Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The temporary framework is known as __________ and it is useful in construction demolition, maintenance or repair works.
a) Underpinning
b) Shoring
c) Scaffolding
d) Grouting

View Answer

Answer: c [Reason:] When the height above floor level exceeds about 1.5 m a temporary structure, usually of timber, is erected close to the work to provide a safe working platform for the workers and to provide a limited space for the storage of plant and building materials. This temporary Framework is known as scaffolding or simply of scaffold.

2. ___________ is the most common type of scaffolding and is widely used in the construction of brickwork.
a) Suspended scaffolding
b) Single scaffolding
c) Trestle scaffolding
d) Steel scaffolding

View Answer

Answer: b [Reason:] Single scaffolding or Bricklayers scaffolding consists of a single row of standards placed at a distance of about 1.20 m from the wall. The distance between the successive standards is above 2 metre to 2.50 m. The ledgers are then fix to the standards at a vertical distance of about 1.20 metre to 1.80 metres.

3. _________ is stronger than the single scaffolding and it is used in the construction of stone work.
a) Trestle scaffolding
b) Steel scaffolding
c) Patented scaffolding
d) Double scaffolding

View Answer

Answer: d [Reason:] In Double scaffolding or Mason’s scaffolding, the Framework is similar to the single scaffolding accept that two rows of standards are provided. The distance between the face of the wall and the first show of standard is about 200 mm to 300 mm and the distance between the two rows is about 1 m.

4. __________ type of scaffolding is used when the proper hard ground is not available for the standards to rest.
a) Steel scaffolding
b) Trestle scaffolding
c) Bricklayers scaffolding
d) Cantilever scaffolding

View Answer

Answer: d [Reason:] In Cantilever scaffolding or Needle scaffolding, the general Framework maybe of single scaffolding type or of double scaffolding type. Thus but the standards are supported by a series of needles or ties which are taken out at floor level or through opening or through hole kept in the masonry.

5. __________ is a very light type of scaffolding and can be used only for the maintenance work such as painting, pointing, whitewashing, etc.
a) Trestle scaffolding
b) Suspended scaffolding
c) Patented scaffolding
d) Needle scaffolding

View Answer

Answer: b [Reason:] In Suspended scaffolding, the working platform is suspended from the roof by means of ropes, wires or chains and arrangements are made such that the platform can be raised or lowered. This type of scaffolding does not create any obstruction on the ground and it is the most effective as it always provides the optimum level for working.

6. In __________ type of scaffolding, the working platform is supported on movable contrivances such as Ladders, tripods, etc., mounted on wheels.
a) Trestle scaffolding
b) Cantilever scaffolding
c) Mason’s scaffolding
d) Bricklayers scaffolding

View Answer

Answer: a [Reason:] Trestle scaffolding is useful for minor repairs on painting work inside the room and the maximum height of to reach this type of scaffolding can be adopted is about 5 metre from the supporting surface.

7. In ______ type of scaffolding, in place of timber, the Steel tubes can be effectively used for the scaffolding work.
a) Steel scaffolding
b) Patented scaffolding
c) Suspended scaffolding
d) Trestle scaffolding

View Answer

Answer: a [Reason:] In steel scaffolding, the Steel tubes are available in standard lens with special coupling and set screws. The scaffolding can be used upto any height. It is strong and more durable; it can be easily irritated and dismantle; it possesses high scrap value and it is resistant to fire.

8. _________ are the vertical members of the framework and they are either supported on the ground or embedded into the ground.
a) Ledgers
b) Standards
c) Putlogs
d) Rakers

View Answer

Answer: b [Reason:] Whereas, Putlogs are the transverse species which are placed on the Ledgers and which are supported on the wall at one end. They are at right angle to the wall. And the Ledgers are the horizontal members parallel to the wall.

9. ________ is a piece which is used to bridge an opening in a wall and it supports one end of the putlog at the opening.
a) Transoms
b) Braces
c) Rope
d) Bridle

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, Transoms are the Putlogs, but their both ends are supported on the Ledgers. And, Braces are the diagonals cross species fixed on the standards.

10. _________ is a Board placed parallel to the Ledgers and supported between the Putlogs.
a) Toe board
b) Guard rail
c) Raker
d) Bolts

View Answer

Answer: a [Reason:] Toe board is provided to work as a protective measure on the working platform. Whereas, Guard rail is a rail provided like a Ledger at the working level.

Set 2

1. An _______ is a structure which is constructed to span across an opening.
a) Doors
b) Windows
c) Arches
d) Bridges

View Answer

Answer: c [Reason:] Arches generally consist of small wedge shaped unit which are joined together with mortar. However the arches made of steel and RCC are built in single units without the use of wedge shaped unit and they are used for the bridge construction.

2. ________ is the inner surface of Arch.
a) Intrados
b) Soffit
c) Crown
d) Haunch

View Answer

Answer: b [Reason:] Soffit is the inner surface of the arch. Sometimes the terms, extrados and Soffit are treated as synonymous. Whereas, Intrados is the inner curve of the arch.

3. _______ is the inclined or splayed surface on the abatement.
a) Skewback
b) Springer
c) Back
d) Piers

View Answer

Answer: a [Reason:] Skewback is prepared to receive the arch and from it, springs the arch. Whereas, Back is the external curve of an Arch.

4.______ is the first voussoir and springing level on the other side of an arch and it is immediately adjacent to the skewback.
a) Key
b) Crown
c) Abutment
d) Springer

View Answer

Answer: d [Reason:] Voussoirs are the wedge shaped unit forming the courses of an arch. Whereas, Abutment is the end support of an arch.

5. _____ is the wedge shaped unit at the Crown of an arch.
a) Key
b) Crown
c) Ring
d) Haunch

View Answer

Answer: a [Reason:] Key is sometimes made prominent by making out of a larger section and projecting it below and above the outlines of an arch.

6. ______ is the clear vertical distance between the highest point on the intrados and springing line.
a) Span
b) Rise
c) Arcade
d) Center

View Answer

Answer: b [Reason:] Whereas, Span is the clear horizontal distance between the supports. And Centre is the geometrical centre of the curve of an arch.

7. _________ is the lower half portion of the arch between the crown and the skewback.
a) Spandril
b) Soffit
c) Haunch
d) Ring

View Answer

Answer: c [Reason:] Whereas, Spandril is the irregular triangular space formed between the extrados and the horizontal line drawn tangent to the crown.

8. The horizontal distance measured perpendicular to the front and back faces of an arch is known as the _________
a) Piers
b) Ring
c) Crown
d) Thickness

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, Ring is the circular course forming an arch. And Piers are the intermediate supports of an Arcade.

9. ______ is a row of arches supporting a wall above and being supported by the piers.
a) Soffit
b) Arcade
c) Crown
d) Impost

View Answer

Answer: b [Reason:] Whereas, Crown is the highest point of the extrados. The Springing line is the imaginary horizontal line joining the two springing points.

10. The projecting course at the upper part of a Pier or an abutment to stress the springing line is called as the _____
a) Impost
b) Height
c) Springing Point
d) Crown

View Answer

Answer: a [Reason:] Whereas, Springing Points are the points from which the curve of an arch Springs. And Height is the perpendicular distance between the Intrados and extrados.

Set 3

1. In ______ type of bond, all the brakes are arranged in the stretcher courses.
a) English bond
b) Header bond
c) Stretcher bond
d) Flemish bond

View Answer

Answer: c [Reason:] The stretcher bond is useful for one brick partition walls as there is no headers in such walls. As this bond does not develop proper internal bond, it should not be used for walls having thickness greater than that of one-brick wall.

2. In _______ type of bond, all the bricks are arranged in header courses.
a) Header bond
b) Flemish bond
c) Dutch bond
d) Facing bond

View Answer

Answer: a [Reason:] Header bond does not have strength to transmit pressure in the direction of the length of the wall. Hence it is not suitable for load bearing walls. However this bond is used for curved surfaces in the brick work because stretches, if used for curved faces, would project beyond the face of the wall.

3. __________ bond is considered as the strongest Bond in brick work.
a) English bond
b) Raking bond
c) Garden-wall bond
d) Dutch bond

View Answer

Answer: a [Reason:] English bond is generally used in practice. In English bond, the alternate courses consists of stretches and headers, the queen closer is put next to the queen header to develop the face slap and each alternate header is centrally supported over a stretcher.

4. In _______ type of bond, the headers are distributed evenly.
a) Stretcher bond
b) Flemish bond
c) Header bond
d) English bond

View Answer

Answer: b [Reason:] In Flemish bond, the headers are distributed evenly and hence, it creates a better appearance than the English bond. In Flemish Bond, in every course, the headers and stretchers are placed alternately. Here, the Quoin closer is put next to the Quoin header in alternate courses to develop the face lap.

5. In the ________ bond, one header course is provided after three or five stretcher courses.
a) English cross bond
b) Facing bond
c) Raking bond
d) Garden-wall bond

View Answer

Answer: d [Reason:] As the name suggests, the Garden-wall bond is used for the construction of the boundary walls, compound walls, Garden walls, etc. The wall is one brick wall and its height does not exceed 2 metres. The wall my may be constructed either in English bond or Flemish bond.

6. The __________ bonds are used when was become weak in the longitudinal direction due to filling of thicker wall in the headers only.
a) Dutch bond
b) Facing bond
c) Raking bond
d) English cross bond

View Answer

Answer: c [Reason:] As the filling of thicker wall is done by headers only, such wall become weak in the longitudinal direction. The raking on inclined bonds are used in such cases as remedial measures. The raking or inclination should be in opposite direction in alternate courses of the Raking bond.

7. __________ is a modified form of English bond and by this bond, the corner of the walls is strengthened.
a) Dutch bond
b) Brick-on-edge bond
c) Facing bond
d) Flemish bond

View Answer

Answer: a [Reason:] In Dutch bond, the alternate courses are of headers and stretchers, the Quoin of a stretcher course is a three quarter but and a header is introduced next to the three quarter bat in every alternate stretcher course.

8. In _______ type of bond, the brakes are laid on edge instead of bed.
a) English cross bond
b) Brick on-edge bond
c) Raking bond
d) Dutch bond

View Answer

Answer: b [Reason:] Brick-on-edge bond is economical and as it consumes less number of bricks and less quantity of mortar. It has however not strong and hence easily is used for construction of Garden walls, compound walls, partition walls, etc.

9. _______ is another modified form of the English bond and it is used to add beauty in the appearance on the wall.
a) Brick-on-edge
b) Facing bond
c) Garden wall bond
d) English cross bond

View Answer

Answer: d [Reason:] The elevation of a wall with English cross Bond is also known as the St. Andrews Cross bond. In this bond, the alternate courses are of headers and stretchers, the queen closer as are place next to the Quoin header and a header is introduced next to the Quoin Stretcher in every alternate stretcher course.

10. In ________ type of bond, a header course place after several Stretcher courses.
a) Header bond
b) Stretcher bond
c) Flemish bond
d) Facing bond

View Answer

Answer: d [Reason:] If the facing and backing bricks vary in size and shape, the facing bond is adopted. The least common multiple of the thickness of facing and backing bricks decides the distance between the successive header courses. If the facing bricks are expensive and if it is desired to economise, the facing bond is adopted.

Set 4

1. A connection between a main wall and partition wall is termed as _____
a) Bond
b) Joint
c) Junction
d) Bed

View Answer

Answer: c [Reason:] In a Junction, the header course of the cross wall will enter the stretcher course of the main wall and the alternate course of the cross wall are simply abutting the main wall. Injunction is classified into two categories – right angled junction and squint Junction.

2. ________ type of right angle junction forms the shape of the English letter T in plan.
a) Tee-junction
b) Cross-junction
c) Squint junction
d) Brick junction

View Answer

Answer: a [Reason:] In Tee-junction, alternate courses of tee junction between one brick external wall and half brick internal wall, both the walls being constructed in English bond. One of the courses of the internal wall enters the stretcher course of the main wall, creating a lap of half brick.

3. A ___________ junction is formed when two continuous walls cross or intersect each other.
a) Squint junction
b) Cross-junction
c) Obtuse squint
d) Right angled junction

View Answer

Answer: b [Reason:] In Cross-junction or an Intersection, the alternate courses of the cross wall i.e. the courses of one of the walls simply butt against the courses of the other wall. Also, the alternate courses which are not continuous are provided with tie bricks in the form of key headers to create the necessary bond and lap.

4. A ________ is formed when two walls meet each other at an angle other than a right angle without making a quoin.
a) Cross-junction
b) Squint junction
c) Quoin
d) Intersection

View Answer

Answer: b [Reason:] Squint junction may be in the English bond and Flemish Bond. The Squint junction is however not common in brickwork and it is rarely adopted because great difficulties experience in accurately forming it in practice.

5. ________ form of quoin is formed when two walls meet at an angle of 90°.
a) Square quoin
b) Squint quoin
c) Acute quoin
d) Obtuse quoin

View Answer

Answer: a [Reason:] As the term implies, right-angled or square quoin is the form of quoin which is formed when two walls meet an angle of 90°. In right angled quoin, at the same level, header course on one face of angle is converted into a stretcher course on the other face of the angle. No vertical continuous joints are formed in this type of quoin.

6.A _________ is formed when a wall takes a turn and makes an angle other than a right angle.
a) Right angled junction
b) Acute squint
c) Squint quoin
d) Right angled quoin

View Answer

Answer: c [Reason:] In Squint quoin, the continuous straight joint should be avoided, the maximum length should be obtained with the maximum cutting of the bricks and the number of broken bricks to be used should be reduced to a minimum.

7. In ______ the in closed angle on the inside of the wall is less than a right angle.
a) Acute quoin
b) Acute squint
c) Squint quoin
d) Obtuse squint

View Answer

Answer: a [Reason:] In Acute squint, the enclosed angle on the inside of the wall is less than 90°. An acute squint can be in the form of English bond or in the double Flemish bond.

8. In _________ the enclosed angle on the inside of the wall is between 90 degree and 180 degree.
a) Obtuse quoin
b) Acute squint
c) Acute quoin
d) Obtuse squint

View Answer

Answer: d [Reason:] In Obtuse squint, angle usually varies from 105° to 135°, the more common being 120°. An obtuse quint may be in the form of English bond or in the double Flemish bond. The walls in both the cases are of one and half times of brick thickness.

9. Identify the given figure below.
construction-building-materials-questions-answers-bonds-connections-q9
a) Tee junction
b) Cross junction
c) Quoin
d) Squint

View Answer

Answer: a [Reason:] Above given figure shows the plan of alternate courses of a Tee-junction between one and half bricks external wall and one brick internal wall, both the walls being constructed in the English bond. The header course of the internal wall enters the stretcher course of the main wall.

10. Identify the given figure below.
construction-building-materials-questions-answers-bonds-connections-q10
a) Tie junction
b) Right angled junction
c) Square quoin
d) Squint junction

View Answer

Answer: d [Reason:] Above given figure shows the plan of alternate courses of a Squint junction between one brick wall and one & half brick wall, both the walls being constructed in the English bond. The angle between the bond is 45°.

Set 5

1. Identify the given figure below.
construction-building-materials-questions-answers-campus-interviews-q1
a) Queen closer
b) King closer
c) Bevelled closer
d) Mitred closer

View Answer

Answer: a [Reason:] Queen closer is obtained by cutting the brick longitudinally into equal parts. It can also be made from two quarter bricks, known as the quarter closer, to minimise the wastage of bricks. A queen closer is generally place near the Quion.

2. Identify the given figure below.
construction-building-materials-questions-answers-terms-used-brick-masonry-q2
a) Queen closer
b) Bevelled closer
c) Mitred closer
d) King closer

View Answer

Answer: d [Reason:] King closer is obtained by cutting a triangular portion of the bricks such that half a header and half a stretcher are obtained on the adjoining cut faces. A king closer is used near door and window opening to get satisfactory arrangement of the mortar joints.

3. Identify the missing data in the figure given below.
construction-building-materials-questions-answers-terms-used-brick-masonry-q3
a) Bed
b) Bed joint
c) Header
d) Perpends

View Answer

Answer: c [Reason:] Header is a brick laid with its breadth or with parallel to the phrase or front or direction of a Wall. The Course containing header is called a header course. Whereas, the lower surface of the brick when laid flat is known as the bed.

4. Identify the figure given below.
construction-building-materials-questions-answers-terms-used-brick-masonry-q4
a) King closer
b) Bevelled closer
c) Half bat
d) Perpends

View Answer

Answer: b [Reason:] The Bevelled closer is obtained by cutting a triangular portion of half the widthl but of full length. A bevelled closer appears as a closer on one face and as a header on the other face. It is used for the splayed brickwork.

5. Identify the figure given below.
construction-building-materials-questions-answers-terms-used-brick-masonry-q5
a) Three quarter bat
b) Mitred closer
c) Queen closer
d) Bullnose

View Answer

Answer: b [Reason:] Mitred closer is obtained by cutting a triangular portion of the breeze through its width and making an angle of 45° to 60° with the length of the break. It is used at corners, junctions, etc.

6. Identify the figure given below.
construction-building-materials-questions-answers-terms-used-brick-masonry-q6
a) Squint quoin
b) Bat
c) Lap
d) Bed

View Answer

Answer: b [Reason:] Bat is a piece of brick, usually considered in relation to the length of a brick and accordingly known as half bat or three quarter bat. The Half bat may be formed as shown in figure.

7. Identify the figure given below.
construction-building-materials-questions-answers-terms-used-brick-masonry-q7
a) Bullnose
b) Bevelled bat
c) Bevelled closer
d) Perpends

View Answer

Answer: a [Reason:] A brick moulded with rounded angle is termed as a Bullnose and it is used for rounded Quoin. A connection which is formed when a wall takes a turn is known as a Quion. The centre of the curved portion is situated on the long centre line of the brick.

8. A _________ is a mark of depth about 10 mm to 20 mm which is placed on the face of a brick to form a key for holding the mortar.
a) Tooting
b) Cownose
c) Frog
d) Bullnose

View Answer

Answer: c [Reason:] The wire cut bricks are not provided with Frogs. A pressed brick as a rule as frogs on the both the faces. A handmade brick has only one frog. Whereas, a brick moulded with a double Bull nose on ends is termed as a cownose.

9. The termination of a wall in such a fashion that each alternate course at the end projects is known as the _________
a) Racking back
b) Tooting
c) Frog
d) Lap

View Answer

Answer: b [Reason:] Tooting is adopted to provide adequate Bond, when the walls is continued horizontally at a later stage. Whereas, termination of a wall in a stepped fashion is known as a Racking back.

10. The vertical joints separating the bricks in either length or cross direction is known as the _________
a) Perpends
b) Closer
c) Bed
d) Arrises

View Answer

Answer: a [Reason:] Perpend is for a good Bond, and Perpends in alternate courses should be vertically one above the other. Whereas, the ages formed by the intersection of plane surfaces of bricks are called as the Arrises.