Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The moisture content of the aggregate shall not exceed from ____________
a) .1% – .5%
b) 1% – 55
c) 10% – 50%
d) 15%

View Answer

Answer: a [Reason:] It was recommend by the scientist later on that the moisture content of the aggregates shall not exceed from .1% to .5%.

2. Which one is not the polymeric resin?
a) Polyester resin
b) Epoxy resin
c) Vinyl ester resin
d) Sulphates

View Answer

Answer: d [Reason:] Polymeric resins that are commonly used in polymer concrete are methacrylate, polyester resin, epoxy resin, vinyl ester resin, and furan resins.

3. Higher resin dosage is recommended when using ________
a) Coarse aggregate
b) Fine aggregates
c) All in one aggregates
d) More cement

View Answer

Answer: b [Reason:] Higher resin dosage is recommended when using fine aggregate, because of the presence of the large surface area of the materials.

4. Steel fibers helps in the enhancement of its properties. True or False?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Steel fibers, glass fibers, carbon fibers, and polyester fibers have been added to in PIC for enhancement of its properties.

5. The addition of glass fibers are in the range of __________
a) 0-6%
b) 10%
c) 15-20%
d) 20%-25%

View Answer

Answer: a [Reason:] Most of the studies have reported the addition of glass fibers are in the range of 0-6% in PIC.

6. Concrete is not recommended to be placed at a temperature below __________oC.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: d [Reason:] Any concreting operation done at a temperature below 50oC is termed as cold weather concreting.

7. IS: 7861 part-2 deals with
a) Hot weathering concrete
b) Cold weathering concrete
c) Air entertained concrete
d) OPC

View Answer

Answer: b [Reason:] IS: 7861 part-1 deals with hot weather concreting and Part-2 deals with cold weather concreting.

8. Why the time period for removal of form work has to be increased.
a) The development of strength of concrete is retarded compared with development at normal temperature
b) The development of strength of concrete is accelerate compared with development at normal temperature
c) The development of strength of concrete is advanced compared with development at normal temperature
d) The development of strength of concrete is precocious compared with development at normal temperature

View Answer

Answer: a [Reason:] When the temperature is falling to about 50C or below, the development of strength of concrete is retarded compared with development at normal temperature. Thus, the time period for removal of form work has to be increased.

9. If concrete is exposed to repeated freezing and -thawing after final set, the final qualities of the concrete may also be
a) Impair
b) Aid
c) Improve
d) Extend

View Answer

Answer: a [Reason:] If concrete is exposed to repeated freezing and -thawing after final set and during the hardening period, the final qualities of the concrete may also be impaired.

10. Large temperature differentials within the concrete member may promote
a) Elastic shrinkage
b) Cracking
c) High workability
d) Good strength

View Answer

Answer: b [Reason:] Large temperature differentials within the concrete member may promote cracking and affect its durability adversely.

11. When the concrete in fresh stage is exposed to freeze before certain pre-hardening period, compressive strength may get
a) Increased to 50%
b) Decreased to 50%
c) Increased to 25%
d) Decreased to 25%

View Answer

Answer: b [Reason:] When the concrete in fresh stage is exposed to freeze before certain prehardening period, concrete may suffer loss in its prop. to an extent that compressive strength may get decreased to 50%.

Set 2

1. What is not the condition for the equilibrium in three dimensional system of axis for cable subjected to its own weight?
a) ∑Fx=0
b) ∑Fy=0
c) ∑Fz=0
d) ∑F≠0

View Answer

Answer: d [Reason:] For the equilibrium in the three dimensional system of axis we have all the conditions true as, ∑Fx=0, ∑Fy=0 and ∑Fz=0. Also we have the summation of the forces equal to zero. Which is not a non-zero value.

2. The assumptions for the calculations are done for the cable subjected to its own weight. In that one of the assumption is that the cable is ___________
a) Extensible
b) Non-flexible
c) Flexible
d) Static

View Answer

Answer: c [Reason:] The assumptions are done so as to make the calculations easy. Though the assumptions make the small errors to not count over the big dat. But still if the assumptions are made then the calculations are easy. Thus the assumption taken as the cable is perfectly flexible.

