Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In reaction turbines steam pressure is used in __________ stages.
a) many
b) one
c) two
d) none

View Answer

Answer: a [Reason:] In reaction turbines turbine rotates due to reaction of the flow of fluid.

2. In reaction turbine direction of fluid flow is changed drastically.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In impulse turbine direction of fluid flow is changed drastically where as in reaction turbine the direction is not turned drastically.

3. Steam velocity graph is same for both reaction and impulse turbines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Only steam pressure graph differs and steam velocity graph is same for both impulse and reaction turbine.

4. Reaction turbine blades are _________
a) Plate profile type
b) Aerofoil type
c) Circular profile type
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Reaction turbine blades are aerofoil type whereas impulse turbine blades are plate profile type.

5. Reaction turbine blades are _____________
a) symmetrical
b) asymmetrical
c) depends on reaction turbine
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Reaction turbine blades are asymmetrical.

6. _____________ is run by the impulse of steam.
a) Reaction turbine
b) Both of the mentioned
c) Impulse turbine
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Impulse turbine is run by the impulse of steam.

7. In reaction turbine nozzle directs the ___________ of steam towards the blades.
a) direction
b) rotation
c) direction & rotation
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In impulse turbine nozzle directs the direction of steam and whereas in reaction turbine direction of flow directs the rotation of blades.

8. In reaction turbine direction of fluid flow is maintained by _______
a) Nozzles
b) Rotating blades
c) Guide vanes
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In reaction turbines the direction of fluid flow is maintained by guide vanes.

9. In reaction turbines fluid ________ while flowing through the passages.
a) expands
b) contracts
c) depends on the flow
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In impulse turbines fluid is totally expanded into nozzle and no expansion takes place while flowing through passage whereas in reaction turbine fluid expands during flowing through passage.

10. Different pressures are maintained on ________ sides of reaction turbine blades.
a) one
b) one
c) many
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In reaction turbines two different pressure are maintained on two sides as fluid expands during flow.

Set 2

1. In regenerator energy is stored in ___________
a) gas medium
b) fluid medium
c) thermal medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In regenerator energy is stored in thermal medium.

2. Both hot and cold fluid used in regenerators is __________
a) same fluid
b) different fluid
c) depending on the situation
d) none of the mentioned

View Answer

Answer:a [Reason:] Both hot and cold fluid used in regenerators is same fluid.

3. Heat regenerators are ___________
a) dependent
b) repetitive
c) costant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Heat regenerators are repetitive.

4. Rotatary regenerators are _________ flow path.
a) parallel
b) counter flow path
c) repetitive
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Rotatry regenerators have counter flow path.

5. In a fixed matrix regenerator flow is __________
a) reversible
b) irreversible
c) repetitive
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In a fixed matrix regenerator flow is reversible. In fixed matrix regenerator flow can be in both directions depending on the requirement.

6. In a fixed flow regenerator flow is __________
a) repetitive
b) counter
c) parallel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In a fixed flow regenerator flow is counter current.

7. Fixed matrix regenerator is a part of ________ system.
a) valveless
b) valve
c) depending on the requirement
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Fixed matrix regenerators is a part of valveless system. In fixed matrix flow is reversible.

8. Rothemuhle regenerator has same design of _________ regenerator.
a) fixed matrix
b) varying matrix
c) varying & fixed matrix
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Rothemuhle regenerator has same design of fixed matrix regenerator.

9. Regenerators used in cryogenics are ________
a) small
b) large
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Regenerators used in cryogenics are large. Cryogenic engines require large structures.

10. Regenerators have lower surface area than recuperator.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Regenerators have higher surface area than recuperator.

Set 3

1. Velocity ratio is represented by _____
a) Alpha
b) Beta
c) Sigma
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocity ratio is represented by sigma.

2. For single stage impulse turbine optimum sigma value lies between ______
a) 0.4 and 0.6
b) 0.2 and 0.4
c) 0.1 and 0.3
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] 0.4 and 0.6 are the boundary values for sigma in single stage impulse turbine which can be found from graph plotted between sigma and efficiency.

3. For two stage impulse turbine optimum sigma value lies between ____
a) 0.3 and 0.5
b) 0.2 and 0.4
c) 0.1 and 0.5
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For two stage impulse turbine sigma value lies in between 0.2 and 0.4 which can be found out from graph plotted between sigma value and efficiency.

4. For reaction turbines the optimum sigma value lies between _______
a) 0.8 and 1.0
b) 0.6 and 1.0
c) 0.4 and 0.8
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For reaction turbines sigma value lies between 0.8 and 1.0 which can be found out from graph plotted between sigma and efficiency.

5. Speed of the blade to speed of the gas ratio can be denoted by _______
a) Alpha
b) Sigma
c) Gamma
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Blade to gas speed ratio is known as velocity ratio and it can be represented by sigma.

6. Best velocity ratio for four row impulse turbine is ________
a) one seventh
b) one sixth
c) half
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The best velocity ratio for four row impulse turbine is one seventh.

6. Efficiency of the four row impulse turbine with a velocity ratio of one seventh is ______
a) 55%
b) 44%
c) 34%
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: Efficiency of four row impulse turbine with a velocity of one seventh is 44% which was found from graph plotted against efficiency and velocity ratio.

7. Velocity ratio is the integral of ________ of the velocity in each row.
a) fourth power
b) cube
c) square
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocity ratio is the integral of square of velocity in each row.

8. Velocity ratio is directly proportional to square of velocity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Velocity ratio is directly proportional to integral of square of velocity in each row.

9. When velocity in each row increases its velocity ratio __________
a) decreases
b) remains constant
c) increases
d) none

View Answer

Answer: c [Reason:] When velocity in each row increases its velocity ratio also increases.

10. Velocity ratio is directly proportional to velocity in each row.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Velocity in each row is inversely proportional to velocity ratio.

Set 4

1. Shrouding is used to _________ the damping effect.
a) increase
b) decrease
c) avoid
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Shrouding is used to increase the damping frequency.

2. Shrouding _______ blade flutter.
a) increases
b) reduces
c) doesn’t change
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Damping effect is increased due to shrouding and blade flutter is reduced.

3. Large electricity generating steam turbine uses shrouding.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Shrouding is used in large electricity generating steam turbine.

4. Shrouding is done to _______ blades.
a) small
b) large
c) every
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Large blades use shrouding.

5. Shrouding is used for ________ pressure turbines.
a) medium
b) high
c) low
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Shrouding is used for large blades and low pressure turbines.

6. Shrouding is complemented with lacing wires.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Shrouding is complemented with lacing wires for large blades and low pressure turbines.

7. Lace wires _______ blade flutter.
a) increases
b) reduces
c) doesn’t change
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Lacing wires are used to reduce blade flutter.

8. Shrouding can also be used for ________ pressure turbines.
a) medium
b) high
c) low
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both low and high pressure turbines use shrouding.

9. When shrouding is not required it ______
a) reduces the blade flutter
b) reduces the centrifugal load
c) reduces the blade flutter & centrifugal load
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When shrouding is not used it decreases the centrifugal load as the total load on the center of the turbine decreases.

10. When shrouding is not used cooling requirements are also reduced.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Centrifugal load and the cooling requirements can be reduced by shroud less turbines.

Set 5

1. Mixture of steam and liquid water is called as _________
a) dry steam
b) wet steam
c) saturated steam
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Mixture of steam and liquid water is called as wet steam.Where as dry steam is boiled steam and sometimes dry steam is also called as saturated steam.

2. Supersaturated steam is also called as _________
a) saturated steam
b) single phase mix
c) two phase mix
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In supersaturated steam there is a mixture of two phases gaseous and liquid, so it is called as two phase mix.

3. If heat is added to the wet steam temperature _________
a) raises immediately
b) decreases immediately
c) raises after sometime
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When heat is added to the steam immediately the liquid particles try to evaporate and form saturated steam only after that the temperature starts rising.

4. After steam bubbles break the water surface, they carry water droplets this is called as ________
a) entrainment
b) capillarity
c) reverse capillarity
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When steam bubbles break water surface they carry some water droplets. This process is called as entrainment.

5. Entrainment happens at __________
a) liquid surface having contact with atmosphere
b) outlet of the boiler
c) inlet of the boiler
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Entrainment happens at the outlet of the boiler.

6. Hydraulic water hammer is caused by _______
a) wet steam
b) dry steam
c) pressurized water
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Hydraulic water hammer is caused by wet steam.

7. Hydraulic water hammer is caused due to ______
a) humidity in pipelines
b) accumulation of condensate
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Hydraulic water hammer is caused due to humidity on pipelines or accumulation of condensate.

8. Resistance of water dominating the steam is called as _______
a) hydraulic water hammer
b) erosion
c) contamination
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Resistance of water hammer dominating steam is called erosion.

9. When steam is transported dryness fraction _________
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When steam travels in pipeline its dryness fraction increases.

10. Wet steams causes corrosion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Wet steam may cause corrosion erosion hydraulic water hammer in pipelines destroy turbine blades etc.