSensor.

14. When a client makes a GET request for /voltage/actual, the request is passed to ________
a) MeasuredVariable
b) HandleRequest
c) Measured Variable’s HandleRequest
d) HandleRequest’s MeasuredVariable

View Answer

Answer: c [Reason:] When a client makes a GET request for /voltage/actual, the request is passed to Measured Variable’s HandleRequest method. When this happens, the MeasuredVariable object first calls FromSensor.

15. Delegate properties must be compatible with the delegate types they represent.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] FromSensor is a property to which you can assign a method I.e., a C#delegate property. Delegate properties must be compatible with the delegate types they represent.

Set 4

1. Does HTTP protocol take more power?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Uses more battery(percentage battery/hour and percentage battery/message). For HTTP in sending message it takes 18.43% while for MQTT it takes 16.13%.

2. How many messages will HQTTP will send in 1024?
a) All
b) 256
c) 240
d) 514

View Answer

Answer: c [Reason:] It is less reliable, only 240(3G)/524(WiFi) messages were received out of total of 1024 messages.

3. How many messages will HTTP will send per hour?
a) 1,708
b) 160,278
c) 3,628
d) 263,314

View Answer

Answer: a [Reason:] When we compare HTTP with MQTT, HTTP is lot slower, HTTP will send 1,708 messages/hour whereas MQTT sends 160,278 messages/hour.

4. What does HTTP do?
a) Enables network resources and reduces perception of latency
b) Reduces perception of latency and allows multiple concurrency exchange
c) Allows multiple concurrent exchange and enables network resources
d) Enables network resources and reduces perception of latency and Allows multiple concurrent exchange

View Answer

Answer: d [Reason:] It enables more efficient use of network resources and a reduced perception of latency by introducing header field compression and allowing multiple concurrent exchanges on the same connection.

5. A request from client is basically made of ______
a) Method
b) Task
c) Event
d) Signal

View Answer

Answer: a [Reason:] HTTP is a request/ response protocol where clients request information from a server and the server responds to these requests accordingly. A request is made up of a method, a resource, some headers, and some optional content.

6. Response is made up of a ________ status code
a) two-digit
b) three-digit
c) five-digit
d) six-digit

View Answer

Answer: b [Reason:] HTTP is a request/ response protocol where clients request information from a server and the server responds to these requests accordingly. A response is made up of a three-digit status code, some headers and some optional content.

7. HTTP allows which response?
a) Multiplexing
b) Serial
c) Coherent
d) Binary

View Answer

Answer: a [Reason:] HTTP allows multiplexing responses: that is sending responses in parallel. This fixes the “head-of-line blocking” problem of HTTP where only one request can be outstanding on a TCP/IP connection at a time.

8. Which protocol provides server push?
a) SPI
b) MQTT
c) CoAP
d) HTTP

View Answer

Answer: d [Reason:] Finally, HTTP/2 introduces the notion of server push. Concretely this means the server can provide content to clients without having to wait for them to send a request.

9. WOT reduces ________ of HTTP.
a) Overrun
b) Overhead
c) Overload
d) Load

View Answer

Answer: b [Reason:] The WOT as it leads to a more efficient use of connections, which reduces the overhead of HTTP. It also leads to faster transmission and hence potential saving in terms of battery power required to communicate.

10. HTTP expands?
a) HyperText Transfer Protocol
b) HyperTerminal Transfer Protocol
c) HyperText Terminal Protocol
d) HyperTerminal Text Protocol

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the one of the standard protocol that expands as HyperText Transfer protocol.

11. How many types of message formats are there in HTTP protocol?
a) 4 types
b) 3 types
c) 2 types
d) 5 types

View Answer

Answer: c [Reason:] The client and server communication by sending plain text message. The client sends requests to the server and server sends the responses. That is –> Request message –> Response message.

12. Statue line is present in which message format?
a) Request message
b) Response message
c) Both request and response
d) Neither request nor response

View Answer

Answer: b [Reason:] A status line which includes the status code and reason message (e.g., HTTP/1.1 200 OK, which indicates that the client’s request succeeded).

13. Request field is present in which message format?
a) Request message
b) Response message
c) Both request and response
d) Neither request nor response

View Answer

Answer: a [Reason:] The request message consists of a request line(e.g., GET /image/logo.png HTTP/1.1, which requests a resource called /image/logo.png from the server).

14. Does HTTP protocol have _________ handshakes.
a) 2 way
b) 1 way
c) 3 way
d) 5 way

View Answer

Answer: c [Reason:] Persistent connections reduce request latency perceptible, because the client does not need to re-negotiate the TCP 3 way handshake connection after the first request has been sent.

15. Does HTTP has pipelining?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] HTTP pipelining further reduces lag time, allowing clients to send multiple request before waiting for each response.