3. The magnitude of the resultant of the two vectors in calculations for cable subjected to its own weight is always:
a) Greater than one of the vector’s magnitude
b) Smaller than one of the vector’s magnitude
c) Depends on the angle between them
d) Axis we choose to calculate the magnitude

View Answer

Answer: c [Reason:] Yes, the magnitude of the resultant of the two vectors always depends on the angle between them. It might be greater or smaller than one of the vector’s length. For perfectly saying, it does depends upon the angle between them.

4. In the diagram given below, coordinates of D is (1, -2, 2), C (-2, 0, 0) and B are as shown. The dark region is the cables holding the weight of 600N at origin. Find the tension in the AD section.
advanced-engineering-mechanics-questions-answers-q4
a) 900N
b) 693N
c) 646N
d) 0N

View Answer

Answer: a [Reason:] As the system is in equilibrium so we need to balance the forces. So when apply the condition of net force to be zero in the z direction, we get (2/3)FAD = 600N. This gives us force along AD be 900N.

5. Cable subjected to its own weight takes a shape of a ____________ when is subjected to loadings.
a) Helix
b) Line
c) Spring
d) Complex figure

View Answer

Answer: b [Reason:] The cable takes the shape of straight line when subjected to the loadings. As the loadings are straight, acting vertically downwards, they stretch the cables and then make them come in the shape of the straight line. Thus the loadings make the cables come in the straight line.

6. The force on the cable subjected to its own weight is not neglected in the calculations of the load distribution.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] The cable is a support system which is used to transfer the loadings in the different structures. The main motto is to make the structure stable. In calculation the self-weight of the cable is neglected and the load is calculated. The forces are acting in the vertically downward direction.

7. Determine the value of the q, parallel to the z axis. That is the point of intersection of the projections of the points A, B and C parallel to the xy plane. With the distance between the tri-section point and the points A, B and C be equal to 0.6m.

engineering-mechanics-questions-answers-cables-subjected-own-weight-q7

a) 51.9cm
b) 51.9mm
c) 51.9m
d) 5.19mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The application of the equilibrium equation will yield the result. That is the resultant along the z-axis will remain zero. Which give the value of γ as 50˚. And therefore q=51.9cm.

8. The assumptions for the calculations are done for the cable subjected to its own weight. In that one of the assumption is that the cable is flexible and the other is that the cable is ___________.
a) Extensible
b) Non-flexible
c) Inextensible
d) Static

View Answer

Answer: c [Reason:] The assumptions are done so as to make the calculations easy. Though the assumptions make the small errors to not count over the big dat. But still if the assumptions are made then the calculations are easy. Thus the assumption taken as the cable is inextensible.

9. Due to which property the cable subjected to its own weight, it offers no resistance to bending?
a) Extensible property
b) Non-flexible property
c) Flexibility property
d) Static property

View Answer

Answer: c [Reason:] Due to the flexibility property the cable, it offers no resistance to bending. As the bending is seen in the beams and all the solid structures. Thus the bending moment produced in the cables are not affecting the cables much. Thus no affect by bending, i.e. no resistance to bending.

10. The tensile force acting on the cable subjected to its own weight is in which direction w.r.t the cable?
a) Perpendicular
b) Parallel
c) Tangential
d) At an angle of 2 radians

View Answer

Answer: c [Reason:] Due to the flexibility property the cable, it offers no resistance to bending. As the bending is seen in the beams and all the solid structures. Thus the bending moment produced in the cables are not affecting the cables much. So the tensile force which is being produced is acting in the tangential direction to the points of the cable along its lengths.

11. The cable weight become significant in the calculations of the loadings when the cable subjected to its own weight are used in the transmission lines and guys for radio antennas.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The cable is a support system which is used to transfer the loadings in the different structures. The main motto is to make the structure stable. But in the calculations of the loadings when the cables are used in the transmission lines and guys for antennas the self-weight of the cable is not neglected and the load is calculated.

12. The loading in the cable subjected to its own weight doesn’t changes the ___________ of the cables.
a) Geometry
b) Colour
c) Bending moment
d) Point at which the shear stress is zero

View Answer

Answer: a [Reason:] The loading in the cables doesn’t affect the geometry of the cables. This is because of the assumptions which we have taken. The first one that the cables are perfectly elastic. And the second one that the cables are inextensible.

13. If the unknown variables in the calculations are more than the known quantities, then the number of equations required to solve all the unknown variables are for cable subjected to its own weight?
a) Infinite
b) Finite
c) Not possible
d) Question fault

View Answer

Answer: b [Reason:] Whatever be the calculation involved, the unknown variables will be ultimately come out from the equations. The proper use of the known quantities and the multiuse of various calculation techniques will ultimately give up the results. Thus whether it may be the case of the cables or the beams the equations if applied properly will result in the determination of the unknowns.

14. For calculations involved for cable subjected to its own weight all the vectors quantities obey :
a) Parallelogram law of addition
b) Parallelogram law of multiplication
c) Parallelogram law of addition of square root of their magnitudes
d) Parallelogram law of addition of square of their magnitudes

View Answer

Answer: a [Reason:] All the vectors quantities obey parallelogram law of addition. Two vectors A and B (can be called as component vectors) are added to form a resultant vector. R = A+B.

15. If two equal vector forces are mutually perpendicular in the cable subjected to its own weight then the resultant force is acting at which angle as compared to one of the vector?
a) 45 degree
b) 90 degree
c) 180 degree
d) 0 degree

View Answer

Answer: a [Reason:]s: The vectors are mutually perpendicular, this means that the angle between the forces is 90 degree. Thus the resultant will form at 45 degrees to any of the vector.

Set 3

1. The __________ the aggregate, the ________ is the magnitude of creep.
a) Stronger, more
b) Weaker, more
c) Stronger, less
d) Weaker, less

View Answer

Answer: c [Reason:] The stronger the aggregate the more is the restraining effect and hence the less is the magnitude of creep.

2. The _________ the modulus of elasticity the _________ is the creep.
a) Higher, more
b) Lower, more
c) Higher, less
d) Lower, less

View Answer

Answer: c [Reason:] It can be easily imagined that the higher the modulus of elasticity the less is the creep.

3. A ________ paste structure undergoes ________ creep.
a) Good, high
b) Poor, high
c) Good, average
d) Poor, low

View Answer

Answer: b [Reason:] The amount of paste content and its quality is one of the most important factors influencing creep. A poorer paste structure undergoes higher creep.

4. Creep is _________ to the strength of concrete.
a) Equal
b) Similar
c) Directly proportional
d) Inversely proportional

View Answer

Answer: d [Reason:] Creep increases with increase in water/cement ratio. In other words, it can also be said that creep is inversely proportional to the strength of concrete.

5. The rate of creep rapidly ________ with time.
a) Increase
b) Decrease
c) Doesn’t affect
d) Depends on the temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] The rate of creep rapidly decreases with time. The time taken by a concrete structure to attained creep is 5 years.

6. Aggregates with moisture movement and _________ elastic modulus cause a _________ amount of creep.
a) High, higher
b) Low, lower
c) High, lower
d) Low, higher

View Answer

Answer: d [Reason:] Aggregates with moisture movement and low elastic modulus cause a large amount of creep.

7. The rate of creep generally _________ with the _________ of the size of aggregates.
a) Increase, increase
b) Decrease, decease
c) Increase, decrease
d) 2.5, 12mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The rate of creep generally decreases with the increase of the size of aggregates.

8. What is elastic strains?
a) These are the instantaneous deformations that occur when an external stress is first applied
b) These deformations occur either on loss of moisture from the concrete on cooling of concrete
c) It is the time-dependent deformation that occurs on the prolonged application of stress
d) Any one or combinations of the above types of deformations in a hardened concrete leads to cracking.

View Answer

Answer: a [Reason:] Elastic strain in concrete, as defined above, depends on the externally applied stress and the modulus of elasticity of concrete.

9. Static modulus of elasticity of concrete has been related to its
a) Tensile strength
b) Compressive strength
c) External strength
d) Applied force

View Answer

Answer: b [Reason:] Static modulus of elasticity of concrete has been related to its compressive strength by the various Standards.

