Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Secure digital card application uses which protocol?
a) UART
b) SPI
c) I2C
d) USART

View Answer

Answer: b [Reason:] The typical applications of SPI protocol are secure digital cards and liquid crystal displays.

2. SPI device communicates in _________
a) Simplex
b) Half duplex
c) Full duplex
d) Both half and full duplex

View Answer

Answer: c [Reason:] SPI devices communicate in full duplex mode using master-slave architecture with a simple master.

3. Do SPI have/has a single master?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The master device originates the frame for reading and writing. Multiple slave devices are supported through selection with individual slave select(SS) line.

4. SPI is described as Asynchronous serial interface.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The SPI is accurately described as a synchronous interface, but it is different from the synchronous serial interface(SSI) protocol, which is also a employs differential signaling and provides only a single simplex communication channel.

5. How many logic signals are there in SPI?
a) 5 signals
b) 6 signals
c) 4 signals
d) 7 signals

View Answer

Answer: a [Reason:] The SPI bus specifies five logic signals: SCLK: Serial clock(output from master) MOSI: Master Output Input, Master Out Slave In(data output from master) MISO: Master Input Slave Output, or master In Slave Out( data output from master) SDIO: Serial Data I/O(bidirectional I/O) SS: Slave Select(often active low, output from master).

6. SPI uses how many lines?
a) 4 lines
b) 1 line
c) 3 lines
d) 2 lines

View Answer

Answer: d [Reason:] SPI uses separate clock and data lines, along with select line to choose the device we wish to talk to.

7. MOSI means __________
a) Line for master to send data to the slave
b) Line for the slave to send data to the master
c) Line for the clock signal
d) Line for the master to select which slave to send data to

View Answer

Answer: a [Reason:] MOSI is the logic signal. The data will be send to the slave from master.

8. MISO means _________
a) Line for master to send data to the slave
b) Line for the slave to send data to the master
c) Line for the clock signal
d) Line for the master to select which slave to send data to

View Answer

Answer: b [Reason:] MISO is the logic signal. The data will be received by master from the slave.

9. Which of the following is advantage in SPI?
a) No start and stop bits
b) Use 4 wires
c) Allows for single master
d) Error checking is not present

View Answer

Answer: a [Reason:] As we don’t have start and stop bits, so the data can be streamed continuously without interruption.

10. Which of the following is disadvantage in SPI?
a) Full duplex communication
b) Push pull drivers
c) Unidirectional signals
d) More pins

View Answer

Answer: d [Reason:] Requires more pins on IC package than I2C, even in the three wire variant.

11. Which of the following is the type of SPI controller?
a) Queued SPI
b) Microwire
c) Microwire/plus
d) Quad SPI

View Answer

Answer: a [Reason:] A Queued serial peripheral Interface is a type of SPI controller that uses a data queue to transfer data across the SPI bus.

12. __________ is a predecessor of SPI.
a) Queued SPI
b) Microwire
c) Microwire/plus
d) Quad SPI

View Answer

Answer: b [Reason:] Microwire often spelled uwire, is essential a predecessor od SPI and a trademark of National Semiconductor. It is subset of SPI: half duplex, and using SPI mode 0.

13. Which has a half duplex communication?
a) Queued SPI
b) Microwire
c) Microwire/plus
d) Quad SPI

View Answer

Answer: b [Reason:] Microwire often spelled uwire, is essential a predecessor od SPI and a trademark of National Semiconductor. It is subset of SPI: half duplex, and using SPI mode 0.

14. Do SPI have internal flash?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] eSPI slaves are allowed to use the eSPI master as a proxy to perform flash operations on a standard SPI flash memory slave on behalf of the requesting eSPI slave.

15. SMBUS stands for ___________
a) Serial Memory Bus
b) Serial Management Bus
c) System Management Bus
d) System Memory Bus

View Answer

Answer: c [Reason:] All communications that were out of band of the LPC bus like general purpose input/output and System Management Bus are tunneled through the eSPI bus.

Set 2

1. __________ Uses voice to control the devices.
a) Google Home
b) Apple HomePod
c) Both Google Home and Apple HomePod
d) Google Sheets

View Answer

Answer: c [Reason:] Google Home, or Apple HomePod, takes in the user’s voice to control the devices. Like, with the help of voice all the parts of our home can be done.

2. Do we have problems using screen in smartphones?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This can be the user’s smartphone screen, but some devices, like smartwatches have screens of their own. The problem in the latter case is that these screens can be tiny and hard to use effectively. Neither voice control nor smartphone control offer adequate solutions to this problem.

3. What should be the frequency of the soil for hand gesturing functions?
a) 50 GHz
b) 60 GHz
c) 35 GHz
d) 40 GHz

View Answer

Answer: b [Reason:] Soil uses high frequency 60GHz radar to sense fine hand gestures that can be mapped to certain functions.

4. What is the gesture that can be produced by tapping index finger to the tip of your thumb?
a) Pressing a virtual button
b) Twisting a virtual dial
c) Pressing a virtual button and Twisting a virtual dial
d) Neither Twisting a virtual dial nor Pressing a virtual button

View Answer

Answer: a [Reason:] Example of soil intuitive virtual tools, by tapping your index finger to the tip of your thumb, you can simulate pressing a virtual button.

5. What is the gesture that can be produced by rubbing your index finger against your thumb?
a) Pressing a virtual button
b) Twisting a virtual dial
c) Pressing a virtual button and Twisting a virtual dial
d) Neither Twisting a virtual dial nor Pressing a virtual button

View Answer

Answer: b [Reason:] Example of soil intuitive virtual tools, you can rub your index finger against your thumb to simulate twisting a virtual dial.

6. Using gestures to interact with augmented applications _________
a) Providing movement
b) Modifying a virtual menu
c) Changing the direction
d) Navigating a virtual menu

View Answer

Answer: d [Reason:] Using it to control smartwatches, one could readily imagine using gestures to interact with augmented or virtual reality applications, such as navigating a virtual menu.

7. Soli has ______
a) Small form factor
b) High power
c) High form factor
d) Medium power

View Answer

Answer: a [Reason:] Soil has small form factor, and low power, soil is practically custom made for IoT devices. With the help of soli gesture functions can be performed.

8. Does smart phone use soli?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Smart home devices may also be a natural fit for soli- perhaps you could turn a light on or off by flicking your fingers at it.

9. RFID stands for ________
a) Radio Frequency Industry
b) Random Frequency Identification
c) Radio Flow Industry
d) Radio Frequency Identification

View Answer

Answer: d [Reason:] In the early years of IoT, RFID (Radio Frequency Identification) and sensor technologies were the focus. The concept has grown enormously during the last decade.

10. IoT describes where Internet provides …………
a) Network
b) Things
c) Architecture
d) Objects

View Answer

Answer: b [Reason:] IoT describes a system where Internet enabled “things” in the physical world equipped with sensors, actuators and capable of interacting with the environment are connected to the internet for monitoring and control of the physical “things”.

11. Is our technology out of sync?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Today’s technology can sometimes feel like it’s out of sync with our senses as we peer at small screens, flick and pinch fingers across smooth surfaces, and read tweets “written” by programmer created bots.

12. Do we have H2M communication?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As people and companies prepare to adapt to the internet of things, with its ever winding focus on machine to machine communication, it’s a good time to ask where people will fit in. H2M –Human to Machine communication conversation can be done with gestures.

13. Is gesture technology important?
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Gesture technology is important because when it is implemented correctly, it becomes something we barely think about. It can make basic interactions with everyday objects simple and intuitive.

14. _________ Is experimenting to turn human body in to sort of antenna.
a) Sony
b) Samsung
c) Ericcson
d) Lenovo

View Answer

Answer: c [Reason:] Ericcson is experimenting with a product it calls connected paper to turn the human body into a sort of antenna.

15. Which company is trying to develop hand gestures into virtual controls?
a) Mahindra
b) Microsoft
c) Qualcomm
d) Google

View Answer

Answer: d [Reason:] Google’s project soli, which turns hand gestures into virtual controls – without need for a virtual reality headset. Instead a tiny sensor that fits onto a chip tracks at high speed and accuracy not just big arm waving gestures but also sub mm hand movement, using .radar

Set 3

1. What is ESP8266?
a) WIFI module
b) Sensor
c) Board
d) USB cable

View Answer

Answer: a [Reason:] The ESP8266 WIFI module is used to make an IOT device that plots temperature data on the web.

