Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In rotary regenerators matrix is __________
a) constant
b) varying
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In rotary regenerators matrix rotates continuously.

2. In rotary regenerators matrix is ________
a) isothermal
b) isochoric
c) constant pressure process
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In rotary regenerators matrix is isothermal.

3. In rotary regenerators rotation is _________ to the flow direction.
a) parallel
b) perpendicular
c) concurrent
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In rotary regenerator rotation is always perpendicular to the flow direction.

4. In rotary regenerator rotation is __________ to the temperature gradient.
a) parallel
b) congruent
c) perpendicular
d) none of the mentioned

View Answer

Answer:c [Reason:] In rotary regenerator rotation is always perpendicular to both temperature gradient and flow direction.

5. In rotary regenerators fluid temperature is __________ across the flow area.
a) constant
b) varying
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In rotary regenerators fluid temperature varies across the flow area.

6. In fixed matrix regenerator the fluid is ducted to the valves to flow through various matrices.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In fixed matrix regenerator the fluid is ducted to the valves to flow through various matrices.

7. Outlet temperatures of fixed matrix regenerator is ______ with time.
a) constant
b) varying
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Outlet temperatures of the fixed matrix regenerator varies with time.

8. Micro scale regenerator has multi grating structure.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Micro scale regenerator has multi grating structure.

9. In micro scale regenerator each layer is _______ from the adjacent layer.
a) equal
b) subset
c) offset
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In micro scale regenerator each layer is offset from the adjacent layer.

10. Rothemuhle regenerator has a _______ matrix in a disk shape.
a) moving
b) fixing
c) no matrix
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Rothemuhle regenerator has a fixed matrix in a disk shape.

Set 2

1. Vibration in rotor blades causes ________________
a) resonance
b) shut down of turbine
c) resonance & shut down of turbine
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When any particles vibrates with the same frequency as of natural frequency then it resonates.

2. Stresses are divided into ____________
a) Steady stress
b) Unsteady stress
c) Steady & Unsteady stress
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Stresses are divided into two types. They are Steady stresses Unsteady stresses.

3. Stress caused due to thermal loading is classified under ______
a) Steady stress
b) Unsteady stress
c) Breakage
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Stresses caused due to centrifugal forces, loading, thermal causing are classified into steady state stresses.

4. Stresses caused due to centrifugal forces are classified into unsteady state stresses.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Stresses caused due to centrifugal forces are classified into steady stresses.

5. Unsteady stresses are caused due to interaction of rotating blades with _____
a) Stationary feature
b) Viscous force
c) Friction
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Unsteady stresses are caused due to interaction of rotating blade with stationary features.

6. When working temperature is increased its rupture stress is _____
a) Increased
b) Decreased
c) Working temperature is not related with rupture stress
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Increase in working temperature is associated with decrease in rupture stress.

7. In general there are ______ types of stresses.
a) 2
b) 4
c) 3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Stresses are classified into three types. They are centrifugal stress gas bending stress centrifugal bending stress.

8. Centrifugal stress is a ________
a) shear stress
b) tensile stress
c) lateral stress
c) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Centrifugal stress is a tensile stress.

9. Centrifugal stress depends upon ______
a) Hub to tip ratio
b) Blade rotating speed
c) Hub to tip ratio & Blade rotating speed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Centrifugal stress depends upon blade density hub to tip ratio blade tip speed.

10. Centrifugal stress depends upon blade density.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Centrifugal stresses depends upon blade density hub to tip ration blade tip speed.

Set 3

1. Arrangement of blades in an order to represent the blade ring in Turbo machinery is called as cascade.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Cascade is an array of blades to represent the blade ring in turbo machinery.

2. Cascades __________ the efficiency.
a) decreases
b) increases
c) does not effect
d) none

View Answer

Answer: b [Reason:] Cascades are introduced to improve the efficiency.

3. When steam is passed through the cascade the direction of air _____
a) reverse
b) remains the same
c) turned
d) cascade is nowhere related to direction

View Answer

Answer: c [Reason:] When steam is passed through cascade its direction is reversed.

4. Across the turbine cascade static pressure ____
a) drops
b) increases
c) remains same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Across the turbine cascade the static pressure drops.

5. Due to formation of boundary layers on blades friction losses ______
a) remains the same
b) decreases
c) increases
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Due to formation of boundary layers frictional losses increase due to viscous forces.

6. In compressor cascade when internal pressure is lost ____________
a) axial force is gained
b) axial force is reduced
c) efficiency reduces
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In compressor cascade when internal pressure is lost axial force is developed.

7. Drag force is parallel to lift force.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Drag force is always perpendicular to lift force.

8. Due to viscosity lift force is __________
a) increased
b) decreased
c) remains constant
d) none

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to viscosity lift force is decreased.

9. Due to turbine cascade the drag ________ the lift.
a) increases
b) decreases
c) does not change
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to turbine cascade drag contributes some useful work which increases the lift.

10. Due to compressor cascade the static pressure is _____
a) reduced
b) does not change
c) increased
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Due to compressor cascade viscous force decreased and hence static pressure is also decreased.

Set 4

1. Turbine casing controls _______________
a) working fluid
b) pressure
c) temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Turbine casing can also control working fluid.

2) Turbine casing also contains __________ working fluid.
a) temperature of
b) flow direction of
c) pressure
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Turbine casing contains the working fluid and also controls direction of flow of it.

3. __________ is also used to direct the working fluid.
a) Guide vanes
b) Casing
c) Guide vanes & Casing
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Casing can control the working fluid which means it can direct the working fluid.

4. There is a possibility of leakage in between turbine rotor and ________
a) casing
b) valves
c) casing & valves
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As casing contains working fluid, there is a problem of leakage in between casing and turbine rotor.

5. In Tandem compound casing a _________ casing are directly coupled together to a generator.
a) single
b) multiple
c) two
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In tandem compound casing two or more casings are coupled together to a driven generator.

6. In single casing, Casing is directly coupled to a _____________
a) generator
b) combustor
c) generator & combustor
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In single casing, casing is directly coupled to a turbine generator.

7. Cross compounded turbines are used for __________ applications.
a) smaller
b) larger
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Cross compounded turbines are used for larger applications.

8. Double exhaust rotors have ________ pressure casings.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Double exhaust rotors use low pressure casings.

9. Two flow rotors use __________ pressure casings.
a) low
b) high
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Two flow rotors use low pressure casings.

10. In a steam turbine a set of ________ blades are connected to casing.
a) stationary
b) rotating
c) stationary & rotating
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In a steam turbine a set of stationary blades are connected to casing.

11. With metallurgical considerations the temperature in Gas turbine blades is reduced by ________
a) 2000 F
b) 3000 F
c) 1000 F
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to metallurgical consideration the temperature of turbine blades is reduced by 2000F.

12. Due to metallurgical consideration in closed cycle cooling system the upper temperature is limited to _____________
a) 500 C
b) 540 C
c) 200 C
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to metallurgical consideration in a closed cycle cooling system upper limit is fixed to 540 C.

13. Due to metallurgical consideration _____________ can be limited.
a) pressure
b) volume
c) temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Temperature can be limited by metallurgical considerations.

14. For continuous operation in elevated temperature ______________ cooled materials are used for blades.
a) Ceramic
b) Ceramic and liquid
c) Liquid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For continuous operation in elevated temperatures ceramic and liquid cooled materials are used for turbine blades.

15. Metallurgical considerations ________________ the material can bare which is used to manufacture blades.
a) maximum temperature
b) maximum pressure
c) maximum temperature & pressure
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Metallurgical consideration define the maximum temperature and pressure the metal can bare which is used to manufacture blade.

Set 5

1. Cooling is classified into ________
a) air cooling
b) liquid cooling
c) air & liquid cooling
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Cooling is of two types. They are Air cooling Liquid cooling.

2. Liquid cooling method has _______
a) high specific heat capacity
b) low specific heat capacity
c) low evaporative cooling
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Liquid cooling method has high specific heat capacity.

3. In liquid cooling leakages are _________
a) increases
b) reduced
c) equal in both air and liquid cooling
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In liquid cooling leakages are reduced.

4. Quality of air required for air cooling is ______
a) 1-3 %
b) 2-5 %
c) above 5 %
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] 1-3% air quality is required for air cooling.

5. By liquid cooling blade temperature can be reduced by ________
a) 300 – 400%
b) 200 – 300%
c) 100 – 500%
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Liquid cooling decreases blade temperature by 200-300%.

6. For air cooling,cooling air comes from _________
a) compressor
b) atmosphere
c) condenser
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In air cooling, cooling air comes from compressor.

7. In impingement cooling _____
a) cooling is done by fins
b) by making air with high velocity to hit the blades
c) holes in the blades
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In impingement cooling method cooling is done my making air with high velocity to hit the blades.

8. In impingement cooling majority of cooling is done by ______
a) convection
b) conduction
c) radiation
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In impingement cooling majority of cooling is done by convection.

9. Impingement cooling is used for lesser loads of heating.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Impingement cooling is done when lesser loads of cooling is done.

10. In cooling effusion blade surface is made of _______
a) porous material having small orifice
d) fins
c) with larger surface area
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In cooling effusion blade surface is made of porous material with small loads so that cooling is more efficiently done.