10. Coefficient of thermal expansion of concrete is ________ coefficient of thermal expansion in aggregates.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Equal
d) More than

View Answer

Answer: a [Reason:] Coefficient of thermal expansion of concrete increases with the increase in coefficient of thermal expansion of aggregates and vice-versa.

Set 4

1. Quality management system _________ perception of customers towards company.
a) Improves
b) Deprove
c) Recede
d) Worsen

View Answer

Answer: a [Reason:] Quality management system improves perception of customers towards company due to credible quality personnel and quality practices.

2. Good quality construction _________ the wastage of materials, smooth function of the team.
a) Increases
b) Decreases
c) Doesn’t effect
d) Gain

View Answer

Answer: b [Reason:] Good quality construction reduces the wastage of materials, smooth function of the team and keeps the construction cost within the limit.

3. Quality control helps to ___________ the risks of overdesign that ___________ the overall cost.
a) Maximize, Increase
b) Minimize, Increase
c) Maximize, Decrease
d) Minimize, Decrease

View Answer

Answer: d [Reason:] Quality control helps to minimize the risks of overdesign that reduces the overall cost.

4. It opens the area of improvement for quality construction rationally based on the documents from __________ projects.
a) Previous
b) Next
c) Later
d) Future

View Answer

Answer: a [Reason:] It opens the area of improvement for quality construction rationally based on the documents from previous projects.

5. Quality of construction activities will be tracked by quality management documents
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Quality of construction activities will be tracked by quality management documents and becomes a record for future reference.

6. It __________ job-site concrete handling, curing, sampling and testing procedures
a) Improves
b) Deprove
c) Recede
d) Worsen

View Answer

Answer: a [Reason:] It improve job-site concrete handling, curing, sampling and testing procedures to reduce potential liability to the company.

7. Minimize cost of repair and maintenance of the structure.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Minimize cost of repair and maintenance of the structure after construction due to quality works.

8. The concrete mix should be designed in the laboratory with the materials to be used on site.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The concrete mix should be designed in the laboratory with the materials to be used on site.

Set 5

1. How can we prevent cracks in concrete structures?
a) Due to heavy load
b) Low w/c ratio
c) Settlement of structure
d) High water cement ratio

View Answer

Answer: b [Reason:] Low w/c ratio will directly affect the quality of concrete. A lower water cement ratio leads to high strength in concrete therefore lesser cracks.

2. What is the maximum w/c ratio?
a) .2
b) .3
c) .4
d) .5

View Answer

Answer: d [Reason:] Water cement ratio should not exceed .5 in concreting because it will reduces the workability of the concrete.

3. Which can be the possible option for cracking in the building?
a) Due to light load
b) Low w/c ratio
c) Temperature difference
d) Gain of water

View Answer

Answer: c [Reason:] Concrete expands and shrinks when the temperature changes which directly leads to cracking in the building.

4. Is it possible to have 0% crack in our building?
a) Yes
b) No
c) May be
d) Can’t be determined

View Answer

Answer: b [Reason:] It is not possible to have 0 % cracks in any building after construction. We can prevent it but we can’t stop it.

5. Plastic shrinkage cracking occurs in ________ hours after placing.
a) .5
b) 24
c) 10
d) 5

View Answer

Answer: d [Reason:] Plastic shrinkage concrete occurs within 1 hours and 8 hours after placing, when subjected to a very rapid loss of moisture.

6. Which one can’t be the reason for the shrinkage of concrete?
a) W/c ratio
b) Temperature
c) Cement content
d) Formwork

View Answer

Answer: d [Reason:] Formwork can never cause shrinkage in concrete even it helps to reduce the shrinkage in concrete.

7. Evaluation of cracks ________ be determined before cracking.
a) Can
b) Can’t
c) Sometimes
d) Depends on the structure

View Answer

Answer: a [Reason:] Evaluation of cracks can be determined before cracking i.e., due to plastic and constructional movements.

8. Evaluation of cracks _________ be determined after cracking.
a) Can
b) Can’t
c) Sometimes
d) Depends on the structure

View Answer

Answer: a [Reason:] Evaluation of cracks can be determined after cracking i.e., due to structural, thermal, chemical, physical activities.