Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is the example to describe the efficiency of power transfer?
a) Communication systems
b) Power utility systems
c) Instrumentation systems
d) Telecom systems

View Answer

Answer: b [Reason:] Power utility systems are good examples for this case as they are concerned with the generation, transmission and distribution of power in large quantities.

2. In a network maximum power transfer occurs when __________
a) RTh= -RL
b) RTh/RL =0
c) RTh= RL
d) RTh+RL= 1

View Answer

Answer: c [Reason:] Maximum power transfer occurs when load resistance equals the thevenin’s resistance.

3. Maximum power in terms of the thevenin’s voltage and load resistance __________
a) (VTh) 2 /4RL
b) (VTh) 2 *4RL
c) (VTh) 2 +4RL
d) 4RL/ (VTh) 2

View Answer

Answer: a [Reason:] Pmax= v*i= i*R*i= i2RL = (VTh/(RTh+RL))2*RL. Max power occurs when RL=RTh.

4. Calculate the maximum power delivered across RL of the circuit given.
electric-circuits-questions-answers-maximum-power-transfer-superposition-q4
a) 900W
b) 1025W
c) 2025W
d) 1500W

View Answer

Answer: c [Reason:] Pmax= (VTh/(RTh+RL))2*RL (RTh=RL) VTh= (150/150+30)*540= 450V RTh=(150*30)/180= 25Ω (the given resistors are in parallel).

5. Determine the maximum power delivered to the load in the network given.
electric-circuits-questions-answers-maximum-power-transfer-superposition-q5
a) 4.68W
b) 5.75W
c) 3.16W
d) 6.84W

View Answer

Answer: a [Reason:] Load is given across node V2 and reference path. It implies the thevenin’s voltage is V2. By using nodal analysis this voltage is found out. RTh=RL= 10Ω//5Ω and in series with 2Ω and then parallel with 3Ω=1.92Ω Max power = (VTh) 2 /4RL = 4.688W.

6. The Superposition principle is obeyed by ____________
a) Linear networks
b) Non-linear networks
c) Lateral networks
d) Trilateral networks

View Answer

Answer: a [Reason:] A linear system obeys Superposition Principle. In a linear network parameters are constant i/e/ won’t change with voltage and current.

7. According to Superposition principle response in one element is the algebraic sum of responses by individual sources acting alone.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] According to Superposition principle response in one element is the algebraic sum of responses by individual sources acting alone while other sources are non-operative.

8. Find the current in the 3Ω resistor of the given network using Superposition principle.
electric-circuits-questions-answers-maximum-power-transfer-superposition-q8
a) 2.5A
b) 3.125A
c) 6.525A
d) 5.625A

View Answer

Answer: d [Reason:] 1.When 20v source acting alone: current source is replaced by open circuit. Req= 5+3=8Ω and Current I= 20/8=2.5A 2. When 5A source acting alone: 20v source is replaced by a short circuit. By current division rule, I3= 25/8=3.125A Total current through I3= 2.5+3.125=5.625A.

9. Find the current in 5Ω resistor near 12V source using superposition principle in network given
electric-circuits-questions-answers-maximum-power-transfer-superposition-q9
a) 2.9A
b) -2.9A
c) 1A
d) -1A

View Answer

Answer: b [Reason:] Only 3 sources are considered (12V, 10A, 20V), other is dependent (10I). 12v source: I=0.6A 10A source: I=-2.5A through 5Ω resistor and I=7.5A 20v source: I=-1A Total current = 0.6+ (-2.5) + (-1) = -2.9A.

10. If there are 5 sources in a network out of which 3 are dependent and 2 are independent. For superposition principle ___________ sources are considered.
a) 5
b) 3
c) 2
d) 0

View Answer

Answer: c [Reason:] Only independent sources are considered while using Superposition principle. Dependent sources are never deactivated while using this principle.

11. Find the current in the 1Ω resistor of the given circuit.
electric-circuits-questions-answers-maximum-power-transfer-superposition-q11
a) 4A
b) 1.33A
c) 2A
d) 0.66A

View Answer

Answer: a [Reason:] when all the sources are acting alone the corresponding currents are found out using current division rule and finally all are summated to get the required current through the1Ω resistor. (Current = 1.33+0.66+2=4A).

12. Find the value of RL in given circuit.
electric-circuits-questions-answers-maximum-power-transfer-superposition-q12
a) 4Ω
b) 5Ω
c) 3Ω
d) 1.66Ω

View Answer

Answer: c [Reason:] RTh=RL= (2//2) + 2=3Ω.

13. Calculate the maximum power delivered to load in the network given.
electric-circuits-questions-answers-maximum-power-transfer-superposition-q13
a) 1.56W
b) 1.66W
c) 2.33W
d) 2.79W

View Answer

Answer: a [Reason:] 1.Calculation of VTh. (by using mesh analysis) 2. Calculation of Norton’s current. 3. Calculation of RTh. (RTh=VTh/IN) 4. RTh=RL and PMax= VTh/4RL.

14. In AC networks, maximum power is delivered when __________
a) ZL*ZS*=0
b) ZL+ZS*=1
c) ZL=-ZS*
d) ZL=ZS*

View Answer

Answer: d [Reason:] Max power is delivered when load impedance equals complex conjugate of the source impedance.

15. Superposition principle states that at a time __________ source(S) acts.
a) All the given sources
b) Only voltage sources
c) Only one source
d) Only current sources

View Answer

Answer: c [Reason:] Only one source acts at a time. Remaining sources are non-operative during this period.

Set 2

1. ____________ helps in current measurement by placing it in ____________ with the circuit element.
a) Voltameter, Parallel
b) Ammeter, series
c) Voltmeter, series
d) Ammeter, parallel

View Answer

Answer: b [Reason:] In series, current is same. So Ammeter is placed in series and is used to measure current.

2. An ideal voltmeter has ___________ equivalent resistance and ideal ammeter has ___________ equivalent resistance.
a) Unity, Unity
b) Zero, infinite
c) Infinite, Zero
d) Zero, Zero

View Answer

Answer: c [Reason:] An ideal voltmeter has Infinite equivalent resistance and ideal ammeter has zero equivalent resistance.

3. Continuous voltages (or) current signals are measured using
a) Tachometers
b) Sonometers
c) Analog meters
d) Digital meters

View Answer

Answer: d [Reason:] Digital meters are used to measure current (or) voltage signals at discrete points in time known as sampling times.

4. Digital meters are preferable than analog meters.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Features like easy connection, Introduction of less resistance into the circuit to which they all connected and also due to read out mechanism digital meter are preferred.

5. A 20mv, 1mA d’Arsonval movement is used in an ammeter whose full-scale reading is 10 mA. Determine RA.
a) 2.222Ω
b) 6.667Ω
c) 5.92Ω
d) 3.333Ω

View Answer

Answer: a [Reason:] electric-circuits-questions-answers-measuring-voltage-current-q5 1 mA flowing through coil implies that 9mA must be diverted through RA. V = ir 20 * 10-3 = 9 * 10-3 RA RA= 2.222Ω.

6. A 25mv, 2mA d’Arsonval movement is to be used in voltmeter whose full scale reading is 100v. The resistance inserted by 100v meter into circuit is ___________
a) 1 * 105
b) 1 * 106
c) 1 * 104
d) 1 * 103

View Answer

Answer: a [Reason:] v = iR R = v/i = 100/1mA = 100,000Ω.

7. An ideal voltmeter functions as __________ circuit
a) A short
b) An open
c) A power
d) An infinite

View Answer

Answer: b [Reason:] An ideal voltmeter offers an infinite equivalent resistance. So acts as an open circuit.

8. An ideal ammeter functions as __________ circuit
a) A short
b) An open
c) A power
d) An infinite

View Answer

Answer: a [Reason:] An ideal ammeter offers a zero equivalent resistance. So acts a short circuit.

9. A 100mv, 5mA d’Arsonval movement is to be used in an ammeter whose full-scale reading is 1A. Calculate RA.
a) 0.7 ohms
b) 0.5 ohms
c) 0.1 ohms
d) 0.2 ohms

View Answer

Answer: c [Reason:] 5mA is flowing through the coil which implies 995mA are diverted through RA. V = iR = 100 * 10-3 = 995 * 10-3 RA RA = 0.100Ω.

10. A 122mv, 12mA d’Arsonval movement is to be used in voltmeter whose full scale reading is 120v. The resistance inserted by 120v _____________
a) 1200Ω
b) 12000Ω
c) 1000Ω
d) 10,000Ω

View Answer

Answer: d [Reason:] R =120/12 * 10-3 = 10,000Ω.

Set 3

1. Nodal analysis is mainly based on __________
a) KCL
b) KVL
c) Wheatstone bridge principle
d) Faraday’s electric laws

View Answer

Answer: a [Reason:] Nodal analysis or Node-Voltage method is done by identifying the currents at the node and thereby forming equations.

2. If there are n nodes, then how many node-voltage equations are required?
a) n
b) n+1
c) n-1
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] If there are n nodes then n-1 nodal equations are required to describe the circuit.

3. Find VA and VB using Node-Voltage method in the given circuit.
electric-circuits-questions-answers-node-voltage-dependent-sources-q3
a) 2.5V, 3.6V
b) 2.87V, 3.25V
c) 2.65V, 3.47V
d) 3.15V, 2.76V

View Answer

Answer: b [Reason:] Node A: VA/2 + (VA-1)/2 + (VA-VB)/1 =2 Node B: (VB-2)/2 + (VB-VA)/1 =1 By solving the above equations required voltages are obtained.

4. A supernode is between _____________
a) Essential node and reference node
b) Two reference nodes
c) Two essential nodes
d) Essential node and neutral path

View Answer

Answer: c [Reason:] A supernode is between two essential nodes.

5. Find V3 in the circuit given below.
electric-circuits-questions-answers-node-voltage-dependent-sources-q5
a) 4.833V
b) 2.616V
c) -4.833V
d) -2.616V

View Answer

Answer: a [Reason:] supernode: V3-V2 = 5V Node1: 166V1-100V2-66V3 =132 Node3: -166V1+265V2+99V3 =0 On solving the required voltage is obtained.

6. Find all the node voltages in the given circuit containing dependent sources.
electric-circuits-questions-answers-node-voltage-dependent-sources-q6
a) 10V, 20V, 30V, 40V
b) 15V, 25V, 32V, 45V
c) 10V, -20V, 30V, -40V
d) -15V, 25V, -35V, 45V

View Answer

Answer: a [Reason:] At supernode: VC-VB=5iX And ix = (VB-VA)/5. On solving remaining nodes and forming equations, the required voltage values at nodes are obtained.

7. What is the voltage at 2nd terminal in the given circuit?
electric-circuits-questions-answers-node-voltage-dependent-sources-q7
a) 132.57V
b) 137.25V
c) 173.25V
d) 123.57V

View Answer

Answer: b [Reason:] Given voltage source 135V is in between essential node and reference node. So that implies V1 =135V. Using this, V2 can be calculated.

8. If there are 5 nodes then the no of nodal equations are ___________
a) 5
b) 0
c) 1
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] If there are n nodes then n-1 nodal equations are required to describe the circuit.

9. If there are (N-2+3) Node-Voltage equations then the number of nodes in the circuit are __________
a) N+2
b) N+1
c) N
d) N-1

View Answer

Answer: a [Reason:] If there are n nodes then n-1 nodal equations are required to describe the circuit. So, given N-2+3 i.e. N+1 nodal equations and it implies N+2 nodes.

10. The reference node is also known as __________
a) Essential node
b) Principle node
c) Datum node
d) Neutral node

View Answer

Answer: c [Reason:] The node taken for reference in the network is known as reference node or datum node.

11. If there are 9 nodes, then how many node-voltage equations are required?
a) 9
b) 10
c) 8
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] If there are n nodes then n-1 nodal equations are required to describe the circuit.

12. There are 13 branches in a complicated network and nearly 8 nodes. How many equations are required to solve the circuit in node-voltage method?
a) 7
b) 13
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: a [Reason:] Branches number is not required in this method. Only nodes number is required.

Set 4

1. Which method is best for voltage sources?
a) Mesh analysis
b) Nodal analysis
c) Superposition principle
d) Differentiation method

View Answer

Answer: b [Reason:] Every voltage source connected to the reference node reduces the equations to be solved. Thus, the node-voltage method is best for voltage sources.

2. When there is a current source between two loops which method is preferred?
a) Mesh-voltage analysis
b) Node-current analysis
c) Supermesh
d) Supernode

View Answer

Answer: c [Reason:] Supermesh is taken into consideration when there is a current source n between two loops and is considered as one single loop.

3. Determine the current through 5Ω resistor in the network given below.
electric-circuits-questions-answers-node-voltage-mesh-current-q3
a) 3.38A
b) 6.01A
c) 3.27A
d) 1.27A

View Answer

Answer: a [Reason:] This problem can be solved quickly by using the mesh-current method. 3loops=3 KVL equations. Solving them gives respective currents.

4. Find the power supplied by the dependent voltage source in the circuit given below.
electric-circuits-questions-answers-node-voltage-mesh-current-q4
a) 400W
b) 383W
c) 412W
d) 148W

View Answer

Answer: b [Reason:] 3loops=3KVL equations. Solving them gives currents flowing in the circuit. I1=5A, I2=-1.47A, I3=0.56A .Power supplied by dependent voltage source =0.4V1 (I1-I2).

5. Determine the voltage V2 of the network given.
electric-circuits-questions-answers-node-voltage-mesh-current-q5
a) 0V
b) 1V
c) 4/7V
d) -4/7V

View Answer

Answer: a [Reason:] As there are voltage sources and nodes, node-voltage method is best suitable. Solving gives V1 =4/7V and V2=0 (since there is no voltage source near node2).

6. If there are b branches and n nodes, then how many node-voltage equations are required?
a) n
b) b+1
c) n-1
d) b

View Answer

Answer: c [Reason:] If there are n nodes then n-1 nodal equations are required to describe the circuit. Branches do nothing in this case.

7. There are 6 branches and 2 essential nodes then 3 equations are required to describe a circuit in the mesh-current method.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In Mesh-Current method, b-(n-1) equations are required to describe the circuit. b= the number of branches and n= the number of essential nodes. So, 6-(2-1) =5.

8. Determine V1 of the given network.
electric-circuits-questions-answers-node-voltage-mesh-current-q8
a) -0.17V
b) 4.83V
c) 5V
d) 2.62V

View Answer

Answer: d [Reason:] Supernode: V3-V2=5. Applying KCL at node1 and at supernode gives the equations which on solving, required voltages are obtained.

9. When there is a voltage source between two nodes which method is preferred?
a) Mesh-voltage analysis
b) Node-current analysis
c) Supermesh
d) Supernode

View Answer

Answer: d [Reason:] Supernode is taken into consideration when there is a voltage source n between two nodes.

10. Which is the best-preferred method to calculate currents flowing in the circuit?
a) Mesh-voltage analysis
b) Node-current analysis
c) Superposition principle
d) Duality principle

View Answer

Answer: a [Reason:] By KVL, currents can be easily found out in mesh-voltage method.

Set 5

1. By using source transformation voltage source in series resistor is replaced by __________
a) Voltage source in series with a resistor
b) Current source in parallel with a resistor
c) Voltage source in parallel with a resistor
d) Current source in series with a resistor

View Answer

Answer: b [Reason:] In Source transformation, a voltage source in series with a resistor is replaced by a current source in parallel with the same resistor and vice versa.

2. Source Transformation is _____________
a) Unilateral
b) Unique
c) Bilateral
d) Complicated

View Answer

Answer: c [Reason:] In Source transformation, a voltage source in series with a resistor is replaced by a current source in parallel with the same resistor and vice versa. So, it is bilateral.

3. If there are two resistors in parallel and in series with a voltage source then ___________
a) Parallel resistor has no effect
b) Series resistor has no effect
c) Both has their respective effects
d) Both has no effect on the voltage source

View Answer

Answer: a [Reason:] In source transformation, the voltage source in series with a resistor to be replaced by a current source in parallel with the same resistor and vice versa. So other resistors are redundant and have no effect.

4. Using source transformation, calculate the voltage.
electric-circuits-questions-answers-source-transformations-q4
a) 4.33V
b) 39V
c) 0.230V
d) 36V

View Answer

Answer: b [Reason:] V=IR=13*3=39V.

5. Which element(s) has no effect in the given circuit?
electric-circuits-questions-answers-source-transformations-q5
a) 7Ω
b) 10Ω
c) Both 7Ω and 10Ω
d) Voltage source.

View Answer

Answer: b [Reason:] Voltage in series with a resistor in replaced by a current source but here 10Ω is in parallel. So, it is redundant and has no effect.

6. The value of current source is __________ after replacing the given network with a single current source and a resistor.
electric-circuits-questions-answers-source-transformations-q6
a) 70V
b) 60V
c) 90V
d) 80V

View Answer

Answer: d [Reason:] In the given circuit 9Ω resistor has no effect. 10*6=60V, 60V+20V=80V.

7. If there is a 12A current source in series with 2Ω and in parallel with a 4Ω resistor, then voltage V=?
a) 24V
b) 48V
c) 3V
d) 6V

View Answer

Answer: b [Reason:] 2Ω resistor is redundant. 12*4=48V.

8. Find the current flowing through 4Ω resistor shown in network below.
electric-circuits-questions-answers-source-transformations-q8
a) 1.33A
b) 2.35A
c) 1.66A
d) 2.66A

View Answer

Answer: c [Reason:] By using source transformation the above network is reduced and then by current division rule I4Ω= 5*(2/2+4) =1.66A.

9. Calculate the power delivered by the 50V source.
electric-circuits-questions-answers-source-transformations-q9
a) 274W
b) 276W
c) 285W
d) 291W

View Answer

Answer: a [Reason:] By using source transformation the above network is reduced and current in the circuit is found out and later power delivered by 50V source= 50*current in the circuit= 50*5.48A= 274W.

10. Source transformation can be used for dependent sources.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Source transformation can be used for dependent sources. However, the controlling variable must not be tampered with any way since the controlled source operation depends on it.

11. Using source transformation, calculate vm.
electric-circuits-questions-answers-source-transformations-q11
a) 2v
b) -2v
c) 1v
d) -1v

View Answer

Answer: b [Reason:] Using source transformation, the network is reduced and at last voltage is obtained.

12. Find the voltage value Vm in the circuit given below.
electric-circuits-questions-answers-source-transformations-q12
a) -3V
b) 3V
c) 2.1V
d) -2.1V

View Answer

Answer: a [Reason:] Using source transformation, the voltage source in series with a resistor to be replaced by a current source in parallel with the same resistor and vice versa.

13. Source transformation technique is mainly based on __________ law.
a) Newton’s
b) Kirchhoff’s
c) Ohm’s
d) Einstein’s

View Answer

Answer: c [Reason:] Ohm’s law: V=iR. By using this, the voltage/ current sources are reduced.

14. In source transformation,
a) Voltage sources remain same
b) Current sources remain same
c) Both voltage and current sources undergo change
d) Resistances/Impedances remain same

View Answer

Answer: d [Reason:] In source transformation, only the particular voltage/current sources change whereas the resistances remain same.

15. If there are five 20V voltage sources in parallel, then in source transformation __________
a) All are considered
b) Only one is considered
c) All are ignored
d) Only 2 are considered

View Answer

Answer: b [Reason:] In parallel, voltages are same. So, only is considered and rest are ignored.