Set 5

1. DHT11 is __________ sensor.
a) Proximity sensor
b) Humidity sensor
c) Touch sensor
d) Pressure sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] We can read data from any sensor and analyse it graphically from anywhere in the world. Here, we can read temperature and humidity data from DHT11 sensor and upload it to a Think speak cloud using Arduino Uno.

2. What is ESP8266?
a) Sensor
b) WIFI module
c) Board
d) USB cable

View Answer

Answer: b [Reason:] ESP8266 is a WIFI module, which is serial. And also it is small, cheap, and easy to use.

3. What is humidity sensor?
a) Hygrometer
b) Gyroscope
c) Sesimoscope
d) Sundial

View Answer

Answer: a [Reason:] A hygrometer is an instrument used for measuring the water vapor in the atmosphere. Humidity measurement instruments usually rely on measurements of some quantity such as temperature, pressure, mass or a mechanical or electrical change.

4. Units for Humidity sensor____________
a) Dew/fost point or Relative Humidity
b) Relative Humidity or Parts Per Million
c) Dew/fost point or Parts Per Million
d) Dew/fost point or Parts Per Million or Relative Humidity

View Answer

Answer: d [Reason:] Most commonly units for humidity measurement are Relative Humidity(RH), DEW/Fost point (D/F PT) and Parts Per Million(PPM). RH is a function of temperature. DEW/Fost point is a function of the pressure of the as but is independent of temperature and is therefore defined as absolute humidity measurement of temperature. PPM is also an absolute measurement.

5. Dew point and Fost point are mainly used in which conditions?
a) Water vapor
b) Pressure of gas
c) Dryness of gas
d) Moisture in gas

View Answer

Answer: c [Reason:] Dew point and Fost point are often used when the dryness of the gas is important. Dew point is also used as an indicator of water vapor in high temperature processes, such as industrial drying.

6. Units for Absolute Humidity is ________
a) grams/m3
b) % by volume
c) PPMV
d) %

View Answer

Answer: a [Reason:] Absolute Humidity is defined as ratio of mass (vapor) to volume and has units of grams/m3.

7. Units for Due point is _______
a) gram/m3
b) % by volume
c) PPMV
d) oC

View Answer

Answer: d [Reason:] Dew point is defined as temperature at which the water vapor in a gas condenses to liquid water and has a units of oC.

8. Humidity sensors are divided into how many types and depending on what?
a) 2 types depending on output
b) 2 types depending on measurement units
c) 3 types depending on measurement units
d) 3 types depending on output

View Answer

Answer: b [Reason:] According to the measurement units, humidity sensors are divided into two types: Relative Humidity(RH), and Absolute Humidity(moisture) sensors. Most humidity sensors are relative humidity sensors and use different sensing principles.

9. Electronic type hygrometers are divided into how many types?
a) 5 types
b) 3 types
c) 4 types
d) 2 types

View Answer

Answer: d [Reason:] Electronic type hygrometers or humidity sensors can broadly divided into two categories: one employs capacitive sensing principle, while other use resistive effects.

10. Relative humidity is a function of ________
a) Ambient temperature
b) Water vapor pressure
c) Ambient temperature and Water vapor pressure
d) Dryness

View Answer

Answer: c [Reason:] Relative humidity is a function of both ambient temperature and water vapor pressure. Therefore there is a relationship between relative humidity, the amount of moisture present in the sensor, and sensor capacitance. This relation governs the operation of a capacitive humidity instrument.

11. Which sensors measure the moisture level using humidity?
a) Capacitive Sensor
b) Resistive Sensor
c) Thermal Conductivity
d) Both resistive and conductive

View Answer

Answer: a [Reason:] These sensors measure moisture levels using a humidity dependent condenser; they are suitable for RH range and condensation tolerance. These sensors are commonly used in industrial and commercial environments.

12. ________ sensors measure the electrical change in devices such as conductive polymers.
a) Capacitive Sensor
b) Resistive Sensor
c) Thermal Conductivity
d) Both resistive and conductive

View Answer

Answer: d [Reason:] These sensors can measure the electrical change in devices such as conductive polymers and treated substrates. They are suitable for use in residential and commercial environments.

13. ________ sensors are suitable for environments that have high temperatures.
a) Capacitive Sensor
b) Resistive Sensor
c) Thermal Conductivity
d) Both resistive and conductive

View Answer

Answer: c [Reason:] These sensors are suitable for use in environments that have high temperatures. They measure humidity by calibrating the difference between the thermal conductivity of dry air and that of moist air.

14. Are capacitive sensors linear?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Capacitive type sensors are linear and hence can measure RH from 0% to 100%, but require complex circuit and also need regular calibration.

15. Capacitive RH sensors dominate __________ measurements.
a) Atmospheric
b) Process
c) Both atmospheric and process
d) Neither atmospheric nor process

View Answer

Answer: c [Reason:] Capacitive RH sensors dominate atmospheric and process measurements and are the only types of full range RH measuring devices capable of operating accurately down to 0% RH.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }