Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. ________ consists of a group of member which form a support for a door or Window.
a) Sill
b) Head
c) Style
d) Frame

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, the lowermost or bottom horizontal part of a window frame is known as the Sills. The door frames are usually not provided with the sills.

2. _________ is the top most horizontal member of the shutter.
a) Head
b) Bottom rail
c) Top rail
d) Style

View Answer

Answer: c [Reason:] Whereas, Bottom rail is the lowermost horizontal member of the shutter. Style is the outside vertical member of the shutter of a door or a window.

3. __________ is the middle horizontal member of the shutter where the locking arrangement is provided.
a) Lock rail
b) Cross rail
c) Top rail
d) Bottom rail

View Answer

Answer: a [Reason:] The additional horizontal rails fixed between the top and bottom rails of a shutter are known as the intermediate or cross rails. A rail which is fixed between the top rail and cross trail is called as Frieze rail.

4. The top or uppermost horizontal part of a frame is known as the _______
a) Panel
b) Hold fast
c) Horn
d) Head

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, Horn is a horizontal projection of head or sill beyond the face of the frame. It facilitates the fixing of the frame on the wall opening and its length is about 100 mm to 150 mm.

5. ________ is the area of shutter enclosed between the adjacent rails.
a) Sash
b) Jamb
c) Holdfast
d) Panel

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, Holdfast is generally in the form of a mild steel flat bar of Section 30 mm x 6 mm and the length of 200 mm. The three numbers of such holdfast are provided on each side of the door frame.

6. The entire assembly of styles, panels and rails is known as the __________
a) Putty
b) Horn
c) Sash
d) Shutter

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, Sash is a special type of frame, made of light sections and designed to carry glass. A Sash consists of two vertical styles, top rail and bottom rail. Sash can be divided vertically or horizontally by providing bars.

7. _________ is a vertical member which is employed to subdivided a window or door opening vertically.
a) Transom
b) Jamb
c) Mullion
d) Rebate

View Answer

Answer: c [Reason:] Whereas, Transom is a horizontal member which is employed to subdivide a window opening horizontally.

8. ____________ is a piece of timber which is fixed in an inclined position within a frame.
a) Jamb
b) Reveal
c) Rebate
d) Louver

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, the external jamb of a door or Window opening at right angle to the wall face is known as the Reveal.

9. __________ is a mixture of a linseed oil and whiting Chalk.
a) Putty
b) POP
c) Concrete
d) Jamb

View Answer

Answer: a [Reason:] Putty is used for fixing glass panels. Whereas, the vertical wall face of an opening which support the frame of door and window is known as the Jamb.

10. _________ is a strip of wood, usually moulded or Splayed, which is fixed on the sides and head of opening.
a) Style
b) Architrave
c) Architect
d) Head

View Answer

Answer: b [Reason:] Architrave, thus, helps in giving a decent appearance to the joint of frame with the masonry. It is used only when the doors and windows are placed flush with the face of masonry.

Set 2

1. __________ are the windows, the shutters of which open the doors.
a) Double Hung Windows
b) Casement windows
c) Pivoted window
d) Sliding Windows

View Answer

Answer: b [Reason:] The construction of a Casement window is similar to the door construction and it consists of a frame, styles, rails, vertical and horizontal Sash bars and sometimes, it also include mullion and transoms.

2. _________ windows consists of a pair of shutter which can slide within the groove provided in the frame.
a) Sliding
b) Sash
c) Metal
d) Double-hung

View Answer

Answer: d [Reason:] Double-hung Windows is so arrange that the upper sash moves in the downward direction, thus opening at the top and the lower Sash moves in the upward direction, thus opening at the bottom.

3. In ________ windows, the shutters are allowed to swing around the pivot.
a) Swing
b) Sliding
c) Pivoted
d) Glazed

View Answer

Answer: c [Reason:] The frame of a Pivoted window is just similar to casement window except that no rebates are provided. The windows maybe vertically pivoted or horizontally pivoted.

4. _________ windows are similar to the sliding doors and the shutter moves on the roller bearings, either horizontally or vertically.
a) Sliding
b) Swinging
c) Rolling
d) Metal

View Answer

Answer: a [Reason:] In Sliding Windows, suitable openings are provided in the walls to receive the shutters when Windows are opened out. Such Windows are provided in trains, buses, Bank counters, shops, etc.

5. In __________ windows, the louvers are provided as in case of Louvered doors.
a) Louvered
b) Glazed
c) Metal
d) Circular

View Answer

Answer: a [Reason:] Louvers allow free passage of air when closed and at the same time, they maintain sufficient privacy. The shutter consists of top rail, bottom rail and two styles which are group to receive the louvers. The economical angle of inclination of the louvers is 45° and they are generally fixed in position.

6. ______ are fully glazed casement windows.
a) Casement window
b) Metal windows
c) Corner windows
d) Sash windows

View Answer

Answer: d [Reason:] The sashes are rebated to receive glass panels. The width and depth of rebates is about 15 mm and 5 mm respectively. The glass is secured in position either by putty or by small fillets, known as glazing beads.

7. __________ are nowadays widely used, especially for public buildings.
a) Circular windows
b) Gable windows
c) Dormer windows
d) Metal windows

View Answer

Answer: d [Reason:] The metal used in the construction maybe mild steel, bronze or other alloys. The Steel Windows are manufactured in standard sizes and are widely used metal Windows. The metal frame maybe fix directly to the wall or it may be fixed on a wooden frame.

8. __________ windows are provided at the corner of a room.
a) Circular
b) Corner
c) Gable
d) Dormer

View Answer

Answer: b [Reason:] Corner Windows are placed at the corner of room and thus they have two faces in two perpendicular directions. Due to such situation, there is entry of light and air from two directions and in many cases, the elevation of the building is also improved.

9. ______________ are the windows provided on the sloping rooms.
a) Gable
b) Circular
c) Dormer
d) Skylight

View Answer

Answer: c [Reason:] The main purpose of providing Dormer Windows is to admit light and air to rooms which are constructed within or below the roof slopes. Whereas, Circular Windows are pivoted Windows of circular shape. They are useful for factories, workshops, etc.

10. ________ windows project outside the external wall of a room.
a) Clerestory
b) Lanterns
c) Spayed
d) Bay

View Answer

Answer: d [Reason:] Bay Windows may be square, splayed, circular, polygon or of any shape. The projection of Bay Windows may start from floor level to sill level. These Windows admit more light, increase opening area, provide ventilation and improve the appearance of the building.

11. _________ windows are provided near the top of main roof.
a) Lanterns
b) Skylight
c) Clerestorey
d) Bay

View Answer

Answer: c [Reason:] The Clerestorey Windows provide ventilation to the inside of the room as the front is blocked by the verandah. They also improve the appearance of the building. The care should be taken to see that the upper part opens inside and the lower parts open outside.

12. __________ are the windows which are fixed on the flat roofs to provide light in the inner portion of the building where light coming from the windows in the external wall is insufficient.
a) Lantern lights
b) Skylight
c) Daylight
d) Sunlight

View Answer

Answer: a [Reason:] Lantern Windows or Lantern lights may be square or rectangular or curved. The glass panel are general fixed. But if ventilation is also required in addition to light, the Pivoted Windows may be provided.

13. ________________ are the windows which are provided on the sloping surface of a pitched roof.
a) Skylight
b) Bay Windows
c) Clerestorey Windows
d) Lantern Windows

View Answer

Answer: a [Reason:] The common rafters are suitability trimmed and the skylight is erected on the curb frame. As Skylight are mainly mean for light, they are usually provided with the fix glass panels. The opening of skylight is properly treated by lead flashing to make waterproof and roof area surrounding the opening.

Set 3

1. The term ______ is used to indicate the art of building the structures in stones.
a) Masonry
b) Mortar
c) Brick
d) Bond

View Answer

Answer: a [Reason:] The term Masonry is used to indicate the art of building the structures in either stones or bricks. The formal type is called the stone masonry and the latter type is called the brick masonry.

2. The horizontal course provided at suitable levels between the plinth and the cornice is termed as a ______
a) Sill
b) Corbel
c) String Course
d) Cornice

View Answer

Answer: c [Reason:] String Course break the monotony of a plane surface and it is sometimes moulded and given architectural treatment. The string course is suitably weathered and throated so as to throw off the rain water clear of the wall surface.

3. The projecting course at ground floor level is known as _______
a) Throating
b) Plinth
c) Coping
d) Weathering

View Answer

Answer: b [Reason:] Plinth is also used to indicate the height of ground floor level from ground level. The Plinth course protects the interior of a building from rain, water, frost, etc. It is sometimes moulded and give an ornamental treatment.

4. A __________ is a course of stone which is laid at the top wall so as to protect the wall from rain water.
a) Course
b) Cornice
c) Corbel
d) Coping

View Answer

Answer: d [Reason:] The course of coping is generally provided at the top of a compound wall or a parapet wall and it is suitably weathered and throated. Sometimes the term Coping is used to refer a cutting of the stone by means of feathers, plugs and wedges.

5. A _________ is a course of stone provided at the top of wall to dispose off rain water.
a) Throating
b) Sill
c) Cornice
d) Weathering

View Answer

Answer: c [Reason:] Cornice is generally moulded and given an ornamental treatment. It is weathered and throated to dispose off rain water. In order to prevent the overturning of the cornice, sufficient bearing and extra weight at the top in the form of a parapet wall should be provided.

6. The term ________ is sometimes used to denote the wearing of stone surfaces by the action of weather.
a) Weathering
b) Throating
c) Corbel
d) Sill

View Answer

Answer: a [Reason:] The upper surface of stones used for sill, cornice and coping is dressed in a sloping way so that the water may flow off easily. This is termed as the Weathering.

7. A _________ is a projecting stone which is usually provided to serve as support for roof truss, beam, weather shed, etc.
a) Course
b) Cornice
c) Corbel
d) Coping

View Answer

Answer: c [Reason:] The Corbel are generally moulded and give an ornamental treatment. The Corbels should extend at least two-third of their length into the wall.

8. Stones which are placed at regular interval right across the wall are known as _______
a) Spalls
b) Through stones
c) Reveals
d) Springer

View Answer

Answer: b [Reason:] If the wall is considerably thick, two through stones with an overlap are provided. The area covered by the throw stones should be about one-fourth to one-half of the area of the wall surface.

9. The external corners angles of you wall surface are called the ______
a) Bond
b) Reveals
c) Jambs
d) Quoins

View Answer

Answer: d [Reason:] The Quoin stones are selected from large and sound stones and their beds are properly dressed. The stones or bricks forming the quion are known as the quoin stones or quoin bricks.

10. The sites of the opening such as doors, Windows, etc. are known as the ______ and they are constructed similar to quoins.
a) Jambs
b) Spalls
c) Through stones
d) Stooling

View Answer

Answer: a [Reason:] The Jambs maybe either plain or square or rebated. The splayed Jambs are preferred as they allow the shutters to open up at a obtuse angle and thus permit more light and air into the room.

11. The projecting course from an arch or Window head is known as a _____
a) Apex
b) Skew Corbel
c) Kneeler
d) Label

View Answer

Answer: d [Reason:] Label is usually moulded and is sometimes known as a drip stone. Whereas, the coping provided at the summit of a gable wall is known as an Apex or Summit stone.

12. The horizontal stones provided at the top of openings of Doors, Windows, etc. are known as the _______
a) Reveals
b) Heads
c) Springer
d) Sill

View Answer

Answer: b [Reason:] In case of Heads or Lintels, a bearing of 150 mm to 200 mm should be given on either side of the opening. Whereas, the exposed vertical surface at right angles to the door or Window frames are known as the Reveals.

Set 4

1. _________ is defined as the main plank which remains in contact with sides of Trench.
a) Sheeting
b) Wale
c) Sheathing
d) Bracing

View Answer

Answer: a [Reason:] The term Sheathing is used to indicate vertical members of timber in which directly resist pressure from the side of a Trench.

2. Identify the missing data in the below figure.
construction-building-materials-basic-questions-answers-q2
a) Bracing
b) Sheeting
c) Strut
d) Wale

View Answer

Answer: c [Reason:] The piece of timber which maintains of fixed distance between the sheeting or between the wales is known as Strut. It is the horizontal member used in the trenches as shown in above figure.

3. Identify the missing data in the below figure.
construction-building-materials-questions-answers-some-terms-timbering-q3
a) Ranger
b) Wale
c) Sheathing
d) Bracing

View Answer

Answer: d [Reason:] The diagonal piece of timber used to give rigidity to the Framework is known as the Bracing. These members are mostly subjected to compressive forces.

4. Identify the missing data.
construction-building-materials-questions-answers-some-terms-timbering-q4
a) Wale
b) Strut
c) Bracing
d) Sheeting

View Answer

Answer: a [Reason:] Ranger or Wale is the name given to the piece of timber which transfers the load from the sheeting to the Strut. This piece of timber also act as a supporting member for bracing.

5. Identify the given type of Timbering.
construction-building-materials-questions-answers-some-terms-timbering-q5
a) Runner
b) Stay bracing
c) Box sheeting
d) Vertical sheeting

View Answer

Answer: c [Reason:] Box sheeting arrangement of preventing the slip of earth in foundation trenches is used when excavation is to be carried out in loose soil and when the depth of excavation does not exceed 4 meters.

6. Identify the given type of Timbering.
construction-building-materials-questions-answers-some-terms-timbering-q6
a) Sheet piling
b) Runner
c) Stay bracing
d) Vertical sheeting

View Answer

Answer: b [Reason:] In case of extremely loose and soft ground which requires immediate support as the excavation progresses, the arrangement of Runner as shown in above given figure is adopted.

7. The __________ arrangement of preventing the sleep of earth in foundation trenches is used when the excavation is to be carried out in moderately firm ground.
a) Runner
b) Stay bracing
c) Vertical sheeting
d) Sheet piling

View Answer

Answer: b [Reason:] In case of moderately firm ground, Stay bracing is adopted when the depth of excavation does not exceed 2 metres. In this, the vertical sheets of piling boards are placed opposite each other against the wall of the trench.

8. The _______ arrangement of preventing the slip of earth in the foundation trenches is adopted when large area is to be excavated for a depth greater than 10 meters.
a) Sheet piling
b) Runner
c) Box sheeting
d) Stay bracing

View Answer

Answer: a [Reason:] Sheet piling is used when large area is to be excavated for depth greater than 10 meters, soil to be excavated is soft or loose, width of the trench is also large and the subsoil water is present.

9. In _______ arrangement, the vertical sheets are placed nearer or sometimes, touching each other.
a) Stay bracing
b) Box sheeting
c) Vertical sheeting
d) Runner

View Answer

Answer: b [Reason:] The Box sheeting arrangement is adopted for loose soil. In this, the sheets are kept in position by longitudinal rows of wales, usually 2 in numbers and then, the Struts are provided across the wales.

10. The _______ method is similar to box sheeting except that the work is carried out in stages and at each stage, and offset is provided.
a) Sheet piling
b) Box sheeting
c) Stay bracing
d) Vertical sheeting

View Answer

Answer: d [Reason:] For deep trenches up to about 10 metres in soft ground, the vertical sheeting is adopted. In this for each stage, vertical sheets, horizontal wales, Struts and braces are provided as usual.

Set 5

1. A square pit, know as _________ with side as about 1.50 m, is excavated upto a depth at which sufficiently hard soil is available.
a) Test pits
b) Probing
c) Test piles
d) Deep boring

View Answer

Answer: a [Reason:] Using Trail pits or Test pits, various Tata of the soil can be inspected, studied and classified accordingly. This method is useful when hard soil is available within a maximum depth of 1.50 metre.

2. _________ consists of driving either a hollow tube or a steel rod or an iron rod into the ground.
a) Trail pits
b) Test piles
c) Probing
d) Digging

View Answer

Answer: c [Reason:] In Probing, a hollow tube of diameter 35 mm to 50 mm is taken. The tube is driven into the ground 300 mm or so at a time. It is then withdrawn and the material caught in the slit is inspected.

3. The ____________ is the term used to denote a method in which case is driven into the ground and the material inside the casing is washed out and brought to the surface for inspection.
a) Deep boring
b) Percussion boring
c) Rotary drilling
d) Wash boring

View Answer

Answer: d [Reason:] The process of wash boring consists in driving an inner tube of diameter 25 mm to 50 mm, inside an outer tube of diameter 100 mm to 150 mm. Whereas, percussion boring and rotary drilling are the types of Deep boring.

4 . Identify the given diagram below.
construction-building-materials-multiple-choice-questions-answers-q4
a) Percussion machine
b) Rotary drilling machine
c) Electrical resistivity method
d) Seismogram

View Answer

Answer: b [Reason:] In this process, a hollow tube is driven by rotary motion which cuts solid core. The water is used to facilitate the cutting process. The machine can be used either for soft or hard material.

5. The method in which 4 electrons are driven in the ground at equal distance apart and in a straight line upto a depth which the ground distance is to be measured.
a) Seismic refraction method
b) Geophysical method
c) Electrical resistivity method
d) Current extraction method

View Answer

Answer: c [Reason:] This method is based on the principle that each soil has different electrical resistivity, depending upon its water content, compaction and composition. For instance, the saturated soil will have lower electrical resistivity as compared to the loose dry gravel or solid rock.

6. The number of blows required to drive the penetrometer into the ground through a distance of 300 mm is measured which is known as _____________ of the soil.
a) Standard penetration resistance
b) Bearing power of soil
c) Maximum safe bearing capacity
d) Allowable bearing pressure

View Answer

Answer: a [Reason:] The bearing capacity and the other engineering properties of certain types of soil are they known by referring to the curves correlating Standard Penetration Resistance or SPT and the corresponding characteristics of soil. The values of SPT of soil and different depths are determined.

7. The resistance of the soil with depth is measured by means of a tool known as the _______
a) Seismometer
b) Potentiometer
c) Penetrometer
d) Ammeter

View Answer

Answer: c [Reason:] The penetrometer is used under static or dynamic loading which may consist of a sampling spoon, a cone or tool of other shape. The penetrometer is driven in the ground with the help of blows from a 650 N weight falling from a height of 750 mm.

8. Identify the given diagram below.
construction-building-materials-questions-answers-methods-site-exploration-q8
a) Post-hole auger
b) Screw auger
c) Shell auger
d) Rod

View Answer

Answer: a [Reason:] The length of the tube is about 1.50 M and it is provided with a Jaws at the end so that it can be suitably explore or dig the ground easily. The auger is work by applying leverage at the top.

9. The shock waves so produced travel down in the sub soil strata and get reflected after striking a hard rock surface below and recorded by the instrument known as _____
a) Microphone
b) Geophone
c) Receiver
d) Sensors

View Answer

Answer: b [Reason:] A number of geophones are arrange along a line. Some of the waves, known as direct or primary waves, are picked first buy Geophones. The Other waves which travel down through the soil get reflected after striking a hard rock surface below.

10. What is average depth of a Test pit?
a) 10 m
b) 2 m
c) 1.50 m
d) 15 m

View Answer

Answer: c [Reason:] Test Pit is excavated up to a depth about 1.50 m at which sufficiently hard soil is available. The various data of soil can be inspected, studied and classified accordingly. This method is useful when hard soil is available within a maximum depth of 1.50 m.