Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In ___________________ type of gantries, derricks are built on specially constructed tower at site of work.
a) Gin poles
b) Platform
c) Derrick tower
d) Travelling

View Answer

Answer: c [Reason:] A Gantry is used to replace ordinary scaffolding and it lifts and moves material of all types. Derrick tower Gantry is very much suitable for lifting and moving the material in the construction of very tall structures.

2. _________________ Gantry consists of a platform which receives and distributes the material.
a) Platform
b) Traveling
c) Gin pole
d) Derrick tower

View Answer

Answer: a [Reason:] The platform is constructed on the roadside at a convenient height so that no obstruction is caused to traffic during construction of the work. Some hoisting arrangement is provided on the gantry by which materials as they arrive in the vehicle are lifted up and placed on the platform.

3. ____________________ is similar to platform gantry except that the platform is converted into a movable carriage.
a) Gin poles
b) Platform Gantry
c) Traveling gantry
d) Derrick tower Gantry

View Answer

Answer: c [Reason:] Traveling gantry consists of two parallel frame supporting Steel rails fixed on them. The rails are turned up at the ends to prevent the carriers moving beyond the limit. Suitable lifting arrangement is provided on the carriage.

4. A _______________ is merely a steel or Timber mast which is held in the vertical position by three to four guy ropes.
a) Pulley block
b) Hoists
c) Gin poles
d) Gantry

View Answer

Answer: c [Reason:] Each of the guy rope is well anchored to a dead man which may be in the form of concrete blocks or wooden logs buried in the ground. Suitable block is provided at the top of mast to connect hoists tackle with the hoists rope.

5. A ______________ consist of horizontal platform which is moved upward and downward by a powered winch between vertical guides.
a) Pulley block
b) Hoists
c) Elevator
d) Conveyor

View Answer

Answer: b [Reason:] The platform maybe slide hung or Centre hung. The former is used for lower capacities and the latter is used for higher capacities. In order to provide safety and stability to the Hoists, the vertical guides are anchored with the structure.

6. _______________ are used to change the direction of ropes and to raise greater loads with less efforts.
a) Pulley blocks
b) Elevators
c) Escalators
d) Conveyors

View Answer

Answer: a [Reason:] The blocks are made of wood and depending on the number of sheaves or Pulley wheels, they are termed as single or double etc. pulley blocks. The various forms of pulley blocks are available such as differential pulley blocks, spur gear pulley blocks and worm gear pulley block.

7. A _________________ is a mechanism in the shape of a cylinder or drum, over which rope or chain is wound.
a) Conveyor
b) Pulley
c) Winch
d) Rotor

View Answer

Answer: c [Reason:] If a Winch is used only for raising or lowering, it is sometimes referred to as Hoist. Chain blocks in reality are small winches and they may be operated either manually or mechanically. Winches should be enough capacity to accommodate the longest length of rope likely to be wound over them.

8. With the help of ________________, the materials are transported with a continuous flow at comparatively high speeds.
a) Trucks
b) Dumpers
c) Conveyors
d) Elevators

View Answer

Answer: c [Reason:] The conveyors like Wood salt and chain conveyor, gravity roller conveyor, monorail conveyor, belt conveyor are used for this purpose. The belt conveyor is most commonly used.

9. ________________ are the supports of the continuous belt.
a) Idlers
b) Pulleys
c) Cylinders
d) Driving units

View Answer

Answer: b [Reason:] Depending upon the nature of work, the Idler of proper type and size should be selected and while determining the power required to drive the belt conveyor, the friction between the belt and idler surface should be considered.

10. _________________ are also known as the self-contained conveyors and they are used when placing of small volume of concrete is involved.
a) Spreading Conveyors
b) Feeder Conveyors
c) Portable Conveyors
d) Supply Conveyors

View Answer

Answer: c [Reason:] Portable Conveyors can be used on large projects to handle placements of concrete at different places simultaneously. The portable conveyor is a self-contained unit which can be readily moved without much difficulty.

11. ____________________ conveyors operate in series with end discharge transfer points.
a) Transfer
b) Feeder
c) Spreading
d) Unit

View Answer

Answer: b [Reason:] The Feeder belt conveyors are operated over an easily installed track system so that the feeder train can be retracted or extended without interrupting concrete placement. This conveyors are used to transport large volume of concrete.

12. ________________ conveyors maybe in the form of side discharge conveyors.
a) Feeder
b) Spreading
c) Radial
d) Discharge

View Answer

Answer: b [Reason:] In case of radial spreaders, the placing area is decided by the cantilevered support swings the discharge end through an arc, usually 180° to 360°. These Conveyors are also provided with the arrangement of extending and retracting the placing Conveyor to a substantial distance.

13. The conception of providing Arial _________ developed from the need to provide an economical alternative to road and Railways for transporting materials.
a) Ropeways
b) Waterways
c) Railways
d) Roadway

View Answer

Answer: a [Reason:] The initial cost of ropeway is high and hence, its installation is justified when large quantity of materials used to be handled. It is possible to discharge loads automatically at any point from any desired height while using ropeways.

14. ______________ ropes are widely used for hoisting purpose and they consist of fibre suitably bound together.
a) Manilla
b) Wire
c) Aluminium
d) Tungsten

View Answer

Answer: a [Reason:] While using Manilla rope, things to be considered are- ropes should possess the required strength and resistant to wear and tear. The Rope should be stored in dry and well ventilated place. The rope should never be placed coiled on a damp surface.

15. __________________ ropes consists of strands of wire of iron, Steel, etc. which are twisted around the core of hemp.
a) Manilla
b) Wire
c) Twisted
d) Corrugated

View Answer

Answer: b [Reason:] The important points to be remembered in connection with the wire ropes are- the ropes should not form kinks or twists and should be strong and durable; The proper inspection and maintenance will be necessary to keep the ropes in working condition, etc.

Set 2

1. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q1
a) Raymond step taper concrete pile
b) Friction pile
c) Raymond Standard concrete pile
d) Mac Arthur pile

View Answer

Answer: c [Reason:] Raymond standard concrete pile consists of thin corrugated shell closed at bottom. The shell is driven into the ground with a collapsible Steel mandrel core in it. When the desired depth is reached, the mandrel is collapsed and withdrawn.

2. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q2
a) Raymond standard concrete pile
b) Raymond step taper concrete pile
c) Mac Arthur pile
d) Base driven pile

View Answer

Answer: b [Reason:] Raymond step taper concrete pile consists of Steel sections of suitable length. The bottom of first shell to be driven is closed by a flat steel plate. The diameter of pile increases in steps at the rate of 25 mm for each successive shell section.

3. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q3
a) Mac Arthur pile
b) Base driven pile
c) Swage pile
d) Monotube pile

View Answer

Answer: a [Reason:] In Mac Arthur pile, a heavy steel casing with a core is driven into the ground as shown in given figure. When the desired depth is reached, the core is withdrawn and a corrugated steel shell is placed in the casing.

4. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q4
a) Base driven pile
b) Friction pile
c) Swage pile
d) Button bottom pile

View Answer

Answer: a [Reason:] Base driven pile consists of a helically welded shell of steel plate. A concrete plug is provided at the bottom of the shell and driving its done by allowing pile Hammer to fall on the concrete plug.

5. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q5
a) Swage pile
b) Base driven pile
c) Button bottom pile
d) Mac Arthur pile

View Answer

Answer: a [Reason:] In Swage pile, a precast concrete plug of slight conical shape provided at the bottom of a steel shell. These piles are used for hard soil or at places where it is desired to have watertight shell before concrete is placed in the Shell.

6. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q6
a) Swage pile
b) Button bottom pile
c) Simple pile
d) Friction pile

View Answer

Answer: b [Reason:] In Button bottom pile, a concrete button is used at the bottom to provide an enlarged hole in the soil when the file is being driven.

7. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q7
a) Pressure pile
b) Pedestal pile
c) Vibro pile
d) Simplex pile

View Answer

Answer: d [Reason:] In Simplex pile, a Steel Tube fitted with cast iron shoe is driven into the ground up to required depth as shown in above figure. The reinforcement, if necessary, is put up.

8. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q8
a) Simplex pile
b) Simplex Alligator pile
c) Franki pile
d) Vibro pile

View Answer

Answer: b [Reason:] In Simplex Alligator jaw pile, the cast iron shoe is provided by alligator jaw point. When concrete is poured, the jaw opens and allows concrete to flow. In this type of pile, the shoe does not remain in the ground.

9. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q9
a) Simplex pile
b) Franki pile
c) Pedestal pile
d) Pressure pile

View Answer

Answer: c [Reason:] In Pedestal pile, a concrete pedestal can be seen at the bottom of the pile which is driven into the ground. The pressure is applied on the concrete through the core and at the same time, the case is withdrawn and hence the concrete is sprayed into the voids.

10. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q10
a) Under reamed pile
b) Pedestal pile
c) Simplex pile
d) Pressure pile

View Answer

Answer: d [Reason:] In Pressure pile, the compressed air is then admitted through the air Pipe and which is applied to raise the tube. Thus, the tube is lifted slightly and at the same time, the concrete is forced into the surrounding ground by compressed air.

11. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q11
a) Load bearing pile
b) Friction pile
c) Cast iron pile
d) Timber pile

View Answer

Answer: a [Reason:] Load bearing piles penetrate through the soft soil and their bottom rest on a hard bed. Thus, they are end bearing piles and act as a column or piers. The soft ground through which the piles pass also give some lateral support and thus increases the load carrying capacity of the bearing piles.

12. Identify the type of pile.
construction-building-materials-questions-answers-different-types-pile-q12
a) Load bearing piles
b) Sand pile
c) Friction pile
d) Steel pipe

View Answer

Answer: c [Reason:] When loose soil extends to a great depth, the piles are driven up to such a depth that the frictional resistance developed at the sides of the piles equals the load coming on the piles.

Set 3

1. Identify the dressing of stone surface.
construction-building-materials-questions-answers-dressing-stone-surfaces-q1
a) Quarry-faced finish
b) Scabbling finish
c) Hammer-dressed finish
d) Axed finish

View Answer

Answer: c [Reason:] In Hammer-dressed finish, the stones are made roughly square or rectangular by means of a Waller’s hammer as shown in given figure above. The Hammer-dressed Stones have no sharp or irregular corners and have comparatively even surface so as to fit well in the masonry.

2. Identify the dressing of stone surface.
construction-building-materials-questions-answers-dressing-stone-surfaces-q2
a) Furrowed finish
b) Reticulated finish
c) Vermiculated finish
d) Droved finish

View Answer

Answer: a [Reason:] In Furrowed finish, a margin of about 20 mm width, is sunk on all the edges of the stone and the central position is made to project about 15 mm. A number of vertical or horizontal grooves about 10 mm wide are formed in this projected position. This finish is generally adopted to make the quoins prominent.

3. Identify the dressing finish of stone surface.
construction-building-materials-questions-answers-dressing-stone-surfaces-q3
a) Dragged finish
b) Sunk finish
c) Circular finish
d) Tooled finish

View Answer

Answer: d [Reason:] In Tooled finish, the stone surface is finished by means of a chisel and parallel continuous mark, either horizontal or vertical on inclined, are left on the surface.

4. Identify the dressing finish of stone surface.
construction-building-materials-questions-answers-dressing-stone-surfaces-q4
a) Vermiculated finish
b) Reticulated finish
c) Boasted finish
d) Rubbed finish

View Answer

Answer: c [Reason:] In Boasted finish, the Boaster is used to make non continuous parallel marks on the stone surface. The marks maybe horizontal, vertical or inclined. A Boaster is a chisel having an edge of width about 60 mm.

5. Identify the dressing finish of stone surface.
construction-building-materials-questions-answers-dressing-stone-surfaces-q5
a) Polished finish
b) Dragged finish
c) Circular finish
d) Rubbed finish

View Answer

Answer: b [Reason:] In Dragged or Combed finish, a Drag or a comb, which is a piece of Steel with a number of teeth, is rubbed on the surface in all directions. This finish is suitable for the soft stones only.

6. Identify the dressing finish of stone surface.
construction-building-materials-questions-answers-dressing-stone-surfaces-q6
a) Reticulated finish
b) Vermiculated finish
c) Boasted finish
d) Plain finish

View Answer

Answer: a [Reason:] Reticulated finish represents a neat like appearance. A margin, about 20 mm wide, is marked on the edges of the stone and irregular sinking are made on the enclosed space. A pointed tool is used to put the marks on the sunk surface so as to present a pock-marked appearance.

7. Some stones, has obtained from the quarry, possess a smooth surface and hence such a stone surface is termed as the __________
a) Scabbling finish
b) Self-faced finish
c) Axed finish
d) Punched finish

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-faced or Rock-faced or Quarry-faced finished stones can be directly placed on the work from the quarry. Whereas, in Scabbling finish, the irregular projections are removed by a scabbling hammer and in this way the stones are roughly dressed.

8. The finished surface obtained from the moulded stones are known as ________
a) Circular finish
b) Polished finish
c) Moulded finish
d) Rubbed finish

View Answer

Answer: c [Reason:] The surface of the stone can be moulded in any desired shape so as to improve the appearance of the work. The mouldings can be made either by hand or machine.

9. ___________ finish is obtained by sinking the surface below the original level in the form of white grooves, chamfers, inclined surfaces, etc.
a) Vermiculated finish
b) Droved finish
c) Boasted finish
d) Sunk finish

View Answer

Answer: d [Reason:] Vermiculated finish is just similar to the reticulated type accept that the sinking or more.. The finish presents a worm eaten appearance.

10. In _______ type of finish, the surface of the stone is made approximately smooth with the saw or with a chisel.
a) Chisel-draughted margins
b) Sunk finish
c) Polished finish
d) Plain finish

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, in polished finish, the surface of stone such as Marbles, granites, etc. can be polished either by hand or with machine. All these factors are to be careful examined before recommending a particular type of finish for the stone work.

Set 4

1. A ___________________ is also known as roto-hammer drill or masonry drill.
a) Rotary percussion drill
b) Steam hammer
c) Stop hammer
d) Tripod drill

View Answer

Answer: a [Reason:] The Rotary hammer drill is a percussion drill that uses a weight to create the impact force on the masonry bit. Some styles of these drills are intended for masonry drilling only.

2. A ______________ is a power driven hammer used to shape forgings.
a) Tripod drill
b) Wagon drill
c) Stop hammer
d) Steam hammer

View Answer

Answer: d [Reason:] Steam hammer consists of a hammer like Piston located within a cylinder. The hammer is raised by the pressure of steam injected into the lower part of a cylinder and falls down with a force by removing the steam. Steam hammer that fall by their own weight are called as steam drop hammers.

3. _________________ is the modified form of Jack hammer.
a) Tripod drill
b) Wagon drill
c) Piston hammer
d) Stop hammer

View Answer

Answer: d [Reason:] Stop hammer is used for overhead drilling as in case of tunnel. The feeding of Stop Hammer maybe automatic or hand operated.

4. ________________ is a Jack hammer mounted on a tripod with legs spread out to grant sufficient stability to the drill.
a) Wagon drill
b) Tripod drill
c) Steam hammer
d) Jack hammer

View Answer

Answer: b [Reason:] In case of Tripod drill, it becomes necessary to frequently move the tripod drill to adjust for subsequent drilling work and hence, tripod drills are only used for drilling operations on very hard rocks.

5. ________________ are drifters which are mounted on masts and masts are mounted on two wheels to provide easy portability of the drills.
a) Wagon drills
b) Tripod drills
c) Rotary percussion drills
d) Rotary hammer drills

View Answer

Answer: a [Reason:] The Wagon drills can be used to drill holes up to a depth of about 10 meters or more and they give better performance as compared to jackhammers. They can be used to drill at any angle from down to slightly above horizontal.

6. The _____________ is gripped by a chuck at one end of the drill and is pressed against the target material and rotated.
a) Drilling Coolant
b) Drilling hammer
c) Drilling bit
d) Drilling pattern

View Answer

Answer: c [Reason:] The tip of the drill bit does the work of cutting into the target material, either slicing of thin shaving, grinding of small particles or crushing and removing pieces of work. Drill bits are cutting tools used to create cylindrical holes.

7. In _____________, the bits for Jack hammer and drifters are forged on one end of the drill Steel.
a) Detachable bits
b) Forged bits
c) Rotary bits
d) Revolving bits

View Answer

Answer: b [Reason:] Forged bits are made up of single length of drill Steel. They are available in various shapes such as circular, octagonal, hexagonal, etc. For forging bits, air operated drills has to be installed at the site of work. The sharpener sharpens the bit as required.

8. ________________ are Steel bits which are screwed to the ends of drill rods and they can be attached to or removed from the drill steel.
a) Detachable bits
b) Forged bits
c) Removable bits
d) Sharpened bits

View Answer

Answer: a [Reason:] The advantages of detachable beats as compared to Forge beats are- they are available in various sizes and shapes and hardness; they are factory made products and hence, they are of superior quality.

9. ______________ are the most common drilling tools used by the handyman with either hand or electric drill.
a) Screwdriver bits
b) Tile bits
c) Masonry bits
d) Twist bits

View Answer

Answer: d [Reason:] Most twist beds are made from other High Speed Steel or Carbon Steel. Twisted bits made from high speed Steel are suitable for drilling most types of materials, while drilling metals the HSS stands up to high temperatures.

10. Twist bits are also available coated with ______________
a) Calcium chloride
b) Aluminium Nitrate
c) Titanium Nitrate
d) Titanium Nitride

View Answer

Answer: d [Reason:] Twist bits coated with Titanium Nitride are easily identified by the gold like colour. This coating increases the hardness of the bit and adds self lubricating property. The coating is only really effective when metal is being drilled, it has little effect when working with other materials.

11. _________________ are designed to fit in rechargeable screwdriver and have low power.
a) Tile bits
b) Screwdriver bits
c) Wood auger bits
d) Masonry bits

View Answer

Answer: b [Reason:] Screwdriver bits have a hexagonal shank and are ideal for drilling pilot holes. They are available in Limited sizes.

12. _______________ are designed for drilling into brick, block, stone or concrete.
a) Wood auger bits
b) Masonry bits
c) Bullet pilot bits
d) Spur point bits

View Answer

Answer: b [Reason:] The cutting tip of masonry bit is often made from tungsten carbide bonded to a spiralled Steel shaft. Some masonry drills are described as Durium Tipped, means a highly durable Silicon Bronze alloy used instead of tungsten as the cutting point.

13. _________________ are also known as a wood or dowel bit.
a) Countersink bits
b) Flat wood bits
c) Hole saw bits
d) Spur point bits

View Answer

Answer: d [Reason:] Spur point bits have a central point and two raised spurs that helps keep the bit drilling straight. The bit cuts Timber very fast when used in a power drill and leaves clean sided hole. They are ideal for drilling holes for the Dowels as the sides of the holes are clean and parallel.

14. ____________________ are same as Spur point bits, but can be used in metal, wood and plastics.
a) Tile bits
b) Wood auger bits
c) Countersink bits
d) Bullet pilot point bits

View Answer

Answer: d [Reason:] Bullet pilot point bits cut a clean hole and cause little damage when they break through the back of the work piece. Size of the bits ranges from 1.5 mm to 13 mm.

15. __________________ is used in a power or hand drill to form the conical recess for the heads of countersunk screws.
a) Countersink bit
b) Carbide insert bit
c) Hole saw bit
d) Flat wood bit

View Answer

Answer: a [Reason:] Countersink bits tends to be designed for use on soft materials such as Timber and plastics, not metals. When used with a power drill to countersink an existing hole, the bits tends to chatter, leaving a rough surface. Better results will be obtained in the counter sink bit is used before the hole is drilled.

Set 5

1. ______________ are used to excavate underwater material.
a) Scraper
b) Dredger
c) Excavator
d) Escalator

View Answer

Answer: b [Reason:] In order to provide the necessary depth of water near the ports, it becomes essential to do the process of dredging which is specialised form of excavation.

2. A _______________ Dredger consists of an endless chain of bucket mounted on a ladder.
a) Bucket ladder
b) Dipper
c) Grab
d) Hydraulic

View Answer

Answer: a [Reason:] The buckets are provided with suitable cutting edge to facilitate digging. The material brought up by buckets is either drop directly into Hopper provided on the vessel or conveyed to the barges standing along side of the vessel.

3. A _______________ Dredger consists of a pontoon carrying a frame in which a revolving boom is fixed.
a) Grab
b) Hydraulic
c) Bucket ladder
d) Dipper

View Answer

Answer: d [Reason:] The dipper stick connect the bucket and boom. The bucket is dredged by releasing and pulling the hoist cable. The dipper dredger is ideal for working in heavy grounds.

4. A _____________ dredger essentially consist of a graph suspended from cable.
a) Hydraulic
b) Grab
c) Ladder
d) Bucket

View Answer

Answer: b [Reason:] A grab is in the shape of scooper like a quadrant of circle. It open in its normal position. On being lowered to the bottom, the grab digs into the mud and by suitable arrangement, the grab is closed.

5. A _______________ Dredger essentially consist of sand pump which excavates and transport the bed material in one operation.
a) Hydraulic
b) Skimmer
c) Bucket ladder
d) Grab

View Answer

Answer: a [Reason:] The suction pipe is provided at bottom with a cutter for hard material. This type of dredger is also known as the suction dredger. A Hydraulic Dredger is unsuitable for open see where height of sea waves exceeds 1200 mm.

6. ________________ is mounted on the wheels and carries two to four teeth, the usual number being three.
a) Rooter
b) Ripper
c) Ditcher
d) Trencher

View Answer

Answer: a [Reason:] The Ripper is used to break up the ground and to pull up the roots. This loose and material can be removed by using scraper.

7. ________________ is used to excavate the trenches of width from 250 mm to 450 mm and depth 4 m with accuracy and speed.
a) Ripper
b) Rooter
c) Scarifier
d) Ditcher

View Answer

Answer: d [Reason:] Ditcher is mainly used excavate Trenches from mains, gas lines, oil pipelines, telephone cable, drainage lines etc. These machines are generally crawler mounted. They can be wheel type or ladder type also.

8. ____________ type Trencher can dig a trench up to 10 m in depth and 4 m in width.
a) Bucket
b) Wheel
c) Ladder
d) Series

View Answer

Answer: c [Reason:] Ladder type Trencher consists of two endless chains with travel along the Boom, to which teethed cutter buckets are attached. By installing shaft mounted side cutter on each side of the Boom, the width of the trench can be increased.

9. In a Trencher, a series of small cutting ____________ attached to two endless chains which are supported by a boom.
a) Buckets
b) Teeth
c) Grader
d) Cutter

View Answer

Answer: a [Reason:] A single machine can be used for digging trenches of various size by varying the length of the Boom. Some trenches have an angle of mould blade, which have to carry out the back filling operation.

10. ___________________ equipment are used to decrease the porosity of earth and to increase the density and strength of the earth.
a) Excavation
b) Compaction
c) Hauling
d) Hoisting

View Answer

Answer: b [Reason:] Compaction of the earth and it is done by Rolling, kneading, Ramming, tamping, vibrating, etc. There are three types of compaction equipment that is- rolling equipment, Ramming equipment and vibrating equipment.

11. _________________ type of rollers rely upon their deadweight to carry out consolidation work.
a) Rubber tyre
b) Pneumatic
c) Dead weight
d) Sheep’s foot

View Answer

Answer: c [Reason:] Dead weight Roller are usually diesel powered and driven by a seated operator within a cabin. Their weight varying from 1 to 16 tonnes which is distributed to the ground through two large diameter rear wheels and a wider but small front Steering wheel.

12. The weight of _____________ Roller varies from 500 kg to 5 tonnes.
a) Dead weight
b) Vibrating
c) Ramming
d) Tamping

View Answer

Answer: b [Reason:] Vibrating rollers are more effective to consolidate small area in building works particularly in granular soil. They are available with or without water sprinkler attachments and with vibration ranging upto 3000 vibrations per minute.

13. A _________________ roller consists of a flat platform below with number of smooth rubber tyre wheels are mounted on two or more axles.
a) Sheep’s foot
b) Pneumatic
c) Smooth wheeled
d) Dead weight

View Answer

Answer: b [Reason:] The Rubber tyred or pneumatic rollers are found to be very efficient in the composition of earth upgrade, granular soils in base course, final operation for bituminous surface dressing, etc. In addition to the direct pressure due to rolling this rollers also provide a slight kneading action.

14. ______________ rollers are also known as tamping rollers.
a) Sheep’s foot
b) Rubber tyred
c) Smooth wheeled
d) Pneumatic

View Answer

Answer: a [Reason:] Sheep’s foot rollers consist of hollow Steel cylinder or cylinders, each about 1.20 m long and 1.20 m in diameter with 180 mm to 230 mm projections extending out from the curved surface of the cylinder. These projections are made of steel and they resembles Sheep’s feet and are arranged in row round the cylinders, the projections in successive rows being staggered.

15. The ________________ rollers are considered most suitable for compacting clayey soil or soil containing mixture of sand and clay.
a) Smooth wheeled
b) Sheep’s foot
c) Dead weight
d) Pneumatic

View Answer

Answer: b [Reason:] In the modified form of Sheep’s foot rollers, the projections are replaced by segments or pads or grids and such modified form of Sheep’s foot Roller can be used satisfactorily for compacting granular material also.