Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The pivots are generally used in __________
a) Belts
b) Columns
c) Beams
d) Machines

View Answer

Answer: d [Reason:] The pivots are being used in the machines. They are used as to support the loadings. This means that the more the pivots the more is the stable the structure. Thus the use of pivots.

2. Determine the moment about the point Q by the force shown as 400N.
engineering-mechanics-questions-answers-entrance-exams-q2
a) -98.6kN
b) 98.6kN
c) -98.6iN
d) -98.6jN

View Answer

Answer: a [Reason:] As we know that the moment is the cross product of the force and the distance between the point of contact of the force and the point about which moment needs to be calculated. Thus forming the distance vector and then crossing it with the force will give us the answer. Remember force also needs to be in the vector form for doing the cross product.

3. The collar bearings are generally used in __________
a) Belts
b) Columns
c) Beams
d) Machines

View Answer

Answer: d [Reason:] The collar bearings are being used in the machines. They are used as to support the loadings. This means that the more the collar bearings the more is the stable the structure. Thus the use of collar bearings.

4. The pivots and collar bearings are used as to support the axial load on the rotating shaft.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The collar bearings and pivots are being used in the machines. They are used as to support the loadings. This means that the more the collar bearings or pivots more is the stable the structure. Thus used as a supporting system to the shafts.

5. A phenomena is there in these collar bearings and pivots, which is very helpful in the supporting of the machines, and that is _____________
a) Column Friction
b) Coulomb Friction
c) Dry column friction
d) Surface friction

View Answer

Answer: b [Reason:] The dry friction is acted upon the surfaces. And they are tangential to each other. As we know the friction is the phenomena that defines that there is a resistance which is present there between the two surfaces. This Coulomb friction is also known as dry friction.

6. At what conditions does the Coulomb friction occurs between the surfaces in contact of collar bearings or pivots?
a) When there is no lubricating fluid
b) When there is no friction fluid
c) When there is no adhesive fluid
d) When there is no cohesive fluid

View Answer

Answer: a [Reason:] When there is no lubricating fluid present between the surfaces in contact, the dry friction occurs. Thus as the name suggests, dry friction. When there is no liquid present over there the surfaces are going to be said dry only. Thus the term dry friction.

7. We first make equilibrium equations of the sections involving the collar bearings or pivots by considering all the three dimensional forces acting on the section chosen and then the free body diagram is made and solved.
a) The first part of the statement is false and other part is true
b) The first part of the statement is false and other part is false too
c) The first part of the statement is true and other part is false
d) The first part of the statement is true and other part is true too

View Answer

Answer: d [Reason:] We first make the free body diagram of collar bearings or pivots and then we make the equilibrium equations to satisfy the given conditions. This helps us to solve the question easily. As this reduces the part of imagination and increases accuracy too.

8. To know the rotations involved in the disks we use right handed coordinate system, in that system which of the following is followed (consider the mentioned axis to be positive)?
a) Thumb is z-axis, fingers curled from x-axis to y-axis
b) Thumb is x-axis, fingers curled from z-axis to y-axis
c) Thumb is y-axis, fingers curled from x-axis to z-axis
d) Thumb is z-axis, fingers curled from y-axis to x-axis

View Answer

Answer: a [Reason:] As right handed coordinate system means that you are curling your fingers from positive x-axis towards y-axis and the thumb which is projected is pointed to the positive z-axis. Thus visualizing the same and knowing the basic members of axis will not create much problem.

9. In the calculations involving the collar bearings and the pivot bearings, we use cross product. In that mathematically, for two vectors A and B of any magnitude, the cross product of both, i.e. AxB = given by:
a) |A||B|sinØ
b) |A||B|
c) |A||B|cosØ
d) |A||B|sin(180°+Ø)

View Answer

Answer: a [Reason:] The cross product of two vectors give a vector which is perpendicular to both of the vectors. And the mathematic equation for the same is given by: |A||B|sinØ. And the dot product of the same by any of the other two vectors will give the answer zero, as perpendicular. The cross product is same for all the systems of its application.

10. In the calculations of the bearings we often use vector math. So for those systems which of the following is true?
a) i x i =1
b) j x i = -j
c) k x j = -i
d) k x k = 1

View Answer

Answer: c [Reason:] As the mathematic equation for the cross product is having a cosine function in it, in which the angle used in the function is the angle between the vectors. Thus the cross product will be zero if the angle between them is 90. The vector math system remains same for every system in the environment.

11. The moment is the cross product of which two vectors in the calculations of the pivots and disks?
a) Force and Radius vectors
b) Radius and Force vectors
c) Force and Radius scalars
d) Radius and Force scalars

View Answer

Answer: b [Reason:] The cross product needs to take in the proper sequence. If not taken then the answer is just the opposite of the true answer. That’s why, the answer is not the Force and Radius vectors, but the Radius and Force vectors. Because the moment has its direction, as many of the cross products have, and thus precaution needs to be taken.

12. The basic type of motion of a body is translation motion only.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The basic types of the motion of the body are translation and rotational. In which translation means the motion is a straight motion while the in the rotational motion the body is moving of the body along the axis. The pivots do circular motion.

13. Principle of transmissibility is somehow applied to the collar bearings. It states that:
a) It states that the force acting on the body is a sliding vector
b) It states that the force acting on the body is a rolling vector
c) It states that the force acting on the body is a wedging vector
d) It states that the force acting on the body is a unit vector

View Answer

Answer: a [Reason:] Principle of transmissibility states that the force acting on the body is a sliding vector. That is it can be applied at any point of the body. It will give the same effect as if applied at any point other that the specific point. Thus the answer.

14. Coplanar forces are not easily simplified in the simplification of the force and couple system in the calculations of forces in the pivots and collar bearings.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The coplanar forces can be easily simplified in the simplification of the force and couple system. This is not only for the coplanar system of the forces, but for any of the dimension vector. Which means the answer is false.

15. Determine the moment about the point P.

engineering-mechanics-questions-answers-frictional-forces-collar-bearings-pivot-bearing-disks-q15

a) 460Nm
b) 500Nm
c) 705Nm
d) 0Nm

View Answer

Answer: a [Reason:] As we know that the moment is the cross product of the force and the distance between the point of contact of the force and the point about which moment needs to be calculated. Thus forming the distance vector and then crossing it with the force will give us the answer. Remember force also needs to be in the vector form for doing the cross product.

Set 2

1. A force is developed by a support that not allows the ________ of its attached member.
a) Translation
b) Rotation
c) Addition
d) Subtraction

View Answer

Answer: a [Reason:] The force developed by a support doesn’t allow the translation of its attached member. This is the basic condition for the equilibrium of the forces in any dimension. This rule is applied when the support reactions are taken into the account for the equilibrium of the body.

2. In the diagram given below, coordinates of D is (1, -2, 2), C (-2, 0, 0) and B are as shown. The dark region is the cables holding the weight of 600N at origin. Find the tension in the AD section.

engineering-mechanics-questions-answers-equilibrium-three-dimensions-q2

a) 900N
b) 693N
c) 646N
d) 0N

View Answer

Answer: a [Reason:] As the system is in equilibrium so we need to balance the forces. So when apply the condition of net force to be zero in the z direction, we get (2/3)FAD = 600N. This gives us force along AD be 900N.

3. A couple moment is developed when _______ of the attached member is prevented.
a) Translation
b) Rotation
c) Addition
d) Subtraction

View Answer

Answer: b [Reason:] The development of the couple moment is when there is prevention of the rotation of the attached member. This is the basic condition for the equilibrium of the couple moments in any dimension. This rule is applied when the couple moments are taken into the account for the equilibrium of the body.

4. What is not the condition for the equilibrium in three dimensional system of axis?
a) ∑Fx=0
b) ∑Fy=0
c) ∑Fz=0
d) ∑F≠0

View Answer

Answer: d [Reason:] For the equilibrium in the three dimensional system of axis we have all the conditions true as, ∑Fx=0, ∑Fy=0 and ∑Fz=0. Also we have the summation of the forces equal to zero. Which is not a non-zero value.

5. We first make equilibrium equations of the body by considering all the three dimensional forces and then the free body diagram is made and solved.
a) The first part of the statement is false and other part is true
b) The first part of the statement is false and other part is false too
c) The first part of the statement is true and other part is false
d) The first part of the statement is true and other part is true too

View Answer

Answer: d [Reason:] We first make the free body diagram and then we make the equilibrium equations to satisfy the given conditions. This helps us to solve the question easily. As this reduces the part of imagination and increases accuracy too.

6. If solving the question in 3D calculations is difficult, then use the 2D system and then equate the total net force to zero.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The answer is obviously yes. If we are having any difficulty in making the vector components, then we can go in 2D. As if the particle is in equilibrium, the net force will be zero. No matter where you see first. Net force is zero.

7. ∑Fx=0, ∑Fy=0 and ∑Fz=0 are vector equations for the three dimensions. They are satisfied when the body is achieved it state of equilibrium.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The answer is false as the equations asked are scalars. As we make the net sum of the forces along the axis equal to zero. Of course this equation comes from the solving the vector forms, but still the result is a scalar, hence the equations are scalar.

8. If the resolved force or the force which you get as the answer after solving the question is negative, then what does this implies?
a) The force is in the reverse direction w.r.t the direction set in the free body diagram
b) The force is not in the reverse direction w.r.t the direction set in the free body diagram
c) The force component is not possible
d) The force is possible, but in the direction perpendicular to the resultant force

View Answer

Answer: a [Reason:] The negative sign implies things in the opposite manner. If the force is coming negative this doesn’t means that it is impossible. But it means that the force is in the opposite direction w.r.t the direction set by you in the free body diagram.

9. The supports in the 3D are having more than three reaction forces. Because they are having three axis on which the components of the forces need to be zero.
a) The first part of the statement is false and other part is true
b) The first part of the statement is false and other part is false too
c) The first part of the statement is true and other part is false
d) The first part of the statement is true and other part is true too

View Answer

Answer: d [Reason:] As 3D is defined as the three axis system, we have to consider the equilibrium in all the three axis. This will make the equilibrium go on all the axis of the 3D space. And hence will cancel all the forces.

10. If any body is tied to three or more ropes, and then is allowed to achieve its equilibrium. Then the equilibrium achieved is achieved w.r.t what?
a) The three axis of the body
b) The ground
c) The ropes direction
d) The weight direction

View Answer

Answer: b [Reason:] Yes, the equilibrium is being achieved w.r.t the ground. Like the motion w.r.t ground need be zero. That is the relative velocity of the object or the body must be zero w.r.t the ground. This means motion is in equilibrium.

11. The single pin, single bearing and single hinge resist _______
a) Force
b) Couple moments
c) Both force and couple moments
d) Inertia

View Answer

Answer: c [Reason:] The experiments have founded that the single pin, single bearing and single hinge resist both force and couple moments. This does helps in attaining the equilibrium of the body. Thus proper guiding must be taken during solving the question on the same.

12. If the supports are properly aligned then the reaction forces developed are adequate to support the body.
a) Statement is true only in 2D
b) Statement is true only in 3D
c) Statement is true throughout
d) Statement is true only in 1D

View Answer

Answer: c [Reason:] This is the basic nature observed during the experiments on the beams an all the support system. The dimension doesn’t affect the equilibrium conditions. The main motto is to achieve the equilibrium. It is achieved by equating the net force equal to zero.

13. Find the tension in the cable AC.

engineering-mechanics-questions-answers-equilibrium-three-dimensions-q13

a) 23.6N
b) 55N
c) 89N
d) -29N

View Answer

Answer: a [Reason:] First represent the forces in their vector form. Then equate the net sum of the forces in the x, y and z directions to be zero. You will get FB = FC and 2(.848) = 40N. This gives the answer as 23.6N.

14. Determine the value of the q, parallel to the z axis. That is the point of intersection of the projections of the points A, B and C parallel to the xy plane. With the distance between the tri-section point and the points A, B and C be equal to 0.6m.

engineering-mechanics-questions-answers-equilibrium-three-dimensions-q14

a) 51.9cm
b) 51.9mm
c) 51.9m
d) 5.19mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The application of the equilibrium equation will yield the result. That is the resultant along the z-axis will remain zero. Which give the value of γ as 50˚. And therefore q=51.9cm.

15. If the supports are not properly aligned then the reaction forces developed are adequate to support the body.
a) Statement is true only in 2D
b) Statement is true only in 3D
c) Statement is false throughout
d) Statement is true only in 1D

View Answer

Answer: c [Reason:] This is the basic nature observed during the experiments on the beams an all the support system. The dimension doesn’t affect the equilibrium conditions. The main motto is to achieve the equilibrium. It is achieved by equating the net force equal to zero. But here the system is not properly aligned.

Set 3

1. Find the moment of the force about the point R.
engineering-mechanics-questions-answers-experienced-q1
a) 5000Nm
b) 5550Nm
c) 6000Nm
d) 7000Nm

View Answer

Answer: a [Reason:] As we know that the moment is the cross product of the distance and the force we will try to apply the same here. We see that the perpendicular distance is 5m. Thus we get the distance. And hence multiply it with the force, 5x2000xsin30. Because the force component perpendicular to the distance need to be taken.

2. How far from the shaft at P a 200N vertical force must act so as to create the same moment as produced by the 75N, at P?

engineering-mechanics-questions-answers-moment-force-2-q2
a) 1.2m
b) 1.125m
c) 0.6m
d) 0m

View Answer

Answer: b [Reason:] As we know that the moment is the cross product of the distance and the force we will try to apply the same here. So let the distance be y, then the force of 200N will act downward. The distance perpendicular is xcos60. Thus equating the 112.5 to 200ycos60.

3. Find the moment along the point at the mid of the line SR.

engineering-mechanics-questions-answers-moment-force-2-q3

a) 1200Nm
b) 600Nm
c) 0Nm
d) 1400Nm

View Answer

Answer: b [Reason:] As we know that the moment is the cross product of the distance and the force we will try to apply the same here. But here we have number of forces components acting on the T point. So by adding all the moments caused by all the forces will give us the value as 600Nm.

4. Which of the following is true?
a) If we are considering the clockwise direction to be positive then the rotation along the counter clockwise direction is negative
b) If we are considering the clockwise direction to be negative then the rotation along the counter clockwise direction is also negative as no such assumptions can be taken
c) If we are considering the clockwise direction to be positive then the rotation along the counter clockwise direction is also positive as no such assumptions can be taken
d) If we are considering the clockwise direction to be negative then the rotation along the counter clockwise direction is neither positive nor negative as we only pre assumed the clockwise direction

View Answer

Answer: a [Reason:] We can take such assumptions. We are free to do so. We just need to specify if clockwise is positive then the counter clockwise is to be negative. Also such assumption are very useful in 2D calculation of the moments caused by various forces on the body.

5. The moment is the cross product of which two vectors?
a) Force and Radius vectors
b) Radius and Force vectors
c) Force and Radius scalars
d) Radius and Force scalars

View Answer

Answer: b [Reason:] The cross product needs to take in the proper sequence. If not taken then the answer is just the opposite of the true answer. That’s why, the answer is not the Force and Radius vectors, but the Radius and Force vectors. Because the moment has its direction, as many of the cross products have, and thus precaution needs to be taken.

6. The ___________ forces do not cause the rotation.
a) Non-concurrent
b) Concurrent
c) Parallel
d) Non-Parallel

View Answer

Answer: b [Reason:] The concurrent forces are the which are somewhere touching the axis of rotation. If any of the force is touching that axis, that force is not considered, or is insufficient to cause a rotation. If a force is concurrent then the perpendicular distance of the force from the line of axis is zero, thus no rotation. As we know rotation is caused by moment.

7. Choose the correct one.
a) In a coplanar system the moment of the force is chose about a point instead of axis
b) In a coplanar system the moment of the force is chose about an axis instead of a point
c) In a 3D system the moment of the force is chose about a point instead of axis
d) In a 3D system the moment of the force is chose about an axis which is perpendicular ot the direction of the force

View Answer

Answer: a [Reason:] The coplanar system means the consideration is with the 2D only. No 3D. Thus if there is any moment needed to be considered we need to take it along the point and not along the axis. But talking about the axis, there might be no axis in the 2D, as it is only in the 3D.

8. Determine the moment about the point S.

engineering-mechanics-questions-answers-moment-force-2-q8

a) 0Nm
b) 350Nm
c) 100Nm
d) 200Nm

View Answer

Answer: c [Reason:] As we know that the moment is the cross product of the distance and the force we will try to apply the same here. We see that the perpendicular distance is 2m. Thus we get the distance. And hence multiply it with the force, 2×50.

9. Moments can be added like scalars that is it can be added algebraically with proper signs.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The moments in the 2D can be added algebraically just like the scalar quantities. But the need is that the signs must be taken into the consideration. As if clockwise is positive, so anti clockwise is negative. And the result can be negative too. That is counter clockwise direction.

10. If you are opening the door, then the force you apply is greater if you open it from the part closer to the hinges.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As the moment is the product of the force and the perpendicular distance of the point of action and the axis, thus more the distance more will be the moment. And hence to overcome that you have to apply more energy. Thus the answer.

11. Which of the following is correct in the determination of the moment direction by curling of wrist?
a) The thumb represents the direction of the force
b) The thumb represents the direction of the moment
c) The fingers represents the direction of the force
d) The direction in which you curl your wrist is towards the direction of the distance from point of contact of force to the axis of rotation.

View Answer

Answer: b [Reason:] The curled hand represents various thing. The direction of the moment axis is given by the thumb. The direction of the force is given by the fingers. As we place the fingers on the force and curl towards the rotational direction of the body about the axis.

12. Find the moment along R.

engineering-mechanics-questions-answers-moment-force-2-q12

a) 1200Nm
b) 600Nm
c) 0Nm
d) 1400Nm

View Answer

Answer: c [Reason:] As we know that the moment is the cross product of the distance and the force we will try to apply the same here. But here we have number of forces components acting on the T point. So by adding all the moments caused by all the forces will give us the value as 0Nm.

13. For the below diagram determine the magnitude of the horizontal force applied at R which creates the same moment at P as by 75N.

engineering-mechanics-questions-answers-moment-force-2-q13

a) 110N
b) 43.1N
c) 60N
d) 0N

View Answer

Answer: b [Reason:] As we know that the moment is the cross product of the distance and the force we will try to apply the same here. We see that the perpendicular distance is 3sin60. Thus we get the distance. And hence multiply it with the force, moment = 112.5Nm. Because the force component perpendicular to the distance need to be taken.

14. Which of the following is true?
a) Total moment of various forces acting on the body is the vector sum of all moments in 3D
b) Total moment of various forces acting on the body is the algebraic sum of all moments in 3D
c) Total moment of various forces acting on the body is always zero in any dimension
d) Total moment of various forces acting on the body is the vector sum of all moments which is perpendicular to each other forces whatever be the dimensions

View Answer

Answer: a [Reason:] When we consider about the dimensions we need to be careful.The moment is the vector quantity. Thus the value of the total moment caused by various forces acting on the body is the vector sum of all the vectors. Also the moments are not perpendicular to each other, unless it is specified.

15. The moment axis is in the direction parallel to the plane of the force and the distance.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The moment axis is always perpendicular to the planes of the force and the distance of the axis and the point of action of the force on the body. This means that the moment is the cross product of the force and the distance between the axis and the point of action of the force.

Set 4

1. The Pascal law states that liquid at rest applies pressure at a point is ________ in all directions.
a) Same
b) Un-same
c) Not matching
d) Matching but not equal

View Answer

Answer: a [Reason:] The Pascal law states that the liquid at rest applies pressure at a point is same in all directions. This means that the pressure is there in spite of the direction. And it is present in the same direction and is having same magnitude.

2. Determine the location of the hydrostatic force acting on the submerged rectangular plate PaPb. Plate has width of 1.5m. Density of water 1000kg/m3.

engineering-mechanics-questions-answers-fluid-pressure-q2

a) 1.29m
b) 0.29m
c) 0.9m
d) 1.9m

View Answer

Answer: a [Reason:] The Pascal law states that the liquid at rest applies pressure at a point is same in all directions. This means that the pressure is there in spite of the direction. And it is present in the same direction and is having same magnitude.

3. The magnitude of the pressure of the fluid is not dependent on the _________
a) Force
b) Area
c) Specific Weight
d) Temperature

View Answer

Answer: d [Reason:] The Pascal law states that the liquid at rest applies pressure at a point is same in all directions. This means that the pressure is there in spite of the direction. And it is present in the same direction and is having same magnitude.

4. The Pascal’s law is applicable to the liquid which is __________________
a) Compressible
b) In-compressible
c) Solid in phase
d) Super-compressive

View Answer

Answer: b [Reason:] The liquid must be incompressible. The Pascal law states that the liquid at rest applies pressure at a point is same in all directions. This means that the pressure is there in spite of the direction.

5. Gases are ________________ fluids.
a) Compressible
b) In-compressible
c) Solid in phase
d) Super-compressive

View Answer

Answer: a [Reason:] The liquid must be incompressible. The Pascal law states that the liquid at rest applies pressure at a point is same in all directions. This means that the pressure is there in spite of the direction. But the gases are compressive that’s why it is not used in the gas form.

6. Pressure acts _____________ to the surface of the body.
a) Normal
b) Linear
c) Parallel
d) Coplanar

View Answer

Answer: a [Reason:] The pressure is always acted normal to the surface of the body. Thus the pressure plays a role as a vector in this case. So mainly the pressure must be considered as normal to the surface of the body.

7. For the determination of the fluid pressure the body to be experimented is ___________ in the liquid.
a) Immersed
b) Non-immersed
c) Parallel
d) Normal

View Answer

Answer: a [Reason:] The body used in the determination of the fluid pressure equations is immersed in the liquid. It is completely immersed in the liquid. So as to make the calculations of the pressure beneath the liquid.

8. What is a collinear system of forces for the system of the fluid liquids?
a) The force system having all the forces parallel to each other
b) The force system having all the forces perpendicular to each other
c) The force system having all the forces emerging from a single point
d) Forces cannot form a collinear system of forces, it is not possible

View Answer

Answer: c [Reason:] The force system having all the forces emerging from a point is called the collinear system of force. This is a type of system of the force, which is easy in the simplification. This is because as the forces are the vector quantity, the vector math is applied and the simplification is done.

9. The system of the collinear and the parallel force for the calculations of the equations in the determination of the fluid pressure are simplified as ________________
a) The simplified collinear force system gives us a net force and the parallel force system gives us a simplified force, and then we add it vectorially
b) Such simplification is not possible
c) The simplification is usually done by not considering the directions of the both
d) The simplification is done by considering the rotations only

View Answer

Answer: a [Reason:] The simplification is easy. The simplified force system gives us a net force and the parallel force system gives us a simplified force, and then we add it vectorially. Thus the vector addition at the last can be easily done and thus both can be simplified.

10. What is not the condition for the equilibrium in the determination of the equations of the fluid pressures?
a) ∑Fx=0
b) ∑Fy=0
c) ∑Fz=0
d) ∑F≠0

View Answer

Answer: d [Reason:] For the equilibrium in the three dimensional system of axis we have all the conditions true as, ∑Fx=0, ∑Fy=0 and ∑Fz=0. Also we have the summation of the forces equal to zero. Which is not a non-zero value.

11. If solving the question in 3D calculations is difficult, then use the 2D system to determine the equations of the fluid pressure.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The answer is obviously yes. If we are having any difficulty in making the vector components, then we can go in 2D. As if the particle is in equilibrium, the net force will be zero. No matter where you see first. Net force is zero.

12. When the body is in equilibrium beneath the liquid then which of the following is true?
a) We equate all the components of the forces acting on the body equal to their resultant vector’s magnitude
b) We equate all the components of the forces acting on the body equal to their resultant vector’s magnitude square
c) We equate all the components of the forces acting on the body equal to their resultant vector’s magnitude square root
d) We equate all the components of the forces acting on the body equal to zero

View Answer

Answer: d [Reason:] Yes, we equate all the components of the three axis equal to zero. That is the resultant of the forces along the three axis are being equated to zero. This brings in that there is no net force along any direction. Hence equilibrium.

13. State true or false. We first make equilibrium equations for the fluid pressure and then the free body diagram and then solve the question?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] We first make the free body diagram and then we make the equilibrium equations to satisfy the given conditions. This helps us to solve the question easily. As this reduces the part of imagination and increases accuracy too.

14. ∑Fx=0, ∑Fy=0 and ∑Fz=0 are vector equations for the determination of the equilibrium equations for the fluid pressure in the body immersed in the liquid.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The answer is false as the equations asked are scalars. As we make the net sum of the forces along the axis equal to zero. Of course this equation comes from the solving the vector forms, but still the result is a scalar, hence the equations are scalar.

15. Determine the resultant hydrostatic force acting on the submerged rectangular plate PaPb. Plate has width of 1.5m. Density of water 1000kg/m3.

engineering-mechanics-questions-answers-fluid-pressure-q15

a) 154.5 kN/m
b) 54.5 kN/m
c) 14.5 kN/m
d) 112.5 kN/m

View Answer

Answer: a [Reason:] The Pascal law states that the liquid at rest applies pressure at a point is same in all directions. This means that the pressure is there in spite of the direction. And it is present in the same direction and is having same magnitude.

Set 5

1. Frames and machines are two types of structural figures which are often composed of pin connected ___________ member.
a) Multi-force
b) Multi-couple
c) Multi-moment
d) Multi-valued

View Answer

Answer: a [Reason:] Frames and machines are two types of structural figures which are often made of pin connected multi-force members. That is more than two forces are subjected over the machines. Thus the term multi-force is used for the frames and the machines.

2. ___________ are used as support loads.
a) Frames
b) Machines
c) Truss
d) Beam

View Answer

Answer: a [Reason:] The frames are used as support for the structures. They hold up the structure into the right place. They are made for holding up the structures in the place. They also provide the stability to the structure.

3. Find the horizontal reaction at Q.

engineering-mechanics-questions-answers-frame-machines-q3

a) 6KN
b) 0KN
c) 4KN
d) 12KN

View Answer

Answer: b [Reason:] The machines are designed such that they can transmit the effects of forces. Thus making the free body diagrams of the various joints and doing the calculations makes us determine the various reaction values. And for the asked reaction equating the forces acting equal to zero, we get the answer.

4. ________ contains moving parts.
a) Frames
b) Machines
c) Truss
d) Beam

View Answer

Answer: b [Reason:] The machines are designed such that they contain the moving parts. As the machines are made for working in various fields, they are designed as to contain the moving parts. They are also such designed such that the moving parts in are not damaged.

5. Machines are so designed to ___________ and alter the effects of the forces.
a) Transmit
b) Make-out
c) Turn over
d) Catch-up

View Answer

Answer: a [Reason:] The machines are designed such that they can transmit the effects of forces. As the machines are made for working in various fields, they are also such designed so as to alter the effects of the forces. They are also such designed such that the moving parts in are not damaged.

6. Find the horizontal reaction at R.

engineering-mechanics-questions-answers-frame-machines-q6

a) 6KN
b) 0KN
c) 4KN
d) 12KN

View Answer

Answer: a [Reason:] The machines are designed such that they can transmit the effects of forces. Thus making the free body diagrams of the various joints and doing the calculations makes us determine the various reaction values. And for the asked reaction equating the forces acting equal to zero, we get the answer.

7. The forces acting on the joints and on the members are determined by the simple equilibrium equations, which are used in the usual beams and trusses.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The forces acting on the joints and on the members are determined by the simple equilibrium equations, which are used in the usual beams and trusses. The forces which are acting over the joint of the frames and machines are no more different from the forces acting on the beams and trusses.

8. Forces acting on the supports and the joints are not important to determine, in the frames and machines.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] The forces are determined because the designing of the frames and machines. This is done so as if the forces are applied to frames and the machines, they don’t collapse. Thus the forces acting on the joints and the members are important to be determined.

9. The forces obtained at the joints and the members of the machines are very important. They are used for:
a) The designing the size of the members, connections done in the frames and machines
b) To determine the stress bearing capacity
c) To know the strain bearing capacity
d) They are not important

View Answer

Answer: a [Reason:] The forces obtained at the joints and the members of the machines are very important. They are used for the designing the size of the members, connections done in the frames and machines. They are obtained by applying the simple equilibrium force equations on the system. Net forces are made to be zero, and the unknowns are determined.

10. There are no free body diagram used in the calculations of the forces at the supports and at the joints. Because the free body diagrams of a machines are so hard to be made.
a) The first part of the statement is false and other part is true
b) The first part of the statement is false and other part is false too
c) The first part of the statement is true and other part is false
d) The first part of the statement is true and other part is true too

View Answer

Answer: b [Reason:] There is a great need of the making of the free body diagrams in the calculations of the forces that are being acted upon the joints. This helps in making of the design of the machines and the frames. These are very important quantities that are being determined.

11. Which of the following is correct for the frames in 2D and machines in 3D?
a) The application of the conditions of the equilibrium of the body is valid only in the 2D
b) The application of the conditions of the equilibrium of the body is valid only in the 3D
c) The application of the conditions of the equilibrium of the body is valid only in the 1D
d) The application of the conditions of the equilibrium of the body is valid throughout

View Answer

Answer: d [Reason:] The application of the conditions of the equilibrium of the body is valid throughout. This means that the conditions are irrespective of the dimensions. The conditions are the basic rules that defines the equilibrium of the body and thus are applicable in any dimension of the real axis.

12. Find the vertical reaction at R.

engineering-mechanics-questions-answers-frame-machines-q12

a) 6KN
b) 0KN
c) 4KN
d) 12KN

View Answer

Answer: d [Reason:] The machines are designed such that they can transmit the effects of forces. Thus making the free body diagrams of the various joints and doing the calculations makes us determine the various reaction values. And for the asked reaction equating the forces acting equal to zero, we get the answer.

13. If a force applied at any point in its line of action and is still creating the same moment about any fixed point say P, then the force is said to be______________
a) Couple
b) Sliding vector
c) Slider couple
d) Couple slider

View Answer

Answer: b [Reason:] If a force applied at any point in its line of action and is still creating the same moment about any fixed point say P, then the force is said to be sliding vector. This is because the moment of the force which is acting on its line of axis at the point P is same throughout. Whatever be the direction of the distance.

14. If a force applied at any point in its line of action and is still creating the same moment about any fixed point say P, then the force is said to be sliding vector. What is the name of this property?
a) Associative property
b) Distributive property
c) Negative associative property
d) Principle transmissibility of the force

View Answer

Answer: d [Reason:] If a force applied at any point in its line of action and is still creating the same moment about any fixed point say P, then the force is said to be sliding vector. This is because the moment of the force which is acting on its line of axis at the point P is same throughout. This is known as the principle transmissibility of the force.

15. Find the vertical reaction at Q.

engineering-mechanics-questions-answers-frame-machines-q15

a) 6KN
b) 0KN
c) 4KN
d) 12KN

View Answer

Answer: c [Reason:] The machines are designed such that they can transmit the effects of forces. Thus making the free body diagrams of the various joints and doing the calculations makes us determine the various reaction values. And for the asked reaction equating the forces acting equal to zero, we get the answer.