Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What is the 10 day compressive failure stress in N/mm2?
a) 40
b) 1500
c) 3.4
d) 180

View Answer

Answer: a [Reason:] This test is based on ASTM C473 – 07 and the 10 day compressive failure stress is 40 N/mm2.

2. What is the 10 day compressive young’s modulus in N/mm2?
a) 40
b) 1500
c) 3.4
d) 180

View Answer

Answer: b [Reason:] This test is based on ASTM C473 – 07 and the 10 day compressive young’s modulus is 1500 N/mm2.

3. What is the 10 day bending failure stress in N/mm2?
a) 40
b) 1500
c) 3.4
d) 180

View Answer

Answer: c [Reason:] This test is based on BS EN 12467:2004 and the 10 day bending failure stress is 3.4 N/mm2.

4. What is the 10 day bending young’s modulus in N/mm2?
a) 40
b) 1500
c) 3.4
d) 180

View Answer

Answer: d [Reason:] This test is based on BS EN 12467:2004 and the 10 day bending young’s modulus is 180 N/mm2.

5. What is the 7th day compressive failure stress in N/mm2?
a) 40
b) 1500
c) 38
d) 180

View Answer

Answer: c [Reason:] This test is based on ASTM C473 – 07 and the 7th day compressive failure stress is 38 N/mm2.

6. What is the 7 day bending failure stress in N/mm2?
a) 40
b) 1500
c) 3.3
d) 180

View Answer

Answer: c [Reason:] This test is based on BS EN 12467:2004 and the 7 day bending failure stress is 3.3 N/mm2.

7. ___________ mm thickness is not available in concrete cloth.
a) 5
b) 8
c) 13
d) 18

View Answer

Answer: d [Reason:] Concrete cloth is usually available in 3 thicknesses i.e., 5mm, 8mm and 13 mm whereas theoretically there is no limit in the thickness of concrete cloth and typical thickness lies in 2mm to 15 mm.

8. ________ viscosity liquid monomers are impregnated with the hardened cement composite structure.
a) High
b) 0
c) Low
d) Very high

View Answer

Answer: c [Reason:] For making the polymer impregnated concrete, the pre-polymers or the low viscosity liquid monomers are partially or fully impregnated with the hardened cement composite structure.

9. Water-filled voids ranges from _______ % of the total volume of the component for dense concrete.
a) 5
b) 15
c) 10
d) 20

View Answer

Answer: a [Reason:] Water-filled voids ranges from 5 % of the total volume of the component for dense concrete where as 15 % is for gap-graded concrete.

10. Water-filled voids ranges from _______ % of the total volume of the component for gap-graded concrete.
a) 5
b) 15
c) 10
d) 20

View Answer

Answer: b [Reason:] Water-filled voids ranges from 15 % of the total volume of the component for gap-graded concrete where as 5 % is for dense concrete.

11. What is the time required to give heating to remove the moisture from the concrete?
a) 6-8 hrs
b) 10 hrs
c) 24 hrs
d) 48 hrs

View Answer

Answer: a [Reason:] 6 to 8 hours are must to give heat supply to remove the moisture from the Polymer Impregnated Concrete.

12. At what temperature the heat is supplied to concrete to remove moisture in oC?
a) 35
b) 120-150
c) 100
d) 60-150

View Answer

Answer: b [Reason:] 120 oC to 150 oC is the temperature required to give the heating to remove moisture in Polymer Impregnated Concrete.

13. Which temperature avoids flammability?
a) 35
b) 120-150
c) 100
d) 60-150

View Answer

Answer: a [Reason:] 35 oC is the temperature which helps to avoid flammability and at that temperature cooling is done after the complete removal of moisture.

Set 2

1. What is the moisture content in slurry for wet process?
a) 35-50%
b) 12%
c) 40-45%
d) 100%

View Answer

Answer: a [Reason:] The moisture content in slurry for wet process is 35-50%. 12% is the moisture content for dry process.

2. The use of crushed aggregates may results in 10 to 20% higher compressive strength. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The use of crushed aggregates may results in 10 to 20% higher compressive strength due to development of stronger aggregate-mortar bond.

3. In a dry environment, concrete strength will be loosed as much as __________ % in moist environment.
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60

View Answer

Answer: c [Reason:] Laboratory tests show that concrete strength will be loosed as much as 50% in dry environment as compared to moist environment.

4. After finishing concrete surface must be kept __________
a) Dry
b) First dry it and then wet it
c) First wet it and then dry it
d) Wet

View Answer

Answer: d [Reason:] After finishing concrete surface must be kept wet, so that it’d be prevented from evaporation.

5. A ___________ paste structure undergoes ___________ creep.
a) Good, high
b) Poor, high
c) Good, average
d) Poor, low

View Answer

Answer: b [Reason:] The amount of paste content and its quality is one of the most important factors influencing creep. A poorer paste structure undergoes higher creep.

6. The rate of creep rapidly ___________ with time.
a) Increase
b) Decrease
c) Doesn’t affect
d) Depends on the temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] The rate of creep rapidly decreases with time. The time taken by a concrete structure to attained creep is 5 years.

7. The rate of creep generally ____________ with the ____________ of the size of aggregates.
a) Increase, increase
b) Decrease, decease
c) Increase, decrease
d) 2.5, 12mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The rate of creep generally decreases with the increase of the size of aggregates. Time rate of deformation of a material subject to stress at a constant temperature. It is the slope of the creep vs. time diagram obtained in a creep test.

8. Reduction in the volume due to shrinkage causes __________
a) Low volume
b) Volumetric strain
c) Volumetric stress
d) W/c ratio

View Answer

Answer: b [Reason:] Reduction in the volume due to shrinkage causes volumetric strain in freshly hardened concrete.

9. “Shrinkage in concrete is caused mainly by loss of water by evaporation or by hydration of cement”. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Shrinkage in concrete is caused mainly by loss of water by evaporation or by hydration of cement.

10. Dry intervals in surface wetting leads to __________
a) Cracking
b) Fogging
c) High strength
d) Good workability

View Answer

Answer: a [Reason:] Dry intervals or patches can lead to crazing or cracking on the slab surface. The effect of surface wettability on the dynamics of crack formation and their characteristics are examined during the drying of aqueous colloidal droplets containing nano particles.

11. SCC has __________ yield stress.
a) Low
b) High
c) Medium
d) 75%

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-consolidating concrete or self-compacting concrete (commonly called as SCC) is a concrete mix which has a low yield stress.

12. SCC has __________ deformability.
a) Low
b) High
c) Medium
d) 75%

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-consolidating concrete or self-compacting concrete (commonly called as SCC) is a concrete mix which has a high deformability.

13. SCC has __________ viscosity.
a) Low
b) High
c) Medium
d) 75%

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-consolidating concrete or self-compacting concrete (commonly called as SCC) is a concrete mix which has a medium viscosity.

14. SCC has ___________ segregation resistance.
a) Good
b) Bad
c) Average
d) Poor

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-consolidating concrete or self-compacting concrete (commonly called as SCC) is a concrete mix which has a medium viscosity and good segregation resistance.

15. SCC is measured using the
a) Picat’s apparatus
b) Slump-flow test
c) Slump test
d) Standard Consistency Test

View Answer

Answer: b [Reason:] SCC is measured using Slump flow test rather than usual slump test, as it is too fluid to keep its shape when the cone is removed from it.

Set 3

1. Which machine is preferred for abrasion test?
a) Vicat’s mould
b) Los Angeles
c) Flakiness Gauge
d) Elongation Gauge

View Answer

Answer: b [Reason:] Los Angeles is preffered for abrasion test for carrying out the hardness property and has been standardized in India.

2. A maximum value of ___ percent is allowed for WBM base course in Indian conditions.
a) 25
b) 35
c) 40
d) 50

View Answer

Answer: c Answer: A maximum value of 40%age is allowed for WBM base course in Indian conditions.

3. Aggregates to be used for wearing course, the impact value shouldn’t exceed __ percent.
a) 30
b) 35
c) 40
d) 25

View Answer

Answer: a [Reason:] Aggregates to be used for wearing course, the impact value shouldn’t exceed 30 %. For bituminous macadam the maximum permissible value is 35 %.

4. What is the range of water absorption of aggregates used in road?
a) 2.5-2.9
b) .1-2
c) .1-2.5
d) 2-2.9

View Answer

Answer: b [Reason:] The specific gravity of aggregates normally used in road ranges from about 2.5 to 2.9. Water absorption values ranges from 0.1 to about 2.0 percent for aggregates normally used in road surfacing.

5. The loss in weight should not exceed __ percent when tested with sodium sulphate and __ percent with magnesium sulphate solution.
a) 12, 18
b) 18, 12
c) 10, 15
d) 15, 10

View Answer

Answer: a [Reason:] The loss in weight should not exceed 12 percent when tested with sodium sulphate and 18 percent with magnesium sulphate solution.

6. If 60% aggregates doesn’t pass through the 2.36mm sieve, then what would be the value of Aggregate impact value?
a) 60%
b) 40%
c) 25%
d) 100%

View Answer

Answer: b [Reason:] Aggregate impact value = (W1/W2)*100 = {(100-60)/100} * 100 = 40%

7. What C31 test under Standard ASTM test method?
a) Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field
b) Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen
c) Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete
d) Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete

View Answer

Answer: a [Reason:] According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C31 test is for Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field.

8. What C39 test under Standard ASTM test method?
a) Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field
b) Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen
c) Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete
d) Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C39 test is for Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen.

9. What C138 test under Standard ASTM test method?
a) Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field
b) Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen
c) Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete
d) Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete

View Answer

Answer: c [Reason:] According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C138 test is for Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete.

10. What C143 test under Standard ASTM test method?
a) Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field
b) Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen
c) Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete
d) Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete

View Answer

Answer: d [Reason:] According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C143 test is for Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete.

11. What C172 test under Standard ASTM test method?
a) Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete
b) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method
c) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method
d) Test Method for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete

View Answer

Answer: a [Reason:] According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C172 test is for Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete.

12. What C173 test under Standard ASTM test method?
a) Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete
b) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method
c) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method
d) Test Method for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C173 test is for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method.

13. What C 231 test under Standard ASTM test method?
a) Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete
b) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method
c) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method
d) Test Method for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete

View Answer

Answer: c [Reason:] According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C231 test is for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method.

14. What C 1064 test under Standard ASTM test method?
a) Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete
b) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method
c) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method
d) Test Method for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete

View Answer

Answer: d [Reason:] According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C1064 test is for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete.

Set 4

1. What is accelerator?
a) Which speed up the initial set of concrete
b) Which delays the initial set of concrete
c) Which speed up the final set of concrete
d) Which delays the final set of concrete

View Answer

Answer: a [Reason:] An admixture used to speed up the initial set of concrete is called accelerator.

2. What is retender?
a) Which speed up the initial set of concrete
b) Which delays the initial set of concrete
c) Which speed up the final set of concrete
d) Which delays the final set of concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] An admixture used to delay the initial set of concrete is called retender.

3. “NaOH is the example of retenders”. Is it true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] NaOH speed up the initial rate of hydration of cement and also speed up the initial set of concrete.

4. “Zinc is the example of retenders”. Is it true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Zinc delays the initial rate of hydration of cement and also delays the initial set of concrete.

5. Retarders are used to:
a) Offset the accelerating effect of cold weather on the setting of concrete
b) Offset the accelerating effect of hot weather on the setting of concrete
c) Offset the Retarding effect of cold weather on the setting of concrete
d) Offset the Retarding effect of hot weather on the setting of concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] Retarders are used to offset the accelerating effect of hot weather on the setting of concrete.

6. At normal temperatures addition of sugar _____________ per cent have little effect on the rate of hydration
a) .5-1
b) 1-2
c) .05-1
d) .1-.2

View Answer

Answer: c [Reason:] At normal temperatures addition of sugar .05-.1% have little effect on the rate of hydration, but if the quantity is increased to 0.2 percent, hydration can be retarded to such an extent that final set may not take place for 72 hrs.

7. Pick up the correct statement from the following.
a) Calcium fluosilicates acts as a retarders
b) CaCl2 acts as a retarders
c) Gypsum acts as a retarders
d) Gypsum acts as an accelerators

View Answer

Answer: c [Reason:] Gypsum is well known retarders helps to accelerating effect of high temperature on setting properties.

8. Setting time of cement increases by adding ____________
a) Gypsum
b) CaCl2
c) NaOH
d) Hydrogen peroxide

View Answer

Answer: a [Reason:] Gypsum is often added to cement and concrete to slow down the drying time. Cement dries quickly. If not added, the cement will set immediately after mixing of water leaving no time for concrete placing.

9. Retarders used at grouting oil wells, where temperature is about _____________ oC.
a) 100
b) 150
c) 200
d) 250

View Answer

Answer: c [Reason:] Retarders used at grouting oil wells, where temperature is about 200 °C, at a depth of 6000 meters.

10. Minute spherical bubbles of size ranging from ______________ microns.
a) 1-100
b) 5-80
c) 15-20
d) 50-60

View Answer

Answer: b [Reason:] Minute spherical bubbles of size ranging from 5-80 microns distributed evenly in the entire mass of concrete.

Set 5

1. What do you mean by admixtures?
a) Ingredients which are added to in cement before or after concrete mix
b) Ingredients which are added to make aggregates healthier
c) Ingredients added in cement to make it shinier
d) Ingredients added in concrete to make good workability

View Answer

Answer: a [Reason:] Admixtures are those ingredients in concrete other than Portland cement, water, and aggregates that are added to the mixture immediately before or after the concrete mix.

2. Which of the following statement is incorrect about the function of admixtures.
a) To accelerate the initial set of concrete, to speed up the rate of development of strength at early ages
b) To enhance the workability
c) To reduce the segregation in grout and concrete mixers
d) To retard the initial set, to keep concrete workable for a shorter time for placement

View Answer

Answer: d [Reason:] To retard the initial set, to keep concrete workable for a longer time for placement is incorrect in the above statement.

3. Which of the following statement is incorrect about the function of admixtures.
a) To increase the strength of concrete by reducing the water content and by densification of concrete
b) To increase the durability of concrete to enhance its resistance to special conditions of exposure
c) To increase the capillary flow of water through concrete and to increase its impermeability to liquids
d) To control the alkali-aggregate expansion or alkali silica reaction

View Answer

Answer: c [Reason:] To decrease the capillary flow of water through concrete and to increase its impermeability to liquids is incorrect in the above statement.

4. Which of the following option doesn’t come in chemical admixtures?
a) Plasticizers
b) Pozzolanic
c) Super plasticizer
d) Accelerators

View Answer

Answer: b [Reason:] Pozzolanic property comes under mineral admixtures not under chemical admixtures.

5. Classification of admixtures are classified into ________ types.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] Classification of admixtures are classified into 2 types i.e. chemical admixtures and mineral admixtures.

6. Which of the following option doesn’t come in mineral admixtures?
a) Set retarders
b) Blast Furnace Slag
c) Flyash
d) Silica Fume

View Answer

Answer: a [Reason:] Set retarders property comes under chemical admixtures not under mineral admixtures.

7. Admixtures which cause early setting, and hardening of concrete are called __________
a) Plasticizers
b) Retarders
c) Super plasticizer
d) Accelerators

View Answer

Answer: d [Reason:] Accelerators helps the admixtures in causing early setting time and hardened the concrete.

8. Mid-range water reducers result in at least _________ %.
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8

View Answer

Answer: d [Reason:] Mid-range water reducers result in at least 8%. Mid-range water reducers provide more consistent setting times than standard water reducers.

9. What is the main function of set retarders?
a) Increase curing rate
b) Slows curing rate
c) Improves workability at low w/c ratio
d) Speeds up start of finishing operations

View Answer

Answer: b [Reason:] Used to counteract hot weather conditions that cause increased rate of hardening. This makes placing and finishing difficult.

10. Super plasticizers reduce water requirement by ___________ %.
a) 12-30
b) 10-15
c) 30-42
d) 48

View Answer

Answer: a [Reason:] Super plasticizers reduce water requirement by 12-30 %. Makes mix highly fluid and can be placed with little or no vibration or compaction.