Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Formerly, the _____________ flooring was not favourite because of bad smell and ugly colour of the Asphalt.
a) Asphalt
b) Brick
c) Concrete
d) Cork

View Answer

Answer: a [Reason:] The Asphalt tiles, which are produced from natural Asphalt, bitumen, asbestos fibre and material pigments are available in different sizes and in a variety of colours. The asphalt Terrazo is formed by combination of Black Or coloured asphalt with marble chips.

2. __________________ material is used for cheap construction and for places where heavy articles are to be stacked as in case of godowns, Sheds, stores, etc.
a) Concrete
b) Cork
c) Brick
d) Rubber

View Answer

Answer: c [Reason:] The bricks are laid on the floor and brick work is carried out in cement or lime Mortar. To get a better finish, the joints are pointed. The only drawback of this flooring is that it absorbs water.

3. The type of construction which is widely used for cheap residential buildings is known as the ______________________
a) Indian Patent Stone
b) American Stone
c) Hand made stone
d) Patent Stone

View Answer

Answer: a [Reason:] The thickness of concrete layer is about 40 mm and it is carried out in proportion of 1 part of cement, two parts of sand and four parts of coarse aggregate by volume. The square or diagonal lines are made on the concrete surfaces which is still wet. This type of construction is known as the Indian Patent stone.

4. ___________ flooring is available in two forms, namely, tiles and carpet.
a) Marble
b) Plastic
c) Rubble
d) Cork

View Answer

Answer: d [Reason:] The natural cock is the outer bark of the cork oak tree. The cork tiles which are manufactured from high grade cork bark, available in standard sizes with varying Shades and of different thicknesses.

5. ______________ flooring material is used when it is desired to transmit light to the floor below or to admit light to the basement from the upper floor.
a) Linoleum
b) Magnesite
c) Glass
d) Marble

View Answer

Answer: c [Reason:] The structural glass is available in the form of tiles or slabs or bricks and it can be placed in suitable Framework so that the frame and the glass can sustain the anticipated loads.

6. ______________ flooring material is a mixture of linseed oil, gums and resins, pigments, wood flour, cork dust and other filling materials.
a) Linoleum
b) Moorum
c) Plastic
d) Magnesite

View Answer

Answer: a [Reason:] The Linoleum should be laid over an effective damp proof course. The linoleum flooring is attractive in appearance, cheap, durable, resilient, comfortable, moderately warm and it can be easily clean. It reduces nose to a considerable extend and is used for residential buildings, restaurants, Railway, public transport buses, etc.

7. _____________ flooring is known as the composition flooring or jointless flooring.
a) Moorum
b) Rubber
c) Magnesite
d) Stone

View Answer

Answer: c [Reason:] Magnesite Flooring material can be laid over stone, concrete or wooden floors. A coating of bituminous paint should be provided on the metal surface coming in contact with this flooring material. This flooring material is cheap and it can be laid over rough surfaces.

8. The ______________ is the cheapest flooring material and can be only adopted for ground floor.
a) Rubber
b) Plastic
c) Stone
d) Moorum

View Answer

Answer: d [Reason:] The murom is a form of disintegrated rock with binding material. It is laid in layers of 80 mm to 150 mm thickness over a prepaid subgrade and it is well consolidated and well water every time. Finally, layer of 25 mm thickness of powdered or fine moorum is spread and water is sprinkled over it.

9. _____________ flooring is just similar to Moorum flooring except that mud is used in place of Moorum.
a) Mud
b) Murum
c) Stone
d) Plastic

View Answer

Answer: a [Reason:] The moist selected Earth is evenly spread out and it is rammed well so as to get a consolidated thickness of about 150 mm. The water is not added during the process of ramming and small quantity of straw may be added to the moist earth before Ramming to avoid the formation of cracks on drying.

10. ______________ flooring material called polyvinyl Chloride and it is fabricated in the form of tiles, all different sizes and various colours shades.
a) Rubble
b) Plastic
c) Rubber
d) Stone

View Answer

Answer: b [Reason:] The PVC tile flooring is resilient, smooth and good looking. It can be easily clean. It is however costly and can be easily damaged when it comes in contact with burning objects. The PVC tiles are usually not laid on the wooden floor as the cost of preparing the surface to receive these types are considerably high.

11. _________________ flooring material is a mixture of raw rubber, fillers such as fibre, cork, etc. and pigments.
a) Plastic
b) Rubber
c) Stone
d) Mud

View Answer

Answer: b [Reason:] Rubber Flooring can be laid over any smooth and dry surface. This flooring material is elastic, attractive in appearance, sanitary, comparatively warm and soft, but it is affected by oil and grease. This flooring material is used for bathrooms, hospitals, etc.

12. The flooring of _____________ material consists of square or rectangular slab of stones.
a) Stone
b) Marble
c) Glass
d) Cork

View Answer

Answer: a [Reason:] The stone to be used for flooring should be hard, durable and of good quality. Before fixing in position, the stone slabs are dressed on all edges and joints are finished with cement. This type of flooring is durable, resistant to wear and cheap in stone districts.

Set 2

1. The ______ is used for formwork when it is desired to reuse the formwork several times.
a) Stone
b) Steel
c) Timber
d) Bamboo

View Answer

Answer: b [Reason:] The erection and removal of Steel formwork is simple and it presents a smooth surface on removal. The initial cost of steel formwork is very high. But it proved to be economically for large ones requiring many repetitions of the formwork.

2. ___________ gives excellent exposed concrete surface requiring no further finishing treatment.
a) Timber
b) Teak wood
c) Steel
d) Fibre glass

View Answer

Answer: c [Reason:] The exposed surface obtained by use of timber formwork invariably requires plastering for a getting the desired finish of the concrete surface. Steel possesses more strength and is more durable than the timber formwork.

3. When form work is required for small ones requiring less repetitions, the ________ is preferred to Steel.
a) Steel
b) Timber
c) Fibre glass
d) Metal sheets

View Answer

Answer: b [Reason:] The Timber formwork is cheap in initial cost and it can be easily adopted or altered for new use. The timber to be used as formwork should be well Seasoned, free from loose knots, light in weight and easy workable without splitting.

4. The ______ formwork should be neither too dry nor too wet.
a) Fibre glass
b) Steel
c) Timber
d) Metal

View Answer

Answer: c [Reason:] If it is too dry, the timber will swell and get distorted when wet concrete is placed on it. This will affect the workability of concrete and honeycomb surface will appear on removal of the formwork.

5. It is found that a moisture content of about ______ is appropriate for the timber formwork.
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 50%

View Answer

Answer: a [Reason:] If the timber is too wet, it will shrink in hot weather resulting in gaps in the form work through which concrete will flow out. Hence, the ridges will be formed on the concrete surface.

6. The _________ formwork can be reused several time as compared to ordinary Timber formwork.
a) Sunmica
b) Cardboard
c) Fibre ply
d) Plywood

View Answer

Answer: d [Reason:] Under normal conditions, the plywood formwork can be used for 20 times to 25 times and the timber formwork can be used for 10 times to 12 times. The plywood formwork give surface which are plain and smooth and they may not required any further finishing treatment.

7. The column formwork consists of a box prepared from _______ separate sides.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: d [Reason:] The four sides of boxer held in position by wooden blocks, bolts and yokes. The details of formwork for an RCC column of section is 300 mm x 300 mm. Here, the spacing of yokes is about 1 metre in length.

8. The formwork for an ___________ consists of rows of vertical post which carry small wooden beams at their tops.
a) RCC floors
b) RCC slab
c) RCC column
d) RCC beam

View Answer

Answer: a [Reason:] The formwork for an RCC floor consists of a skeleton to receive the concrete. The planks for slab are placed on these beams. The boxes for beams are prepared from two sides and one bottom.

9. In case of formwork for the floor, the ________ supports should be firmly supported at the bottom.
a) Horizontal
b) Vertical
c) Inclined
d) Slanting

View Answer

Answer: b [Reason:] For this purpose, the base plates of Steel may be used. The wooden wedges are provided at the bottom so as to facilitate the tightening or loosening of the post.

10. The formwork for ________ consists of stringers, sheets, joist, bearers and vertical post.
a) Walls
b) Column
c) Beams
d) Stairs

View Answer

Answer: d [Reason:] The Riser forms are supported on the plates which are fixed on the stringers for walls as the case may be. The bottom edge of the Riser forms is Chamfered so that concrete can be placed right up to the level of the next riser.

11. The formwork for ___________ consists of sheets, studs, Wales, ties and braces.
a) Column
b) Beams
c) Walls
d) Stairs

View Answer

Answer: c [Reason:] The Sheets are supported by vertical studs and horizontal wales. The ties are provided to maintain the distance between the sheets to resist the bursting action of the concrete.

12. The forms are raised by the concrete is in a plastic state and such forms are therefore sometimes referred to as the ___________
a) Climbing forms
b) Jumping forms
c) Riser forms
d) Running forms

View Answer

Answer: a [Reason:] After a set of slip forms is completely assembled on a concrete base, the forms are filled slowly with concrete. When the concrete in the bottom portion of the forms has gained sufficiently rigidity, the upward movement of the form is started and it is continued at a speed that is controlled by the rate at which the concrete sets.

Set 3

1. _______ occurs due to various reasons such as unequal distribution of load on the foundations, varying bearing power of the sub soil, eccentricity of the load, etc.
a) Unequal settlement of the sub-soil
b) Unequal settlement of the masonry
c) Horizontal movement of the earth
d) Withdrawal of moisture from the sub-soil

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to unequal settlement of the sub-soil, the cracks are formed in the buildings, which in future, leads to serious defects. To prevent such failure, the foundations should rest on the rock or hard murum.

2. The motor used as the binding material in the masonry construction shrinks and gets compressed when loaded excessively before it has fully set which leads to the __________
a) Unequal settlement of the sub-soil
b) Lateral pressure on the superstructure
c) Unequal settlement of the masonry
d) Atmospheric action

View Answer

Answer: c [Reason:] To avoid such Unequal settlement of the masonry, the mortar to be used in the masonry should be stiff and in line with the workability desired. The masonry work should be raised evenly.

3. _______ occurs at places where there is considerable variation in the height of water table.
a) Transpiration of trees and shrubs
b) Atmospheric action
c) Horizontal movement of earth
d) Withdrawal of moisture from the sub-soil

View Answer

Answer: d [Reason:] When withdrawal of moisture from the sub-soil takes place i.e. water table falls, the soil particles loses Cohesion and hence, there is a shrinkage of soil, resulting in the cracks to the buildings.

4. Due to ______________ the thrust of a Pitched roof or arch action or wind action on the superstructure causes wall to overturn.
a) Horizontal movement of the earth
b) Lateral pressure on the superstructure
c) Unequal settlement of the sub-soil
d) Atmospheric action

View Answer

Answer: b [Reason:] The remedial measures to prevent lateral pressure on the superstructure would be to provide a sufficient wide base and to design the foundations for the worst conditions.

5. Due to ______________ very soft soil is liable to give way under the action of load, especially at places such as sloping ground, riverbank, etc.
a) Horizontal movement of earth
b) Lateral pressure on the superstructure
c) Transpiration of the trees and shrubs
d) Atmospheric action

View Answer

Answer: a [Reason:] In case of horizontal movement of the earth, it is desirable to construct the retaining walls to drive sheet piles to prevent the escape of the earth.

6. Due to the ____________ the roots of trees planted near a building may extend upto the foundation level and may absorb the moisture.
a) Withdrawal of moisture from the sub-soil
b) Transpiration of the trees and shrubs
c) Atmospheric action
d) Unequal settlement of the soil

View Answer

Answer: b [Reason:] The effect of transpiration of trees and shrubs is seen in the form of a depression on the ground and it may lead to cracks in the buildings. The remedial measures such as the foundation should be taken sufficiently deep in case to avoid such effect.

7. To avoid __________ the foundations should be taken beyond the depth up to which rain water can not reach.
a) Unequal settlement of the soil
b) Horizontal movement of the earth
c) Atmospheric action
d) Withdrawal of moisture from the sub-soil

View Answer

Answer: c [Reason:] Atmospheric action results in heavy rains or considerable variations in temperature or Frost action may damage the foundations. Hence the foundations are made at sufficient depth up to which rainwater cannot come in contact with it.

8. ________ results rain water carrying certain Chemicals and salt which reacts with the material used for the foundation work and turn them into powder.
a) Atmospheric action
b) Unequal settlement of the soil
c) Lateral pressure on the superstructure
d) Transpiration of trees and shrubs

View Answer

Answer: a [Reason:] The rain and son are the main atmospheric agents to seriously affect the foundation of a building. The rain may carry certain Chemicals and salts obtained from sewage, animal dung, etc. which reacts with the foundation and leads to its destruction.

9. In case of ________ it is seen that the allowable bearing pressure on the soil is not exceeded, even under the worst conditions.
a) Withdrawal of moisture from the sub-soil
b) Transpiration of trees and shrubs
c) Unequal settlement of the sub-soil
d) Atmospheric action

View Answer

Answer: c [Reason:] Such preventive measures are adopted in case of unequal settlement of the subsoil which leads to formation of cracks in the buildings, which in future, leads to serious defect.

10. The proper watering or curing for a period of at least 10 days should be done to the missionary work in case of ________
a) Horizontal movement of the earth
b) Unequal settlement of the masonry
c) Unequal settlement of the sub-soil
d) Lateral pressure on the superstructure

View Answer

Answer: b [Reason:] Proper watering or curing is done to ensure the development of adequate strength of mortar joints. In this case, the masonry work should be raised evenly.

Set 4

1. If the foundation of the structure is to be divided into two or more independent units, the _______ may be provided to take care of unequal settlement.
a) Slip joints
b) Strap joints
c) Base plate
d) Joists

View Answer

Answer: a [Reason:] Slip joints are situated on the boundary of the independent units and they help in localising the effect of unequal settlement in affected portion of the structure only.

2. Which type of foundation should be adopted in a clayey or lose type of soil which considerably swells and shrinks by variation in the moisture content.
a) Raft foundation
b) Inverted arch foundation
c) Cantilever foundation
d) Grillage foundation

View Answer

Answer: a [Reason:] In case of clay or loose type of soil, Raft foundation is very helpful in increasing the bearing power of soil which becomes very useful when load coming on the soil is practically uniform.

3. Which types of foundation should be adopted when the ground is sloping and it is economical to provide Foundation at the same level.
a) Simple foundation
b) Pad foundation
c) Stepped foundation
d) Pier foundation

View Answer

Answer: c [Reason:] In such case, Stepped foundation is used to correct levels of the sloping ground on which the building is to be constructed and taken and a longitudinal section is prepared accordingly.

4. For heavy structures with uneven loading, the _______ should be adopted for the foundations.
a) RCC slab
b) Piles
c) Arch
d) Beam

View Answer

Answer: b [Reason:] Pile foundations are most appropriate when the loading of the structure is uneven. Piles are driven deep into the ground up to the hard Strata which helps to distribute the load evenly.

5. The cavities or old Wells occur during excavation of the foundation trenches are filled with ____
a) Hard material
b) Rocks
c) Concrete
d) Murum

View Answer

Answer: c [Reason:] To make the foundation safe, such cavities or wells are need to be filled to avoid uneven settlement in future. If the cavity is small, it is filled with concrete. But if the cavity is large enough to make the feeling of concrete expensive, a suitable arch should be provided.

6. In case of soft soil, a line is drawn from the edge of bottom of old footing at an angle of ______ with the horizontal.
a) 45°
b) 60°
c) 90°
d) 30°

View Answer

Answer: d [Reason:] The horizontal spacing between two footing in case of average soil is adjusted by keeping the angle of inclination is 45°. The horizontal spacing of to footing its adjusted in such a way that the edge of bottom of new footing is not intersected by this line.

7. _______ indicates the dead load or weight of the machine for which Foundation is to be provided.
a) Static load
b) Kinetic load
c) Dead load
d) Live load

View Answer

Answer: a [Reason:] The static load is constant for a particular machine and it plays minor role in the design of a machine Foundation. The foundation area should be sufficient to take up this load.

8. In case of kinetic load, it is desirable to provide ______ at the top as well as and the bottom of the foundation block.
a) Reinforcement
b) Extra beam
c) Masonry
d) Piers

View Answer

Answer: a [Reason:] Reinforcement is provided even though the design considerations do not demand such reinforcements. The amount of reinforcement will depend on the type of machine.

9.To minimise the transmission of _______ the machine Foundation should be isolated from the adjoining parts of the building.
a) Turning moment
b) Moisture
c) Vibrations
d) Electricity

View Answer

Answer: c [Reason:] The foundations should be insulated from the vibrating machinery because it may cause settlements on sands and gravels. The various methods adopted for this purpose such as by filling in sand or saw dust between the foundation block and the side soil.

10. What do you understand from the given figure below.
construction-building-materials-questions-answers-online-test-q10
a) Foundation on cavities
b) Spacing of footings
c) Foundation on black cotton soil
d) Foundation on an old well

View Answer

Answer: d [Reason:] In case of old wells, all those materials should be removed from the well and the well, thus cleared, should be filled with hard material. Then suitable beams or arches should be provided to span the well.

11. What do you understand from the given figure below.
construction-building-materials-questions-answers-foundations-based-different-conditions-q11
a) Foundation on an old well
b) Foundation on black cotton soil
c) Foundation of pier
d) Black cotton soil

View Answer

Answer: b [Reason:] This method of constructing Foundation on the black cotton soil is adopted when the depth of soil is more and when there are no chances for water from the surface to penetrate through the soil for more than 1 m to 1.5 m.

Set 5

1. __________ have been developed for determining the load bearing capacity of piles.
a) Wave action theory
b) Empirical formulas
c) Static formulas
d) Dynamic formulas

View Answer

Answer: b [Reason:] Empirical formulas are based on tests which are carried out under limited conditions and hence such formulas are not generally adopted.

2. The ___________ is based upon the longitudinal wave transmission and end impact.
a) Static formulas
b) Dynamic formulas
c) Empirical formulas
d) Wave action theory

View Answer

Answer: d [Reason:] The wave action theory is too complex to be used for ordinary cases and it can be applied only after preparation of charts with the help of electronic computers.

3. The __________ equate the soil resistance to the bearing power of the pile.
a) Dynamic formulas
b) Wave action theory
c) Static formulas
d) Empirical formulas

View Answer

Answer: c [Reason:] To determine Static formulas, the samples of soils through which piles are to be driven are tested in the laboratory and properties of different soils are studied in detail. These results from the laboratory tests are then used to determine the bearing capacity of a pile of a given length, shape and size.

4. The ___________ obtain the bearing power of the piles by equating the soil resistance to the energy of the blow.
a) Static formulas
b) Dynamic formulas
c) Wave action theory
d) Empirical formulas

View Answer

Answer: b [Reason:] Extreme care should be taken while adopting dynamic formulas. There is no dynamic formula which can be applied for all the varying conditions of the work. Most of the dynamic formulas are based on some rational approach.

5. Identify the given pile driving formula.
R = (W1×H)/S × W1/(W1+W2)
a) Dutch formula
b) Eytelwein formula
c) Hiley formula
d) Engineering News formula

View Answer

Answer: a [Reason:] Above given formula is Dutch formula. Where, R = ultimate load carrying capacity of pile in kg. W1 = weight of falling mass in kg. W2 = weight of pile including shoe, cap, etc. in kg. H = height of free fall of ram in case of drop hammers, in cm. S = final settlement of pile in centimetre.

6. Identify the given pile driving formula.
R1 = 2×W1(0.033)H/(0.39×S+1.00)
a) Dutch formula
b) Engineering News formula
c) Eytelwein formula
d) Hiley formula

View Answer

Answer: b [Reason:] Above given formula is Engineering News formula. Where, R1 = safe load on a pile in kg. E = Total energy of a ram at bottom of its download Stroke in kg-m. Engineering News formula assumes a factor of safety of 6.

7. Identify the given pile driving formula.
R1 = ( 2×W1(0.033)H ) ÷ 0.39 × S(1+W1/W2)
a) Eytelwein formula
b) Dutch formula
c) Engineering News formula
d) Hiley formula

View Answer

Answer: a [Reason:] Above given Eytelwein formula is for drop hammers. Where, R1 = safe load on a pile in kg. S = final settlement of pile in centimetre. Eytelwein formula assumes of factor of safety of 6.

8. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q8
a) Dutch formula
b) Hiley formula
c) Engineering News formula
d) Ritter formula

View Answer

Answer: b [Reason:] Above given formula is Hiley formula. This formula is widely used in determining the safe load on pile. Where, e = efficiency of hammer. K = coefficient of restitution.

9. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q9
a) Major Sander formula
b) Merriman formula
c) Ritter formula
d) Kreutzer formula

View Answer

Answer: d [Reason:] Kreutzer formula can be used only for Drop hammer and it is given as above. Where, H1 and H2 = different heights of fall of hammer in centimetre. S1 and S2 = corresponding Penetration in cm.

10. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q10
a) Ritter formula
b) Major Sander formula
c) Kreutzer formula
d) Vulcan Iron Works formula

View Answer

Answer: b [Reason:] Major Sander formula is the simplest form of pile driving formula using a factor of safety of 8. Where, R1 = safe load on a pile in kg. S = final settlement of pile in cm.

11. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q11
a) Merriman formula
b) Ritter formula
c) Vulcan Iron Works formula
d) Kreutzer formula

View Answer

Answer: b [Reason:] Above given formula is Ritter formula. It is an important pile driving dynamic formula. Where, R = ultimate load carrying capacity of pile in kg. H = height of free fall of ram in case of drop hammer in cm. S = final settlement of pile in cm.

12. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q12
a) Merriman formula
b) Ritter formula
c) Kreutzer formula
d) Dutch formula

View Answer

Answer: a [Reason:] Merriman formula is same as the Major Sander formula except that a factor of safety of 6 is used. It is one of the most important pile-driving dynamic formulas.