Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. _______ of electricity in United States is produced using steam turbine.
a) 88%
b) 50%
c) 100%
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] 88% of electricity in United States is produced using steam turbine. US is one among the few countries that depends mostly on the steam turbine power plants.

2. When steam pressure ________ it becomes superficial fluid.
a) Decreases
b) Increases
c) Steam can not become superficial fluid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When steam pressure increases it becomes superficial fluid. When pressure increases its temperature also gets increased then it changes into superficial fluid.

3. Steam turbines used in nuclear reactors use __________
a) Superficial fluids
b) High pressure steam
c) Specific heat
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Steam turbines used in nuclear reactors use superficial fluids. High pressure steam is also called as superficial fluid. Steam used in nuclear reactors need to have high kinetic energy where kinetic energy in superficial fluid is sufficient for nuclear reactor.

4. ________ and pressure of the superficial steam are at critical points.
a) Specific heat
b) Volume
c) temperature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Temperature and pressure of the superficial steam are at critical points. Critical point is the point at which steam changes its phase.

5. Superficial steam power plants operate at _____ temperatures.
a) high
b) low
c) constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Superficial steam power plants operate at high temperatures. Superficial steam has high pressure which means for steam to get into superficial state high temperature is required.

6. Energy efficiency of superficial steam is _________
a) low
b) high
c) same as other steams
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Energy efficiency of superficial steam is very high. As temperature of superficial steam is very high it leads to high energy efficiency.

7. Superficial steam turbines can be operated at ________
a) medium speeds
b) low speeds
c) high speeds
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Superficial steam turbines can be operated at high speeds. Because it produces high heat energy which can be converted into rotational energy.

8. Superficial steam turbines releases _______ CO2.
a) high
b) low
c) does not release
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Superficial steam turbine releases less pollutants. Because there will be less wastage of heat and hence pollutants are controlled.

9. In double acting steam engine pressure acts on the both sides of the valves.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In double acting steam engine pressure acts on the both sides of the valves. That is why those steam engines are called as double acting steam engines.

10. Boiler extracts heat from the working fluid.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Boiler extracts the amount of heat from the working fluid. When fluid is boiled inside the boiler it releases the heat energy.

Set 2

1. Non Condensing steam turbine can also be called as _________
a) Extraction steam turbine
b) Back pressure steam turbine
c) Impulse steam turbine
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The other name for Non condensing turbines is back pressure turbines.

2. Condensing turbine is used for __________
a) central power generation
b) to reduce outlet temperature
c) to increase efficiency of steam
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Reducing outlet temperatures and increasing efficiency of the steam are required for every turbine irrespective of its use. So condensing turbines are used for central power generation.

3. Steam turbine is classified on basis of __________
a) type of blades
b) exhausting condition
c) type of Steam flow
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Steam turbines are classified by type of blades, exhausting condition, type of steam flow, division of steam flow, type of compounding.

4. High pressure turbine is a Non-Condensing turbine due to __________
a) exhaust conditions
b) axial flow of the steam
c) pressure-velocity compounding
d) velocity compounding

View Answer

Answer: a [Reason:] For high pressure turbines exhaust conditions are controlled by regulating valve which makes them to come under the category of Non-Condensing turbines.

5. Impulse blades are in the shape of __________
a) Rain drop
b) Circular
c) Half moon
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Blades used in impulse turbines are half moon shaped because as steam enters the moving blade it pushes the blade forward.

6. Astern turbines are used in _________
a) power generation
b) marine purposes
c) aircraft
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Astern turbines are those classified based on exhaust conditions and are used for marine purposes.

7. In condensing turbines vacuum is obtained by ____________
a) sudden pressure drop
b) removal of non condensable gases
c) sudden drop in pressure and by removal of non condensable gases
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Due to sudden drop in pressure vacuum appears and the remaining non condensable gases are removed from the steam in order to maintain the vacuum.

8. Cross compound steam turbines are once used in _____________
a) generation of electricity
b) marine ships
c) automobiles
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Cross compound turbines are once used in marine ships before two stroke diesel engines.

9. When steam reaches turbine blades the type of force responsible for moving turbine blades are _____________
a) Axial force
b) Shear force
c) Longitudinal force
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Axial force pushes the turbine blade forward and causes movement in turbine blade.

10. Reaction turbine works with the force obtained from change in pressure energy.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Reaction turbine runs with the force obtained from change in pressure energy.

Set 3

1. Combustor is also known as __________
a) flame holder
b) burner
c) flame holder & burner
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Combustion takes place in combustor. It is also known as flame holder. Combustor can also be called as burner. Flame holder is used to hold the flame in the combustor.

2. In gas turbine combustion chamber is fed with __________ pressure high temperature gas.
a) low
b) high
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer:b [Reason:] In gas turbine combustor is fed with high pressure gas. As the pressure is very high as soon as oxygen is supplied in fuel starts burning.

3. When combustor pressure decreases efficiency _________
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When combustor pressure decreases its efficiency decreases as it is directly proportional.

4. In an ideal combustor exit temperature must be _________
a) decreasing
b) increasing
c) constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When exit temperature is not uniform thermal stress develops on the walls of combustor.

5. In air crafts combustors are constrained by size and weight.
a) True
b) False

View Answer

Answer:a [Reason:] In air craft combustors are constrained by size and weight.

6. Combustors ________ pollutants.
a) increase
b) decrease
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Combustors reduce pollutants. The work of combustor is to assure that fuel is completely burned, when the fuel is completely burned pollutants will be reduced.

7. Swirler is the _____ part in the combustor.
a) first
b) middle
c) last
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When air enters combustor it firstly passes through swirler where it induces swirling motion.

8. Nitrogen oxides are released from ________
a) combustors
b) burners
c) combustors & burners
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Nitrogen oxide is also a type of pollutant released from combustor.

9. CO pollutant released from combustor is emitted during _______ process.
a) reduction
b) oxidation
c) co is released no where
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Carbon monoxide is released during oxidizing process.

10. Nitrogen oxides are produced during combustion zone.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Nitrogen oxides are produced during combustion zone.

Set 4

1. Thermal stresses in rotor is ___________ than ip cylinder.
a) lesser
b) greater
c) equal
d) none

View Answer

Answer: b [Reason:] Pressure and Temperature are higher in high pressure cylinders and hence thermal stress in rotor is higher than that in cylinder.

2. Crank Nicholson method is an integration method.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Crank Nicholson method is an integration method.

3. Westinghouse formula is used to calculate ____________ formula.
a) heat transfer
b) efficiency
c) heat transfer & efficiency
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Westinghouse formula is used to calculate heat transfer formula where heat transfer is to be found in third dimension.

4. Nagong-Haqi formula is used to calculate ___________ formula.
a) heat transfer
b) efficiency
c) heat transfer & efficiency
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Both westinghouse formula and nagong-haqi formula are used to calculate heat transfer formula.

5. Stress in the rotor is influenced by ______
a) pressure
b) Temperature
c) Force
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Stress in rotor is influenced by temperature field.

6. When pulling stress and mechanical stress in same direction _______
a) Turbine efficiency decreases
b) Turbine shutdowns
c) Turbine slows down
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] When pulling stress and mechanical stress in same direction, turbine shutdowns.

7. Turbine blades are subjected to stress from ___________
a) centripetal force
b) centrifugal force
c) centripetal & centrifugal force
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Turbine blades are subjected to stress from centrifugal forces.

8. Turbine blades are conventionally casted.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Turbine blades can be conventionally casted.

9. In atomic scale shear stress varies ___________
a) tangentially & sinusoidally
b) tangentially
c) sinusoidally
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When shear stress in noted in atomic scale is varies sinusoidally.

10. Ductility increases with ______ in temperature.
a) Increase
b) Decrease
c) Ductility doesn’t effect with temperature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Ductility increases with increase in temperature.

Set 5

1. This turbine receives steam at high pressure of 600 to 900 psi and discharges it at pressure suitable for supplying to existing low pressure plant. Identify the turbine?
a) Topping Turbine
b) Back-Pressure Turbine
c) Condensing Turbine
d) Extraction Turbine

View Answer

Answer: a [Reason:] Topping turbine are specially designed turbine for this application in industry.

2. Arjun underwent industrial training in his 2nd year at National Thermal Power Plant. But he was surprised to know that a special turbine is used to meet the electrical energy requirement in the plant itself. Can you identify which turbine did he observe:
a) High Pressure Condensing Turbine
b) House Turbine
c) Gas Turbine
d) Mixed Pressure Turbine

View Answer

Answer: b [Reason:] Exhaust or extraction steam may be used for feedwater heater.

3. Tanuj and Shyam have a strong discussion over the advantages of Induction-Extraction turbine.
Tanuj: They are employed when a particular manufacturing process require a large quantity of steam at particular pressure.
Shyam: They are employed when an abundance of waste steam is available at the same pressure.Which one the two you think is correct?
a) Tanuj
b) Shyam
c) Tanuj & Shyam
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] They are used in both situations.

4. Where in industries do we find back-pressure turbines?
a) At a point in industry where waste steam has to be employed
b) When pressure needs to be applied at rear end
c) When one turbine bolster other
d) There is requirement of process steam at single pressure

View Answer

Answer: d [Reason:] These discharge steam into a pressurized piping system to be used for process heating.

5. This turbine is an ingenious method for accomplishing multi velocity staging in a single wheel. Name this turbine?
a) Tangential Turbine
b) Single Stage Impulse Turbine
c) Multi Stage Impulse Turbine
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] They have reversing chamber equipped with stationary blades which reverses the direction of the steam leaving the moving blades.

6. A marine officer asks you to design a turbine for marine propulsion. Which of the below would be your best choice:
a) Mixed pressure turbine
b) Condensing high pressure regenerative turbine
c) Gas Turbine
d) Tandem-Compound double flow turbine

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to high pressure generated by them.

7. A multipass turbine is a prime mover?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Prime mover include every engine that can convert the chemical energy of fuel into useful work.

8. In Europe special types of turbines are used that do not have fixed blades so that pressure drop are necessary in all blade passages. Which turbine is it?
a) Tangential Turbine
b) Axial Flow Turbine
c) Radial Turbine
d) None of the mentioned above

View Answer

Answer: c [Reason:] They have blades rotating in opposite direction with two concentric shafts and two generators.

9. You own an industry in which the boiler generates a lot of waste steam which you think could be utilized. Which turbine will you utilize?
a) Mixed Pressure Turbine
b) Back Pressure Turbine
c) Twin-Shaft Gas Turbine
d) Induction-Extraction Turbine

View Answer

Answer: d [Reason:] They have the capability to admit steam at a given pressure when available.

10. Mac doubts that why do we use House Turbine in National Thermal Power Plants.Can you clear his doubts?
a) The exhaust steam or extraction steam is used for feedwater heating or to supply steam for small turbines serving as auxiliary drives
b) Have huge capacity sufficient enough to run the plant
c) Have minimum losses
d) They can be vertical compounded

View Answer

Answer: a [Reason:] Their ability to heat feedwater using extraction or exhaust steam.