Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand is
a) precision
b) accuracy
c) resolution
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Accuracy is the extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand while precision is the degree of reproducibility among several independent measurements of the same true value under reference conditions and resolution is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range.

2. The degree of reproducibility among several independent measurements of the same true value under reference conditions is
a) precision
b) accuracy
c) resolution
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Precision is the degree of reproducibility among several independent measurements of the same true value under reference conditions and resolution is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range while accuracy is the extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand.

3. ____________ is the ability of a measuring device to reproduce output readings when the same measurand value is applied to it repeatedly under the same environmental conditions and in the same direction.
a) Precision
b) Repeatability
c) Accuracy
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Repeatability is the ability of a measuring device to reproduce output readings when the same measurand value is applied to it repeatedly under the same environmental conditions and in the same direction and accuracy is the extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand while precision is the degree of reproducibility among several independent measurements of the same true value under reference conditions.

4. ____________ is a measure of the probability that a measuring device will continue to perform within specified limits of error over a specified length of time under specified conditions.
a) Reliability
b) Repeatability
c) Accuracy
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Reliability is a measure of the probability that a measuring device will continue to perform within specified limits of error over a specified length of time under specified conditions while repeatability is the ability of a measuring device to reproduce output readings when the same measurand value is applied to it repeatedly under the same environmental conditions and in the same direction and accuracy is the extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand.

5. ____________ is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range.
a) Reliability
b) Repeatability
c) Resolution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Resolution is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range and reliability is a measure of the probability that a measuring device will continue to perform within specified limits of error over a specified length of time under specified conditions while repeatability is the ability of a measuring device to reproduce output readings.

6. ____________ is the time required for the output of measuring device to reach a specified percentage of its final value as a result of a step change of measurand.
a) Response time
b) Repeatability
c) Resolution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Response time is the time required for the output of measuring device to reach a specified percentage of its final value as a result of a step change of measurand while resolution is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range.

7. ____________ is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range.
a) Response time
b) Repeatability
c) Span
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Span is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range while reliability is a measure of the probability that a measuring device will continue to perform within specified limits of error over a specified length of time under specified conditions and response time is the time required for the output of measuring device to reach a specified percentage of its final value as a result of a step change of measurand.

8. ____________ is the ability of a measuring device to retain its repeatability and other characteristics throughout its specified operating life and storage life.
a) Response time
b) Stability
c) Span
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Stability is the ability of a measuring device to retain its repeatability and other characteristics throughout its specified operating life and storage life while span is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range.

9. ____________ is the measurand values over which a measuring device is intended to measure, specified by upper or lower limits.
a) Range
b) Stability
c) Span
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Range is the measurand values over which a measuring device is intended to measure, specified by upper or lower limits and stability is the ability of a measuring device to retain its repeatability and other characteristics throughout its specified operating life and storage life while span is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range.

10. ____________ is the time required for the output of a measuring device to rise from 10% to 90% of its final value.
a) Range
b) Rise time
c) Span
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Rise time is the time required for the output of a measuring device to rise from 10% to 90% of its final value and range is the measurand values over which a measuring device is intended to measure, specified by upper or lower limits.

Set 2

1. _____________ is the impedance presented to the excitation source, measured across the excitation terminals of a measuring device.
a) Input impedance
b) Output impedance
c) Measurand
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Input impedance is the impedance presented to the excitation source, measured across the excitation terminals of a measuring device while output impedance is the impedance across the output terminals of a measuring device presented by it to the associated external circuitry.

2. _____________ is the impedance across the output terminals of a measuring device presented by it to the associated external circuitry.
a) Input impedance
b) Output impedance
c) Measurand
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Output impedance is the impedance across the output terminals of a measuring device presented by it to the associated external circuitry while input impedance is the impedance presented to the excitation source, measured across the excitation terminals of a measuring device.

3. _____________ is the physical quantity, property, or condition that is to be measured.
a) Input impedance
b) Output impedance
c) Measurand
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Measurand is the physical quantity, property, or condition that is to be measured and output impedance is the impedance across the output terminals of a measuring device presented by it to the associated external circuitry while input impedance is the impedance presented to the excitation source, measured across the excitation terminals of a measuring device.

4. The maximum magnitude of measurand that can be applied to a measuring device without causing a change in performance beyond specified tolerance is called
a) overload
b) zero drift
c) warm up period
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum magnitude of measurand that can be applied to a measuring device without causing a change in performance beyond specified tolerance is called overload while a change in output over a specified period of time at specified ambient conditions with input held constant is called zero drift.

5. A change in output over a specified period of time at specified ambient conditions with input held constant is called
a) overload
b) zero drift
c) warm up period
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A change in output over a specified period of time at specified ambient conditions with input held constant is called zero drift and warm up period is the period of time, starting with the application of power to the measuring device, required to assure that it will perform within specified tolerance.

6. _____________ is the period of time, starting with the application of power to the measuring device, required to assure that it will perform within specified tolerance.
a) Overload
b) Zerodrift
c) Warm up period
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Warm up period is the period of time, starting with the application of power to the measuring device, required to assure that it will perform within specified tolerance and The maximum magnitude of measurand that can be applied to a measuring device without causing a change in performance beyond specified tolerance is called overload while a change in output over a specified period of time at specified ambient conditions with input held constant is called zero drift.

7. _____________ is a device which provides a usable output in response to a specified measurand.
a) Zero drift
b) Transducer
c) Linearity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Transducer is a device which provides a usable output in response to a specified measurand while linearity is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation and change in output over a specified period of time at specified ambient conditions with input held constant is called zerodrift.

8. ______________ is the smallest change in the measurand that produces a detectable change in the transducer output.
a) Zero drift
b) Threshold
c) Linearity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Threshold is the smallest change in the measurand that produces a detectable change in the transducer output while linearity is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation and change in output over a specified period of time at specified ambient conditions with input held constant is called zerodrift.

9. The time required for the output of a transducer to rise to 63.2% of its final value as a result of a step change in the measurand is called
a) zero drift
b) threshold
c) time constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The time required for the output of a transducer to rise to 63.2% of its final value as a result of a step change in the measurand is called time constant while threshold is the smallest change in the measurand that produces a detectable change in the transducer output.

10. An excitation and amplification system for use with transducers is termed as
a) signal controlling
b) threshold
c) time constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An excitation and amplification system for use with transducers is termed as signal controlling The time required for the output of a transducer to rise to 63.2% of its final value as a result of a step change in the measurand is called time constant while threshold is the smallest change in the measurand that produces a detectable change in the transducer output.

Set 3

1. The conditions of the medium surrounding the measuring device is called
a) analog signal
b) instability
c) ambient condition
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The conditions of the medium surrounding the measuring device is called ambient condition while a tendency of a system to break into unwanted oscillation is instability.

2. A line midway between two parallel straight lines close together and enclosing all output versus measurand values, on a calibration curve is termed as
a) analog signal
b) best fit straight line
c) ambient condition
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A line midway between two parallel straight lines close together and enclosing all output versus measurand values, on a calibration curve is termed as best fit straight line while the conditions of the medium surrounding the measuring device is called ambient condition.

3. A mechanical element generally cylindrical shape with cylindrical walls having deep convolutions are the
a) bellows
b) best fit straight line
c) ambient condition
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A mechanical element generally cylindrical shape with cylindrical walls having deep convolutions are the bellows and a line midway between two parallel straight lines close together and enclosing all output versus measurand values, on a calibration curve is termed as best fit straight line while the conditions of the medium surrounding the measuring device is called ambient condition.

4. A pressure sensing element consisting of a twisted or curved tube of non-circular cross-section which tends to get straightened on the application of internal pressure is the
a) bellows
b) best fit straight line
c) bourdon tube
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A pressure sensing element consisting of a twisted or curved tube of non-circular cross-section which tends to get straightened on the application of internal pressure is the bourdon tube while a mechanical element generally cylindrical shape with cylindrical walls having deep convolutions are the bellows and a line midway between two parallel straight lines close together and enclosing all output versus measurand values, on a calibration curve is termed as best fit straight line while the conditions of the medium surrounding the measuring device is called ambient condition.

5. _____________ is the range of values over which a measured variable can change without affecting the output.
a) Dead band
b) Capsule
c) Diaphragm
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Dead band is the range of values over which a measured variable can change without affecting the output while diaphragm is the range of values over which a measured variable can change without affecting the output.

6. _____________ is a sensing element consisting of a thin flexible circular plate which can be actuated by a pressure differential applied across the plate.
a) Dead band
b) Capsule
c) Diaphragm
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Diaphragm is a sensing element consisting of a thin flexible circular plate which can be actuated by a pressure differential applied across the plate and capsule is a pressure sensing element consisting of two corrugated metallic diaphragms joined along their circumference.

7. _____________ is the rating applicable to a specified operation for a specified uninterrupted length of time.
a) Dead band
b) Continuous rating
c) Diaphragm
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Continuous rating is the rating applicable to a specified operation for a specified uninterrupted length of time diaphragm is a sensing element consisting of a thin flexible circular plate which can be actuated by a pressure differential applied across the plate.

8. _____________ is a pressure sensing element consisting of two corrugated metallic diaphragms joined along their circumference.
a) Dead band
b) Capsule
c) Diaphragm
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Capsule is a pressure sensing element consisting of two corrugated metallic diaphragms joined along their circumference and dead band is the range of values over which a measured variable can change without affecting the output.

9. _____________ is the rating applicable to a specified to a specified operation over a stated number of time intervals of specified duration.
a) Dead band
b) Capsule
c) Intermittent rating
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Intermittent rating is the rating applicable to a specified to a specified operation over a stated number of time intervals of specified duration while capsule is a pressure sensing element consisting of two corrugated metallic diaphragms joined along their circumference and dead band is the range of values over which a measured variable can change without affecting the output.

10. _____________ is the complex impedance presented to the output terminals of a transducer by the associated circuitry or load.
a) Lead impedance
b) Capsule
c) Intermittent rating
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Lead impedance is the complex impedance presented to the output terminals of a transducer by the associated circuitry or load while intermittent rating is the rating applicable to a specified to a specified operation over a stated number of time intervals of specified duration.

Set 4

1. Crankcase explosion in I.C. engine usually occurs as
a) first a mild explosion followed by a big explosion
b) first a big explosion followed by a mild explosion
c) both mild and big explosions occur simultaneously
d) never occurs

View Answer

Answer: a

2. The ____________ volume created in the cylinder during the operation of the engine is filled with the working fluid.
a) constant
b) varying
c) any one of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

3. ____________ forms the first link in transmitting the gas forces to the output shaft.
a) Cylinder
b) Piston
c) Combustion chamber
d) Exhaust manifold

View Answer

Answer: b [Reason:] Piston fits perfectly into the cylinder providing a gas-tight space with the piston rings and the lubricant and forms the first link in transmitting the gas forces to the output shaft.

4. The function of a fuel pump in a petrol pump is to
a) inject fuel in cylinder
b) supply fuel when carburetor fails
c) pump fuel so that it reaches carburetor
d) improve thermal efficiency

View Answer

Answer: c

5. If overhead clearance is less, then the following type of engine should be selected
a) V-type
b) In-line type
c) Vertical
d) Horizontal

View Answer

Answer: d

6. Which is the false statement about advantages of V-type engine?
a) compact design requiring lesser space
b) improved distribution of air to cylinder
c) casting less liable to distortion
d) less overhead clearance

View Answer

Answer: d [Reason:] In horizontal type engine, less overhead clearance is found.