2. which sensor is LM35?
a) Pressure sensor
b) Humidity sensor
c) Temperature sensor
d) Touch sensor

View Answer

Answer: c [Reason:] LM35 is a temperature sensor which has 3 legs(Vcc, Vout, GND).

3. How many pins do temperature sensor has?
a) 5 legs
b) 2 legs
c) 4 legs
d) 3 legs

View Answer

Answer: d [Reason:] The temperature sensor LM35 have 3 legs, the first leg is Vcc, you can connect this to the 3.3V. The middle leg is Vout, where the temperature is read from.

4. Monnit temperature sensor is used for what?
a) Accurate results
b) To measure the temperature at high degree
c) Temperature sensor
d) Pressure sensor

View Answer

Answer: a [Reason:] Monnit wireless temperature sensor use a thermistor to accurately measure temperature. These sensors are perfect for monitoring ambient temperatures around the sensors physical location.

5. Which of the following is the Wireless battery-free sensor?
a) LM35
b) RFM3200
c) ESP8266
d) DHT11

View Answer

Answer: b [Reason:] RFM3200 is a wireless battery-free temperature sensor. This flexible sensor is designed to monitor environment and material temperature in a wide range of settings.

6. Which sensor is used for monitor electric distribution and switching equipment temperature?
a) LM35
b) ESP8266
c) DHT11
d) RFM3200

View Answer

Answer: d [Reason:] It is a battery-free sensor. This This lug mounted sensor is designed to monitor electric distribution and switching equipment temperatures. Typical applications include building power distributions, data centers, etc.

7. Electric motor protection has which sensor?
a) Pressure sensor
b) Touch sensor
c) Temperature sensor
d) Humidity sensor

View Answer

Answer: c [Reason:] Electric motor protection has a temperature sensor in it to verify the temperature which is exceeding its limits or not.

8. What is DS18B20 ?
a) Pressure sensor
b) Touch sensor
c) Humidity sensor
d) Temperature sensor

View Answer

Answer: d [Reason:] It measures temperature and sends an email if temperature goes under a threshold.

9. What is STSC1?
a) Pressure sensor
b) Temperature sensor
c) Touch sensor
d) Humidity sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] The STSC1 focuses on application that requires very precise temperature measurement. It is suitable for consumer electronics, Internet of Things and smart home applications, as well as for data loggers and thermostats.

10. Line of sight of wireless sensor tag is ________
a) 750ft
b) 700ft
c) 500ft
d) 550ft

View Answer

Answer: b [Reason:] Line of sight range up to 700 ft, requires Ethernet hub. Temperature logging and notification with 0.02oC resolution is temperature sensor.

11. A ________ is thermally sensitive resistor that exhibits a large change in resistance.
a) Thermistor
b) Resistance Thermometer
c) Thermo couple
d) Semiconductor based sensor

View Answer

Answer: a [Reason:] A thermistor is a thermally sensitive resistor that exhibits a large, predictable, and precise change in resistance correlated to variations in temperature.

12. ________ measures temperature by correlating the resistance of the RTD with temperature.
a) Thermistor
b) Resistance Thermometer
c) Thermo couple
d) Semiconductor based sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] An RTD, measures temperature by correlating the resistance of the RTD with temperature. An RTD consists of a film or, for greater accuracy, a wire wrapped around a ceramic or glass core.

13. ________ consists of two different metals connected at two points.
a) Thermistor
b) Resistance Thermometer
c) Thermocouple
d) Semiconductor based sensor

View Answer

Answer: c [Reason:] Thermocouple consists of two different metals connected at two points. The varying voltage between these two points reflects proportional changes in temperature.

14. Which type of temperature sensor is placed in Integrated Circuits?
a) Thermistor
b) Resistance Thermometer
c) Thermocouple
d) Semiconductor based sensor

View Answer

Answer: d [Reason:] A semiconductor based temperature sensor is placed on Integrated Circuits. They are linear but have the lowest accuracy.

15. Which sensor is linear and low accuracy?
a) Thermistor
b) Resistance Thermometer
c) Thermocouple
d) Semiconductor based sensor

View Answer

Answer: d [Reason:] A semiconductor based temperature sensor is placed on Integrated Circuits. They are linear but have the lowest accuracy.

Set 4

1. We need to invest in storage and prepossessing capacity to perform _________
a) C analytics
b) Bigdata analytics
c) Python analytics
d) IoT analytics

View Answer

Answer: d [Reason:] When would need to invest in the storage and processing capacity to perform IoT analytics with such a huge amount of data. Whenever we have a similar requirement, we can take advantage of a cloud based solution.

2. IoT analytics was proposed by _________
a) Syntel
b) IBM
c) Accenture
d) Intel

View Answer

Answer: d [Reason:] Intel IoT analytics is one of them and it works very well with the Intel Galileo Gen 2 board and python.

3. How can we publish data in Intel IoT?
a) By paying amount
b) By creating an account
c) By signing an account
d) By deleting an account

View Answer

Answer: b [Reason:] Intel IoT Analytics requires us to sign up, create an account with a valid e mail and a password, and click on the activation link of a confirmation e mail before we can publish the sensor data using their free services.

4. Which page provides the number of last observations in the specific period?
a) Dashboard
b) GitHub
c) IoT analytics
d) Sensors

View Answer

Answers: a [Reason:] Each time we publish data from registered device to Intel IoT Analytics, we create an observation for the devices. Thus, the My Dashboard page provides the number of last observations in a specific period.

5. The page displays the sum of the last hour observations for all the registered devices.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] By default, the page displays the sum of the last hour observations for all the registered devices. We should keep the website opened in our web browser.

6. Each device has a globally unique identifier known as _________
a) id
b) deviceId
c) accountid
d) device

View Answer

Answer: c [Reason:] As a user, we can work with many accounts. Each account can contain many devices, has a name and a identifier known as accountId. Each device has a globally unique identifier known as deviceId.

7. With one account in Intel IoT Analytics how many devices can be connected?
a) 3,000 devices
b) 5,000 devices
c) Infinite
d) 7,000 devices

View Answer

Answer: c [Reason:] We don’t have a limit to be connected to this number of devices for an account. We can connect any number of devices.

8. _________ setting that can be modified on a device.
a) Actuator
b) Time Series
c) API
d) UI

View Answer

Answer: a [Reason:] Actuator is a setting that can be modified on a device. For example, rotate the angle of a servo’s shaft or turn on an LED.

9. A series of values captured from the sensor is _________
a) Actuator
b) Time series
c) API
d) UI

View Answer

Answer: b [Reason:] A series of values captured from a sensor, that is, a collection of observations.

10. A time series with ambient temperature observations expressed in _________
a) Degrees Fahrenheit
b) Degrees Celsius
c) Percentage
d) Fahrenheit

View Answer

Answer: a [Reason:] We need a device to use the following components that will retrieve the values from the digital temperature and humidity sensor connected to board: A Time series with ambient temperature observations expressed in a degrees Fahrenheit.

11. A time series with ambient humidity observations expressed in ___________
a) Degree Fahrenheit
b) Degree Celsius
c) Percentage
d) Fahrenheit

View Answer

Answer: c [Reason:] We need a device to use the following components that will retrieve the values from the digital temperature and humidity sensor connected to board: A time series with ambient humidity observations expressed in a percentage.

Set 5

1. Other name for tactile sensor is______________
a) Pressure sensor
b) Humidity sensor
c) Touch sensor
d) Temperature sensor

View Answer

Answer: c [Reason:] Touch sensors are also called as tactile sensor and are sensitive to touch, force or pressure. These are one of the simplest and useful sensors.

2. How many types of touch sensors are present?
a) 2 types
b) 3 types
c) 4 types
d) 5 types

View Answer

Answer: a [Reason:] There are two types of sensors: capacitive sensor Resistive sensor.

3. Which sensor is used in mobile phones?
a) Capacitive touch sensor
b) Temperature sensor
c) Humidity sensor
d) Weight sensor

View Answer

Answer: a [Reason:] Capacitive touch sensors are widely used in most of the portable devices like mobile phones and MP3 players. The reason for this development are durability, robustness, attractive product design and cost.

4. Capacitive touch sensor has moving parts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Touch sensor, unlike mechanical devices, do not contain moving parts. Hence, they are more durable than mechanical input devices.

5. How many types the capacitive touch sensors are classified?
a) 1 type
b) 2 types
c) 3 types
d) 4 types

View Answer

Answer: b [Reason:] There are two types of capacitive touch sensors 1. surface capacitive sensing 2. Projected capacitive sensing In surface capacitive sensing, an insulator is applied with a conductive coating on one side of its surface. In projected capacitive sensing, the whole surface is not changed, but an X-Y grid conductive material is placed between two insulating materials.

6. Resistive touch sensor is used for longer time than capacitive touch senor?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Resistive touch sensors are used for a longer time than capacitive solutions as they are simple control circuits. A resistive touch sensor does not depend on the electrical property of capacitance.

7. How many types of sensors are there in resistive touch sensor?
a) 2 types
b) 3 types
c) 4 types
d) 5 types

View Answer

Answer: b [Reason:]s: There are three types of resistive touch sensors: 4-wire, 5-wire, 8-wire. 4-wire resistive touch sensor is most cost effective. 5-wire resistive touch sensors are most durable. 8-wire resistive touch sensor, each edge of the sensor provides a sensing line.

8. Which touchscreen is coated with a transparent material?
a) Capacitive touchscreen
b) SAW
c) Infrared
d) Resistive touchscreen

View Answer

Answer: d [Reason:] The inside surface is coated with a transparent material that makes electrical contact when pressure is applied. Whilst resistive screens are durable and easy to integrate, they can only offer 75% clarity.

9. Which touchscreen offers 75% clarity?
a) Resistive touchscreen
b) Capacitive touchscreen
c) SAW
d) Infrared

View Answer

Answer: a [Reason:] The inside surface is coated with a transparent material that makes electrical contact when pressure is applied. Whilst resistive screens are durable and easy to integrate, they can only offer 75% clarity.

10. Which touchscreen is used for industrial purpose?
a) Resistive touchscreen
b) Capacitive touchscreen
c) SAW
d) Infrared

View Answer

Answer: b [Reason:] Commonly utilized for industrial purpose, capacitive touch screen consists of a glass overlay, coated with a conductive material such as Indium Tin Oxide.

11. SAW expanded as?
a) Surface Arrangement Wave
b) Screen Acoustic Wave
c) Screen Arrangement Wave
d) Surface Acoustic Wave

View Answer

Answer: d [Reason:] SAW touch screen technology is based upon two transducer and a reflector placed on the glass surface. The wave are dispersed across the screen by bouncing off the reflector arrangement and received by the transducers.

12. Which touchscreen technology does not incorporate an overlay.
a) Resistive touchscreen
b) Infrared
c) Capacitive touchscreen
d) SAW

View Answer

Answer: b [Reason:] Infrared touch screen technology does not incorporate an overlay. Instead, a frame surrounding the display consists od LEDs on one side and phototransistor detector on the other.

13. Which touch screen technology is popular for its versatility?
a) Resistive touchscreen
b) Capacitive touchscreen
c) SAW
d) Optical Imaging

View Answer

Answer: d [Reason:] This touch screen technology is popular for its versatility and scalability. Optical imaging relies on infrared lights.

14. Which touchscreen is made up a glass overlay.
a) Resistive touchscreen
b) Capacitive touchscreen
c) APR
d) SAW

View Answer

Answer: c [Reason:] An APR touch screen is made up a glass overlay and four transducers attached to the back exterior. When the screen is touched, the friction creates acoustic waves.

15. Are APR touch screens touch resistances?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] An APR touch screen is made up a glass overlay and four transducers attached to the back exterior. When the screen is touched, the friction creates acoustic waves. APR touch screens are water resistance, durable and scalable.