Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Groundwater containing bacteria and viruses can result in _____
a) Cholera
b) Methemoglobinemia
c) Kidney problem
d) Liver problem

View Answer

Answer: a [Reason:] Groundwater used for drinking water containing bacteria and viruses can result in illnesses such as hepatitis, cholera, or giardiasis.

2. _____ is caused by drinking water high in nitrates.
a) Cholera
b) Methemoglobinemia
c) Kidney problem
d) Liver problem

View Answer

Answer: b [Reason:] Methemoglobinemia or blue baby syndrome, is an illness affecting infants, caused by drinking water that is high in nitrates.

3. _____contaminant causes kidney and liver problems if present in groundwater.
a) Benzene
b) Toluene
c) Benzotoulene
d) Lead

View Answer

Answer: a [Reason:] Benzene, a component of gasoline, is a known human carcinogen. The serious health effects of lead are well known for learning disabilities in children, nerve, kidney, and liver problems; and pregnancy risks.

4. _____ is caused due to groundwater contamination by septic tank.
a) Cholera
b) Methemoglobinemia
c) Kidney problem
d) Hepatitis

View Answer

Answer: d [Reason:] In areas where septic tanks are installed improperly, groundwater may become infected with hepatitis due to presence of human waste in the water supply.

5. ____ from leachate cause abdominal pain in humans in case of acute exposure.
a) Lead
b) Benzene
c) Mercury
d) Cadmium

View Answer

Answer: a [Reason:] Lead from leachate cause abdominal pain, diarrhoea, vomiting, confusion, drowsiness, and seizures in humans in case of acute exposure.

6. ____ from leachate cause chest pain in humans in case of acute exposure.
a) Lead
b) Benzene
c) Mercury
d) Cadmium

View Answer

Answer: d [Reason:] Cadmium from leachate cause metallic taste, cough, chest pain, nausea, diarrhea, skin irritation in humans in case of acute exposure.

7. ____ from leachate can lead to coma in humans in case of acute exposure.
a) Lead
b) Benzene
c) Phenol
d) Cadmium

View Answer

Answer: c [Reason:] Phenol or cresols from leachate can lead to coma, burning pain in the mouth and throat, nausea, vomiting, diarrhea, sweating, and shock in humans in case of acute exposure.

8. ____ from leachate can lead to gum disease in humans in case of acute exposure.
a) Nickel
b) Benzene
c) Phenol
d) Cadmium

View Answer

Answer: a [Reason:] Nickel from leachate can lead to gum disease, skin irritation, dermatitis, and diarrhoea in humans in case of acute exposure.

9. Leachate containing lead causes ____ in humans in case of long term exposure.
a) Anorexia
b) Tremor
c) Anaemia
d) Renal failure

View Answer

Answer: a [Reason:] Lead causes anorexia, abdominal pain, constipation, chronic nephropathy, and hypertension in humans in case of long term exposure.

10. Leachate containing mercury causes ____ in humans in case of long term exposure.
a) Anorexia
b) Tremor
c) Anaemia
d) Renal failure

View Answer

Answer: b [Reason:] Mercury causes tremors, memory loss, seizures, coma, irritability, acute kidney failure, decrease in platelets, anaemia that follows gastrointestinal bleed in humans in case of long term exposure.

11. ____ regulates ground water that is shown to have a connection with surface water.
a) CWA
b) SDWA
c) RCRA
d) CERCLA

View Answer

Answer: a [Reason:] The Clean Water Act regulates ground water that is shown to have a connection with surface water. It sets standards for allowable pollutant discharges to surface water.

12. SDWA established ____ drinking water source protection programs.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The Safe Drinking Water Act (SDWA) established three drinking water source protection programs: the Wellhead Protection Program, Sole Source Aquifer Program, and the Source Water Assessment Program.

13. _____ regulates treatment and storage of hazardous waste to prevent contamination.
a) CWA
b) SDWA
c) RCRA
d) CERCLA

View Answer

Answer: c [Reason:] The Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) regulates treatment, storage, and disposal of hazardous and non-hazardous wastes to prevent contamination.

14. _____act authorizes the government to clean up contamination from hazardous substances.
a) CWA
b) SDWA
c) RCRA
d) CERCLA

View Answer

Answer: d [Reason:] The Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act (CERCLA, or Superfund) authorizes the government to clean up contamination or sources of potential contamination from hazardous waste sites or chemical spills, including those that threaten drinking water supplies.

15. _____ regulates pesticide use to prevent groundwater contamination.
a) FIFRA
b) SDWA
c) RCRA
d) CERCLA

View Answer

Answer: a [Reason:] The Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) regulates pesticide use and Toxic Substances Control Act (TSCA) regulates manufactured chemicals to prevent groundwater contamination.