7. The pistons are usually given a coating such as tin plating in order to
a) reduce weight
b) conduct heat efficiently
c) reduce possibility of scoring
d) reduce friction

View Answer

Answer: c [Reason:] Pistons are provided with tin coating to reduce scoring.

8. Piston rings are usually made of
a) cast iron
b) aluminium
c) carbon steel
d) phosphor bronze

View Answer

Answer: a

9. Piston rings are plated with chromium, cadmium or phosphate in order to
a) reduce cost
b) improve surface finish
c) prevent clogging
d) reduce wear and eliminate scuffing

View Answer

Answer: d [Reason:] Piston rings are plated to reduce wear and eliminate scuffing.

10. The top piston ring nearer to the piston crown is known as
a) compression ring
b) oil ring
c) scrapper ring
d) groove ring

View Answer

Answer: a

Set 5

1. The ratio of difference between measured value and true value to the true value of the measurand is
a) transient
b) relative error
c) dead zone
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio of difference between measured value and true value to the true value of the measurand is relative error while signal varying non-cyclically with time and becomes zero after a certain period of time is transient.

2. Signal varying cyclically with time or repeating itself after a constant interval is
a) periodic
b) varying
c) dead zone
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Signal varying cyclically with time or repeating itself after a constant interval is periodic while the largest change of output quantity for which there is no output of the instrument is the dead zone.

3. Signal varying non-cyclically with time and becomes zero after a certain period of time is
a) periodic
b) transient
c) dead zone
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Signal varying non-cyclically with time and becomes zero after a certain period of time is transient and signal varying cyclically with time or repeating itself after a constant interval is periodic while the largest change of output quantity for which there is no output of the instrument is the dead zone.

4. Signal varying randomly with time, with no definite period and amplitude is
a) periodic
b) transient
c) random
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Signal varying randomly with time, with no definite period and amplitude is random while signal varying non-cyclically with time and becomes zero after a certain period of time is transient.

5. _____________ is the output response of an instrument to various types of dynamic input signals obtained by solving its governing equation relating output and input.
a) Periodic
b) Dynamic response
c) Random
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Dynamic response is the output response of an instrument to various types of dynamic input signals obtained by solving its governing equation relating output and input while signal varying randomly with time, with no definite period and amplitude is random.

6. _____________ is the variation of output signal against frequency.
a) Frequency response
b) Dynamic response
c) Random
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Frequency response is the variation of output signal against frequency while dynamic response is the output response of an instrument to various types of dynamic input signals obtained by solving its governing equation relating output and input while signal varying randomly with time, with no definite period and amplitude is random.

7. _____________ is an instrument having no dynamic error and no time lag of measurement.
a) Frequency response
b) Dynamic response
c) First order response
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] First order response is an instrument having no dynamic error and no time lag of measurement and frequency response is the variation of output signal against frequency while dynamic response is the output response of an instrument to various types of dynamic input signals obtained by solving its governing equation relating output and input.

8. _____________ is the technique of analysis of the measured data for evaluating errors and deviations.
a) Frequency response
b) Static analysis
c) First order response
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Static analysis is the technique of analysis of the measured data for evaluating errors and deviations and first order response is an instrument having no dynamic error and no time lag of measurement and frequency response is the variation of output signal against frequency.

9. _____________ is the time required by a measurement system to begin to respond to a change in the measurand.
a) Dead time
b) Static analysis
c) First order response
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Dead time is the time required by a measurement system to begin to respond to a change in the measurand while static analysis is the technique of analysis of the measured data for evaluating errors and deviations and first order response is an instrument having no dynamic error and no time lag of measurement.

10. The largest change of output quantity for which there is no output of the instrument is the
a) dead time
b) dead zone
c) first order response
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The largest change of output quantity for which there is no output of the instrument is the dead zone and dead time is the time required by a measurement system to begin to respond to a change in the measurand.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }