Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Damp proofing is done with a __________ based mixture.
a) Sand
b) Tar
c) Rubber
d) Lead

View Answer

Answer: b [Reason:] Damp proofing is done with a tar based mixture, designed to help discourage water from adhering to, or penetrating, the material’s surface.

2. Damp proofing __________ the process of water absorption.
a) Increase
b) Slows
c) Doesn’t effect
d) Depends on the mixture

View Answer

Answer: b [Reason:] Damp proofing is good for slowing down the rate at which moisture is absorbed.

3. “Damp proofing is cheaper in the beginning, but leads to more expensive problems later on”. Is it true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Damp proofing is cheaper in the beginning, but leads to more expensive problems later on as compared to water proofing.

4. “Damp proofing cracks along with the foundation”. Is it true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If the surface has only been damp proofed, the cracks and crevices are also present in the coating of the damp proofing material.

5. Damp proofing __________ resist water well enough.
a) Does
b) Does not
c) Doesn’t effect
d) Depends on the temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] Damp proofing does not resist water well enough to prevent oversaturation from ground water, or excessive and constant humidity.

6. DPC _________ effective used in concretes that are in contact with water under pressure?
a) Does
b) Doesn’t
c) Doesn’t effect
d) Depends on the temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] Many so-called damp proofers are not effective, especially when used in concretes that are in contact with water under pressure.

7. What do you mean by admixtures?
a) Ingredients which are added to in cement before or after concrete mix
b) Ingredients which are added to make aggregates healthier
c) Ingredients added in cement to make it shinier
d) Ingredients added in concrete to make good workability

View Answer

Answer: a [Reason:] Admixtures are those ingredients in concrete other than Portland cement, water, and aggregates that are added to the mixture immediately before or after the concrete mix.

8. Nomenclature of water proofing agent.
a) PC
b) KIM
c) PCKIM
d) WP

View Answer

Answer: b [Reason:] Nomenclature of water proofing agent is KIM and PC is the nomenclature of Portland cement.

9. The addition of the admixture to the mix __________ the surface tension.
a) Lowers
b) Higher
c) Don’t affect
d) No change

View Answer

Answer: a [Reason:] The addition of the admixture to the mix lowers the surface tension of the water thereby assisting in the formation of bubbles.

10. Entrapped air normally exists in the form of relatively _________ air voids.
a) Small
b) Absent
c) Large
d) Medium

View Answer

Answer: c [Reason:] Entrapped air normally exists in the form of relatively large air voids, which are not dispersed uniformly throughout the mix, entrained air exists in the form of minute disconnected bubbles well distributed throughout the mix.

Set 2

1. Which among the following is not a type of Non-destructive testing?
a) Compression test
b) Visual testing
c) Ultrasonic testing
d) Eddy current testing

View Answer

Answer: a [Reason:] Compression test is a type of destructive testing. This test is used to determine behavior of metals under compressive load. Visual testing, ultrasonic testing, eddy current testing are types of non-destructive testing.

2. Identify the type of destructive testing ______________
a) Radiographic test
b) Dye penetrant test
c) Creep test
d) Visual testing

View Answer

Answer: c [Reason:] Creep test is a type of destructive test. It is defined as slow plastic deformation at high temperatures for a longer time under constant stresses. Creep occurs at room temperature and at high temperatures.

3. Which among the following is the last step in magnetic particle test method?
a) Observation and inspection
b) Circular magnetization
c) Demagnetization
d) Magnetization

View Answer

Answer: c [Reason:] Different steps involved in magnetic particle test are cleaning the surface, magnetizing the metallic component, application of ferromagnetic powder, observation and inspection and demagnetization.

4. Which of the following statements is/are true for ultrasonic test?
a) Equipment used for ultrasonic testing is portable
b) Complicated shapes can be easily scanned
c) Waves generated are health hazardous
d) Waves generated are health hazardous and complicated shapes can be easily scanned

View Answer

Answer: a [Reason:] Ultrasonic test uses sound waves of high frequency to detect discontinuities. This method is used to detect flaws on the surface and also deep inside the component. The waves travel in straight line and are reflected from metal gas interface or discontinuities in their patch.

5. During radiography test, which region absorbs less radiation and transmits more?
a) Low and high density regions absorb and transmit same amount of radiation
b) High density region
c) Low density region
d) Low and high density regions adsorb

View Answer

Answer: c [Reason:] This method uses short wavelength electromagnetic radiations such as X-rays and γ rays to detect internal defects. In this method the component to be tested is placed in path of radiations caused due to X-rays or γ rays.

6. Which test is used to determine dimensions of any object?
a) Ultrasonic test
b) Torsion test
c) Eddy current test
d) Compression test

View Answer

Answer: c [Reason:] Eddy current test is used to determine dimensions of objects, to detect cracks. An eddy current instrument consists of a probe or coil, an electronic unit for generating frequency and a CRT unit for display purpose.

7. In which type of test the capillary action principle is used?
a) Probe test
b) Bend liquid test
c) Dye penetrant test
d) Torsion test

View Answer

Answer: c [Reason:] Dye penetrant test uses the capillary action principle to detect surface discontinuities. In this method liquid is applied on a metallic surface and it gets entered into cracks which are open.

8. Which test can be performed without skilled labour?
a) Probe test
b) Bend liquid test
c) Dye penetrant test
d) Torsion test

View Answer

Answer: c [Reason:] Dye penetrant test does not require any skilled labour. This method only detects surface discontinuities and this test needs to be observed with naked eyes or with low magnifying glass.

9. What is nondestructive test?
a) Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness
b) Nondestructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing
c) Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials with impairing their usefulness
d) Nondestructive tests are applications for detecting flaws that do not impair the use of the materials such as pressure testing

View Answer

Answer: a [Reason:] Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness.

10. What is destructive test?
a) Destructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness
b) Destructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing
c) Destructive tests are applications for detecting flaws in materials with impairing their usefulness
d) Destructive tests are applications for detecting flaws that do not impair the use of the materials such as pressure testing

View Answer

Answer: b [Reason:] Destructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing.

Set 3

1. What is destructive test?
a) Destructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness
b) Destructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing
c) Destructive tests are applications for detecting flaws in materials with impairing their usefulness
d) Destructive tests are applications for detecting flaws that do not impair the use of the materials such as pressure testing

View Answer

Answer: b [Reason:] Destructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing.

2. Identify the type of destructive testing.
a) Radiographic test
b) Dye penetrant test
c) Creep test
d) Visual testing

View Answer

Answer: c [Reason:] Creep test is a type of destructive test. It is defined as slow plastic deformation at high temperatures for a longer time under constant stresses. Creep occurs at room temperature and at high temperatures.

3. Which test can be performed without skilled labor?
a) Probe test
b) Bend liquid test
c) Dye penetrant test
d) Torsion test

View Answer

Answer: c [Reason:] Dye penetrant test does not require any skilled labor. This method only detects surface discontinuities and this test needs to be observed with naked eyes or with low magnifying glass.

4. Compressive strength of hardened concrete is done by _________
a) Cube test
b) Tensile splitting test
c) Concrete core test
d) Flexure test

View Answer

Answer: a [Reason:] Compressive strength of hardened concrete is done by cube test. For cube test two types of specimens either cubes of 15cm X 15cm X 15cm or 10cm X 10cm x 10cm depending upon the size of aggregate are used.

5. It is about ___ times the tensile stress determined by the splitting test.
a) Equal
b) .5
c) 1.5
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] The theoretical maximum tensile stress at the bottom face at failure is calculated. This is termed the modulus of rupture. It is about 1.5 times the tensile stress determined by the splitting test.

6. A ratio of core height-to-diameter of ___ gives a standard cylinder test.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] A ratio of core height-to-diameter of 2 gives a standard cylinder test. The ratio of core height to diameter and the location where the core is taken affect the strength.

7. In Concrete core test the strength is __ at the top and ___ at the bottom.
a) Lowest, lowest
b) Lowest, highest
c) Highest, lowest
d) Highest, highest

View Answer

Answer: b [Reason:] The strength is lowest at the top surface and increases with depth through the element.

8. What is nondestructive test?
a) Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness
b) Nondestructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing
c) Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials with impairing their usefulness
d) Nondestructive tests are applications for detecting flaws that do not impair the use of the materials such as pressure testing

View Answer

Answer: a [Reason:] Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness.

9. During radiography test, which region absorbs less radiation and transmits more?
a) Low and high density regions absorb and transmit same amount of radiation
b) High density region
c) Low density region
d) Low and high density regions adsorb

View Answer

Answer: c [Reason:] This method uses short wavelength electromagnetic radiations such as X-rays and γ rays to detect internal defects. In this method the component to be tested is placed in path of radiations caused due to X-rays or γ rays.

10. Which of the following compound is used for fine polishing?
a) Aluminum oxide
b) Nitric oxide
c) Silicon carbide
d) Iron oxide

View Answer

Answer: a [Reason:] Powder form of aluminum oxide is used for fine polishing process. It is surface treatment process.

Set 4

1. What is dry process?
a) Grinding and mixing of the raw materials in their dry state
b) Grinding and mixing of the raw materials in their wet state
c) Grinding and mixing of the raw materials in their medium state
d) Grinding and mixing of the raw materials in their super dry state

View Answer

Answer: a [Reason:] Grinding and mixing of the raw materials in their dry state is known as dry process and grinding and mixing of the raw materials in their wet state is known as wet process.

2. The raw materials is so hard (solid) that they ___ disintegrate by water.
a) do
b) may be
c) do not
d) may or may not

View Answer

Answer: c [Reason:] The raw materials is so hard that they do not differentiate by water because the water might freeze in the mixture.

3. To obtain cement dry powder, lime stones and shales or their slurry, is burnt in a rotary kiln at a temperature between ___
a) 1100° and 1200°C
b) 1200° and 1300°C
c) 1300° and 1400°C
d) 1400° and 1500°C

View Answer

Answer: d [Reason:] In this process calcareous material such as lime stone (calcium carbonate) and argillaceous material such as clay are ground separately to fine powder in the absence of water and then are mixed together in the desired proportions.

4. The blended meal is sieved and fed into a rotating dish called a ___
a) Clinker
b) Kiln
c) Granulator
d) Raw meal

View Answer

Answer: c [Reason:] The blended meal is sieved and fed into a rotating dish called a granulator, water weighing about 12% of the meal being added at the same time.

5. What is the moisture content in slurry for dry process?
a) 35-50%
b) 12%
c) 40-45%
d) 100%

View Answer

Answer: b [Reason:] 12% is the moisture content in slurry for dry process. The moisture content in slurry for wet process is 35-50%.

6. Among the below statement, which one is correct for dry process?
a) The amount of heat required is high, so the required fuel amount is high
b) The amount of heat required is less, so the required fuel amount is less
c) The amount of heat required is high, so the required fuel amount is less
d) The amount of heat required is less, so the required fuel amount is high

View Answer

Answer: b [Reason:] The amount of heat required is lesser, so the required fuel amount is less for dry process and vice-versa for wet process.

7. “The machinery and equipments do not need much maintenance”. Is the statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In dry process, raw materials cannot be mixed easily and therefore we need any extra energy and due to this machinery and equipments do need much maintenance.

8. What is the diameter of hard pellets?
a) 10mm
b) 12mm
c) 15mm
d) 18mm

View Answer

Answer: c [Reason:] Hard pellets about 15 mm in diameter are formed. The pellets are baked hard in a pre-heating grate by means of hot gases from the kiln.

9. Pick up the correct statement from the following:
a) Gypsum in cement decreases the setting time
b) The first compound of cement which reacts with water, is C2S
c) Bulking of sand is less when its particles are fine
d) Dry process is less economically

View Answer

Answer: a [Reason:] Any residual would have a negative effect on the setting. The gypsum should be mixed under vacuum, if possible, and to the exact water/powder ratio. The gypsum should be sprinkled into the water.

10. What is the percentage of cement produced in dry process?
a) 85%
b) 70%
c) 75%
d) 80%

View Answer

Answer: c [Reason:] In this process calcareous material and argillaceous material are ground separately to fine powder in the absence of water and then are mixed together in the desired proportions. Dehydration zone requires a somewhat shorter distance than wet process.

Set 5

1. Clay minerals are found in most _________
a) Igneous Environment
b) Sedimentary environment
c) Metamorphic environment
d) In all environment

View Answer

Answer: b [Reason:] Clay minerals are common in sedimentary formations and seismic measurements are our main tools for studying sub-surface lithology.

2. Theoretical value for bulk modulus of clay __________
a) 20 and 50 GPa
b) 30 and 40 GPa
c) 100-150 GPa
d) 200 GPa

View Answer

Answer: a [Reason:] Theoretical value for bulk modulus of clay are reported between 20 and 50 GPa.

3. Young’s modulus for dickite is ___________
a) 5.2 GPa
b) 6.2 GPa
c) 7.2 GPa
d) 8.2 GPa

View Answer

Answer: b [Reason:] Young’s modulus on clay particles using atomic force acoustic microscopy is measured for dickite is 6.2 GPa.

4. The grain density of the clay powders was measured using _______
a) Hydrostatic pressure
b) Cylindrical cavity
c) Pycnometer
d) Helium porosimeter

View Answer

Answer: c [Reason:] The grain density of the clay powders was measured using a pycnometer.

5. To avoid trapped air produced by clay flocculation, we used ___ in distilled water.
a) (NaPO3)6
b) Na4P2O7
c) Na5P3O10
d) PO4

View Answer

Answer: a [Reason:] To avoid trapped air produced by clay flocculation, we used sodium hexametaphosphate in distilled water.

6. For the cold-pressed aggregate samples, porosity, bulk and grain densities were measured with __________
a) Hydrostatic pressure
b) Cylindrical cavity
c) Pycnometer
d) Helium porosimeter

View Answer

Answer: d [Reason:] For the cold-pressed aggregate samples, porosity, bulk and grain densities were measured at room P–T conditions with a helium porosimeter.

7. IS 456 of 2000 gives the modulus of elasticity as _______
a) Ec = 5000 fck.5
b) Ec = 5000 fck2
c) Ec = 5000 fck3
d) Ec = 5000 fck1/3

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 456 of 2000 gives the modulus of elasticity as Ec = 5000 fck.5 where Ec is the modulus of elasticity in N/mm2.

8. What is elastic strains?
a) These are the instantaneous deformations that occur when an external stress is first applied
b) These deformations occur either on loss of moisture from the concrete on cooling of concrete
c) It is the time-dependent deformation that occurs on the prolonged application of stress
d) Any one or combinations of the above types of deformations in a hardened concrete leads to cracking

View Answer

Answer: a [Reason:] Elastic strain in concrete, as defined above, depends on the externally applied stress and the modulus of elasticity of concrete.

9. Static modulus of elasticity of concrete has been related to its ________
a) Tensile strength
b) Compressive strength
c) External strength
d) Applied force

View Answer

Answer: b [Reason:] Static modulus of elasticity of concrete has been related to its compressive strength by the various Standards.

10. If the value of fck is 100 then what will be the modulus of elasticity?
a) 5000
b) 500
c) 50000
d) 50

View Answer

Answer: c [Reason:] The modulus of elasticity as Ec = 5000 fck.5 =000*100.5 =5000*10 = =50000.