Set 2

1. Characteristic of an hazardous waste that causes fire is ____
a) Ignitibility
b) Corrosivity
c) Reactivity
d) Toxicity

View Answer

Answer: a [Reason:] Ignitibility is the hazardous character which would cause a fire hazard during transport, storage or disposal if not handled properly.

2. Character exhibited by waste oils is ____
a) Ignitibility
b) Corrosivity
c) Reactivity
d) Toxicity

View Answer

Answer: a [Reason:] Waste oils and used solvents have high flash point and are subjected to fire hazard if mishandled.

3. For a waste to be considered ignitable the alcohol content should be less than _____ percent.
a) 21
b) 22
c) 23
d) 24

View Answer

Answer: d [Reason:] A liquid waste is said to exhibit ignitable character, if the alcohol content is less than 24% of waste volume.

4. For a waste to be considered ignitable the flash point should be less than _____ Celsius.
a) 50
b) 60
c) 70
d) 80

View Answer

Answer: b [Reason:] A liquid waste is said to exhibit ignitable character, if the flash point is 60 degree Celsius or 140 degree Fahrenheit.

5. Flash point of an ignitable waste is determined by ____ tester.
a) Pensky-Martens
b) Donald
c) Harry-styles
d) Max-light

View Answer

Answer: a [Reason:] Flash point of an ignitable waste is determined by Pensky-Martens Closed cup tester as specified in ASTM standard 9379.

6. What is the parameter responsible for ignitibility in non-liquid waste?
a) Temperature
b) Volume
c) Area
d) Storage

View Answer

Answer: a [Reason:] A hazardous waste is said to be ignitable when it reacts with temperature, pressure and undergoes chemical changes.

7. A _____ exhibits ignitable character.
a) Metal
b) Heavy metal
c) Oxidizer
d) Pollutant

View Answer

Answer: c [Reason:] An oxidizer as defined in 49 code of Federal regulations of DOT is considered ignitable.

8. Compressed gas has ignitable characters. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Compressed gas possess ignitable characters as defined in 49 code of Federal regulations according to DOT.

9. If the HW is ignitable it undergoes chemical changes. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A non-liquid waste is considered to have ignitable characters and at standard temperature and pressure causes fire through absorption of moisture and undergoes spontaneous chemical changes.

10. Hazardous waste number of material that is not considered ignitable is ____
a) D002
b) D003
c) D001
d) D005

View Answer

Answer: c [Reason:] A waste that exhibits ignitable character but is not listed as hazardous waste in sub-part D of EPA has a number D001.

Set 3

1. When was regulations on import and export of hazardous waste adopted in Canada?
a) 1998
b) 1999
c) 2000
d) 2001

View Answer

Answer: b [Reason:] The regulations on import and export of hazardous waste adopted under section 191 of the Canadian Environmental Protection Act, 1999.

2. Who signed the Hazardous Waste Export-Import Revisions final rule?
a) Gina McCarthy
b) Melissa Rauch
c) Lena Heady
d) Nicolas Freeman

View Answer

Answer: a [Reason:] The EPA Administrator Gina McCarthy, signed the Hazardous Waste Export-Import Revisions final rule on October 28, 2016.

3. The final rule of import-export gives more transparency in tracking. True or Fasle.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The final rule of import-export improves tracking of shipment, and has mandatory electronic reporting to EPA to reduce abandoning of hazardous waste.

4. The aim of OECD is _____
a) Controlling HW shipments
b) Chemical analysis
c) Export
d) Import

View Answer

Answer: a [Reason:] The aim of Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) is multilateral waste agreement on controlling hazardous waste shipments.

5. OECD was established in ______
a) 1956
b) 1967
c) 1968
d) 1960

View Answer

Answer: d [Reason:] The OECD was established in 1960 to guide members of different countries in achieving sustainable growth.

6. When was hazardous waste import-export act established?
a) 1989
b) 1990
c) 1991
d) 1992

View Answer

Answer: a [Reason:] The Hazardous Waste (Regulation of Exports and Imports) Act was established on 1989 to manage import and export of waste without effecting environment.

7. What is the main purpose of export-import act?
a) Chemical analysis
b) Regulate import export activities
c) Export of waste
d) Import of waste

View Answer

Answer: b [Reason:] The main purpose of Regulation of Exports and Imports Act is to regulate the export, import and transit of hazardous waste to safeguard that hazardous waste is dealt properly.

8. The international body created to address transboundary issues of the international hazardous waste is _____
a) ENFORCE
b) CERCLA
c) RCRA
d) SARA

View Answer

Answer: a [Reason:] The Environmental Network for Optimizing Regulatory Compliance on Illegal Traffic (ENFORCE) is an agency created to deal with the problems and issues of international hazardous waste.

9. Which protocol ensures that the countries are following laws set by Basel convention?
a) Stockholm
b) Rotterdam
c) Liability and Compensation
d) Import-export

View Answer

Answer: c [Reason:] Liability and Compensation protocol ensures that all the countries and corporations are following laws by Basel convention for transboundary movement of hazardous waste.

