Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Angle made by relative velocity vector with horizontal line is called as __________
a) blade entrance angle
b) exit angle
c) entrance angle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Blade entrance angle is the angle with which steam enters the blade. Hence it is the angle made by relative velocity to the horizontal.

2. Blade entrance angle is represented by _________
a) Alpha
b) Theta
c) phi
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Blade entrance angle is represented by Phi. Where as Theta is used to represent Nozzle angle.

3. Angle made by the absolute velocity of steam to the horizontal is called as __________
a) blade entrance angle
b) nozzle angle
c) outlet angle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Nozzle angle is the angle made by the absolute velocity vector with horizontal line.

4. Nozzle angle is represented by ______
a) Alpha
b) Beta
c) Theta
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Nozzle angle is represented by theta.

5. Angle made by the relative velocity vector entering the fixed blades to the horizontal line is called as ____________
a) blade entrance angle
b) blade exit angle
c) nozzle angle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Blade exit angle is the angle made by the relative velocity vector entering the fixed blades to the horizontal line.

6. Blade exit angle is represented by _______
a) Theta
b) Alpha
c) Gamma
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Theta is used to represent nozzle angle and gamma is used to represent blade exit angle.

7. Angle made by the absolute velocity vector of steam and blade velocity vector is called as _______
a) nozzle angle
b) exit angle
c) none of the mentioned
d) fluid exit angle

View Answer

Answer: d [Reason:] Fluid exit angle is the angle made by the absolute velocity vector of fluid and the blade velocity vector.

8. Fluid exit angle is represented by _______
a) Theta
b) Gamma
c) Delta
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Theta is used to represent nozzle angle and gamma is used to represent Blade exit angle and Delta is used to represent fluid exit angle.

9. Angle between surface of target and plane perpendicular to nozzle central line is called as _______
a) blade exit angle
b) reversal efflux angle
c) nozzle angle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Angle between surface of target and plane perpendicular to nozzle central line is called as efflux angle.

10. Angle of vector drawn normal to the exit is called as ______
a) reversal efflux angle
b) nozzle angle
c) blade angle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Angle of vector drawn normal to the exit is called as reversal efflux angle.

Set 2

1. Flame temperature is the __________ temperature reactants can achieve during combustion.
a) minimum
b) maximum
c) constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Flame temperature is the maximum temperature reactants can achieve during combustion process.

2. Incomplete combustion results in _________ flame temperature.
a) lower
b) higher
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Incomplete combustion results in lower flame temperature. When fuel is incompletely combusted the remains of previous combustion will be there in the combustion chamber and when next cycle starts previous remains also start combusting and as they are at some high temperatures flame temperature gets reduced.

3. Heat transfer results in _________ flame temperature.
a) medium
b) higher
c) lower
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Heat transfer results in lower flame temperature. When heat starts transferring amount of heat present in fluid gets reduced and hence flame temperature also gets reduced.

4. __________ flame temperature is attained during stoichiometric mixture.
a) minimum
b) maximum
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer:b [Reason:] Perfect stoichiometric mixture results in achieving maximum flame temperature.

5. At the end of the combustion process flame temperature deviation is _________
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] At the end of combustion process temperature deviation is high. During the end of combustion all the fuel and oxygen gets completed and hence rate of combustion gets reduced as a result flame temperature is drastically reduced.

6. Dissociation of reactants ________ flame temperature.
a) maximizes
b) minimizes
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Dissociation of reactants decreases the flame temperatures. For reactants to dissociate it requires some heat energy and as a result flame temperature is decreased.

7. During combustion entropy change between initial and final state is ______
a) zero
b) maximum
c) minimum
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] During combustion entropy change between initial and final state is zero.

8. When flame temperature _________ combustion rate decreases.
a) not related to each other
b) decreases
c) increases
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When flame temperature increases combustion rate decreases. When combustion is going to complete it uses up all the oxygen present in the chamber so that flame temperature is increased.

9. Fuel/air ratio effects flame temperature.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Fuel to air ratio effects flame temperature.

10. When specific heat increases flame temperature ________
a) decreases
b) increases
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When specific heat increases flame temperature increases.

Set 3

1. Flow through turbo machinery is ________
a) one dimensional
b) two dimensional
c) three dimensional
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Fluid flow in turbo machinery is a three dimensional flow.

2. Third direction of the flow in turbo machinery is _______
a) blade width
b) blade height
c) heat flow direction
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Flow direction and tangential flow direction are the two directions and the third direction is blade height.

3. Centrifugal forces acts in ________
a) tangential direction
b) flow direction
c) radial direction
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Centrifugal flow acts in third direction that is radial direction.

4. The field produced by centrifugal force distorts the flow velocity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Centrifugal force produced creates a field on the flow and distorts the velocity of flow.

5. Radial equilibrium theory assumes that flow is in equilibrium before and after the fluid entering the blade.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Radial equilibrium method assumes flow is in equilibrium before the fluid enters and after the fluid leaving the blade.

6. Radial equilibrium theory is more important for Radial flow machines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Radial equilibrium theory is more important for axial flow machines.

7. In radial equilibrium method centrifugal force is equated to _____
a) pressure force
b) axial force
c) centripetal force
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For a particle to move in constant radius centrifugal force must be equal to pressure force.

8. For radial equilibrium flow radial component must be _______ along the radial direction of flow.
a) higher
b) zero
c) lesser
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In radial equilibrium method radial component must be equal to zero.

9. Stagnation enthalpy is _______ in turbo machine along the radial direction.
a) higher
b) zero
c) constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Stagnation enthalpy is constant in turbo machines along the radial flow direction.

10. Stagnation enthalpy is _________ at intake and discharge.
a) constant
b) low
c) high
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Stagnation enthalpy is constant in turbo machines along the radial flow direction at intake and discharge.

Set 4

1. In vortex region flow rotates perpendicular to the axis line.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In vortex region fluid rotates on an axis line.

2. Viscous friction in the fluid causes the flow to become vortex.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In the absence of forces viscous friction causes the flow to become vortex.

3. In vortex fluid flow velocity is ______________ to the distance from the axis line.
a) directly proportional
b) inversely proportional
c) not related
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In vortex fluid velocity is more near to the axis and decreases as the distance from the axis line increases. Hence Fluid flow velocity is inversely proportional to the distance from the axis line.

4. Vorticity is _______ in the core region.
a) very high
b) very low
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the core region fluid rotates with high velocity and hence vorticity is high in the core region.

5. Steam lines and Path lines are _______ in stationary vortex.
a) high
b) less
c) closed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Steam lines and Path lines are closed in stationary vortex where as in moving vortex it carries momentum and energy.

6. In a fluid with constant density Vortex flow pressure is proportional to ________
a) square of the distance from axis
b) distance from the axis
c) cube of the distance from the axis
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In a vortex flow with constant fluid density its fluid pressure is inversely proportional to the square of the distance from the axis line.

7. In forced vortex all fluid particles rotate with the ________________
a) constant velocity
b) constant angular velocity
c) variable angular velocity
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In forced vortex all fluid vortex rotate with constant angular velocity.

8. Solid body rotation is another name for ________
a) free vortex
b) forced vortex
c) free & forced vortex
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Solid body rotation is another name for forced vortex as all fluid particles in forced vortex rotate with same angular velocity like a solid rotation.

9. In forced vortex the total head _______ with radius.
a) radius is not related to head in forced vortex
b) decreases
c) increases
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In forced vortex total head increases with with radius from the head equation.

10. For forced vortex external torque is to be supplied continuously.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] To maintain forced vortex external energy is to be supplied constantly and hence external torque is to be supplied constantly.

Set 5

1. Nozzles are also a part of gas turbine _________
a) combustor
b) compressor
c) fuel injection
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In gas turbine fuel injection nozzles are used for atomization.

2. ___________ are present in gas turbine fuel injectors.
a) Vaporizers
b) Recuperators
c) Nozzles
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Vaporizers are also a part of fuel injectors.

3. ____________ are also a part of gas turbine fuel injectors.
a) Swirlers
b) Nozzles
c) Recuperators
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Swirlers present in gas turbine fuel injectors turns the movement of gas inside the injector to swirling motion so that combustion efficiency is high. Nozzles are used to inject fuel.

4. Afterburner spray bars are present in gas turbine fuel injectors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Afterburner spray bars are present in fuel injectors.

5. When fuel injectors efficiency is optimized then overall efficiency of gas turbines is __________
a) remains constant
b) decreased
c) increased
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When fuel injectors efficiency is optimized then overall efficiency of gas turbines is increased.

6. __________ of engines are determined from fuel injectors.
a) Efficiency
b) Emissions
c) Efficiency & Emissions
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Fuel injectors also plays a major role in defining emissions. Working of fuel injectors determines both emissions and efficiency.

7. Lean mixtures give _________ efficiency.
a) optimal
b) higher
c) lower
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Lean mixture give optimal efficiency.

8. In low fuel combustion lean mixture have _______ efficiency.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In low fuel combustion lean mixture have low efficiency.

9. Fuel droplet size effects the _________
a) combustion
b) effects
c) combustion & effects
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When fuel droplet size is minimized combustion is maximized. Combustion directly effects the efficiency of the gas turbine.

10. Airflow controls the rate of combustion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Airflow determines the mixture of fuel which controls the rate of combustion.