10. The convention that bans the import of waste into a country is ______
a) Bamako
b) Basel
c) Rotterdam
d) Stockholm

View Answer

Answer: a [Reason:] Dissatisfaction with waste regulation by Basel convention in regulating dumping of hazardous waste, certain countries banned the import of hazardous waste.

Set 4

1. Class ___ wells inject hazardous and non-hazardous waste beneath the lowermost formation.
a) I
b) II
c) III
d) IV

View Answer

Answer: a [Reason:] Class I wells inject hazardous and non-hazardous waste beneath the lowermost formation containing an underground source of drinking water (USDW) within ¼ mile of the well bore.

2. Class ____ wells that inject fluids associated with oil and natural gas production.
a) I
b) II
c) III
d) IV

View Answer

Answer: b [Reason:] Class II wells inject fluids associated with oil and natural gas production, for enhanced recovery of oil or natural gas and for storage of liquid hydrocarbons.

3. Class ____ wells inject fluids for extraction of minerals from ore bodies.
a) I
b) II
c) III
d) IV

View Answer

Answer: c [Reason:] Class III wells inject fluids for extraction of minerals from ore bodies that have not been nor cannot be conventionally mined, which includes salts, sulfur and uranium.

4. Class ____ wells inject hazardous or radioactive waste into and or above a formation containing an USDW.
a) I
b) II
c) III
d) IV

View Answer

Answer: d [Reason:] Wells that inject hazardous or radioactive waste into and or above a formation containing an USDW. This type is banned unless authorized under other statutes for groundwater remediation.

5. Any injection well not included in class I-IV belongs to class V. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Any injection well not included in class I-IV belongs to class V. This includes, but is not limited to: air conditioning return flow wells, cesspools, drainage wells, recharge wells, salt water intrusion barrier wells, septic system for a multiple dwelling, subsidence control wells, and spent brine disposal wells.

6. Class I injection well is checked and monitored to ensure adequate protection of ____
a) USDW
b) NPL
c) WCA
d) HPS

View Answer

Answer: a [Reason:] Class I well is checked and monitored through the use of logs and other tests to ensure adequate construction for protection of underground sources of drinking water (USDWs).

7. When was safe drinking water act enacted?
a) 1971
b) 1972
c) 1973
d) 1974

View Answer

Answer: d [Reason:] In December, 1974 Congress enacted Safe Drinking Water Act, which required EPA to set requirements for protecting underground sources of drinking water (USDWs).

8. Class ____ well include wells with similar functions.
a) I
b) II
c) III
d) VI

View Answer

Answer: d [Reason:] Class VI well includes wells with similar functions, construction, and operating features for the better technical knowledge and requirements that has to be applied for each class.

Set 5

1. Ion exchange is widely used to remove ____
a) Heavy metals
b) Toxic heavy metals
c) Minerals
d) Salts

View Answer

Answer: b [Reason:] Ion exchange is used for the removal of toxic heavy metals such as lead, mercury, and chromium from a variety of industrial processes.

2. Complete the equation
2Res+OH + [Ni(CN)4]2- → _____+ 2OH
a) (Res+)2[Ni(CN)4]2-
b) (Res+)2[Ni(CN)4]3-
c) (Res+)2[Ni(CN)3]2-
d) (Res+)3[Ni(CN)4]2-

View Answer

Answer: a [Reason:] Anion exchanges are used for the removal of anionic nickel cyanide complex from waste solutions.

3. Ion exchange is an irreversible process.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Ion exchange is a reversible process in which dissolved ionic constituents can be recovered.

4. Resins can remove specific substances in a waste solution. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Resins can remove specific substances in a waste solution such as single metal from mixed streams.

5. Which of the following is possible from ion exchange treatment?
a) Metal recovery
b) Oxidation reduction
c) Waste analysis
d) Chemical analysis

View Answer

Answer: a [Reason:] Ion exchange is used to recover metals present in the waste solution by application of anionic or cationic resins.

6. Most suitable treatment method for electroplating discharge is ____
a) Reduction process
b) Ion exchange
c) Waste analysis
d) Chemical analysis

View Answer

Answer: b [Reason:] Electroplating process discharges rinse water and spent plating bath solutions. This can be treated by ion exchange method by application of resins.

7. Which of the following resin can be used to remove copper plating rinse water?
a) ResinTech’s CG-8 (Na)
b) ResinTech’s CG-8 (K)
c) ResinTech’s CP-8 (Na)
d) ResinTech’s PG-8 (Na)

View Answer

Answer: a [Reason:] A strongly acidic cation exchanger in the sodium form, ResinTech’s CG-8 (Na) can be used to remove the copper and it will also remove calcium and magnesium in water.

8. Organic gas from condensation can be used as fuel.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Organic rich gas from condensation can be used as fuel depending on the calorific value.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }